7.4.1 Pedagoginen selvitys

Pedagoginen selvitys

Ennen erityistä tukea koskevan päätöksen tekemistä opetuksen järjestäjän on tehtävä oppilaasta pedagoginen selvitys. Pedagoginen selvitys laaditaan yhteistyössä oppilaan kanssa työskentelevien henkilöiden, oppilaan sekä hänen huoltajansa kanssa huolehtien, että selvitys tulee käsiteltyä moniammatillisesti. Selvitys toimitetaan sivistystoimenjohtajalle erityisen tuen päätöstä varten. Pedagoginen selvitys tallennetaan erityisen tuen päätöksen kanssa koulutoimistoon.

Pääsääntöisesti pedagogisen selvityksen tueksi pyritään hankkimaan asiantuntijalausunto. Erityisen tuen päätös voidaan tehdä ilman sitä edeltävää pedagogista selvitystä ja oppimisen tehostettua tukea, jos psykologisen tai lääketieteellisen arvion perusteella ilmenee, että oppilaan opetusta ei vamman, sairauden, kehityksessä viivästymisen tai tunne-elämän häiriön taikka muun vastaavan erityisen syyn vuoksi voida antaa muuten.

Oppilaan ja hänen huoltajansa kanssa pidetään riittävä määrä tapaamisia ja neuvonpitoja. Tavoitteena on osallisuuden, kuulluksi tulemisen ja yhteisymmärryksen toteutuminen.

Pedagogisen selvityksen sisältö

Kirjallisessa pedagogisessa selvityksessä kuvataan
  • oppilaan oppimisen eteneminen
  • oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin kokonaistilanne koulun, oppilaan sekä huoltajan näkökulmista
  • oppilaan saama tehostettu tai erityinen tuki ja arvio eri tukimuotojen vaikutuksista
  • oppilaan vahvuudet ja kiinnostuksen kohteet, oppimisvalmiudet sekä oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyvät erityistarpeet
  • arvio siitä, millaisilla pedagogisilla, oppimisympäristöön liittyvillä, ohjauksellisilla, oppilashuollollisilla tai muilla tukijärjestelyillä oppilasta voidaan tukea
  • arvio erityisen tuen tarpeesta
  • arvio ja perustelut sille, tarvitseeko oppilas yhdessä tai useammassa oppiaineessa yksilöllistetyn oppimäärän