Käytänteitä
Käytänteitä
2.6. Gananderin koulun koulutyötä ohjaavat periaatteet
Tuntikäytänteitä:
· Oppitunnin pituus on 60 minuuttia, josta opetusta annetaan vähintään 45 minuuttia. Opettaja päättää näissä puitteissa, milloin oppitunti päättyy. Koulupäivän päättyessä oppitunti päättyy kellonsoittoon.
· Päällysvaatteet ja jalkineet viedään sen luokan naulakkoon, missä on oppitunti.
· Tunnin alkamista odotellaan sen luokan edessä, missä seuraava oppitunti on alkamassa. Luokkaan tullaan viipymättä.
· Kännykät jätetään luokassa niille varattuun paikkaan.
· Oppitunnin alussa oppilaat rauhoittuvat omille paikoilleen ja tervehtivät.
· Vieraan aikuisen tullessa luokkaan oppilaat nousevat seisomaan.
· Opettajaa puhutellaan asiallisesti; ensisijaisesti opettajaksi, toissijaisesti etunimellä.
· Syöminen ja juominen tunnilla on kielletty.
· Tunnin alussa kirjat ja läksyt otetaan heti esille ja ollaan valmiita aloittamaan oppitunti.
· Koulupäivän aikana muiden tapahtumien seuraaminen on mahdollista vain kulloisenkin oppitunnin opettajan luvalla.
Välituntikäytänteitä:
· Ulkovälitunnille mennään viivyttelemättä oppitunnin päättyä. Viivyttelystä tulee merkintä Wilmaan. Välitunnille mentäessä edetään ainoastaan pääoven suuntaan eli laukkua ei voi lähteä viemään esim. toiseen siipeen. Laukkuja ja tavaroita ei saa heitellä yläkerran kaiteelta tai portaista.
· Pakkasrajasta riippumattomat ja huonot sääolosuhteet huomioiden välituntivalvoja voi antaa luvan olla sisällä.
· Välitunti vietetään ainoastaan välituntialueella.
· Lumipallojen, kivien ja tavaroiden heitteleminen on kielletty. Toiselta ei saa ottaa päähinettä tai muitakaan henkilökohtaisia tavaroita. Painiminen on kiellettyä.
· Välituntivalvoja voi antaa oppilaalle luvan poistua koulualueelta huoltajan pyynnön, kirjallisen tai puhelinsoiton perusteella (ei tekstiviestin). Vastuu oppilaasta säilyy myös tällöin opettajalla.
· Oppilaat voivat olla vuorollaan oppilaskunnan kioskivälitunnilla tai kirjastossa kirjastovälitunnilla. Äidinkielen opettaja voi antaa oppilaalle erillisluvan käydä kunnan kirjastossa välitunnilla.
· Gananderin koulun liikuntavälituntivuorot jaetaan oppilasryhmille lukukausittain. Liikunta-alueella saavat olla ryhmät vuorolistan mukaan.
· takapihalla oleva välituntialue on käytössä erikseen sovittaessa
Kouluruokailut
Kouluruokailun lähtökohtana on oppilaiden terve kasvu ja kehitys. Opetukseen osallistuvalle on annettava jokaisena työpäivänä tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu, täysipainoinen maksuton ateria. Kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon ruokailun terveydellinen ja sosiaalinen merkitys, ravitsemus- ja tapakasvatuksen tavoitteet sekä ruokailuhetken virkistystehtävä. Oikea-aikainen ja kiireetön ruokailu ja mahdolliset välipalat varmistavat opiskelukyvyn ja jaksamisen koulupäivän aikana. Ruokailuhetki edistää viihtyvyyttä ja hyvinvointia koko kouluyhteisössä.
Koulun aikuiset ovat vastuussa ruokailun yhteydessä annettavasta ohjauksesta ja kasvatustavoitteiden saavuttamisesta. Oppilaita kannustetaan osallistumaan kouluruokailun ja ruokailuhetkien suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin. Yhteistyötä tehdään opetushenkilöstön, ruokailusta vastaavan henkilöstön ja kotien kanssa.
Mikäli oppilaalla on yksilöllisiä ravitsemukseen sekä terveyden ja sairauden hoitoon liittyviä tarpeita, tulee oppilaan, huoltajan, ruokailusta vastaavan henkilöstön ja kouluterveydenhuollon sopia yhdessä ruokailuun liittyvistä tukitoimista ja seurannasta. Erityisruokavaliota tarvitsevat ruokailijat saavat oman aterian terveydenhoitajan tai lääkärin kirjallisen todistuksen perusteella.
Gananderin koulun ruokailukäytänteet
· Ruokailuun mennään ryhmänä opettajan johdolla omalla vuorolla.
· Ruokailla voi koko välitunnin, kuitenkin pöydästä poistuttua on mentävä ulos.
· Ulkona on valvoja loppuvälitunnin 11.00 - 11.15 ja 12.00 – 12.15.
· Ryhmän ruokailuun vienyt opettaja valvoo, että annoskokoja noudatetaan.
· Ruokalassa syödään rauhallisesti omalla paikalla.
· Ruokaa voi ottaa lisää sitten kun kaikki ovat tulleet ruokailuun 11.05 ja 12.05.
· Ruokailussa ei saa nauttia omia eväitä tai juomia, mutta välipalalle saa tuoda oman terveellisen välipalan.
· Opettajat valvovat ruokailua. Ruokalavalvoja valvoo ruokailua 11.15 tai 12.15 saakka.
· Ruokalassa ei käytetä päähinettä eikä matkapuhelinta.
2.7. Käyttäytymisohjeet ja seuraamukset
Huoltajalla on velvollisuus ilmoittaa koululle lapsensa kaikista poissaoloista. Luokanvalvojan tulee seurata poissaoloja ja ilmoittaa luvattomista poissaoloista huoltajalle.
Oppilaan ollessa sairaana huoltaja ilmoittaa luokanvalvojalle ennen koulupäivän alkua wilman kautta poissaolosta. Oppilas huolehtii sairautensa aikana tiedon läksyistä luokkakavereilta tai opettajalta puhelimitse tai wilmasta. Sairaana olleelle oppilaalle annetaan tarvittaessa tukiopetusta.
Alle kolmen päivän poissaoloon luvan myöntää luokanvalvoja. Oppilaan tarvitessa yli kolmen päivän luvallisen poissaolon, huoltaja hakee sitä kirjallisesti wilmassa olevalla lomakkeella rehtorilta vähintään viikkoa ennen poissaoloa. Huoltaja vastaa siitä, että luvanvaraisen poissaolon (matkat, työlomat jne.) aikana opetetut asiat tulee opittua. Tukiopetusta ei anneta luvanvaraisesta poissaolosta johtuvaan tuen tarpeeseen. Luvanvaraisen poissaolon aikana pidetyt kokeet oppilas tekee kouluajan ulkopuolella.
Mikäli oppilaan poissaololle ei ole selkeää syytä, tai huoltajalta ei tule ilmoitusta poissaolosta ensimmäisen poissaolopäivän kuluessa, tai oppilas on poissa yksittäisiä tunteja, luokanovalvoja ottaa yhteyttä huoltajaan ja / tai oppilaaseen mahdollisimman pian. Luokanvalvoja / aineenopettaja sopii oppilaan kanssa korvaavien tehtävien tekemisestä. Jos luvattomat / epäselvät poissaolot jatkuvat, opettaja, oppilas ja huoltaja sopivat asian käsittelystä monialaisessa asiantuntijaryhmässä. Asiantuntijaryhmässä sovitaan oppilaan tarvitsemista tukitoimista yhdessä huoltajan kanssa.
Kasvatuskeskustelua käytetään ensisijaisena ojentamiskeinona toistuvissa rikkeissä, kun oppilas esim. rikkoo koulun järjestyssääntöjä tai käyttäytyy epäasiallisesti. Sillä pyritään saamaan oppilas ymmärtämään tekojensa seuraukset itseään ja muita kohtaan. Kasvatuskeskustelun ajankohta ja syy ilmoitetaan oppilaalle ja huoltajalle etukäteen. Kasvatuskeskustelussa rikkeen havainnut opettaja yhdessä toisen opettajan, rehtorin tai kuraattorin kanssa käy oppilaan kanssa tilanteen läpi. Täytetty kasvatuskeskustelulomake on huoltajan kuitattavana Wilmassa, johon kasvatuskeskustelun määrännyt opettaja kirjaa tiedot. Tilanteen parantumista seurataan.
Kotitehtävien laiminlyönnit merkitään Wilmaan ja ne tulevat sitä kautta tiedoksi vanhemmille. Gananderin koululla käytäntönä on, että oppilaalle tulee lisätehtäviä, jos hänellä on kolme unohdusta / kotitehtävien laiminlyöntiä samassa oppiaineessa. Kotitehtävänsä laiminlyönyt oppilas voidaan myös määrätä työpäivän jälkeen tekemään tehtäviään valvonnan alaisena enintään tunniksi kerrallaan.
Jälki-istunto on yksi koulun käyttämä rangaistuskeino. Jälki-istuntoa voidaan määrätä, mikäli oppilas kieltäytyy osallistumasta kasvatuskeskusteluun. Jälki-istuntoa määrätään myös, mikäli oppilas on jouduttu poistamaan luokasta kolme kertaa. Sovittuna käytäntönä on myös se, että viidestä myöhästymisestä tai viidestä viivyttelymerkinnästä välitunnille mennessä seuraa jälki-istunto. Tappelusta ja toiseen kiinni käymisestä seuraa suoraan jälki-istunto. Lumipallojen heittelystä, välituntialueelta luvattomasti poistumisesta, yhteisen omaisuuden tärvelystä sekä toisen omaisuuden ottamisesta luvatta seuraa jälki-istunto. Jälki-istunto määrätään perustellusta syystä. Jälki-istunto kirjataan Wilmaan ja sen syy ja suoritusajankohta ilmoitetaan sekä oppilaalle että huoltajalle etukäteen ensisijaisesti Wilman kautta. Oppilasta kuullaan jälki-istunnon määräämisen yhteydessä. Jälki-istuntoa voidaan määrätä enintään kaksi tuntia, jonka aikana voi teettää koulu- tai kasvatuksellisia tehtäviä. Jos oppilas saa kolme jälki-istuntoa, kutsutaan huoltajat tarvittaessa keskusteluun koululle. Jos huoltaja ei tule koululle, keskustellaan puhelimessa.
Oppilas voidaan poistaa opetustilanteesta häiritsevän käyttäytymisen takia jäljellä olevan oppitunnin ajaksi. Tällöin hänen täytyy kuitenkin olla valvonnan alaisena. Oppilas voidaan ohjata ohjaajan kanssa toiseen tilaan, toisen luokan tunnille, erityisopettajan tai rehtorin luokse tai käytävälle. Oppitunnille tuloa ei voida etukäteen evätä. Luokasta poistaminen kirjataan aina Wilmaan.
Koulun kurinpitoon liittyvä toimivalta rajoittuu rehtorille ja sivistyslautakunnalle. Kurinpitotoimivalta on tiukasti säänneltyä ja sen käytön tulee olla tarkkaan harkittua. Rehtorin käytössä olevat toimet ovat kirjallinen varoitus ja oppilaan erottaminen loppupäiväksi. Määräaikaisen erottamisen käsittelee sivistyslautakunta rehtorin esityksestä.
Oppilas voidaan määrätä puhdistamaan tai järjestämään tahallaan tai huolimattomuudesta aiheutunut epäjärjestys. Oppilasta tulee kuulla ja asiasta ilmoitetaan kirjallisesti (esim. yhteisellä Wilma-viestillä) oppilaalle ja huoltajalle. Opettaja kirjaa asian Wilmaan kohtaan kurinpito. Korjaava toiminta järjestetään oppituntien ulkopuolella.
Kirjallinen varoitus voidaan antaa opetuksen häiritsemisestä, järjestyksen rikkomisesta ja vilpillisestä käyttäytymisestä. Oppilasta ja huoltajaa tulee kuulla. Rehtori antaa päätöksen kirjallisesta varoituksesta valitusosoituksineen huoltajalle. Päätöksestä on muutoksenhakumahdollisuus hallinto-oikeudelta. Päätöksessä yksilöidään teko ja siitä on annettava raportti. Oppilashuollollinen tuki järjestetään oppilaalle. Oppilashuoltoryhmä päättää, ilmoitetaanko asiasta sosiaalitoimeen.
Määräaikainen erottaminen voidaan tehdä silloin, jos oppilas syyllistyy vakavaan rikkomukseen, toistuvaan piittaamattomuuteen, jotka jatkuvat jälki-istuntojen ja / tai varoituksen jälkeen. Oppilasta ja huoltajaa tulee kuulla asiassa. Määräaikainen erottaminen annetaan tiedoksi sosiaaliviranomaisille ennen päätöksentekoa. He päättävät, onko heidän tarve olla läsnä asiasta päätettäessä. Kirjallinen päätös ja valitusosoite annetaan huoltajalle tiedoksi. Hallinnollinen kirjallinen päätös kirjataan sivistyslautakunnan pöytäkirjaan, henkilötiedot kirjataan salassa pidettävään liitteeseen. Asiakirja arkistoidaan kunnan arkistointisäännön mukaisesti.
Erottaminen voidaan tehdä enintään 3 kk:n ajaksi. Päätöksessä tulee yksilöidä teko ja siitä on annettava raportti. Rehtori ja luokanvalvoja suunnittelevat oppilaan opetuksen järjestämisen yhteistyössä oppilaan huoltajan kanssa. Oppilashuollollinen tuki ja opetus tulee järjestää sekä laatia opetussuunnitelmaan perustuva henkilökohtainen suunnitelma, jonka mukaan opetus toteutetaan ja oppimista seurataan.
2.8. Turvaamistoimet
Rehtorilla on oikeus evätä opetus enintään jäljellä olevan työpäivän ajaksi. Opetuksen epäämisen peruste: turvaamistoimi, jos on olemassa vaara, että oppilaan tai muun henkilön turvallisuus kärsii väkivaltaisen tai uhkaavan käytöksen vuoksi tai opetus vaikeutuu kohtuuttomasti oppilaan häiritsevän käytöksen vuoksi. Rehtori ilmoittaa asian huoltajalle puhelimitse ja sovitaan oppilaan hakemisesta koulusta kotiin. Ilmoitetaan tarvittaessa sosiaalihuollon toimeenpanosta vastaavalle viranomaiselle. Asia kirjataan. Opettajalla ja rehtorilla on yksin tai yhdessä oikeus poistaa opetuksesta oppilas, joka ei noudata suullista määräystä poistua. Vastarintaa tekevä oppilas voidaan poistaa käyttäen sellaisia oppilaan poistamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä ja tilanteen vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen. Opetuksen järjestäjälle on annettava kirjallinen selvitys. Voimankäyttövälineitä ei saa käyttää.
Opettajalla on oikeus poistaa oppilaalta kielletty tai opetusta häiritsevä esine tai aine.
Oppilasta tulee kuulla asiassa. Esineen tai aineen poisottamisesta ilmoitetaan huoltajalle. Aseen tai huumeiden poisottamisesta tehdään aina poliisi-ilmoitus. Asia kirjataan Wilmaan kohtaan kurinpito/turvaamistoimi. Ensisijainen ratkaisu on vaarallisen tai häiritsevän esineen vapaaehtoinen luovuttaminen.
Opettajalla on oikeus tarkistaa oppilaan tavarat, jos on vahvasti perusteltu syy olettaa, että oppilaalla on hallussaan vaarallinen esine tai vaarallista ainetta, eikä hän pyydettäessä suostu sitä luovuttamaan. Tavaroita tarkistettaessa tulee olla läsnä kaksi aikuista, joista toisen oppilas voi valita.
Asiassa kuullaan oppilasta ja ilmoitetaan huoltajalle. Aseiden ja huumeiden hallussapidosta on tehtävä aina poliisi-ilmoitus. Asia kirjataan Wilmaan kohtaan kurinpito/turvaamistoimi.
2.9. Turvallisuutta ja terveellisyyttä edistävät käytänteet
Tapaturmien ehkäisemiseksi on huolehdittava riittävästä opastuksesta oppitunneilla sen mukaan kuin se on eri oppiaineissa tarpeen. Koulussa on tarvittavat työturvallisuusoppaat. Kiinteistöjen kunnon tulee olla sellainen, ettei turvallisuutta vaarantavia seikkoja esiinny. Tämä tarkoittaa rakennuksessa olevien tilojen, laitteiden ja välineiden jatkuvaa kunnossapitoa. Koulukiinteistön riskit arvioidaan säännöllisesti ja niiden perusteella tarpeellisiin toimenpiteisiin ryhdytään välittömästi. Henkilökunnan tulee tarkkailla työympäristön turvallisuutta ja tarvittaessa on viipymättä ilmoitettava rehtorille havaitsemistaan turvallisuusongelmista. Kulkureitit on pidettävä puhtaina ja esteettöminä. Välituntivalvonta hoidetaan rehtorin määräämällä tavalla. Opettajat ovat lukujärjestyksensä mukaisesti vastuussa oppilaistaan.
Tapaturmien sattuessa oppilaalle annetaan välitön ensiapu. Tapaturmasta tiedotetaan huoltajalle ensiavun jälkeen ja oppilas ohjataan tarvittaessa jatkohoitoon. Kaikki tapaturmat kirjataan ja hoitoa vaativissa tapaturmista tehdään ilmoitus vakuutusyhtiölle. Alkuperäinen tapaturmailmoitus toimitetaan koulutoimistoon ja kopio säilytetään koululla.
Pelastussuunnitelman mukaan perusopetuksessa tulee olla riittävä määrä henkilöitä, joilla on voimassa oleva ensiapukoulutus. Pelastussuunnitelmassa määritellään toimintaohjeet erilaisille onnettomuus-, tapaturma-, vaara- tai vahinkotilanteille.
Lukuvuoden alussa varmistetaan, että ensiapukaappi ja ensiapulaukut ovat hyvin varustettuja. Ensiapulaukku on mukana kaikissa koulun ulkopuolisissa tapahtumissa ja retkillä.
Tupakkatuotteiden, alkoholin ja muiden päihteiden käyttö ja hallussapito koulussa, koulumatkoilla ja koulun tilaisuuksissa, opintoretkillä tai koulun alueella on kielletty. Kaikki koulun työntekijät valvovat ja puuttuvat ko. aineiden hallussapitoon ja käyttöön. Tupakkatuotteiden hallussapitoon ja käyttöön kouluaikana puututaan koulun ojentamiskeinoin. Tupakkatuotteiden, alkoholin tai muiden päihteiden käytön, hallussapidon tai vahvan epäilyn ilmetessä koululta otetaan aina yhteyttä huoltajiin ja tarvittaessa sosiaaliviranomaisiin ja poliisiin.
Tupakointia ja päihteiden käyttöä ehkäisevää työtä tehdään vaikuttamalla tupakkaa ja päihteitä koskeviin tietoihin ja asenteisiin. Teemoja käsitellään oppilaiden kanssa esim. terveystiedon tunneilla ja kouluterveydenhuollon tarkastuksissa. Koululla on näkyvissä tupakointikieltoa osoittavat opasteet sekä koulujen sisätiloissa sekä koulujen käytössä olevilla ulkoilualueilla.
Kouluyhteisön jäsen ei saa esiintyä päihteiden tai huumeiden alaisena koulussa. Oppilashuollon rooli päihdetyössä on päihteiden käytön varhainen tunnistaminen, varhainen puuttuminen ja hoitoon ohjaus. Rangaistus päihteiden ja huumeiden käytöstä koulupäivän aikana on aina kurinpitorangaistus.
2.10. Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä Opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Koulujen järjestyssäännöissä sanotaan, että kiusaamista ja häirintää ei hyväksytä. Turvallinen ympäristö on koko henkilökunnan oikeus.
Väkivalta
Kaikkiin väkivaltatilanteisiin puututaan välittömästi. Tilanne pyritään rauhoittamaan nopeasti paikalla olevan henkilökunnan voimin. Jos tilannetta ei saada omin keinoin rauhoittumaan, kutsutaan poliisi paikalle.
Väkivallan käyttö/pahoinpitely on aina rikos. Pahoinpitely ja törkeä pahoinpitely ovat virallisen syytteen alaisia ja niistä koulun tulisi aina tehdä ilmoitus poliisille. Lievä pahoinpitely ja loukkausrikokset ovat asianomistajarikoksia ja niistä asianomistaja voi tehdä rikosilmoituksen, vaikka asia on koulun osalta hoidettukin muutoin kuntoon.
Väkivallan kohteeksi joutunut henkilö (oppilas, opettaja tai muu henkilökuntaan kuuluva) ohjataan tarvittaessa terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle vammojen toteamiseksi ja niiden hoitamiseksi. Väkivaltatilanteesta laaditaan muistio.
Oppilas väkivallan kohteena
Tilanteen rauhoittaminen (kutsu tarvittaessa poliisi paikalle)
· vie osapuolet rauhoittumaan erillisiin valvottuihin tiloihin
· oppilaan ohjaaminen tarvittaessa terveydenhoitajan/lääkärin vastaanotolle
· kirjaus koulussa tapahtuneesta väkivallanteosta
· yhteydenotto huoltajiin ja sopiminen yhteisneuvottelusta
· sovitaan seuraamuksista ja mahdollisista korvauksista
· vakavista ja toistuvista väkivallanteoista tehdään lastensuojeluilmoitus
· uhri, hänen huoltajansa tai rehtori tekee oman harkintansa perusteella rikosilmoituksen poliisille
· tapaus käsitellään oppilaskohtaisessa koulukohtaisessa oppilashuoltoryhmässä ja osapuolet ohjataan tarvittavien tukitoimien piiriin.
Menettelytapa siinä tilanteessa, jos oppilas solvaa tai kohdistaa väkivaltaa opettajaa tai koulun muuta aikuista kohtaan
Opettajaan tai koulun muihin aikuisiin kohdistuvaan loukkaavaan kielenkäyttöön puututaan aina. Tapauskohtaisesti arvioidaan, onko kyseessä rikoslain mukainen kunnianloukkaukseksi luettava solvaus tai nimittely, joista asianosainen voi tehdä tutkintapyynnön poliisille. Jos opettajaa uhataan ja hänellä on perusteltu syy, hän voi tehdä asiasta poliisille tutkintapyynnön. Rehtori ilmoittaa tutkintapyynnöstä huoltajalle ja koulutoimenjohtajalle.
Opettajan on aina pahoinpitelyn ja törkeän pahoinpitelyn kohteeksi joutuessaan syytä tehdä rikosilmoitus poliisille ja vaatia tekijälle rangaistusta. Vaikka kyseessä on nuoren henkilön teko, esitetään suoritettavaksi poliisitutkinta, joka voi estää vastaavien tilanteiden uusiutumisen. Lievissä tapauksissa, oppilaan ikä ja aikaisempi tausta huomioon ottaen, voidaan perustellusti harkita koulun tavanomaisten kurinpitotoimien soveltamista.
Kiusaaminen ja häirintä
Koulukiusaamista ja häirintää ehkäistään pitämällä siihen liittyviä erillisiä oppitunteja. Tärkeää on luoda kouluun kiusaamisen ja häirinnän vastainen henki. Oppilaita rohkaistaan ilmaisemaan kiusaamisen vastaisia asenteita, ja toimimaan niiden mukaisesti. Kaikilla aikuisilla on moraalinen velvollisuus puuttua kiusaamiseen ja häirintään heti.
Toiminta äkillisissä kriiseissä ja uhka- ja vaaratilanteissa
Gananderin koululla on laadittu suunnitelma, jossa on toimintaohjeet siitä, miten menetellään erilaisissa kriisi-, uhka ja vaaratilanteissa, miten toimintavastuut jaetaan ja miten jälkihoito järjestetään. Koulujen kriisisuunnitelmassa on myös ohjeet psykososiaalisen tuen järjestämisestä. Turvallisuuden edistämisessä koulu toimii yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa.