Oppilaskunta
Säännöt
OPPILASKUNNAN SÄÄNNÖT
Siikalatvan yläasteen oppilaskunta
Hyväksytty järjestäytymiskokouksessa 31.8.2022
NIMI, KOTIPAIKKA JA KIELI
Oppilaskunnan nimi on Gananderin koulun oppilaskunta. Oppilaskunnan kotipaikka on Siikalatvan kunta, ja sen kieli on suomi. Oppilaskunnan kokouksissa keskusteluun voi osallistua muillakin kielillä. Oppilaskunnan ilmoitus- ja pöytäkirjakieli on suomi.
TARKOITUS
Oppilaskunnan olemassaolo ja tarkoitus perustuu perusopetuslain pykälään 47
jotka määrittelevät oppilaskunnan aseman ja tarkoituksen koulun sisällä.
TOIMINNAN LAATU
Tarkoituksensa toteuttamiseksi oppilaskunta järjestää kokouksia, keskustelutilaisuuksia, tapahtumia, matkoja ja juhlia. Oppilaskunta pitää yhteyttä muihin oppilaskuntiin, opettajakuntaan, rehtoriin, johtokuntaan ja kunnan koulutoimeen. Toimintansa tukemiseksi oppilaskunta harjoittaa tarvittaessa taloudellista toimintaa ja varainkeräystä sekä pitää hallussaan toimintaansa varten tarpeellista irtainta ja kiinteää omaisuutta, kuitenkin siten, ettei oppilaskunta tavoittele liikataloudellista voittoa.
JÄSENET
Oppilaskunnan jäseniä ovat kaikki koulun oppilaat. Oppilaskuntaan kuulumisesta ei peritä maksua.
OPPILASKUNNAN JOHTO
Ylin päätösvalta oppilaskunnan asioissa kuuluu oppilaskunnan järjestäytymiskokoukselle. Järjestäytymis- ja tiedotuskokoukset voidaan pitää myös luokittain Järjestäytymiskokousten välillä toimintaa johtaa järjestäytymiskokouksen valitsema oppilaskunnan hallitus.
Toimeenpanovalta on hallituksella.
OPPILASKUNNAN HALLITUS
1) Jäsenet
Oppilaskunnan hallitukseen voidaan valita ainoastaan oppilaskunnan jäseniä. Oppilaskunnan hallitukseen kuuluvat puheenjohtaja, varapuheenjohtaja sekä kahdeksasta kymmeneen (8-10) muuta hallituksen jäsentä. Hallituksen vastuunjakoa säätelee erillinen johtosääntö, jossa on aina määrättävä sihteerin ja taloudenhoitajan tehtävistä.
Hallitus voi asettaa määräajaksi tai erityistä tehtävää varten vastuuhenkilöitä, työryhmiä, toimikuntia tai vastaavia, joihin voidaan valita oppilaskunnan jäseniä myös hallituksen ulkopuolelta.
2) Toimikausi
Hallituksen toimikausi on varsinaisten järjestäytymiskokousten välinen aika.
3) Kokoukset
Hallitus päättää itse kokoontumisajoistaan ja koollekutsumistavoistaan. Hallitus on kuitenkin kutsuttava koolle, jos joku oppilaskunnan hallituksen jäsen sitä pyytää.
4) Päätösvaltaisuus
Oppilaskunnan hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä on paikalla, kuitenkin siten, että puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan on aina oltava läsnä. Päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, paitsi vaaleissa arpa.
5) Puhe- ja läsnäolo-oikeus
Oppilaskunnan ohjaavalla opettajalla on puhe- ja läsnäolo-oikeus hallituksen kokouksissa. Kaikilla oppilaskunnan jäsenillä on puhe- ja läsnäolo-oikeus hallituksen kokouksissa, mikäli hallituksella ei ole erityistä syytä kieltää tätä yksittäisten kohtien käsittelyn ajaksi.
Hallitus on velvollinen ilmoittamaan oppilaskunnan jäsenille hallituksen kokousten ajankohdasta ja paikasta oppilaskunnan ilmoitustaululla tai muussa vastaavassa paikassa (Wilmassa), jossa ilmoitus on kaikkien nähtävillä. Kokousten pöytäkirjat on toimitettava viipymättä tarkastuksen jälkeen oppilaskunnan ilmoitustaululle tai vastaavalle paikalle (Pedanet), jossa ilmoitus on kaikkien nähtävillä.
6) Hallituksen tehtävät
Sen lisäksi, mitä näissä säännöissä muuten määrätään, hallitus:
• Johtaa oppilaskunnan toimintaa järjestäytymiskokousten välillä järjestäytymiskokouksen päätösten mukaisesti
• Kutsuu järjestäytymiskokouksen koolle ja valmistelee järjestäytymiskokouksessa käsiteltäväksi tulevat asiat
Valmistelee ja ohjaa oppilaskunnan toimintaa sen jäsenten edun mukaisesti
• Päättää varainhankinnasta ja varainkäytöstä järjestäytymiskokouksen päätökset huomioon ottaen
• Pitää yhteyttä ryhmien luottamusoppilaisiin, opettajakuntaan, rehtoriin, muuhun koulun henkilökuntaan, kunnan koulutoimeen sekä muihin tarkoituksenmukaisiin tahoihin, jos oppilaskunnan asioiden hoito sitä vaatii.
7.
SÄÄNTÖJEN MUUTTAMINEN
Oppilaskunnan toiminnassa noudatetaan näiden sääntöjen lisäksi voimassaolevaa yhdistyslakia soveltuvin osin sekä koulun voimassaolevia järjestyssääntöjä. Oppilaskunnan sääntöjä voi muuttaa ainoastaan oppilaskunnan järjestäytymiskokouksen yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Nämä säännöt astuvat voimaan niiden tultua hyväksytyksi oppilaskunnan järjestäytymiskokouksessa.