Elämänkatsomustiedon tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 3-6 ja paikalliset tarkennukset

Johdanto

Sisällöt valitaan siten, että ne tukevat tavoitteiden saavuttamista ja hyödyntävät paikallisia mahdollisuuksia. Sisältöalueista muodostetaan kokonaisuuksia eri vuosiluokille. Oppilaiden kokemusmaailma, ideat ja ajatukset huomioidaan sisältöjen valinnassa ja niiden tarkemmassa käsittelyssä.

S1 Kasvaminen hyvään elämään

Harjoitellaan toisen kohtaamista ja erilaisten näkökulmien arvostamista. Tutkitaan oikeudenmukaisuuden ilmenemistä jokapäiväisessä elämässä. Tutkitaan vapautta ja vastuuta, erityisesti ajattelun-, uskonnon- ja elämänkatsomuksen vapauden näkökulmista. Perehdytään arvon ja normin käsitteisiin. Pohditaan yhdenvertaisuutta, onnellisuutta ja hyvää elämää. Harjoitellaan oman näkemyksen erittelyä ja perustelemista suhteessa toisiin.

Paikallinen tarkennus:
1.-2. -luokat: Ystävyys (esim: Mitä ystävyyteen kuuluu, anteeksipyytäminen ja -antaminen)
3.-4. -luokat: Ajattelun vapaus (esim. uskonnonvapaus ja rasismi)
5.-6. -luokat: Hyvä elämä (esim. arvot ja normit, vastuu ja vapaus)

S2 Erilaisia elämäntapoja

Tutkitaan eri näkökulmista omaa identiteettiä. Perehdytään suomalaiseen kulttuuriin ja kulttuurivähemmistöihin sekä erilaisiin elämän- ja maailmankatsomuksiin. Pohditaan esimerkiksi yhdenvertaisuuden, hyväksymisen, ymmärtämisen, tietämisen, uskomisen ja luulemisen merkityksiä. Perehdytään maailman kulttuuriperintöön ja sen arvokkuuteen. Harjoitellaan oman näkemyksen erittelyä ja perustelemista suhteessa eri kulttuureihin ja katsomuksiin.

Paikallinen tarkennus:
1.-2. -luokat: Erilaisuus ja suvaitsevaisuus (esim: Erilainen tahtomattaan, valittu erilaisuus, erilaisia vahvuuksia)
3.-4. -luokat: Kulttuuri (Suomessa ja muualla maailmassa, taide)
5.-6. -luokat: Elämänkatsomus (esim: Erilaisia maailmankatsomuksia, ajattelun vapaus)

S3 Yhteiselämän perusteita

Perehdytään ihmisten yhteiselämän perusteisiin tutkimalla esimerkiksi sopimuksen, lupauksen, oikeuden ja velvollisuuden, yhdenvertaisuuden, rauhan ja demokratian merkityksiä niin erilaisissa oppilaan elämään liittyvissä arkipäivän tilanteissa ja ympäristöissä kuin laajemminkin. Perehdytään lasten oikeuksiin pohtien niiden toteutumista lähellä ja kaukana. Harjoitellaan tekojen eettistä arviointia niiden kontekstin, tarkoitusten ja seurausten näkökulmista. Harjoitellaan omien näkemysten erittelyä ja perustelemista suhteessa yhteiselämän vaatimuksiin.

Paikallinen tarkennus:
1.-2. -luokat: Yhdessä eläminen (esim: Hyvät säännöt, valehteleminen)
3.-4. -luokat: Tasa-arvo ja rauha (esim: Väkivallan syyt, demokratia)
5.-6. -luokat: Eettinen ongelma (esim: Moraali, oikein/väärin tekeminen)

S4 Luonto ja kestävä tulevaisuus

Perehdytään erilaisiin aikakäsityksiin ja tapoihin selittää maailmaa sekä pohditaan niiden vaikutusta ihmisten elämään ja niihin liittyviä erilaisia tietokäsityksiä. Tutkitaan erilaisia luontokäsityksiä, luonnon ja ihmisen tulevaisuutta sekä kestävää kehitystä. Harjoitellaan omien näkemysten erittelyä ja perustelemista suhteessa maailmankuvaan ja kestävään tulevaisuuteen.


Paikallinen tarkennus:
1.-2. -luokat: Minä ja luonto (esim: Elollinen/eloton, rakennettu/luonnonvarainen)
3.-4. -luokat: Kestävä kehitys (esim: sen periaate, osa-alueet ja siihen vaikuttavat teot)
5.-6. -luokat: Ihmisen ja luonnon suhde (esim: Erilaisia luontokäsityksiä, luonnonsuojelujärjestöjä)