Historia

Historia

Pakolliset kurssit

Pakolliset ja valtakunnaliiset syventävät kurssit arvostellaan 4 - 10, koulukohteiset kurssit suoritusmerkinnällä.

1. Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa (HI1)

Kurssin sisältö on melkoinen historian yleiskattaus: esihistoriasta nykypäivään. Kurssin tehtävänä on esitellä yleisluonteisesti eurooppalaisen ihmisen historiaa painottuen tiettyihin historian kiinnekohtiin:

pyyntikulttuureista korkeakulttuureihin
antiikin aika (Kreikan kaupunkivaltiot: Ateena ja Sparta, Rooma)
keskiaika
löytöretket
kansallisvaltioiden synty ja siirtyminen itsevaltiuteen (absolutismi)
teollinen vallankumous ja sen vaikutus euroopalaisten elämään
hyvinvointiyhteiskunnan synty
globalisaatio ja kasvun rajat


2. Kansainväliset suhteet (HI2)

Kurssi on 1800- ja 1900-luvun poliittisen historian kurssi, jossa toistuvat peruskoulussa 7. ja 8. luokilla opiskellut asiat. Tuttuja asioita!

nationalismi ja valtioiden keskinäinen kilpailu
1. maaimansota syineen ja seurauksineen
diktatuurin ja totalitarismin nousu Euroopassa (Neuvostoliitto, Italia ja Saksa)
2. maailmansota
kylmä sota
3. maailma: imperialismin purkautuminen
Lähi-itä
Kiina ja Japani
uusi maailmanjärjestys: USA, Venäjä ja tulevaisuuden uudet maailman mahdit
nykyiset uhat ja tulevaisuuden konfliktit ja näiden glopaali hallinta



3. Itsenäisen Suomen historia (HI3)

Kurssin sisältö lähtee liikkeelle autonomian ajan loppupuolelta päätyen nykyaikaan. 1800-luvun puolelta kertaamme toki Suomen sodan ja autonomisen hallinnon. 1800-luvulle ajoittuu kansallisen identiteentin syntyminen ja maan talouden ja lainsäädännön muutokset. Itsenäistyminen alkaa sortokausien tapahtumista ja päättyy 6.12.1917. Itsenäistymisen kaksi ensimmäistä vuosikymmentä pitävät sisällään kansalaissodan, valtiomuototaistelun ja 1930-luvun oikeisturadikalismin ja siitä luopumisen. Sotavuodet ja välittömästi sitä seurannut aika ovat toki aina mukana. Seuraamme koko ajan maailman politiikan vaikutuksia Suomeen ja ne tulevat hyvin esille aina 1990-luvun alkuun asti. Loppu onkin nykyaikaa.


Valtakunnalliset syventävät kurssit

4. Eurooppalaisen maailmankuvan kehitys (HI4)

Kurssilla tutustutaan eri aikakusien eurooppalaiseen kulttuuriperintöön, taiteeseen ja tieteeseen oman aikansa ilmentäjinä. Kurssilla perehdytään, mitä kaikkea eurooppalainen kulttuuri on saavuttanut eri vuosisatoina. Tällöin sivutaan tietysti maailmankuvan muutosta ja tieteen saavutuksia kultuuria muovaavina tekijöinä. Opimme tunnistamaan eri aikakausien tunnuspiirteet ja aikauden tunnetut henkilöt. Selvittelemme, miten ihmiset oikeasti elivät kyseisinä vuosisatoina. Kurssi alkaa antiikista, käydään eri vuosisadat ja päädytään siihen elämäntapaan, mitä nyt konkreettisesti elämme.


5. Ruotsin itämaasta Suomeksi (HI5)

Kurssilla tutustutaan Suomen asutus-, väestö-, kulttuurihistoriaan Ruotsin vallan aikana, siis ennen vuotta 1809. Kurssilla sivutaan myös Sodankylää ja Lapia tärkeänä osana tätä kehitystä. Kurssi toimii johdantona Suomen myöhemmälle kehitykselle autonomian ajalle asti.

Kurssilla tulevat tutuksi yhteiskunnan, talouden ja ympäristön lisäksi yhteisöjen ja yksilöiden välinen vallankäyttö, arjen historia ja ihmisten elämäntavat sekä elinkeinot.



6. Maailman kulttuurit kohtaavat (HI6)

Kurssilla tulevat tutuksi Euroopan ulkopuoliset kulttuurit:

Amerikan alkuperäiskulttuurit
Australian ja Oseanian alkuperäiskulttuurit
Aasian kulttuurit
Afrikan kulttuurit
Arktiset kulttuurit: erityisesti saamelaisuus
Latinalaisen Amerikan kulttuurit
Lähi-idän kulttuurit





Koulukohtaiset syventävät kurssit


7. Maailma tänään (HI7)

Kurssi on yhteiskuntaopin kanssa yhteinen koulukohtainen syventävä kurssi, jossa seurataan ajankohtaisia Suomen, Euroopan, EU:n ja maailman politiikan tapahtumia mm. lehtien ja Internetin avulla ja tutustutaan keinoihin selvittää ja ymmärtää nykytapahtumien taustoja historialliselta näkökannalta.

Kurssi on jatkuvan muutoksen alainen, sillä Suomen ja maailmanpolitiikan tapahtumat vaikuttavat hyvinkin lyhyellä varoitusajalla kurssin sisällön muotoutumiseen. Kurssin aikana kootaan portfolio, johon tuotetaan yhteenvetoja/raportteja ajankohtaisista tapahtumista taustoineen. Kurssilla pidetään myös uutispäiväkirjaa, joka liitetään osaksi portfoliota

Kurssin tarkempi sisältö määritellään vuosittain. Tarkasteltavaksi voidaan valita mm. seuraavia aihealueita, tarkempi sisältö vahvistetaan kurssin alussa, muutokset ovat mahdollisia jopa kurssin aikana.

Kurssille pääsyn edellytyksenä on kansainväliset suhteet (HI2) -kurssin suorittaminen. Kurssi on suositettava erityisesti abiturienteille, vaikka historiaa ei ylioppilaskirjoituksissa kirjoittaisikaan. Kurssi on valmistautumista ylioppilastutkinnon reaalikokeeseen. Kurssi arvostellaan suoritusmerkinnällä hyväksytty (S), hylätty (H), täydennettävä (T).


8. Historian ja yhteiskuntaopin kertauskurssi (HI8)

Kurssi on yhteiskuntaopin kanssa yhteinen koulukohtainen syventävä kurssi ja samalla se on valmistautumista ylioppilastutkinnon reaalikokeeseen. Siinä kerrataan suoritettuja historian ja yhteiskuntaopin kursseja, hahmotetaan hyvän vastauksen tuntomerkit, analysoidaan ja tehdään erityyppisiä historian ja/tai yhteiskuntaopin reaalitehtäviä. Kurssiin liittyy myös keväisin pidettävä preliminääri. Kurssi arvostellaan suoritusmerkinnällä hyväksytty (S), hylätty (H), täydennettävä (T).


9. Talvisodasta tähän päivään (HI9)

Kurssi on koulukohtainen syventävä kurssi. Nimensä mukaisesti kurssilla syvennetään tietämystä itsenäisen Suomen viimeisen yli 70 vuoden ajanjaksosta. Vaikka kurssilla painotetaan politikkaa niin kurssilla tutustutaan tavallisten suomalaisten elämään ja eri vuosikymmenten kultuuriin. Ajanjakso käsittää sotia edeltäneen ajan ja etenee 1900-luvun loppuun, mikseipä 2000-luvullekin. Kurssille pääsyn edellytyksenä on Itsenäisen Suomen historia (HI3) -kurssin suorittaminen. Kurssi arvostellaan suoritusmerkinnällä hyväksytty (S), hylätty (H), täydennettävä (T).