21.2 Liikennemuodot: mautosta faceen

Liikenne voidaan jakaa liikennemuodon perusteella maa-, vesi- ja ilmaliikenteeseen. Vesiliikennettä ovat sekä merellä että sisävesillä tapahtuva liikenne.

Raide- ja tieliikenne sekä putkia pitkin tapahtuva kuljetus kuuluvat maaliikenteeseen. Eri kuljetusvälineet voivat kuljettaa tavaroita, ihmisiä ja informaatiota, mutta myös nesteitä ja kaasuja. Esimerkiksi maakaasua ja öljyä kuljetetaan putkistoissa pitkiä matkoja valtioista toiseen.

Tietoverkkojen
kehittyessä yhä paremmiksi informaatio siirtyy kuvien, tekstien ja äänen muodossa yhä useampien koteihin ja työpaikoille. Tietoliikenne onkin yksi nopeimmin kasvavia liikenteen muotoja.

Internetin kautta on yhä helpompaa tilata tavaroita, musiikkia, kuvia sekä varata matkoja ja majoitusta vaikka toiselta puolen maapalloa. Tietoverkkojen kautta voit myös maksaa laskusi, pelata pelejä tai olla reaaliaikaisessa yhteydessä ystäviisi. Maapallo on ikään kuin kutistunut, koska informaatio liikkuu niin nopeasti ja on hetkessä miljoonien ihmisten ulottuvissa. Toisaalta maailmassa on valtioita, joiden tietoliikenneverkot ovat hyvin kehittymättömiä tai säänneltyjä, joten yhteydet ulkomaille voivat olla heikkoja.
Tavaraliikenne eu:ssa
Kuljetustapa Osuus
Tie 48 %
Vesi 43 %
Juna 7 %
Putki 3 %
Ilma 0,1 %

Eri kuljetusmuotoja voidaan vertailla toisiinsa esimerkiksi turvallisuuden, tehokkuuden sekä nopeuden suhteen. Isot rahtilaivat voivat kuljettaa kerralla suuria raskaita lasteja mantereelta toiselle, kun taas lentokoneet kulkevat saman matkan kevyemmässä lastissa huomattavasti nopeammin. Molemmat näistä ovat hyvin turvallisia kuljetusmuotoja, mutta samaa ei voi sanoa tieliikenteen turvallisuudesta. Teillä tapahtuu paljon onnettomuuksia, jotka johtavat valitettavan usein ihmishenkien menetyksiin ja vammautumisiin. Tieliikenne on kuitenkin hyvin joustavaa ja poikkeaminen suunnitellulta reitiltä on helppoa. Autolla, moottoripyörällä, mopolla tai mopoautolla pääsee yleensä lähelle kohdetta tiheän tieverkoston avulla, joten tieliikenteen etuna voidaan pitää hyvää saavutettavuutta.

Raideliikenne on puolestaan ympäristön kannalta melko hyvä vaihtoehto, koska se kuormittaa vähän luontoa. Suurten kaupunkien sisällä voi olla raitiovaunuliikennettä sekä metroliikennettä. Yleensä ainakin suurimpien kaupunkien välille on rakennettu junayhteydet, jotka kehittyneissä maissa ovat laajentuneet kattavaksi rautatieverkostoksi.