Karin koulu

Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet

Oppimiskokonaisuudet kaupunkikohtaiseen OPSiin:

Terveys, luonto , liikunta, konsertti/ musikaali, Vanha Rauma, kalat, kansainvälisyys, Raumanmeri, erityiset juhlavuodet esim. Suomi 100v. jne

Monialaiset oppimiskokonaisuudet

Tavoitteet Karin koulussa:

Laajempien oppimiskokonaisuuksien hahmottaminen, opetuskokonaisuuksien välisten yhteyksien ja aiemmin opitun hyödyntäminen. Tavoitteena on yhteisöllisyyden kehittäminen yli luokkarajojen.

Sisällöt

Määritellään vuosittain koulun työsuunnitelmaan oppimiskokonaisuudet esim. kulttuuriin liittyvät juhlavuodet, arkielämän matematiikan taidot, ympäristönsuojelu ja ekologia jne.

Eheyttäminen ja sen tavoitteet ja arviointi

Oppilasta ohjataan laajojen aihealueiden oppimiseen. Tarkoituksena on välttää opittujen tietojen sirpaleisuutta.

Arviointi tulisi vaihdella aihekokonaisuuksista riippuen. Se voidaan toteuttaa esim. oppilasparina tai ryhmässä, opettaja-arviointina. Voidaan arvioida joko valmista tuotosta tai prosessia. Tuotos voi olla esim. portfolio, raportti, videoesitys, konsertti/ musikaali jne.

Yhteistyö

Yhteistyö vaihtelee aihekokonaisuuksista riippuen esim. luokka-asteittain, kummiluokittain, rinnakkaisluokittain, musiikkiluokat tai koko koulun yhteisenä projektina.

Oppilaat osallistuvat aihekokonaisuuksien ideointiin, suunnitteluun ja arviointiin luokissa opettajan kanssa. Myös oppilaskunta ideoi ja toimii linkkinä oppilaiden ja henkilökunnan välillä esim. jonain vuonna oppilaskunta voi koota luokilta ideoita aihekokonaisuuksista.

Pohdintaa

Mielestämme uuden OPSin henkeen kuuluu, että koulu saa itse päättää aihekokonaisuudet vuorovaikutuksessa oppilaiden kanssa. Jotta oman yksikön voimavarat ja taidot tulee hyödynnettyä, aihekokonaisuuksien valitseminen on syytä tapahtua koulun tasolla. Aihekokonaisuuksia on helpompi poimia oman koulun arjesta läheltä tai kaukaa esim. luonnon mullistukset, somen käyttö, suuret urheilukilpailut, vaalit jne.

Kun koulu saa itse päättää aihekokonaisuudet, niihin sitoudutaan paremmin, kuin jos ne määrätään ylhäältä. Kiinteästi määritellyt kokonaisuudet eli samat aiheet joka vuosi vähentävät joustavuutta. Jos kunta taas vuosittain ideoi uudet, tuhlataan paljon resursseja ja aiheet eivät kuitenkaan kohtaa koulun arkea tai ainakaan sitä aktuelleinta kiinnostuksen kohdetta.

Terv. Karilaiset