7.4.5 Pidennetty oppivelvollisuus

Oppivelvollisuus

Kauanko oppivelvollisuus yleensä kestää?
Tavallisesti oppivelvollisuus, ellei oppilas selvitä oppimäärää nopeammin, kestää 10 vuotta eli sen vuoden loppuun, kun hän täyttää 17 vuotta. Käytännössä on siis mahdollista jäädä kerran luokalleen tai saada vuosi lykkäystä.

Pidentääkö koulun alkamisen lykkäys oppivelvollisuutta?

Tulee huomata, että oppivelvollisuus ja perusopetuksen aloittaminen ovat kaksi eri asiaa. Vaikka perusopetuksen alkua lykätään, ei oppivelvollisuus siitä muutu mitenkään.

Kuuluuko kymppiluokka oppivelvollisuuteen?
Tulee huomata, että niin sanottu kymppiluokka ei liity oppivelvollisuuteen, sillä se ei enää ole perusopetusta vaan lisäopetusta ja se vaatii oppilaalta perusopetuksen päättötodistuksen.

Milloin oppivelvolisuuden pidentämispäätös tulisi tehdä?
Ihanteellisessa tapauksessa pidennyspäätös tehdään ennen viskarin* alkua ja yleensä viimeistään viskarin tai esiopetuksen aikana, joten alla oleva ohje koskee vain oppilasta, jolle päätös tehdään perusopetuksen aikana. Muiden tapausten ohjeet löytyvät esiopetuksen opetussuunnitelmasta.

*) Viskari = viisivuotiaan syyslukukaudella alkava päivähoito.
Päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta tulee tehdä riittävän aikaisessa vaiheessa, jotta lapsen oikeus saada esiopetusta 5-vuotiaana toteutuu. Tämä edellyttää varhaiskasvatuksen ja lastenneuvolan systemaattista yhteistyötä lapsen perheen ja lapsen kehitystä ja kasvua seuraavien tahojen kanssa. Päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta edellyttää em. asiantuntijatahojen suositusta pidennetyn oppivelvollisuuden tarpeellisuudesta. Aina edellä kuvatun kaltainen järjestely ei ole mahdollista esimerkiksi tutkimusten tai asiantuntijalausuntojen puuttumisen vuoksi. Tällöin on harkittava tapauskohtaisesti, milloin päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta tehdään ja miten oppivelvollisuus käytännössä järjestetään. Mikäli lapsi aloittaa esiopetuksen 5-vuotiaana, järjestetään ensimmäinen esiopetusvuosi päivähoidon yhteydessä päiväkodilla. Päätös pidennetystä oppivelvollisuudesta tehdään perusopetuslain 25 §:n 2. momentin mukaan. Lisäksi tehdään päätös erityisestä tuesta perusopetuslain 17 §:n 4. momentin mukaan ja oppilaalle laaditaan HOJKS -asiakirja.

Oppivelvollisuuden pidentäminen vaiheet perusopetuksen aikana

1. Asiantuntijalausunto, jossa esitetään oppivelvollisuuden pidentämistä, toimitetaan mahdollisimman pikaisesti sivistystoimenjohtajalle.
2. Perheen kanssa pidetään palaveri, jossa selvitetään pidennetyn oppivelvollisuuden merkitys ja toteuttamisvaihtoehdot ja kuullaan huoltajan kanta pidennettyyn oppivelvollisuuteen siirtymisestä.
3. Huoltajan kannan ollessa myönteinen sivistystoimenjohtaja tekee päätöksen pidennettyyn oppivelvollisuuteen siirtymisestä. Mikäli huoltajan kanta on kielteinen, tekee päätöksen sivistyslautakunta.
4. Oppivelvollisuuden pidentäminen edellyttää aina automaattisesti myös päätöstä erityisen tuen järjestämisestä, joka Punkalaitumella tehdään erillisenä.