Järjestyssäännöt
Gananderin koulun järjestyssäännöt
Yhteisiä sääntöjä noudattamalla luomme rauhallisen ja turvallisen opiskeluympäristön, jossa on viihtyisä työskennellä. Samalla opimme huomioimaan kaikki kouluyhteisön jäsenet.
Koulumme säännöt ovat voimassa kaikessa koulun järjestämässä toiminnassa, kuten juhlissa, kerhoissa, TET-jaksoilla, kilpailuissa, opintoretkillä ja muilla yhteisillä retkillä.
Koulualue
Gananderin koulun koulualue on opetustilojen välittömässä läheisyydessä sijaitseva alue. Koulualue on merkitty kartassa punaisella.
Koulumatkat
Koulumatkalla noudatan liikennesääntöjä ja huomioin muut kulkijat. Koulukuljetuksessa käyttäydyn hyvin ja noudatan kuljettajan antamia ohjeita. Kouluautoa odottaessani ja siihen noustessani toimin koulun antamien ohjeiden mukaan ja tervehdin kuljettajaa.
Pyöräillessä käytetään kypärää. Oman polkupyörän tai mopon jätän koulupäivän ajaksi niille tarkoitetulle paikalle. Noudatan koulualueen nopeusrajoitusta, joka on 20 km/h.
Ruokailu ja välipala
Pesen kädet ennen ruokailua. Menen ruokailuun opettajan johdolla. Ruokailen hyviä tapoja noudattaen. Otan ruokaa sen verran kuin jaksan syödä tai annokseen kuuluu. Pyrin maistamaan kaikkia ruokia. En tuo energia- ja virvoitusjuomia kouluun. Lähtiessäni ruokalasta palautan astiat ja huolehdin, että paikka jää jäljiltäni siistiksi. Välipalalla voin syödä myös omia terveellisiä eväitäni.
En käytä matkapuhelintani ruokalassa.
Käyttäytyminen
Tervehdin koulun väkeä ja kaikkia koulumme vierailijoita.
Olen puheissani asiallinen enkä kiroile. Otan muut huomioon, en sanoin enkä teoin loukkaa muita. En kiusaa enkä nimittele ketään. Hyväksyn erilaisuuden.
Oppitunnit
Tunnin alkamista odotellaan sen luokan edessä, jossa seuraava oppitunti on alkamassa. Luokkaan tullaan viipymättä. Jätän jalkineeni ja päällysvaatteeni, ja päähineeni käytävälle lähimpään naulakkoon. Annan työrauhan oppilaille, opettajille sekä muulle koulun henkilökunnalle, sillä jokaisella on oikeus häiriöttömään työskentelyyn. Säilytän omalta osaltani työrauhan. Jätän luokkaan tullessani matkapuhelimeni sille varattuun paikkaan.
Poissaolot
Kotoani ilmoitetaan sairastumisestani wilman kautta ennen koulupäivän alkua. Jos poissaolostani ei ilmoiteta mitään, koululta otetaan huoltajaan yhteyttä. Muihin poissaoloihin huoltaja pyytää luvan etukäteen wilman lomakkeella. Luvan enintään kolmen päivän poissaoloon myöntää luokanvalvoja. Pidempään poissaoloon lupa tulee anoa rehtorilta. Yksittäisen oppitunnin poissaolosta voi päättää myös aineenopettaja.
Poikkeuksellisina työpäivinä (lauantaipäivä, yksi metsästyksen aloituspäivä ja keskellä viikkoa olevien pyhien jälkeiset arkipäivät) poissaoloihin on lupa anottava aina rehtorilta.
Jos sairastun kesken koulupäivän, pyydän luvan luokanvalvojalta.
Välitunnit
Menen välitunnilla viivyttelemättä ulos, jollei pakkasta ole -15 astetta tai enemmän tai välituntivalvoja muusta syystä anna lupaa olla sisällä. Pysyn sovitulla välituntialueella. Välitunneille kuljen luokalleni osoitetusta ovesta. WC ei ole välitunnin viettopaikka. Välituntialueella ei koulupäivän aikana saa skeittailla, skoottailla eikä pyöräillä.
Vuosittaisella sopimuksella voidaan sopia sisävälitunneista.
Turvallisuus
Ilmoitan heti koulumatkalla tai koulussa tapahtuneesta tapaturmasta opettajalle tai luokanvalvojalle.
En heittele lumipalloja, kiviä enkä tavaroita. Kuljen käytävillä rauhallisesti. Noudatan koulun retkillä kyseisen kohteen turvallisuusmääräyksiä ja opettajien antamia ohjeita.
Säilytyslokerot
Saan (7.-9. lk.) halutessani rehtorin määräämää panttia vastaan lukollisen lokeron käyttööni aina lukuvuodeksi kerrallaan. Pidän lokeroni siistinä ja ehjänä. Palautan avaimen lukuvuoden lopussa. Luokanvalvojan todettua lokeron kunnon hyväksi, saan panttimaksun takaisin.
Rehtorilla on yleisavain lokeroihin ja hän voi tarpeen vaatiessa tarkastaa lokeron myös kesken lukuvuoden. Tällöin tarkastus tehdään yhdessä oppilaan kanssa.
Muita asioita
- Kunnioitan yhteistä ja yksityistä omaisuutta. Ilmoitan vahingosta tai rikkoontumisesta välittömästi opettajalle tai rehtorille. Aiheuttamani vahingon olen velvollinen korvaamaan vahingonkorvauslain mukaisesti. Koulu ei ole korvausvelvollinen, jos jokin kouluun tuomani esine rikkoontuu tai menee hukkaan.
- Siistin aiheuttamani sotkut.
- En tupakoi enkä käytä nuuskaa koulussa tai koulumatkalla.
- En tuo kouluun tupakointi- enkä tulentekovälineitä.
- En tuo kouluun sellaisia tavaroita, jotka vaarantavat turvallisuuden tai häiritsevät koulutyötä.
- Opettaja tai rehtori voi tarvittaessa tarkastaa hallussani olevat tavarat. Luovutan pyydettäessä vaaralliset aineet tai esineet opettajalle tai rehtorille. Heillä on tarvittaessa oikeus ottaa ne pois. POL 36D K
- Asioidessani rehtorin kansliassa ja opettajainhuoneessa menen sisälle pyydettäessä, muutoin odotan asianomaisen henkilön saapumista ovelle. Hoidan asiani itsenäisesti ja omatoimisesti ilman oppilastovereitani.
- Kouluun ei pukeuduta toisia loukkaavalla tavalla eikä hyvän tavan vastaisesti. Asiallinen pukeutuminen on tilanteeseen tarkoituksenmukaista pukeutumista. Juhlaan pukeudutaan sen vaatimalla tavalla ja liikuntatunnilla pukeudutaan liikuntalajiin sopivalla tavalla.
Noudatan rehtorin, apulaisrehtorin, opettajien ja koulun muun henkilökunnan antamia ohjeita. Niissä asioissa, joista ei näissä järjestyssäännöissä erikseen mainita, noudatetaan peruskoulua koskevia lakeja, asetuksia, säännöksiä ja määräyksiä.
Toimenpiteet ongelmatilanteiden selvittämiseksi
Sääntörikkomukset pyritään selvittämään ensisijaisesti puhumalla. Mikäli rikkomukset ovat vakavia tai toistuvia, voidaan käyttää mm. seuraavia seuraamuksia tai toimenpiteitä oppilaan ojentamiseksi:
- Puhuttelu ja tarvittaessa keskustelu huoltajien kanssa. Merkitään Wilmaan.
- Kasvatuskeskustelu
- Luokasta tai muusta opetuksen järjestämispaikasta poistaminen enintään oppitunnin loppuun saakka (PL § 36). Ilmoitus huoltajalle.
- Jälki-isunto, enintään kaksi tuntia, jolloin oppilaalla voidaan teettää myös tehtäviä, (PL § 36). Kuuleminen (kasvatuskeskustelu) ja ilmoitus huoltajalle.
- Laiskanläksy, enintään tunti. Ilmoitus huoltajalle.
- Rikotun esineen tai välineen korvaaminen rahallisesti Ilmoitus huoltajalle.
- Kirjallinen varoitus Huoltajalle varataan mahdollisuus kuulemiseen.
- Määräaikainen erottaminen.