Poissaolot

Sodankylän lukion toimenpidemalli

OHJEISTUS KOULUPOISSAOLOIHIN SODANKYLÄN LUKIOSSA

Lukiossa on sekä alaikäisiä että 18 vuotta täyttäneitä opiskelijoita. 18-vuotiaasta lähtien opiskelijat selvittävät itse omat poissaolonsa. Käsite ”huoltaja” voi alla olevassa ohjeistuksessa asiayhteydestä riippuen tarkoittaa siis myös 18 vuotta täyttänyttä opiskelijaa.

Opiskelijan poissaolot lukiossa

  • Luvan poissaoloon myöntää opettaja (enintään 5 pv) tai rehtori (yli 5 pv). Huoltaja ei voi myöntää poissaololupaa. (Sivistystoimen johtosääntö 6§, 7§)
  • Lähtökohtaisesti perheen lomamatkat järjestetään koulujen loma-aikoina.
  • Poissaolot voivat olla indikaattori erilaisista haasteista (esim. liittyen kouluun/oppimiseen, koulumatkaan, kaverisuhteisiin, terveydentilaan tai perhetilanteeseen)
  • Koulun aikuisten tehtävä on tukea tasapuolisesti jokaista opiskelijaa tämän kasvussa ja kehityksessä kohti hyvää aikuisuutta.
  • Paljon koulusta poissaoleva nuori tarvitsee usein koko kouluyhteisön tukea. Hänelle tulee antaa aikaa ja tilaa tulla uudelleen yhteisön jäseneksi, mahdollisuus tulla kuulluksi ja tuntea, että hänestä välitetään. Runsaat poissaolot haittaavat koulutyötä syystä riippumatta.
  • Varhaisen puuttumisen avulla on todennäköisempää, että opiskelijan tilannetta voidaan auttaa ja suunta saada käännettyä.
  • Poissaolojen seurannan toimivuus edellyttää sekä kodin että koulun sitoutumista asian hoitamiseen, selkeitä pelisääntöjä ja koko kouluyhteisön ennalta ehkäisevää toimintaa.

 

”Miksi puuttuminen voi olla hankalaa?”

  • Ryhmänohjaajat kokevat usein vaikeana puuttua poissaoloihin, kun huoltaja on hyväksynyt poissaolot Wilmassa tai taustalla on oppilaan kokema fyysinen oire tai sairaus.
  • Poissaoloihin puuttuminen voi olla vaikeaa, jos huoltaja ei tunnista ongelmaa eikä lähde yhteistyöhön.
  • Huoltajille ja opiskelijoille annetaan tieto matalasta puuttumiskynnyksestä Wilman kautta ja vanhempainilloissa. Huoltajille korostetaan heidän rooliaan tukea koulunkäyntiä, jotta koulusta ei jäätäisi pois kevyin perustein. Tiedotus ja selkeä malli tuovat myös ennaltaehkäisevää vaikutusta.

 

TOIMENPIDEMALLI

1. Yhteistyö huoltajan kanssa

  • Huoltaja on aina velvollinen ilmoittamaan koululle opiskelijan poissaolon syyn ja keston mahdollisimman pian. Mikäli ilmoitusta ei tule, ryhmänohjaaja on yhteydessä huoltajaan viimeistään kolmantena poissaolopäivänä.
  • Jos poissaolon syy on etukäteen tiedossa, huoltaja anoo opiskelijalle hyvissä ajoin poissaololupaa: enintään 5 vrk ryhmänohjaajalta, enemmän kuin 5 vrk koulun rehtorilta.
  • Opiskelijan ja huoltajan velvollisuus on ottaa selville tehtävät poissaolon ajalta ja huolehtia siitä, että poissaolojakson jälkeen tehtävät on suoritettu annettujen ohjeiden mukaisesti.

 

2. Toimenpiteet runsaiden poissaolojen takia 
 
 5 tuntia kurssissa

  • Ryhmänohjaaja on yhteydessä huoltajaan.
  • Koulu järjestää tarpeellisen määrän tukitunteja, mikäli poissaolo johtuu sairaudesta.
  • Ryhmänohjaaja ehdottaa opiskelijalle monialaisen asiantuntijaryhmän kutsumista koolle ja huolehtii luvan saatuaan kokoontumisen toimeenpanosta.
  • Koollekutsuja huolehtii, että opiskelijahuoltolomakkeet ovat mukana monialaisen asiantuntijaryhmän tapaamisessa ja että ne ovat asianmukaisesti täytetty (suostumuslomake ja opiskelijahuoltokertomus).
  • Mikäli opiskelijan poissaolojen määrä ylittää viisi tuntia oppiaineen kurssista, aineenopettaja ja opiskelija selvittävät, mitä tukitoimia tarvitaan, jotta opiskelija saavuttaa opetussuunnitelmassa määritellyt tavoitteet.
  • Aineenopettaja neuvottelee ryhmänohjaajan kanssa, onko ryhmänohjaajan tarpeen ehdottaa opiskelijalle monialaista asiantuntijaryhmää, jossa opiskelijan pedagogisen tuen tarve arvioidaan.

HUOMIO:

Runsaina poissaoloina lukiossa pidetään 30 tuntia tai 5 tuntia oppiaineineen kurssissa. Poissaolojen tuntimäärä on ohjeellinen. Vaikka poissaolotunteja olisi alle tämän ohjeellisen rajan, mutta opetushenkilöstöllä on huolta opiskelijan tilanteesta, tulee ryhmänohjaajan ehdottaa opiskelijalle monialaisen asiantuntijaryhmän kutsumista koolle.

3. Epäselvät poissaolot

  • Mikäli ilmoitetut poissaolon syyt ovat epäselviä, siirrytään luvattoman poissaolon toimenpidemalliin.
  • Epäselväksi poissaoloksi katsotaan esim. tapaus, kun sairaaksi ilmoitettu opiskelija osallistuu poissaolon aikana kouluajan ulkopuolella muihin yleisiin tilaisuuksiin, liikkuu aktiivisesti kodin ulkopuolella tai jos poissaolot toistuvasti ”kuitataan” huoltajien toimesta.

 

 

Opiskelijan luvattomat poissaolot lukiossa

Luvan poissaoloon myöntää opettaja (enintään 5 pv) tai rehtori (yli 5 pv). Huoltaja ei voi myöntää poissaololupaa. (Sivistystoimen johtosääntö 6§, 7§)

Toimenpiteet luvattoman poissaolon jälkeen:

1. Luvaton poissaolo

  • Aineenopettaja välittää tiedon luvattomasta poissaolosta ryhmänohjaajalle. Ryhmänohjaaja keskustelee opiskelijan kanssa.
  • Tieto koeviikon poissaolosta tulee antaa etukäteen ryhmänohjaajalle. Kolme päivää ylittävistä poissaoloista vaaditaan lääkärintodistus. Koulu voi vaatia todisteellista selvitystä poissaolosta myös muulloin, jos ilmenee epäilys luvattomasta poissaolosta, esimerkiksi toistuvat poissaolot tiettyjen oppiaineiden kokeista.

2. Toistuva luvaton poissaolo

  • Ryhmänohjaaja ehdottaa opiskelijalle monialaisen asiantuntijaryhmän kutsumista koolle.
  • Monialainen asiantuntijaryhmä kootaan opiskelijan ehdotuksen perusteella.
  • Opiskelija voi myös kieltää monialaisten asiantuntijaryhmän perustamisen, jolloin koulu pyrkii tukemaan häntä ja hänen opintojaan resurssiensa puitteissa.
  • Monialaisessa asiantuntijaryhmässä sovitaan poissaolojen seurannasta ja sovitaan seurantapalaveri 1-2 kk päähän ensimmäisestä monialaisesta asiantuntijaryhmästä.
  • Mikäli poissaolot jatkuvat, opiskelijalle annetaan kirjallinen varoitus. (LukioL 26.1 §)
  • Kirjallisen varoituksen jälkeen koulu voi erottaa oppilaan määräajaksi, enintään vuodeksi. (LukioL 26.1 §)
  • Koulu toimii yhteistyössä huoltajan kanssa koko prosessin ajan.

Poissaoloanomus Wilmassa

Poissaoloanomus wilmassa
Huoltajan ohje
Poissaoloanomus on nyt wilmassa. Tällä korvataan nykyinen paperinen poissaoloanomus. Lomakkeen
avulla huoltaja voi hakea oppilaalle vapaata koulusta. Lomake näkyy Wilmassa Hakemukset ja
päätökset –sivulla wilman yläpalkissa sekä huoltajilla että täysi-ikäisellä opiskelijalla. Kyseisen
wilmasivun oikeassa yläkulmassa on linkki Tee uusi hakemus. Sitä klikkaamalla avautuu lista näille
käyttäjille sallituista hakemuslomakkeista. Valitse lomake sen perusteella, kuinka pitkää poissaoloa
haet lapsellesi. Täytä lomake ja tallenna tiedot.
HOX! Lomake ei toimi wilma sovelluksella, vaan pitää käyttää nettiselainta!
Lyhyet poissaolot kohdistuvat luokanopettajien /-valvojien käsiteltäviksi ”Poissaoloanomus 1-5 päivää”.
Pidemmät poissaolot, yli 5 päivää kestävät, kohdistuvat rehtorin käsiteltäviksi.
Luokanopettaja/ -valvoja pääsee kuitenkin näkemään oman luokkansa oppilaan avoimen hakemuksen
sekä sittemmin tehdyn rehtorin päätöksen.
Huoltaja näkee avoinna olevan hakemuksen wilman etusivullaan. Kun opettaja/ rehtori on päätöksen
tehnyt, huoltajalta poistuu avoinna oleva hakemus. Päätöksen voi käydä katsomassa ”hakemukset ja
päätökset”- välilehdeltä wilman yläpalkista.


Opettajan / rehtorin ohje
Opettajalle/ rehtorille tulee wilman etusivulle ”ilmoitukset”- kohtaan avoimena oleva hakemus (oranssi
merkki).
Avaa avoinna oleva hakemus ja paina oikeasta yläkulmasta ”lomakkeet”. Sitä kautta pääset kirjaamaan
hakemukselle päätöksen. Päätöksessä käytetään koodia ”100 Myönnetään” tai ”101 Ei myönnetä”.
Yli viiden päivän poissaoloanomukselle päätöksen pääsee tekemään ainoastaan rehtori.