Laajat valinnaisaineet vuosiluokille 8-9

Laajat valinnaisaineet vuosiluokille 8-9

VALINNAISET TAIDE- JA TAITOAINEET


KOTITALOUS (2+2 vvt, 8. ja 9. lk)

Mikäli oppilas valitsee kotitalouden pitkän valinnaisaineen (2vvt) vain yhdeksännelle vuosiluokalle, sisällytetään opintoihin kotitalouden 8. vuosiluokan valinnaiskurssien sisältöjä soveltuvilta osin.

Arviointi

Kotitalouden arvioinnissa korostetaan käytännön työskentelytaitojen ja vuorovaikutustaitojen osaamista, johon sisältyy oppilaan vastuullisuus ja oma-aloitteisuus työskentelyssä, huomioiden tiedonhankinnassa keskeisten käsitteiden osaamisen ja aiemmin opitun soveltamisen uudessa tilanteessa. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota myös:

* oppilaan toimintaan tunnilla, aktiivisuuteen ja tehtävien tekemiseen.

* tiedonhankintaan, työskentelyohjeiden seuraamisen ja oppilaan itsenäisen työskentelyn kehittymiseen.

* työn suunnitteluun, työvälineiden käyttöön ja työskentelyn etenemiseen.

* ryhmätyöskentelyssä toisten huomioonottamiseen sekä hyviin tapoihin.

* oman työskentelyn arviointiin.

Mikäli oppilas opiskelee kotitaloutta valinnaisaineena vain kahdeksannella vuosiluokalla (2vvt), arvioidaan se osana kaikille yhteistä oppiainetta. Tällöin päättöarvosana määräytyy seitsemännen ja kahdeksannen vuosiluokan opintojen perusteella.

Mikäli oppilas opiskelee valinnaista kotitaloutta kahdeksannella ja yhdeksännellä vuosiluokalla (2+2 vvt), saa hän erillisen päättöarvosanan valinnaisista opinnoista.

Vain yhdeksännelle vuosiluokalle valituista kotitalouden opinnoista (2vvt) annetaan myös erillinen päättöarvosana.

Sisällöt ja tavoitteet

Kotitalouden valinnaiskursseilla harjoitellaan kodin töitä ruoanvalmistuksesta siivoukseen lisäten ja syventäen 7. luokalla hankittuja erilaisissa arkipäivän tilanteissa tarvittavia tietoja ja taitoja. Käytännön työskentelyn sekä oppitunneilla tehtävien harjoitusten ja tehtävien avulla oppilas kehittyy arjen taidoissa sekä voi saada eväitä omaan harrastukseensa tai tuleviin ammattiopintoihin.

8. vuosiluokka

Kahdeksannen luokan pitkän valinnaisaineen oppimisen tavoitteet Pornaisten opetussuunnitelman (2016) mukaisesti. Kahdeksannen vuosiluokan kotitalouden opinnoissa kerrataan 7. luokalla opittuja taitoja sekä opitaan lisää ruoanvalmistuksesta, kodinhoidosta ja järkevistä, ympäristöystävällisistä kuluttajavalinnoista. Oppilas harjoittelee ruoanvalmistuksen ja -leivonnan perustaitoja, sujuvaa käytännön työskentelyä ja arkea helpottavia työtapoja perehtyen samalla suomalaiseen ruoka- ja leivonnaiskulttuuriin. Oppilas tutustuu ateriasuunnitteluun sekä ravitsemussuositusten soveltamiseen etenkin erityisruokavaliot huomioiden.

Oppimista tukevat käytännön harjoitukset ateriasuunnittelusta ja erityisruokavalioista sekä erilaiset kotitehtävät ruoanvalmistuksesta ja kodin ruokaperinteistä

9. vuosiluokka (jatkava pitkä valinnainen)

Yhdeksännen luokan pitkän valinnaisaineen oppimisen tavoitteet Pornaisten opetussuunnitelman (2016) mukaisesti. Oppilas syventää ruoanvalmistus- ja leivontataitojaan ja perehtyen samalla kansainväliseen ruokakulttuuriin sekä suomalaiseen tapa- ja juhlakulttuuriin. Sujuva työskentely sekä elintarviketuntemus kehittyvät vaativampien ruoanvalmistustehtävien ja ateriakokonaisuuksien myötä. Ateriasuunnitelmien myötä oppilaan taidot suunnitelmalliseen kodin ruokatalouden toiminnan ylläpitämiseen kehittyvät. Oppilas pohtii kestäviä ja terveellisiä ruokavalintoja sekä syventää ympäristötietoisuuttaan päämääränä ymmärtää omien valintojen merkitystä omaan ja muiden hyvinvointiin. Oppilas oppii harjoituksen myötä lisää vastuullisista kuluttajavalinnoista ja kestävän kehityksen mukaisesta elämäntavasta. Valinnaisen kotitalouden päättövaiheessa korostuvat oppilasta itsenäiseen elämään valmistavien taitojen ja tiedonhankinnan harjoittelu.

9.vuosiluokka (syventävä pitkä valinnainen)

Yhdeksännen luokan syventävän pitkän valinnaisaineen opinnoissa tavoitteena on saavuttaa Pornaisten opetussuunnitelman (2016) mukaiset 9. luokan päättöarvioinnin tiedot ja taidot soveltuvilta osin. Oppilas harjoittelee ruoanvalmistuksen ja -leivonnan perustaitoja, sujuvaa käytännön työskentelyä ja arkea helpottavia työtapoja perehtyen samalla suomalaiseen ja kansainväliseen ruoka- ja leivonnaiskulttuuriin sekä juhlatapoihin. Sujuva työskentely ja elintarviketuntemus kehittyvät opintojen aikana vaativampien ruoanvalmistustehtävien myötä. Oppilas tutustuu ateriasuunnitteluun sekä ravitsemussuositusten soveltamiseen erityisruokavaliot huomioiden. Oppimista tukevat käytännön harjoitukset ateriasuunnittelusta sekä erilaiset kotitehtävät. Oppilas harjoittelee huomioimaan kestäviä ja terveellisiä ruokavalintoja sekä syventää ympäristötietoisuuttaan päämääränä ymmärtää omien valintojen merkitystä omaan ja muiden hyvinvointiin. Oppilas oppii harjoituksen myötä lisää vastuullisista kuluttajavalinnoista ja kestävän kehityksen mukaisesta elämäntavasta. Valinnaisen kotitalouden päättövaiheessa korostuvat oppilasta itsenäiseen elämään valmistavien taitojen ja tiedonhankinnan harjoittelu.


LAAJA KUVATAIDE (2+2 vvt, 8. ja 9. lk)

Tavoitteet: Kuvan tekemisen taitojen kehittäminen kuvataiteen eri osa-alueilla. Syvennetään työskentelyssä tarvittavia tietoja ja taitoja. Tarkoituksena edistää luovuutta ja uskallusta toteuttaa omia ideoita erilaisilla kuvataiteen tekniikoilla ja materiaaleilla. Oppilas oppii tulkitsemaan ja arvioimaan omaa ja muiden työskentelyä. Rakennetaan oppisisältö oppilaiden toiveita ja mieltymyksiä huomioiden.

Sisältö: Aihekokonaisuuksia/työstettäviä aiheita: piirustus- ja maalaus, grafiikka, valokuvaus, taidehistoria, arkkitehtuuri, juhlasomistus, taidemuseovierailut, maalaus- ja tilataideprojektit sekä muotoilu- ja keramiikka. Yhdeksännellä luokalla tehdään päättötyö, joka suunnitellaan ja toteutetaan itsenäisesti oppilasta itseään kiinnostavasta kuvataiteeseen liittyvästä aiheesta.

Arviointi: Kurssi arvioidaan numeerisesti ja se vaikuttaa kuvataiteen päättöarviointiin. Arvioinnissa huomioidaan tuntityöskentely, kuvataiteen tehtävät sekä osallistuminen keskusteluun.

Kurssin voi vaihtaa/valita myös 8 luokan jälkeen. Kurssista tulee numeroarvio.

Kuvataiteen sisältöalueisiin liittyvät tavoitteet S1, S2 JA S3

 

TEKSTIILITYÖN LAAJA VALINNAINEN (2+2vvt, 8. ja 9. lk)


Tavoitteet ja sisältö

Syvennetään tekstiilityön taitoja ja tutustutaan erityistekniikoihin kuten värjäykseen, kankaanpainantaan ja huovutukseen. Valmistetaan erilaisia käsitöitä, joissa painotetaan oppilaan omaa kiinnostuneisuutta. Tehtävissä töissä on lähtökohtana oppilaan oma ideointi, suunnittelu ja tarve.

Kurssin voi vaihtaa/valita myös 8 luokan jälkeen. Kurssista tulee numeroarvio.

Sisältöalueet S1, S2, S3, S4, S5, S6, S7 ja S8


LAAJA TEKNINEN KÄSITYÖ (2+2vvt, 8. ja 9. lk)

Tavoitteet ja sisältö

Syvennetään teknisen käsityön taitoja ja tutustutaan uusiin materiaaleihin, koneisiin ja laitteisiin.

Tehtävissä töissä on tavoitteena käsityön kokonaisprosessin mukainen turvallinen työskentely oppilaan oma ideoinnin ja suunnittelun pohjalta.

Kurssi jatkuu 9. luokalle. Kurssi arvioidaan asteikolla 4 – 10.

Käsityön sisältöalueet: S1-S8.

MUSIIKIN laaja valinnainen, 9. luokka

Tavoitteet: T1-T2, T3, T5-T9, T12

Kurssi antaa oppilaalle mahdollisuuden monipuoliseen luovaan musiikilliseen ilmaisuun ja musiikin tuottamiseen yhdessä muiden kanssa ja halutessaan myös yksin. Oppilas syventää omakohtaista musiikkisuhdettaan ja luo perustaa ja taitoja myöhemmälle musiikin harrastamiselle ja kuuntelulle.

Sisältö: S1-4

Kurssi sisältää pääosin yhteismusisointia eri soittimilla, yhteislaulua sekä musiikin havainnoivaa ja elämyksellistä kuuntelua. Oppilaan on mahdollista harjoitella halutessaan lisäksi bändisoittimien (basso, rummut, sähkökitara, kosketinsoitin) soittamista. Halukkaiden on mahdollista harjoitella myös soololaulua. Lisäksi joitakin asia-aiheita eri musiikkityylien alalta.

Arviointi: Numeroarviointi

Laaja-alainen osaaminen: L1-L2, L4-L7


LIIKUNNAN laaja valinnainen, 9. lk

Tavoite:

* syvennetään pakollisilla liikunnan kursseilla opittuja lajitaitoja

* tutustutaan mahdollisuuksien mukaan uusiin, vieraampiin liikuntamuotoihin

* oppilas ottaa vastuuta ryhmän toiminnasta ja pääsee itse osin vaikuttamaan kurssin toteutukseen

* harjoitella erilaisia rooleja liikuntatilanteessa, esimerkiksi tuomarointi tai ryhmän ohjaaminen

Sisältö:

* monipuolisesti eri koululiikuntalajeja

* uusia lajeja ja lajikokeiluja

* viitepelejä ja leikkejä

* oppilailla on osin mahdollisuus vaikuttaa kurssin sisältöihin, esimerkiksi esittää toiveita opiskeltavista liikuntamuodoista

Arviointi:

Numeroarviointi 4 ̶ 10


MUUT VALINNAISAINEET

TIETOTEKNIIKAN LAAJAT VALINNAISET KAHDEKSANNELLE VUOSILUOKALLE


Yleiset tavoitteet

Tietotekniikan valinnaisaineiden yleisenä tavoitteena on syventää oppilaiden laaja-alaista osaamista eritoten koskien Pornaisten OPS:n Tieto- ja viestintäteknologisessa osaamisessa (L5) lueteltuja taitoja.



Kurssi 1: Tietotekniikan perusteet


Opetuksen laaja-alaiset tavoitteet
Kurssin painopisteinä ovat seuraavat tieto- ja viestintäteknologisessa osaamisen (https://peda.net/pornainen/ops-2016/ol2/luku15/15-2_laos) tavoitteet:
1.1 Osaa hyödyntää sujuvasti erilaisia tietoteknisiä laitteita, ohjelmistoja ja palveluita.
1.2 Osaa tuottaa ja muokata erilaisia dokumentteja yksin ja ryhmässä verkossa olevia palveluita hyödyntäen.
1.3 Osaa tallentaa ja organisoida työnsä sähköiseen ympäristöön.
1.4 Osaa jakaa digitaaliset tuotoksensa muille.
1.8 Osaa työskennellä sähköisessä oppimisympäristössä.
1.9 Osaa julkaista verkossa.
2.1 Tuntee tekijänoikeuden periaatteet ja osaa käyttää vain luvallista materiaalia.
2.2 Noudattaa tietoturvan periaatteita.
2.3 Osaa turvata itsensä ja yksityisyydensuojansa.
2.4 Osaa suojata koneensa haitalliselta materiaalilta.
2.5 Osallistuu vastuullisesti työskentelyyn erilaisissa yhteisöllisissä verkkoympäristöissä.
2.6 Noudattaa hyviä käytöstapoja ja sääntöjä verkossa, nettietiketti.
2.7 Osaa ilmaista itseään vastuullisesti verkkoympäristössä.
3.1 Osaa suunnitella tiedonhankintaansa.
3.2 Osaa käyttää internetiä monipuolisesti tiedonhankinnassa.
3.3 Osaa hakea tietoa useammasta eri lähteestä ja merkitä lähteet.
3.4 Osaa vertailla, valikoida ja hyödyntää kriittisesti eri lähteistä saamaansa tietoa ja tehdä johtopäätöksiä.
3.5 Osaa ilmaista itseään monipuolisesti verkkoympäristössä sekä tulkita muilta tulevaa viestintää.
3.6 Osaa tallentaa ja organisoida työnsä sähköiseen ympäristöön.
4.1 Osallistuu aktiivisesti työskentelyyn erilaisissa yhteisöllisissä verkkoympäristöissä.
4.2 Osaa antaa verkossa palautetta ja hyödyntää itse saamaansa palautetta.
4.3 Osaa käyttää tarkoituksenmukaisesti erilaisia verkkoviestintäkanavia, kuten sosiaalista mediaa, verkkojulkaisuja, blogeja sekä pilvitallennuspalveluita.
4.4 Osaa viestiä kuvan ja videon avulla. Ymmärtää kuvallisen viestinnän erilaisia käyttötapoja ja osaa suunnitella omaa viestintänsä.
4.5 Saa kokemuksia tieto- ja viestintäteknologian käyttämisestä vuorovaikutuksessa koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa myös kansainvälisissä yhteyksissä.

Keskeiset sisällöt:
• Tietokonelaitteiston toiminnan ja eri komponenttien perusteet
• Käyttöjärjestelmän perusteet
• Internet-palveluiden perusteet, esimerkiksi sähköposti, pilvipalvelut, sosiaalinen media ja hakukoneet
• Tietoturvaan liittyvien asioiden perusteet
• Tekijänoikeudet eritoten verkkoympäristössä
• Netiketti

Arviointi:
Arvioinnissa huomioidaan työskentely oppituntien aikana. Keskeisten sisältöjen hallintaa arvioidaan kirjallisilla kokeilla ja tehtävillä.

Hyväksytyn suorituksen (arvosana 5) kriteerit kurssin päättyessä:
Oppilas hallitsee käyttöjärjestelmän, tietokonelaitteiston ja internet-palveluiden perusteet siten, että pystyy hyödyntämään niitä myös muissa oppiaineissa.


Kurssi 2: Toimisto-ohjelmat


Opetuksen laaja-alaiset tavoitteet
Kurssin painopisteinä ovat seuraavat tieto- ja viestintäteknologisessa osaamisen (https://peda.net/pornainen/ops-2016/ol2/luku15/15-2_laos) tavoitteet:
1.5 Osaa sujuvaa tekstin- ja kuvankäsittelyä.
1.6 Osaa taulukoiden tekemisen, niiden esittämisen graafisesti ja yksinkertaisten laskentakaavojen käytön taulukkolaskentaohjelmalla.
1.7 Osaa tehdä esityksen esitysgrafiikkaohjelmalla.
1.8 Osaa työskennellä sähköisessä oppimisympäristössä.
2.1 Tuntee tekijänoikeuden periaatteet ja osaa käyttää vain luvallista materiaalia.
3.6 Osaa tallentaa ja organisoida työnsä sähköiseen ympäristöön.
4.4 Osaa viestiä kuvan ja videon avulla. Ymmärtää kuvallisen viestinnän erilaisia käyttötapoja ja osaa suunnitella omaa viestintänsä.

Keskeiset sisällöt:
• Tekstinkäsittelyn perusteet
• Taulukkolaskennan perusteet
• Esitystyökalun perusteet
• Kuvankäsittelyn perusteet

Arviointi:
Arvioinnissa huomioidaan työskentely oppituntien aikana. Keskeisten sisältöjen hallintaa arvioidaan kokeilla ja tehtävillä.

Hyväksytyn suorituksen (arvosana 5) kriteerit kurssin päättyessä:
Oppilas hallitsee toimisto-ohjelmien käytön perusteet siten, että pystyy hyödyntämään niitä myös muissa oppiaineissa.


TIETOTEKNIIKAN LAAJAT VALINNAISET YHDEKSÄNNELLE LUOKALLE

Kurssi 3: Kotisivukurssi


Opetuksen laaja-alaiset tavoitteet
Kurssin painopisteinä ovat seuraavat tieto- ja viestintäteknologisessa osaamisen (https://peda.net/pornainen/ops-2016/ol2/luku15/15-2_laos) tavoitteet:
1.2 Osaa tuottaa ja muokata hypertekstidokumentteja.
1.9 Osaa julkaista verkossa.
2.1 Tuntee tekijänoikeuden periaatteet ja osaa käyttää vain luvallista materiaalia.
2.7 Osaa ilmaista itseään vastuullisesti verkkoympäristössä.
3.3 Osaa hakea tietoa useammasta eri lähteestä ja merkitä lähteet.
3.5 Osaa ilmaista itseään monipuolisesti verkkoympäristössä sekä tulkita muilta tulevaa viestintää.
3.6 Osaa tallentaa ja organisoida työnsä sähköiseen ympäristöön.
4.4 Osaa viestiä kuvan ja videon avulla. Ymmärtää kuvallisen viestinnän erilaisia käyttötapoja ja osaa suunnitella omaa viestintänsä.
4.5 Saa kokemuksia tieto- ja viestintäteknologian käyttämisestä vuorovaikutuksessa koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa myös kansainvälisissä yhteyksissä.
Keskeiset sisällöt:
Web-sivujen toteuttaminen ja julkaisu
Sisällön suunnitteleminen ja toteutus verkkoympäristössä

Arviointi:
Arvioinnissa huomioidaan työskentely oppituntien aikana. Keskeisten sisältöjen hallintaa arvioidaan kokeilla, projektilla ja tehtävillä.

Hyväksytyn suorituksen (arvosana 5) kriteerit kurssin päättyessä:
Oppilas hallitsee web-sivun tekemisen alkeet.


Kurssi 4: Ohjelmointi



Opetuksen laaja-alaiset tavoitteet

Kurssin painopisteinä ovat seuraavat tieto- ja viestintäteknologisessa osaamisen (https://peda.net/pornainen/ops-2016/ol2/luku15/15-2_laos) tavoitteet:
1.10 Osaa toteuttaa pienimuotoisia tehtäviä ohjelmointikielellä.
Keskeiset sisällöt:
• Ohjelmointiympäristöön tutustuminen
• Ohjelmoinnin peruskäsitteiden ymmärtäminen
• Ohjelmoinnin perustoimintojen toteutus, esimerkiksi tietotyypit, muuttujien käyttö, ehto- ja toistorakenteet, sekä tietorakenteet
• Pienten ohjelmointitehtävien toteuttaminen

Arviointi:
Arvioinnissa huomioidaan työskentely oppituntien aikana. Keskeisten sisältöjen hallintaa arvioidaan erilaisilla kokeilla ja tehtävillä.

Hyväksytyn suorituksen (arvosana 5) kriteerit kurssin päättyessä:
Oppilas hallitsee ohjelmoinnin alkeet ja osaa toteuttaa toimivan ohjelman.


B2-kieli, saksa


8.-9. lk, 2 + 2 kurssia

B2-saksa on peruskoulun 8. ja 9. luokilla opiskeltava alkava valinnainen saksa. Kahdeksannella luokalla opiskellaan kaksi kurssia ja yhdeksännellä luokalla kaksi.  

Kurssien tavoitteena on oppia selviämään arkipäiväisissä tilanteissa saksan kielellä, lähtien mm. itsestään ja perheestään kertomisesta, koulusta ja harrastuksista pikku hiljaa edeten kohti edistyksellisempiä kielenkäyttötilanteita. Lisäksi mm. kielioppi ja sanojen opettelu kuuluvat kurssien sisältöön. 

Lisäksi kursseilla tutustutaan saksankielisiin maihin sekä niiden kulttuuriin, maantietoon, tapoihin jne. 

Kurssien arvosanat muodostuvat mm. mahdollisista kokeista, tuntityöskentelystä ja aktiivisuudesta sekä tunti- ja kotitehtävien tekemisestä. 

HUOM!  Valitessaan B2-saksan oppilas sitoutuu opiskelemaan sitä sekä 8. että 9. luokilla.

Sisällöt esitellään tarkemmin kohdassa 15.4.3


B2-kieli, espanja

8.-9. lk, 2 + 2 kurssia

B2-espanja on peruskoulun 8. ja 9. luokilla opiskeltava alkava valinnainen espanja. Kahdeksannella luokalla opiskellaan kaksi kurssia ja yhdeksännellä luokalla kaksi.

Kurssien tavoitteena on oppia selviämään arkipäiväisissä tilanteissa espanjan kielellä, lähtien mm. itsestään ja perheestään kertomisesta, koulusta ja harrastuksista pikku hiljaa edeten kohti edistyksellisempiä kielenkäyttötilanteita. Lisäksi mm. kielioppi ja sanojen opettelu kuuluvat kurssien sisältöön.

Lisäksi kursseilla tutustutaan espanjankielisiin maihin sekä niiden kulttuuriin, maantietoon, tapoihin jne.

Kurssit arvioidaan numeerisesti. Kurssien arvosanat muodostuvat mm. mahdollisista kokeista, tuntityöskentelystä ja –aktiivisuudesta sekä tunti- ja kotitehtävien tekemisestä.

Valitessaan B2-espanjan oppilas sitoutuu opiskelemaan sitä sekä 8. että 9. luokilla.

Musiikin historian kurssi yhdeksäsluokkalaisille


Tavoitteet: T1 - T12. 

Oppilas ymmärtää historiallisten aikakausien ja tapahtumien vaikutusta musiikkiin sekä herättää kiinnostus erilaisiin musiikkityyleihin.

Sisällöt: käydään läpi popin ja rockin 1900-luvun historiaa. Tutustutaan eri maiden musiikkiin (pääasiassa Suomi, Eurooppa ja Pohjois-Amerikka).

Työtavat: kurssilla tutustutaan musiikkiin kuunnellen, soittaen, laulaen ja tietoa etsien. Oppilas ymmärtää historiallisten aikakausien ja tapahtumien vaikutusta musiikkiin sekä herättää kiinnostus erilaisiin musiikkityyleihin.

Arviointi: tuntityöskentely, mahdollinen esitelmä

Laaja-alainen osaaminen: L1, L2, L4, L5, L7

Arviointi: numeerinen asteikolla 4-10

 

Liitteet:

B2-kieli saksa.pdf

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä