Saame B2-oppimäärä
Saamen kieli, B2-oppimäärä
Kurssien suorittamisjärjestys
Syventävät kurssit
1.vuosi; kurssit SMB2 1,2 ja 3
2.vuosi; kurssit SMB2 4,5 ja 6
3.vuosi; kurssit.SMB2 7,8
Valtakunnalliset syventävät kurssit
Ensimmäisillä kursseilla painottuvat suulliset ja niihin luontevasti liittyvät pienet kirjalliset vuorovaikutustilanteet. Myös kuuntelemista harjoitellaan. Kirjallisen viestinnän osuus kasvaa vähitellen, mutta suullista viestintää harjoitellaan edelleen kaikilla kursseilla. Keskeistä on kehittää jokapäiväisen viestinnän perusvalmiuksia. Kursseille varataan tarpeen mukaan tilaa yhdessä sovittujen tai ajankohtaisten aiheiden käsittelyyn. Painottuvana näkökulmana ovat saamelaisen elämänmuodon keskeiset piirteet. Kaikilla kursseilla voidaan edistää monilukutaitoa käsittelemällä kirjallisuutta, elokuvia, musiikkia, teatteria, kuvataidetta tai mediaa. Kursseilla tutustutaan eri tekstilajeihin. Oppiainerajat ylittävää opetusta voidaan toteuttaa eri kursseilla. Rakenteita opetellaan, harjoitellaan ja kerrataan joustavasti sopivien aihepiirien yhteydessä. Hyvien ääntämistottumusten vakiinnuttamiseen kiinnitetään huomiota alusta pitäen.
Jos ryhmässä on saamelaistaustaisia opiskelijoita, kartoitetaan erityisesti opintojen alkuvaiheessa heidän saamen kielen tai murteen taitojaan ja tavoitteitaan ja mahdollisuuksia saada tukea opinnoilleen lähiympäristöstä.
1. Kohtaamisia saamelaisalueella
Kurssi vahvistaa perusopetuksessa opiskelun sanaston ja rakenteiden hallintaa.
Kartoitetaan opiskelijan saamen kielen osaamista, analysoidaan ja arvioidaan omia kielenopiskelutaitoja, asetetaan tavoitteita omalle oppimiselle ja etsitään keinoja oman ja yhteisen osaamisen kehittämiseksi. Aihepiirit ja tilanteet liittyvät jokapäiväiseen elämään, kiinnostuksen kohteisiin sekä henkilökohtaiseen kanssakäymiseen ja ihmissuhteisiin sekä
erilaisiin sosiaalisen kohtaamisen tilanteisiin saamelaiskulttuuriin kuuluvissa tapahtumissa eri puolilla saamelaisaluetta sekä tavanomaisissa asiointitilanteissa.
2. Hyvinvointi ja huolenpito
Kurssilla painotetaan puheviestintää ja vahvistetaan kielen rakenteiden hallintaa.
Harjoitellaan taitoa muotoilla mielipiteitä ja käydä merkitysneuvotteluja arkipäiväiseen elämään liittyvistä asioista. Tutustutaan erilaisiin hyvinvointiin, ihmissuhteisiin ja elämänvaiheisiin liittyviin teksteihin sekä saamelaiskulttuurin näkemykseen ihmisen ja luonnon hyvinvoinnin ykseydestä ja harjoitellaan keskustelemaan niihin liittyvistä asioista.
3. Sápmi - Saamenmaa
Kurssilla painotetaan puheen ymmärtämistä ja puhumista sekä vahvistetaan kielen perusrakenteiden hallintaa
Kurssilla painottuvat tekstien tulkintataidot. Aihepiireinä ovat muun muassa saamelaiset, saamelaisten asuma-alue, kieli- ja kulttuurialueet sekä elinkeinot, edustuselimet, järjestöt ja Saamenmaa.
4. Kulttuuri ja mediat
Kurssilla keskitytään pohjoissaamelaiselle kulttuurille ominaiseen kertomaperinteeseen.
Painotetaan puheviestintää ja kuuntelua sekä vahvistetaan perusrakenteiden hallintaa.
Kirjoittamista harjoitellaan erilaisten pienehköjen kaunokirjallisuuteen liittyvien tehtävien avulla.
Aihepiireinä ovat saamelainen teatteri, kirjallisuus, musiikki, joikuperinne, käsityöt, ruokaperinne,
elinkeinot sekä muut kulttuuriin liittyvät ilmiöt, kuten esim. Mytologia.
5. Opiskelu, työ ja tulevaisuus
Kurssin aihepiirit liittyvät kouluun, myöhempään opiskeluun ja työelämään sekä nuorten tulevaisuudensuunnitelmiin saamelaisalueella ja muualla
Opetellaan tekemään työpaikkahakemus ja/ tai kirjoittamaan ansioluettelo/CV saamen kielellä. Tutustutaan mahdollisuuksiin osallistua pohjoismaiseen saamelaisalueen yhteistyöhön.
6. Saamelainen luontotieto
Kielitaitoa harjoitellaan monipuolisesti. Kurssilla käsitellään ekologisesti, taloudellisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää elämäntapaa saamelais- ja arktisella alueella sekä saamelaisten luontosuhdetta ja elinoloja. Opiskelija oppii miettimään elinympäristöään kestävän kehityksen näkökulmasta ja ottamaan kantaa ympäristöään koskeviin kysymyksiin ja nykyteknologiaan.
7. Kansainvälinen toiminta
Kurssilla hyödynnetään kielitaitoa ja vahvistetaan kulttuurista ymmärrystä tutustumalla tai osallistumalla kansainväliseen yhteistyöhön, vapaaehtoistyöhön tai työelämään tarvittaessa etäyhteyksiä hyödyntäen. Kielelliset tavoitteet määrittyvät toiminnan perusteella. Mahdollisesta osallistumisesta kansainväliseen toimintaan opiskelijat raportoivat yhdessä sovittavalla tavalla.
8. Viesti puhuen ja kirjoittaen
Kurssilla syvennetään taitoa tuottaa kieltä suullisesti ( puheviestintää) taitoa ymmärtää puhuttua kieltä ja rakentaa dialogia (saamen kielen tuottamistaitoja), joita tarvitaan erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.
Kerrataan aiemmin käsiteltyjä aihepiirejä tai niitä täydennetään opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Rohkaistaan opiskelijaa vapaaseen itsensä ilmaisemiseen opiskeltavalla kielellä virheitä pelkäämättä ja argumentoinnin suuntaan entistä enemmän kannustaen. Kirjoittamista harjoitellaan viestinnällisten tehtävien avulla.