1.1 Tutkielma

Usean aineen oppimiskokonaisuus eheyttää oppimista ja maailmankuvaa

9.-luokalla on useimmissa kouluissa yhteiskuntaopin kurssi, jossa käsitellään suomalaisen yhteiskunnan toimintaa, äidinkielessä tutustutaan suomalaiseen kirjallisuuteen ja kirjailijoihin. Maantiedon kurssin sisältönä ovat Suomi ja lähialueet. Näiden kolmen aineen sisällöistä on helppo koota mielekäs oppimiskokonaisuus.

Tutkielman tekeminen on opettavaista työtä. Opit suunnittelemaan ja hallitsemaan isomman työkokonaisuuden. Tutkielman tapaan opiskellaan ja osoitetaan oppimista lähes kaikissa jatko-opinnoissa. Tutkielmaa tekemällä opit kurssin sisällöt pänttäämättä, mutta tehokkaasti, koska joudut koko ajan soveltamaan oppimaasi omaan tutkimuskuntaasi. Tutkielmaa tekemällä voit opiskella aika itsenäisesti.

Tutkielmassa voi helposti yhdistää usean oppiaineen tietoja ja taitoja. Itse kirjoittaminen ja tutkielman rakentelu on äidinkielen keskeistä osaamista, suomalaisen yhteiskunnan asioiden ymmärtämistä auttaa maantieteellisten taustojen ja maantieteellisten ajattelumallien käyttäminen.


Aluetutkimuksen teko yhdestä kunnasta opettaa maantiedon ja yhteiskuntaopin kurssien ydinsisältöjä ja taitoja.

Suomen maantiedon kurssin sisältönä on luontevaa tehdä aluetutkimus esimerkiksi yhdestä kunnasta. Onko joku paikkakunta sinulle erityisen tärkeä? Siinä tapauksessa tutkimuksen tekosi on jo oikeastaan käynnistynyt.

Kun valitset kuntaa, pohdi seuraavia asioita: saattaa olla eduksi, jos olet oleskellut tutkimuskohteessasi (esimerkiksi kotikunta Suomessa, mummola, kesämökki, vakituinen lomakohde) ja toisaalta joku pienempi paikkakunta on ehkä helpompi tutkittava kuin esim. Helsinki. Yksittäinen kunta on parempi kuin esim. maakunta tai lääni, koska yhteiskuntaopin sisällöissä on paljon juuri kunnallisiin asioihin painottuvia sisältöjä ja kuntahan on Suomessa keskeinen hallinnollinen yksikkö. Lisäksi kunnista on saatavilla hyvin tietoja.

Voit tietysti kehitellä myös omaperäisempiä muotoja tutkielmallesi kirjoittamisen sijaan; voit tehdä esim. nettisivun, videon tai luoda blogin koko luokan kanssa ryhmätyönä omasta kotikunnasta.

Toiminnallista oppimista lähiympäristöä tutkimalla

Omaa lähiympäristöään voi tutkia monella tavalla ja monesta näkökulmasta. Ohessa on muutamia tutkimusideoita. Näistä voi koostaa kiinnostavia tutkimusprojekteja niin ikään moniaineisiin kokonaisuuksiin tai koko koulua yhdistäviin teemoihin.