EduFutura Jyväskylä - uudenlainen toimintamalli toisen asteen ja korkeakouluasteen oppilaitosten yhteistyöhön

EduFutura Jyväskylä - uudenlainen toimintamalli toisen asteen ja korkeakouluasteen oppilaitosten yhteistyöhön

27.11.2019, Timo Salminen ja Helena Aittola

EduFutura Jyväskylä on Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian, Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jyväskylän yliopiston yhteistyötä. Ammattikoulutuksen ja lukioiden osallisuus yhdessä korkeakoulujen kanssa tarjoaa uuden ja ainutlaatuisen toimintamallin, jonka myötä tavoitellaan joustavia opintopolkuja ja uudistetaan oppimista.

EduFutura Forum 14.-16.11.2019 kokosi Jyväskylään koulutuksen ja oppimisen asiantuntijoita, johtajia, opettajia, tutkijoita ja opiskelijoita eri koulutusorganisaatioista jakamaan tietoa, ideoita ja ajatuksia siitä, millaisia vaatimuksia ja haasteita yhteiskunnalliset muutokset asettavat jatkuvalle oppimiselle ja sen järjestämiselle.

Forum-tapahtuma alkoi näiden kolmen koulutusorganisaation johtajien (koulutuskuntayhtymän johtaja Vesa Saarikoski, Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun koulutuksen kehittämispäällikkö) puheenvuoroilla ja paneelikeskustelulla. He valottivat EduFuturan yhteistyön mallia, etenemistä ja seuraavia askeleita, joista muun muassa opetussuunnitelmatyön nähtiin keskeiseksi välineeksi kehittää uudenlaisia oppimispolkuja eri organisaatioiden välille.

 

Yksi EduFuturan erillishanke on keskittynyt erityisesti lukioiden ja korkeakoulujen yhteistyöhön: AsKo-opinnot eli Astetta korkeammalle -opinnot ovat Opetushallituksen rahoittama hanke, joka on alkanut Jyväskylässä syksyllä 2018. Mukana ovat Jyväskylän aikuislukio, Schildtin lukio, Lyseon lukio, Jyväskylän yliopisto ja JAMK. Hankkeessa on tarkoituksena löytää ja kehittää malleja, joiden avulla uudessa lukiolaissa kuvatut tavoitteet oppiaineiden välisestä integraatiosta ja korkeakoulu- ja työelämäyhteistyöstä toteutuvat. Hankkeessa keskitytään niihin taitoihin, joita lukio-opiskelijat tarvitsevat korkeakouluopintoissa ja tulevaisuuden työelämässä.

Lisäksi Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu ovat jatkaneet korkeakouluun orientoivien opintojen (Omalle polulle korkeakouluun -tutustumiskurssit) järjestämistä toisen asteen opiskelijoille (lukiolaiset ja ammattiin opiskelevat) avoimen yliopiston ja avoimen ammattikorkeakoulun kautta.

EduFutura Forumissa Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen luennoi muun muassa niistä haasteista, joita koulutusjärjestelmämme kohtaa. Hän painotti luottamusta, yhteistyötä ja systeemisen ajattelun (koulutuksen ja oppimisen ekosysteemit) merkitystä kehitettäessä koulutusjärjestelmäämme.

Projektipäällikkö Raimo Vuorinen Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksesta puhui Forum-tapahtumassa siitä, miten elinikäistä ohjausta ja uraohjausta ollaan kehittämässä käytännössä ja hallinnollis-poliittisesti niin Suomessa kuin Euroopassa laajemminkin. Uraohjauksen merkitys kasvaa uudessa lukiolaissa ja lukion uusissa opetussuunnitelman perusteissa. Perusteisiin on kirjattu, että ”ohjaus on lukiokoulutuksen henkilöstön tavoitteellisesti johdettua yhteistä työtä, johon kuuluu yhteistyö korkeakoulujen ja työelämän kanssa” (s. 27), ja myös, että ”paikalliseen opetussuunnitelmaan tulee sisältyä kuvaus siitä, miten siirtymävaiheen yhteistyötä toteutetaan perusopetuksen, ammatillisen koulutuksen, korkea-asteen koulutuksen sekä muiden koulutusta järjestävien tahojen kanssa” (s. 28).

Näin myös ohjauksen myötä lukioiden korkeakoulu- ja työelämäyhteistyö tullee tiivistymään.

Ylläolevat kolme kuvaa ovat EduFutura Forumista, livekuvittaja Linda Saukko-Raudan (redanredan.fi) tuotoksia.