23.2 Tiivistä asumista

ola_ericson-national_day-144_p.jpgRuotsi itsenäistyi Kalmarin Unionista jo vuonna 1523 Kustaa Vaasan johdolla. EU:hun Ruotsi liittyi yhtä aikaa Suomen kanssa vuonna 1995. Ruotsi on perustuslaillinen monarkia eli kuninkaallisilla on kyllä päätäntävaltaa, mutta he ovat silti sidottuja perustuslakiin. Varsinaista päätäntävaltaa pitää nykyään parlamentti.

Ruotsissa on asukkaita noin 9,3 miljoonaa. Se on melko vähän verrattuna suureen pinta-alaan. Suurin osa ruotsalaisista asuu Etelä-Ruotsin tiiviillä kaupunkialueilla sekä suurten järvien ja Itämeren rannikolla. Ruotsin Lappi on melko asumatonta verrattuna vastaaviin leveyksiin Suomessa. Silti Ruotsi on Pohjoismaiden väkirikkain valtio. Asukkaista saamelaisia on noin 17 000.

Elinkeinoista suurin on palvelut, josta tulee noin 72 % bruttokansantuotteesta. Erityisen tärkeitä teollisuudenaloja ovat konepajatuotanto ja rautamalmi sekä siitä jalostettu teräs. Myös lääketuotteet sekä muut kemian tuotteet kuuluvat Ruotsin tärkeisiin vientituotteisiin. Pohjois-Ruotsissa tuotetaan myös vesivoimaa, jonka tuottamaa sähköä myydään paljon esimerkiksi Suomeen.