8.2 Suomi on ilmastollinen väliinputoaja

Ilmastomme pääpiirteisiin vaikuttaa kolme tekijää. Ensimmäinen on sijainti pohjoisilla alueilla, Suomi on kokonaan 60. ja 70. pohjoisen leveyspiirin välisellä alueella, eli auringon lämpösäteily kohdistuu vinosti maanpintaamme. Pinta-alayksikköä kohden saamme siis huomattavasti vähemmän lämpöä kuin esimerkiksi Välimeren seutu. Tämän vuoksi kuulumme pohjoiseen lauhkeaan lämpövyöhykkeeseen.

Toinen vaikuttava tekijä on Atlantin valtameri ja erityisesti sen Golf-virta (kartassa nro 4), joka tuo lämpöä meille synnyinsijoiltaan Floridansalmesta asti. Golf-virran vaikutus on huomattavan suuri, sillä monet maamme kanssa samoilla leveysasteilla sijaitsevat alueet kuuluvat kylmään lämpövyöhykkeeseen. Siperiassa ja Kanadassa samat leveysasteet ovat lähes kokonaan asumatonta tundraa ja Grönlanti on kilometrien paksuisen mannerjään peitossa.

Kun lounaistuulet puhaltavat meille Golf-virran lämpöä, ne nostavat vuoden keskilämpötilaamme 6 asteella. Tämä vastaa suunnilleen samaa kuin koko Suomi siirrettäisiin leveyspiireissä 10 astetta lähemmäs päiväntasaajaa.

Merivirrat. Punaiset nuolet kuvaavat lämpimiä ja siniset kylmiä merivirtoja.


Kolmas ilmastoomme vaikuttava tekijä on valtava Aasian manner ja sen sisäosissa vallitseva mannerilmasto. Talvella manner jäähtyy hyvin kylmäksi, jolloin idästä ja koillisesta puhaltavat tuulet saavat meillä aikaan kauniin aurinkoiset, mutta kylmät talvisäät. Kesällä manner lämpiää hitaasti, mutta varmasti. Sieltä tulee kesällä etenkin kaakkoisiin osiimme helteitä.

Koska ilmastossamme on piirteitä sekä kosteasta meri- että kuivasta mannerilmastosta, sitä kutsutaan väli-ilmastoksi.

Ilmasto ei ole kuitenkaan kaikkialla samanlainen, koska Suomi on pitkä maa. Lounaisosissa talvet ovat Itämerestä johtuen lauhemmat sekä lumipeite ohuempi ja kesät vastaavasti viileämmät kuin muualla maassamme.


Suomessa on väli-ilmasto. Talvi ei ole erityisen kylmä, mutta kesä ei ole niin lämmin kuin idempänä. Jyväskylän ilmastodiagrammi.