1.2 Tiivistelmä maantiedon tutkimuksista

Maantiede on osittain luonnontiede ja osittain yhteiskuntatiede. Tieteellistä tietoa saadaan tutkimalla.

TUTKIMUKSEN VAIHEET
Tutkimuksen vaiheKuvaus
Ongelma Tutkimus alkaa uteliaisuudesta, kysymyksistä, ongelmista tai halusta selvittää jotain. (Esimerkiksi "Onpa kamalasti autoja aamulla koulumatkalla, iltapäivällä on paljon hiljaisempaa. Paljonkohan autoja oikeastaan menee koulun ohi?")
Tutkimuskysymys Tutkimuskysymys on selkeä kysymys tai oletus, johon tutkimuksessa yritetään saada vastaus tai varmistus. (Esim. Kuinka monta autoa keskimäärin ohittaa koulun klo 8–9 ja klo 14–15?).

Aluetutkimus on tärkeä työtapa maantiedossa. Sen avulla voidaan kuvailla jonkin alueen tärkeimmät piirteen ja ominaisuudet.

Toiminnallisilla tutkimuksilla voidaan havainnoida ja selvittää oman lähialueen monia ominaisuuksia, ihmisten viihtymistä tai kokemuksista asuinalueistaan yms.
Tiedonhankinta Tiedonhankinta internetistä, havintojen tekeminen sekä karttojen ja tilastojen tutkiminen ovat maantieteellisen tiedon rakentamisen alku. Lähteiden merkitseminen on osa tiedonhankintataitoja.
Raportointi Tutkimuksen raportointi (joko tutkielman muotoon, videoiksi, diaesityksiksi tms.) kokoaa omat havainnot, kirjallisen ja karttatiedon ja niistä tekemäsi johtopäätökset tutkimukseksi. Omien tulosten esittely on tärkeä taito elämässä missä tahansa opinnoissa, harrastuksissa, taloyhtiön kokouksissa yms.
Arviointi Tutkimuksen arviointi kohdistuu itse tutkimuksen tekemiseen koulussa, sen tuloksiin ja loppuraporttiin ja sen esittelyyn.

Kirjoita kommenttiin tutkimuskysymys, jota itse aiot selvittää.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin