Saksa B3-oppimäärä

Saksan kieli, B3-oppimäärä

1. Tutustutaan toisiimme ja uuteen kieleen

Kurssilla tutustutaan saksan kielen asemaan maailmassa, harjoitellaan vuorovaikutusta arkeen liittyvissä tilanteissa ja opetelleen tärkeimpiä kohteliaisuuteen liittyviä ilmauksia. Opitaan muun muassa tervehtimään, kysymään kuulumisia, esittäytymään, puhumaan ja kertomaan harrastuksista ja vapaa-ajasta, perheestä ja juhlista sekä kouluun liittyvistä asioista. Rakenteista opitaan lukusanoja, epämääräinen ja määräinen artikkeli, monikon muodostaminen, substantiivien akkusatiivi, persoona- ja omistuspronominit, sein- ja haben-verbit, verbien preesenstaivutus, können- ja müssen- modaaliverbit, päälauseen sanajärjestys, ajanilmauksia, kysymyssanoja ja kieltosanat.

2. Matkalla maailmassa

Harjoitellaan selviytymistä tavanomaisissa asiointitilanteissa, kuten kahvilassa asioiminen, tapaamisesta sopiminen. Lisäksi harjoitellaan selviytymistä erilaisissa matkustamiseen liittyvissä sosiaalisen kohtaamisen tilanteissa, kuten matkasuunnitelmista ja matkasta kertominen. Opetellaan kompensaatiokeinojen ja muiden viestintästrategioiden käyttöä. Keskeisiä aihepiirejä ja viestintätilanteita ovat lisäksi säätilan kuvailu, omasta kodista kertominen, vaatteiden ja asusteiden kuvailu sekä voinnista kertominen. Uusina rakenteina tulevat muun muassa olla-verbien imperfektit, sivulauseen sanajärjestys, man-pronomini, substantiivien datiivi, datiiviprepositiot, säännöllisten ja epäsäännöllisten verbien perfekti.

3. Elämän tärkeitä asioita

Kurssilla harjoitellaan vuorovaikutustaitoja eri viestintäkanavia käyttäen. Keskeisiä aihepiirejä ja viestintätilanteita ovat esittäytyminen, vapaa-ajasta keskusteleminen, harrastukset ja niistä puhuminen, viikonlopusta kertominen, luonteen ja ulkonäön kuvailu, itsestä, perheestä , sukulaisista ja asumisesta kertominen. Rakenteissa kerrataan jo opittuja asioita ja opetellaan persoonapronominien akkusatiivi ja akkusatiiviprepositiot.


4. Monenlaista elämää

Kurssilla kiinnitetään huomiota sosiaalisten koodien mahdollisiin eroavuuksiin vuorovaikutuksessa. Harjoitellaan pienimuotoista kirjallista viestintää. Kurssin aihepiirit käsittelevät viestintää kulttuurien välisissä kohtaamisissa Suomessa ja ulkomailla.


5. Hyvinvointi ja huolenpito

Kurssilla opetellaan eri viestintäkanavia käyttäen toimimista keskustelijana ja toista kuuntelevana kielenkäyttäjänä erilaisissa vuorovaikutustilanteissa. Harjoitellaan taitoa muotoilla mielipiteitä ja käydä merkitysneuvotteluja arkipäiväiseen elämään liittyvistä asioista. Tutustutaan erilaisiin hyvinvointiin, ihmissuhteisiin ja elämänvaiheisiin liittyviin teksteihin ja harjoitellaan keskustelemaan niihin liittyvistä asioista. Pohditaan myös teknologian ja digitalisaation tuomia muutoksia vuorovaikutukselle ja hyvinvoinnille.


6. Kulttuuri ja mediat

Kurssilla vahvistetaan monilukutaitoa. Tutustutaan saksan kielen kielialueen tai ‑alueiden kulttuuri-ilmiöihin ja medioihin ajankohtaisesta ja nuoria kiinnostavasta näkökulmasta.


7. Opiskelu, työ ja tulevaisuus

Kurssilla kiinnitetään huomiota viestinnän kulttuuriseen sopivuuteen. Aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun ja työelämään sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin.


8. Yhteinen maapallomme

Kurssilla jatketaan keskusteluharjoituksia ja kerrataan kielitietoa opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Tutustutaan mahdollisuuksiin osallistua kansainväliseen yhteistyöhön. Aihepiirit nousevat luonnosta, erilaisista asuinympäristöistä sekä kestävästä elämäntavasta.


9. Kertauskurssi (Ylioppilastutkinto)

Kurssi valmentaa saksan kielen lyhyen oppimäärän ylioppilaskokeeseen. Kurssilla tehdään kuullunymmärtämistehtäviä ja vankennetaan luetun ymmärtämisen taitoa, sanaston ja rakenteiden hallintaa sekä kirjallisen tuottamisen taitoa. Asioita kerrataan opiskelijoiden toiveet huomioiden. Kurssi soveltuu sekä B2- että B3-kielen lukijoille.