LUKU 4 Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri

4.5 Punkalaitumen OPS: Toimintakulttuuri

Toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavien periaatteiden pohdinta on keskeinen osa opetussuunnitelmatyötä ja samalla toiminnan jatkuvaa kehittämistä edistävä tekijä. Oppilaiden huoltajat osallistuvat toimintakulttuurin kehittämiseen esimerkiksi siten, että syyslukukauden alun vanhempainillassa vanhemmat saavat esittää ajatuksiaan hyvästä toimintakulttuurista. Vanhempien ajatukset kootaan mahdollisimman kattavasti koulun parhaaksi katsomalla tavalla. Oppilaiden ideoita kerätään alkusyksyllä koulupäivän aikana. Keittiö- ja kiinteistöpuolen, kouluterveydenhuollon sekä koulukuljetuksen työntekijät saavat esittää ajatuksiaan toimintakulttuurin kehittämisestä sähköisen kyselylomakkeen avulla. Suunnittelussa kiinnitetään huomiota myös toimintakulttuurin jatkuvuuteen esiopetuksesta perusopetukseen ja perusopetuksen eri vaiheissa. Lukuvuoden lopussa oppilaat, koulun henkilökunta ja vanhemmat arvioivat toimintakulttuurin periaatteiden toteutumista. Arviointi tapahtuu kyselylomakkeen avulla.

Punkalaitumella paikallisena painopisteenä on ajatus oppivasta yhteisöstä. Käytännössä oppiva yhteisö ilmenee esimerkiksi tiimityöskentelynä, yhdessä oppimalla toisiltaan ja fyysisen aktiivisuuden lisäämisellä oppitunneilla. Oppiva yhteisö tukee, kannustaa ja pyrkii motivoimaan oppilaita. Toimintakulttuurissa esille halutaan tuoda myös arkipäivien kiireettömyys, tavoitteiden pohtiminen, oman työn sekä työskentelyn jatkuva arviointi ja omien voimavarojen hahmottaminen. Oman työskentelyn arviointi tapahtuu jatkuvana itse- ja vertaisarviointina, ja tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi arviointilomakkeiden avulla ja ryhmässä tapahtuvina arviointikeskusteluina. Jokaisen oppijan on saatava onnistumisen kokemuksia koulupäiviensä aikana, mutta oppilaiden on opittava myös sietämään epäonnistumisia. Oppijoiden on sisäistettävä ajatus virheistä oppimisesta sekä ymmärrettävä, että tehtävien valmiiksi tekeminen vaatii toisinaan ponnisteluja, eikä se aina ole itsestään selvää.

Koulun arjessa tulisi harjoitella toistuvasti toisten huomioonottamista, käytöstapoja ja vastuullisuutta omista tehtävistä. Keskeiseen asemaan koulun toimintakulttuurissa nousevat myös vuorovaikutustaidot ja myönteisen minäkuvan vahvistaminen. Oppimista tulisi tapahtua muun muassa erilaisilla projekteilla ja teemapäivillä tai -viikoilla. Projekteissa pitäisi yhdistellä eri oppiaineita.

Oppimisympäristöissä huomioidaan oppilaiden erityistarpeet ja erilaiset oppimistyylit. Tilojen ja kalusteiden tulisi olla helposti muokattavissa erilaisiin oppimistilanteisiin sopiviksi. Koulussa voisi olla jotakin oppilaiden omaa, kuten oppilaiden tekemä viherpalsta, taideseinä tai lukunurkka. Myös koulun pihan tulee olla turvallinen alue leikkimiseen ja liikkumiseen. Oppimisympäristöjä suunniteltaessa tulisi luoda myös mahdollisuus pienille ryhmätiloille, joissa oppijat voivat työskennellä pienissä tiimeissä oppien yhdessä toinen toisiltaan. Jokaisessa koululuokassa tulee olla tieto- ja viestintätekniikan käyttömahdollisuus. Koulujen tulisi hyödyntää ja tehdä yhteistyötä eri kunnan toimijoiden, yhteisöjen, yhdistysten ja tahojen kanssa. Tällaisia kolmannen sektorin toimijoita luokan ulkopuolisessa opiskelussa voisivat olla esimerkiksi metsästysseura, 4H-kerho, metsänhoitoyhdistys, mannerheimin lastensuojeluliitto ja seurakunta. Paikallisuutta korostettaessa tulisi ottaa huomioon myös paikalliset yritykset ja niiden kanssa tehtävä yhteistyö. Yhteistyötä voisi olla esimerkiksi erilaiset vierailuretket yrityksiin ja yhdistyksiin. Myös teema- ja pajapäiviä voisi järjestää yhdessä kolmannen sektorin tahojen kanssa.


4.5.1 Keskuskoulun toimintakulttuuri

Punkalaitumen Keskuskoulu toimii Punkalaitumen Sarkkilan kylässä kunnantalon ja Yhteiskoulu-lukion välittömässä läheisyydessä. Koulussa työskentelee kuusi luokanopettajaa, yksi esiluokanopettaja, kaksi erityisluokanopettajaa, neljä koulunkäyntiavustajaa sekä viisi tuntiopettajaa, joista neljä yhteistä Punkalaitumen Yhteiskoulun ja lukion kanssa. Koululla tai sen välittömässä läheisyydessä toimivat myös koulun sosiaali- ja terveyspuolen työntekijät, koulukuraattori, koulupsykologi sekä kouluterveyden hoitaja. Lisäksi koulun henkilökuntaan kuuluvat laitoshuoltajat ja kiinteistönhoitajat, jotka omalta osaltaan ovat myös kasvattamassa ja tukemassa lasten kasvua.

Keskuskoulun toimintakulttuurin kuuluu avoin ja välitön sekä välittävä suhtautuminen lapseen oppijana. Oppijat sekä koulun henkilökunta muodostavat yhdessä oppivan yhteisön, jossa oppijalle pyritään järjestämään mahdollisimman toiminnallista ja monipuolista opetusta, jotta kaikki oppijat saisivat onnistumisen kokemuksia työssään. Tähän päämäärään pyritään pitämällä oppimisympäristöt nykyaikaisina, sekä oppimaan kannustavina. Oppijat opetetaan myös arvioimaan omaa työtään. Tähän päästään toistuvilla itsearvioinneilla niin kirjallisesti kuin suusanallisestikin. Oppijoita kannustetaan esimerkein sekä erilaisin motivoinnin keinoin realistiseen itsearviointiin. Oppijoita opetetaan myös arvioimaan toisten oppijoiden työtä kriittisestikin, mutta kuitenkin siten, että palaute ja arviointi on aina rakentavaa, jotta myös epäonnistumiset olisi helpompi ottaa vastaan.

Keskuskoululla otetaan myös kodit mukaan oppilaan koulutyöhön. Välitön palaute Wilma-tiedotuskanavan, sekä muiden yhteydenpitovälineiden kautta auttaa kotia pääsemään osalliseksi lapsen koulunkäynnistä. Tätä edesauttavat myös yhteiset tilaisuuden, kuten juhlat, vanhempaintapaamiset ja vanhempainillat. Koulun oppijoiden vanhemmat otetaan mukaan koulun työhön myös vanhempaintoimikunnan kautta. Sen avulla yhteydenpito ja yhteistyö koulun ja kodin välillä saa vielä uuden kanavan.

Keskeinen osa koulun toimintakulttuuria on turvallisen työskentely-ympäristön järjestäminen oppijoille. Siihen kuuluu niin henkinen kuin fyysinenkin hyvinvointi. Koululla on käytössä koulukiusaamisen vastainen KiVa-koulu-ohjelma, jonka avulla kiusaamista pyritään vähentämään. Oppijoiden kanssa on myös käyty läpi koulun järjestyssäännöt sekä kerrottu ja harjoiteltu miten erilaisissa vaaratilanteissa toimitaan. Omalta osaltaan turvalliseen ja terveelliseen oppimisympäristöön kuuluu myös työskentelyrauhan ja -ilmapiirin valvominen. Jokaiselle koulun oppilaalle pyritään saamaan aikaan niin turvallinen olo, että osallistuminen tunneilla olisi luontevaa.

Keskuskoulun toimintakulttuuriin kuuluu oleellisena osana jatkuva kehitystyö. Oppimisympäristöillä ja opetuksen kehittämisellä oppijoille saadaan kiinnostavaa ja osallistavaa opetusta. Tästä pitää huolen koulun aktiivisesti toimiva oppilaskunta, joka ohjaavan opettajan ohjaamana näkyy ja kuuluu koulun arjessa lähes päivittäin.

Keskuskoululla oppijan on hyvä ja turvallista olla monipuolisen opetuksen ja kehittyvien oppimisympäristöjen keskellä.

4.5.2 Pohjoisseudun toimintakulttuuri













Pohjoisseudun koulu on seutukoulu, jonka oppilaat tulevat usean eri kylän alueelta. Koulussa on kolme perusopetusryhmää, esikoulu ja pienryhmä. Koulu toimii oppivana yhteisönä ja kannustaa kaikkia jäseniään oppimiseen. Oppiva yhteisö kehittyy vuorovaikutustilanteiden kautta. Yhdessä tekeminen ja osallisuuden kokemukset vahvistavat yhteisöä. Lisäksi koulun arkea ohjaa tavoitteiden pohdinta ja oman työn säännöllinen arviointi ja kiireettömyys edistävät yhteisön oppimista. Koulun henkilökuntaan kuuluu neljä luokanopettajaa, esikouluopettaja, tuntiopettaja teknisessä työssä, kaksi koulunkäyntiavustajaa ja siivooja.


Haluamme tarjota perheille toimivan oppimisympäristön, jossa huomioimme erilaiset oppijat ja oppilaiden yksilölliset tarpeet, myös erityistä tukea tarvitseville. Koulun toiminnassamme arvostamme perinteisiä maaseudun arvoja ja tapoja. Oppiva yhteisö luo edellytyksiä yhdessä ja toinen toisiltaan oppimiseen. Oppiva yhteisö mahdollistaa myös tutkimiseen ja kokeilemiseen sekä innostumisen ja onnistumisen kokemuksiin. Erityisesti arvoon nostamme käytöstavat arjessa sekä toisten ihmisten kohtaamisen. Haluamme kasvattaa yhdessä perheiden kanssa tulevaisuuden yhteiskunnassa pärjääviä kansalaisia, joilla on elämänarvot kohdillaan. Päivittäisessä arjessa sekä toiminnassamme kiinnitämme huomiota yhteisöllisyyteen ja teemmekin yhteistyötä monen eri tahon kanssa. Tällaisia kolmannen sektorin toimijoita luokan ulkopuolisessa opiskleussa ovat muun muassa metsästysseura, 4H-kerho ja seurakunta. Paikallisuutta korostettaessa tulisi huomioida paikalliset yritykset ja niiden kanssa tehtävä yhteistyö.

Pohjoisseudun koululla toimii esikoulu. Esikoululla on omat tilat ruokalan vieressä olevassa luokassa ja opettajana on lastentarhanopettaja. Esikoulu on laajuudeltaan 700 tuntia vuodessa eli kouluviikoiksi muutettuna n. 20 tuntia viikossa. Esikoulu on pakollinen kaikille 6 vuotta täyttäville lapsille. Pohjoisseudun koululla on esikoulua tänä lukuvuonna maanantaina, tiistaina, keskiviikkona, torstaina ja perjantaina, jokaisena päivänä neljä tuntia. Esikoulun tarkoituksena on valmistaa lasta kouluun. Tavoitteena on kehittää sosiaalisuutta, yhdessä työskentelyä, hyviä tapoja sekä lukemisen, kirjoittamisen ja laskemisen alkeita.

Toivotamme innolla uudet oppilaat ja asukkaat lämpimästi tervetulleeksi Pohjoisseudulle asumaan sekä oppimaan.

4.5.3 Yhteiskoulun toimintakulttuuri

Toimintakulttuurissa näkyvät koulun arvot ja tavoitteet. Pyrkimyksenä on avoin ja vuorovaikutteinen sekä yhteistyöhön perustava toimintatapa. Koulun toiminnan tavoitteena on laadukas perusopetus, kasvua ja kehitystä tukeva toimintakulttuuri sekä luonteva kodin ja koulun yhteistyö. Punkalaitumen Yhteiskoulu toimii samoissa tiloissa Punkalaitumen lukion kanssa. Kouluilla on myös yhteisiä opettajia. Lisäksi olemme läheisessä yhteistyössä Punkalaitumen Keskuskoulun kanssa.

Yhteiskoulun toiminnasa pyritään seuraaviin tavoitteisiin:
1) Saada aikaan ja tukea oppilaiden opiskelumyönteistä asennetta
2) Itsensä kehittämien ja oman työn arvostaminen
3) Turvallinen ja kannustava ilmapiiri
4) Avoimuus, työrauha ja hyvät tavat
5) Erilaisuuden hyväksyminen
6) Tietojen ja taitojen soveltaminen
7) Yhteistyökyky

Koulun toimintakulttuuri ja työtavat tukevat oppilaan kehittymistä omatoimiseksi, yhteistyökykyiseksi ja osallistuvaksi kansalaiseksi.

Toimintakultturiin kuuluvat kaikki koulun säännöt, periaatteet ja kriteerit, joihin koulutyön laatu perustuu.

Toimintakulttuuriin kuuluu myös oppituntien ulkopuolinen koulun toiminta kuten juhlat, teemapäivät ja opintoretket.

Koulun toimintakulttuurin pitää tukea työrauhaa. Oikeudet, säännöt ja kaikkien henkilökohtainen vastuu niiden toteutumisesta ja noudattamisesta ovat työrauhan kulmakivet. Hyvät tavat edesauttavat työrauhan toteutumista ja onnistunutta yhteistyötä. Punkalaitumen Yhteiskoulussa toteutetaan kodin ja koulun välistä yhteistyötä perinteisin vanhempainilloin, vanhempien ja opettajien välisin keskusteluin. Yhteydenpito koteihin pyritään pitämään avoimena. Nuoren kasvamiseen ja osaamiseen liittyvissä asioissa parhaaseen lopputulokseen päästään hyvällä yhteistyöllä. On hyvä, että tarvittaessa on mahdollisuus myös hyödyntää moniammatillista osaamista. Yhteistyötä vanhempien kanssa tehdään mm. Wilma-tiedotusjärjestelmän kautta. Jokainen huoltaja pääsee sitä kautta seuraamaan huollettavansa koulunkäyntiä ja olemaan yhteydessä opettajiin. Koulun ajankohtaiset tiedotteet löytyvät Wilmasta. Koulun kotisivut viestivät myös toimintaa koulun arjesta.

Yhteiskoulussa oppilaskunnan ja tukioppilaiden toimintaa tuetaan ja kannustetaan toimimaan yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.