LUKU 7 Oppimisen ja koulunkäynnin tuki
Punkalaitumen OPS: Oppimisen ja koulunkäynnin tuki
Oppimisen ja koulunkäynnin tuen käytännön järjestämiseen liittyvät keskeiset paikalliset linjaukset:
- ennaltaehkäisevän työn ja varhaisen puuttumisen toimintamallit (Liitteet 1,2 ja 5)- toiminta ja yhteistyö nivelvaiheissa (Liite 4)
- oppimisen ja koulunkäynnin tuen tarpeiden suunnitelmallinen seulonta tuen järjestämiseksi (Liite 3)
- yhteistyö oppilashuollon palveluista vastaavien ja muiden tarvittavien asiantuntijoiden kanssa tuen tarpeen arvioinnissa, tuen suunnittelussa, järjestämisessä sekä käytännön toteuttamisessa (Liitteet 1,2 ja 5)
- kotien kanssa tehtävän yhteistyön keskeiset toimintaperiaatteet oppimisen ja koulunkäynnin tuen kysymyksissä (Liitteet 1,2 ja 5)
Oppimisen ja koulunkäynnin tuen toteuttaminen edellyttää monipuolista yhteistyötä oppilaan ja huoltajan kanssa. Kotiin ollaan aina yhteydessä, kun huoli oppilaan oppimisesta ja koulunkäynnistä herää ja oppilaan tukea lähdetään suunnittelemaan. Oppilaalla on oikeus riittävään oppimisen ja koulunkäynnin tukeen heti tuen tarpeen ilmetessä. Perusopetuslaissa säädetyn tehostetun ja erityisen tuen antaminen edellyttää yhteistyötä oppilashuollon ammattihenkilöiden kanssa seuraavissa tilanteissa:
- tehostetun tuen aloittaminen ja järjestäminen käsitellään moniammatillisesti yhteistyössä oppilashuollon ammattihenkilöiden kanssa (PoL 16 a §, 30.12.2013/1288)
- ennen erityistä tukea koskevan päätöksen tekemistä tehdään oppilashuollon ammattihenkilöiden kanssa moniammatillisena yhteistyönä selvitys oppilaan saamasta tehostetusta tuesta ja oppilaan kokonaistilanteesta (PoL 17 §, 30.12.2013/1288). Näiden perusteella tehdään arvio erityisen tuen tarpeesta. Nämä kolme muodostavat pedagogisen selvityksen.
Oppilaan tai huoltajan suostumusta ei välttämättä tarvita oppilaan asian käsittelyyn edellä mainituissa tapauksissa.
Moniammatillisuuden toteutumiseksi tähän käsittelyyn osallistuu aina muitakin tuen ammattihenkilöitä kuin opettajia tai rehtori. Moniammatillisuuden kriteeri toteutuu silloin, kun asian käsittelyyn osallistuu opetushenkilöstön lisäksi käsiteltävän asian mukaan kouluterveydenhuoltoa ja/tai psykologi- ja kuraattoripalveluja edustavia jäseniä.
Oppimisen ja koulunkäynnin tukeen liittyvä oppilashuollon ammattihenkilöiden kanssa tehtävä moniammatillinen yhteistyö ei kuulu yksilökohtaiseen oppilashuoltoon. Tästä syystä oppimisen ja koulunkäynnin tuen edellyttämää moniammatillista yhteistyötä oppilashuollon ammattihenkilöiden kanssa ei toteuteta oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaisessa asiantuntijaryhmässä.
Oppimisen ja koulunkäynnin tuen edellyttämään moniammatilliseen yhteistyöhön osallistuvat ammattihenkilöt harkitaan tapauskohtaisesti. Mukana ovat vain ne opettajat ja muut asiantuntijat, joiden työtehtäviin oppilaan tuen suunnittelu tai toteuttaminen kulloinkin kuuluu. Jos koulussa esimerkiksi työskentelee kaksi erityisopettajaa, asian käsittelyyn osallistuu vain se erityisopettaja, joka opettaa kyseistä oppilasta tai jonka tehtäviin oppilaan tukeminen kuuluu.
Edellä kuvatun lakisääteisen yhteistyön toteuttamistavasta ei ole tarkempia säännöksiä. Yhteistyö voidaan toteuttaa esimerkiksi konsultoimalla oppilashuollon asiantuntijaa, jonka työtehtäviin oppilaan asia kuuluu. Jos oppilaan tilanteen selvittäminen ja tarvittavien toimenpiteiden harkinta edellyttää monipuolisempaa asiantuntemusta, asian käsittelyä varten voidaan koota laajempi ryhmä. Ryhmä kootaan tapauskohtaisesti. Koulun pedagogisena johtajana rehtori voi tarvittaessa olla ryhmän jäsenenä.
Tuen tarve arvioidaan ja toimenpiteet suunnitellaan tapauskohtaisesti kokoontuvissa pedagogisissa tiimeissä.
Oppimisen ja koulunkäynnin tuen paikalliset linjaukset ja kuvaukset löytyvät alla olevista liitteistä:
Liite 1: Tuen laatu eri järjestämispaikoissa: tuen laatu ja järjestämispaikat.doc
Liite 2: Tuki eri ikäkausina: eri ikäkausien tuki.doc
Liite 3: Oppimisen taitojen seulonta:taitojen seulonta.doc
Liite 4: Tiedonkulku eri nivelvaiheissa: nivelvaiheiden tiedonkulku.doc
Liite 5: Eri tukimuotojen palveluprosessit: tukimuotojen palveluprosessit.doc
Oppimisen ja koulunkäynnin tuen paikallisessa toteuttamisessa käytetään alla olevia lomakkeita:
Kuntoutussuunnitelma: kuntoutussuunnitelma.doc
Pedagoginen arvio: pedagoginen arvio.doc
Oppimissuunnitelma: oppimissuunnitelma.doc
Esitys erityisestä tuesta: esitys erityisesta tuesta.doc
Pedagoginen selvitys: pedagoginen selvitys.doc
HOJKS: hojks.doc
Ilmoitus pedagogisen tiimin kokoontumisesta: ilmoitus pedagogisen tiimin kokoontumisesta.doc
Muistio pedagogisen tiimin kokoontumisesta: muistio pedagoginen tiimi.doc
Mikäli erityisen tuen piiriin siirretty oppilas opiskelee perusopetuksen yleisen oppimäärän mukaisesti, hänen suorituksensa arvioidaan samoilla perusteilla kuin muidenkin oppilaiden suoritus. Yksilöllistetyissä oppimäärissä tavoitetaso on alhaisempi ja sen on määritelty oppilaan HOJKS -asiakirjassa. Tällöin oppilaan arviointi perustuu näiden tavoitteiden saavuttamiseen. Todistuksessa käytetään * -merkkiä kyseisen oppiaineen kohdalla osoituksena siitä, että arvosanan antamisen perusteena ovat yksilölliset oppimäärät.
Oppimisen ja koulunkäynnin tukeen liittyvät asiat kirjataan perusopetuslain ja opetussuunnitelman perusteiden edellyttämällä tavalla eri asiakirjoihin. Asiakirjat ovat salassa pidettäviä, ja niihin sisältyviä tietoja voivat saada vain kyseistä oppilasta opettavat opettajat ja muut tietoja työtehtävissään tarvitsevat henkilöt. He voivat saada tietoja siinä laajuudessa kuin he työtehtävissään tarvitsevat. Salassa pidettäviä tietoja voidaan luovuttaa laajemmin huoltajan suostumuksella.
Pedagogisessa arviossa ja selvityksessä arvioidaan oppilaan tuen tarvetta; oppimissuunnitelmassa ja HOJKSissa kuvataan tuen toteuttaminen ja järjestäminen. Oppimisen ja koulunkäynnin tuen asiakirjoihin voidaan sisällyttää maininta, että oppilas on ohjattu hakeutumaan oppilashuollon palvelujen piiriin. Asiakirjoihin ei voi kirjata ohjaamisen syitä eikä palveluihin liittyviä toimenpiteitä.
Opetuksen järjestäjän on annettava opetuksen järjestämisen kannalta välttämättömät tiedot oppilaan kanssa työskenteleville, jotta oppilaan perusopetuslain 30 §:n mukainen oikeus oppimisen ja koulunkäynnin tukeen toteutuisi. Jos oppilaalla on esimerkiksi lukemisen pulmia, on kaikkien niiden opettajien, joiden oppiaineissa tarvitaan vähänkin lukemista, saatava tieto oppilaan vaikeudesta. Lisäksi he tarvitsevat omaa työtään varten tietoa siitä, kuinka oppilaan yksilölliset tarpeet tulee ottaa huomioon ja kuinka oppilasta tulee tukea. Opetuksen järjestämisen kannalta välttämättömien tietojen luovuttaminen ei edellytä huoltajan suostumusta. Huoltajalta tulee kuitenkin pyytää yksilöity lupa tietojen siirtoon silloin, kun halutaan luovuttaa muutakin kuin välttämätöntä tietoa.
Oppilas- ja opiskelijahuoltolain mukaisen, tapauskohtaisesti koottavan asiantuntijaryhmän työssä kertyvät tiedot kirjataan oppilashuoltokertomukseen. Kirjaamisesta säädetään oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa. Tiedot ovat salassa pidettävä. Oppilashuoltokertomukseen voidaan kirjata tieto, että oppilas saa oppimisen ja koulunkäynnin tukea, tai tieto, että tuen antamista selvitetään.
Toimintaperiaate on, että kuka huomaa, on velvollinen informoimaan sitä, jolle ao. tuen tarjoaminen kuuluu. Yhteistyössä on pidettävä huoli, että moniammatillinen yhteistyö toteutuu ja tarpeellinen tieto siirtyy. Ensisijainen yhteydenpitäjä oppilaan kotiin määräytyy tuen tarpeen mukaan; oppimisvaikeus - oppilaan oma opettaja, oppilaan terveydentila - kouluterveydenhoitaja, sosiaalisen tuen tarve - sosiaalityöntekijä/koulukuraattori.
Oppilaalle ja huoltajille tiedottamiseen ja oppilaan ja huoltajan kanssa tehtävään yhteistyöhön liittyvät toimintatavat:
Noudatetaan hyvän hallinnon periaatteita ja pidetään huoli, että oppilas ja hänen huoltajansa ovat välittömästi tietoisia kaikista sellaisista seikoista, jotka ovat välttämättömiä oppilaan hyvän oppimisen tuen toteutumiseksi. Yhteistyön on aoltava avointa, kunnioittavaa ja tapahduttava kiireettömästi. Tieto pedagogisten tiimien kokoontumisista on saatettava ajoissa oppilaan huoltajan tietoon ja hänelle on varattava mahdollisuus osallistua palaveriin, jossa keskustellaan hänen lapsensa koulunkäynnin tukemiseen liittyvistä asioista.