LUKU 9. Kieleen ja kulttuuriin liittyviä erityiskysymyksiä
9.5. Punkalaitumen OPS: Kieleen ja kulttuuriin liittyviä erityiskysymyksiä
MAAHANMUUTTAJAOPPILAS LUOKASSA
Maahanmuuttajaoppilasta opetettaessa on otettava huomioon, että puuttellinen suomen kielen taito vaikuttaa opetettavien asioiden omaksumiseen ja oppimiseen. Tämä pyritään mahdollisuuksien mukaan ottamaan huomioon oppitunneilla erilaisilla opetusmenetelmillä, jotka tukevat myös muita erilaisia oppijoita. Tällaisia menetelmiä ovat esimerkiksi kuvien käyttö, keskeisten sanojen listaaminen taululle, pidennetty vastausaika ja opetustekstin käytön salliminen koetilanteessa. Koulunkäyntiavustajan läsnäolo ja apu luokassa auttavat myös maahanmuuttajaoppilaiden oppimista.
SUOMI TOISENA KIELENÄ JA KIRJALLISUUS
Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -opetus on yksi äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen oppimääristä. Sitä voidaan opettaa joko kokonaan tai osittain erityisen maahanmuuttajille tarkoitetun oppimäärän mukaisesti (ks. tarkemmin oppiainekohtainen S2-ops).
Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus –opetus järjestetään joko omassa opetusryhmässä tai äidinkielen ja kirjallisuuden opetusryhmässä. S2-tunnit pidetään normaalin koulupäivän aikana.
ENGLANTI
Englannin kielen opiskelussa otetaan huomioon oppilaan valmiudet ja aiempi koulutausta. Maahanmuuttajataustainen oppilas pyritään sijoittamaan lähtötasonsa mukaiseen englannin kielen opetusryhmään riippumatta siitä, millä luokalla oppilas on. Yleisen ja tehostetun tuen avulla parannetaan oppilaan opiskelumahdollisuuksia. Tarvittaessa oppilas pyritään sijoittamaan pienryhmäopetukseen, jotta puutteellinen suomen kielen taito ei ole esteenä vieraan kielen oppimiselle.
TOINEN KOTIMAINEN KIELI
Ruotsin kielen opiskelussa ratkaisut tulee harkita tapauskohtaisesti ottaen huomioon oppilaan suomen kielen taito, kotoutumisen vaihe ja tulevan koulupolun vaatimukset. Kielivalintoja tehtäessä pyritään antamaan maahanmuuttajataustaiselle oppilaalle tasavertaisia valmiuksia jatko-opintoihin. Lähtökohtana on, että oppilas opiskelee toista kotimaista kieltä yleisopetuksen ryhmässä. Yleisen ja tehostetun tuen avulla parannetaan oppilaan opiskelumahdollisuuksia. Tarvittaessa oppilas pyritään sijoittamaan pienryhmäopetukseen, jotta puutteellinen suomen kielen taito ei ole esteenä toisen kotimaisen kielen oppimiselle.
OMAN ÄIDINKIELEN OPETUS
Maahanmuuttajataustaiselle oppilaalle pyritään mahdollisuuksien mukaan järjestämään oman äidinkielen opetusta. Opetus voidaan järjestää esimerkiksi verkko-opetuksena yhteistyönä muiden kuntien kanssa. Tavoitteena on oman äidinkielen osaamisen kehittäminen ja säilyttäminen.
KULTTUURI-IDENTITEETIN KEHITTYMISEN TUKEMINEN
Oppilaan kulttuuri-identiteettiä ja sen kehittymistä tuetaan ottamalla huomioon oppilaan kulttuuriset erityispiirteet koulupäivän aikana. Myös oman äidinkielen opetus tukee toimivan kaksikielisyyden kehittymistä ja auttaa oman identiteetin vahvistamisessa sekä helpottaa kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan.
OPPIMISSUUNNITELMA