LUKU 1 Paikallisen opetussuunnitelman merkitys ja laadinta

1.4 Punkalaitumen OPS: Paikallisen opetussuunnitelman laadinta ja keskeiset opetusta ohjaavat ratkaisut

Punkalaitumen kunnan perusopetuksen opetussuunnitelma laaditaan koko kunnan yhteisenä opetussuunnitelmana. Suunnitelma laaditaan suomenkielistä opetusta varten.

Suunnitelma kirjoitetaan perusteiden otsikoinnin mukaan ja julkaistaan sähköisessä muodossa. Punkalaitumen sivistyslautakunta hyväksyy suunnitelman ennen käyttöönottoa 1.8.2016 mennessä.

Laadintavaiheessa järjestetään kyselyitä ja suunnitelman toimivuutta arvioidaan lukuvuosittain ja sitä kehitetään saadun palautteen pohjalta.

Esiopetuksen ja lukion opetussuunnitelmia tehdään rinnakkain perusopetuksen OPS -työn kanssa. Sähköisellä pohjalla mahdollistetaan molemminpuolinen kommentointi ja ajatustenvaihto.

Suunnitelma on nähtävänä sähköisenä ja siitä tiedotetaan oppilaille, heidän huoltajilleen sekä muille hallinnonaloille ja yhteistyötahoille. Saatujen kommenttien pohjalta tehdään tarpeelliseksi katsottavat muutokset ja lisäykset.

Sastamalan kaupungin kanssa oleva yhteinen lasten ja nuortenhyvinvointisuunnitelma sekä yhteinen oppilashuollon ohjausryhmä otetaan huomioon suunnitelmaa laadittaessa.


Punkalaitumen kunnan sosiaali- ja terveydenhoitopalvelut tuotetaan Sastmalan kaupungin SOTESI -yhteistyön kautta. Punkalaitumen kunnalla on yhteinen oppilashuollon ohjausryhmä ja lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma Sastamalan kaupungin kanssa.

Opetussuunnitelman toteutumista seurataan ja kehitetään erilaisten kyselyiden ja henkilöstöhaastatteluiden antaman palautteen pohjalta ja tarvittaessa tehdään muutosehdotuksia, jotka sivistyslautakunta hyväksyy.

Punkalaitumen kunnan opetussuunnitelmaa täydentävät seuraavat suunnitelmat:
  • varhaiskasvatuksen suunnitelma:
  • esiopetuksen opetussuunnitelma:
  • valmistavan opetuksen opetussuunnitelma: Ks. luku 9
  • aamu- ja iltapäivätoiminnan suunnitelma:
  • lastensuojelulain mukainen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma:

Opetussuunnitelma julkaistaan sähköisenä ja kaikilla on mahdollisuus osallistua tekemiseen kommentoimalla suunnitelmaa. Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteistyötä vahvistetaan yhteisellä vuosittaisella palaverilla, jossa todetaan esiopetukseen siirtyvät oppilaat ja käydään läpi yhteistyön kannalta merkittäviä asioita, kuten oppimisen tuen järjestämistä. Samoin toimitaan nivelvaiheissa 2. ja 6. luokan jälkeen sekä 9. luokan keväällä varmistamalla II asteen oppilaitosten jatko-opiskelupaikan hakeminen kaikille peruskoulunsa päättäville.

Yhdysluokkaopetusta tarjotaan silloin, kun sitä on taloudellisista ja opetuksellisista syistä tarpeen järjestää. Tavoitteena on, että yhdysluokissa ei opiskele enempää kuin kahden rinnakkaisen vuosiluokan oppilaita. Vuorokurssijärjestelmää käytetään oppiaineissa, joissa se on mahdollista ja järkevää.

Punkalaitumella ei järjestetä vuosiluokkiin sitomatonta opiskelua, ellei sille ole yksittäistä oppilasta koskevia painavia perusteita.

Opetus järjestetään pääosin ainejakoisena lukuun ottamatta monialaisia oppimiskokonaisuuksia ja muita projektiluontoisia töitä.

Perusopetuksessa opetetaan yhteisenä A1-kielenä englannin kieltä, B1-kielenä ruotsin kieltä ja valinnaisena B2-kielenä saksan tai venäjän kieltä.

Valinnaisina aineina tarjotaan:
- 5-6 -luokilla: 1 vkt ympäristöoppia sekä Keskuskoululla 1 vkt musiikkia ja Pohjoisseudun koululla 1 vkt äidinkieltä
- 7. luokalla: 1 vkt musiikkia, liikuntaa, käsityötä (TN tai TS) tai kuvaamataitoa
- 8. luokalla: 1vkt musiikkia, liikuntaa, käsityötä (TN tai TS), kuvaamataitoa, venäjää, kotitaloutta tai biologiaa, 2 vkt kotitaloutta, saksaa, käsityötä tai tieto- ja viestintätekniikkaa
- 9. luokalla: 1 vkt musiikkia, liikuntaa, käsityötä (TN tai TS), venäjää, kotitaloutta tai biologiaa, 2 vkt kotitaloutta, saksaa, englantia, ruotsia, käsityötä, tieto- ja viestintätekniikkaa tai biologiaa

Erityisiä opetuksen painotuksia ei ole.

Punkalaitumen OPS: Oppilaanohjauksen suunnitelma

Oppilaanohjauksen suunnitelma

Punkalaitumen yhteiskoulun ohjaustoiminta pohjautuu valtakunnallisiin opetussuunnitelman perusteisiin. Oppilaanohjauksessa huomioidaan jokaisen oppilaan yksilölliset lähtökohdat, tavoitteet ja tarpeet. Oppilaanohjauksen tavoitteena on tukea ja edistää jokaisen oppilaan opintojen sujuvuutta ja vastuullisuutta opintojen eri vaiheissa sekä ennaltaehkäistä opiskeluun liittyviä ja perusopetuksen jälkeisiä haasteita. Oppilaanohjauksessa huomioidaan myös jokaisen oppilaan osaamisen ja vahvuuksien tunnistaminen ja tukeminen. Oppilaanohjaus muodostaa jatkumon koko opiskelun ajan.

Oppilaanohjausta antavat kaikki oppilaiden kanssa yhteistyössä olevat opetushenkilöt. Oppilaille tarjotaan mahdollisuus saada yksilöllistä henkilökohtaista hänen tarpeensa mukaista ohjausta. Oppilaille annetaan myös koko vuosiluokkaa koskevaa ryhmäohjausta ja pienemmissä ryhmissä kerrallaan annettavaa pienryhmäohjausta. Oppilaille annettavalla sukupuolitietoisella ohjauksella pyritään edistämään ja kannustamaan tasa-arvoa ja tuomaan esille jatko-opintojen ja työelämän mahdollisuuksia sukupuolesta huolimatta. Lisäksi oppilaat saavat yksilöllistä ura- ja jälkiohjausta. Ura-ja jälkiohjauksesta vastaa pääasiallisesti oppilaanohjaaja. Huoltajien kanssa tehdään yhteistyötä aina tarvittaessa koko opetus- ja oppilashuoltohenkilöstön toimesta. Oppilashuoltohenkilöstö koostuu monialaisesta asiantuntijaryhmästä ja sen kokoonpano vaihtelee oppilaan tilanteesta riippuen.

Kodin ja koulun välinen yhteystyö on tärkeää. Kasvatus- ja opetustyötä tehdään yhteistyössä oppilaan huoltajien kanssa. Ensisijainen kasvatusvastuu lapsesta on huoltajilla ja siksi huoltajille annetaan mahdollisuus ottaa vastuuta lapsen oppimisesta ja tavoitteellisesta koulutyöstä. Huoltajat voivat tutustua ja vaikuttaa koulun toimintakulttuuriin ja tulla kuulluksi koulun kasvatustavoitteita koskevissa keskusteluissa. Yhteydenpito huoltajiin tapahtuu esiopetuksesta ensisijaisesti esiopetuksen opettajan toimesta. Alkuopetuksen luokilla 1-2 ja luokilla 3-6 on ensisijainen yhteydenpitäjä huoltajiin luokanopettaja. Yhteyttä pidetään muun muassa vanhempainillan, henkilökohtaisten tapaamisten sekä reissuvihon, sähköpostin, Peda.net -oppimisympäristön ja puhelimen välityksellä. Vanhempainilta järjestetään lukuvuoden aikana kerran joko yhteisesti koko koululle tai luokkakohtaisesti. Esiopetuksen opettajan tai luokanopettajan tapaamiseen annetaan mahdollisuus oppilaalle ja hänen huoltajilleen vähintään kerran lukuvuodessa. Luokan yhteisissä tilaisuuksissa luodaan pohja huoltajien keskinäiselle vuorovaikutukselle. Lukuvuoden aikana järjestetään mahdollisesti myös muita yhteisiä tilaisuuksia ja tapahtumia, joissa voi olla mukana opetushenkilöstöä, oppilaita ja huoltajia. Tärkeistä asioista ja tapahtumista lähetetään erillinen tiedote huoltajille. Tiedotteet ovat yleensä koulu- tai luokkakohtaisia.

Luokilla 7-9 yhteydenpidosta huoltajiin huolehtii ensisijaisesti luokanvalvoja. Muu opetushenkilöstö on yhteydessä huoltajiin tarpeen vaatiessa. Yhteydenpitovälineinä käytetään puhelinta, sähköpostia tai Wilma -ohjelmaa. Syyslukukauden jälkeen oppilaat saavat välitodistuksen ja lukuvuoden päätyttyä oppilaat saavat lukuvuositodistuksen. Todistuksissa on tietoja oppilaan menestymisestä eri oppiaineissa, tuntityöskentelystä, poissaoloista ja käyttäytymisestä. Jokaiselle vuosiluokalle järjestetään vanhempainilta tai luokanvalvojan pitämät vanhempainvartit, joissa käydään läpi oppilasta koskevia asioita, tiedotetaan ja keskustellaan muun muassa opetuksen järjestämiseen liittyvistä asioista ja käydään läpi muita ajankohtaisia asioita. 9.-luokalla oppilaanohjaajan ja rehtorin järjestämässä vanhempainillassa oppilaat ja heidän huoltajansa pääsevät tutustumaan jatko-opintoihin ja lähialueen oppilaitosten opintotarjontaan. Tärkeistä asioista ja tapahtumista lähetetään erillinen tiedote huoltajille joko Wilma -ohjelman välityksellä tai paperiversiona.

Nivelvaiheet, kuten siirryttäessä esikoulusta 1.-luokalle, 6.-luokalta 7.-luokalle ja 9.-luokalta toisen asteen opintoihin, otetaan huomioon erityisesti. Nivelvaiheissa pidetään tiedonsiirtopalaverit, joissa ovat mukana eri koulujen edustajat, oppilashuoltohenkilöstöä sekä oppilas ja huoltaja halutessaan. Siirryttäessä 6.-luokalta 7.-luokalle kysellään 6.-luokkalaisilta toiveita ja huolia yläkouluun siirtymisen suhteen. Paperisena täytetty lomake käydään läpi oppilaanohjaajan ja/tai koulukuraattorin kanssa 6.-luokan keväällä käydyssä keskustelutuokiossa. Yläkoulun käytänteitä esitellään 6.-luokkalaisille kevään aikana tukioppilaiden toimesta ja/tai tutustumispäivän yhteydessä. Lisäksi 6.-luokkalaiset ja heidän huoltajansa pääsevät tutustumaan yläkoulun opetushenkilöstöön, tukioppilaisiin ja opetustiloihin keväällä järjestettävässä tutustumisillassa. Lukuvuoden alkaessa koko opetushenkilöstö ohjaa 7.-luokkalaisia koulun käytänteisiin ja opintoihin liittyvissä asioissa sekä oppilaanohjaaja ja tukioppilaat järjestävät mahdollisuuksien mukaan yhteistyössä vapaa-aika toimen kanssa 7.-luokkalaisille ryhmäytymisiltapäivän. Tukea 7.-luokkalaisille annetaan koko lukuvuoden ajan tarvittaessa koko opetushenkilöstön ja tukioppilaiden toimesta. Kevätpuolella oppilaanohjaaja ja/tai koulukuraattori juttelee kaikkien 7.-luokkalaisten kanssa.

8.- ja 9.-luokalla annettavan yksilöllisen uraohjauksen tavoitteena on tukea oppilasta asettamaan itselleen tavoitteita tulevaisuutensa suhteen ja löytämään jatko-opintopaikka toisen asteen opintoihin. Oppilaanohjaaja käy kaikkien 9.-luokkalaisten kanssa jatko-opintokeskustelut, joihin myös huoltajat ovat tervetulleita. Oppilaanohjaaja lähettää myös huoltajille jatko-opintoja koskevaa tiedotusta ja on heihin tarvittaessa yhteydessä oppilaan jatko-opintoja koskevissa asioissa. Ohjausta toisen asteen oppilaitosten opintotarjontaan annetaan oppilaille oppilaanohjaajan järjestämien lähialueelle ulottuvien opintoretkien, toisen asteen oppilaitosten ja työantajien edustajien oppitunneilla tapahtuvien vierailujen ja opinto-ohjauksen opetustuntien muodossa. Jatko-opintojen suunnittelua auttavat myös 8.- ja 9.-luokalla järjestettävät työelämään tutustumisjaksot, TET-jaksot, joita järjestetään 8.-luokalla yhden viikon ja 9.-luokalla kahden viikon ajan. Oppilaanohjaaja koordinoi 8.- ja 9.-luokkalaisten TET-jaksot antaen oppilaille, heidän huoltajilleen ja työnantajille tietoa TET-jakson tavoitteista ja toimintatavoista. 8.-luokkalaisten TET-jaksoa arvioidaan oppilaanohjaajan kanssa henkilökohtaisissa keskusteluissa. 9.-luokkalaisten TET-jakson arviointi suoritetaan tehtävänannosta saatavalla palautteella.

Siirryttäessä perusopetuksesta seuraavaan oppilaitokseen, siirretään oppilaan opintojen järjestämisen kannalta välttämätöntä tietoa oppilaan perusopetuksen jälkeiseen oppilaitokseen. 9.-luokan keväällä ilman opiskelupaikkaa vaille jääneitä oppilaita jälkiohjataan oppilaanohjaajan toimesta. Jälkiohjausta on mahdollisuus saada perusopetuksen opinnosta valmistumisen jälkeen. Toisen asteen opintonsa aloittaneita, mutta opintonsa keskeyttäviä, ns. koulupudokkaita, seurataan oppilaanohjaajan toimesta. Oppilaanohjaaja välittää tiedon opintonsa keskeyttäneistä etsivälle nuorisotyöntekijälle.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä