20.5 Kestävä kehitys on kaikkien asia

Valtakunnan tasolla kestävä kehitys voi merkitä toimintojen ohjausta lainsäädännön, verotuksen ja tukijärjestelmien avulla. Voidaan esimerkiksi lisätä uusiutuvien energianlähteiden kannattavuutta uusiutuviin nähden, kannustaa materiaalien kierrätykseen ja tehokkaampaan käyttöön, tai vaikka edistää raideliikennettä.

Kuntatasolla yhdyskuntasuunnittelu on merkittävä kestävän kehityksen osatekijä. Alueet voidaan suunnitella tiiviiksi kokonaisuuksiksi, joissa yksityisautoilun tarve on mahdollisimman vähäinen ja kasvava asutus tuhoaa mahdollisimman vähän luonnonympäristöä. Kunnat järjestävät myös suuren joukon palveluita, joissa kaikissa tulee kestävyys ottaa huomioon. Esimerkiksi kouluissa ja terveydenhuollossa voidaan suunnittelulla vaikuttaa merkittävästi syntyvän jätteen määrään ja muihin ympäristörasitteisiin.

Yritysmaailmalla on suuri mahdollisuus vaikuttaa kehityksen kestävyyteen. Esimerkiksi suuret kaupan toimijat voivat vaikuttaa, mistä tavaraa hankitaan ja kuinka paljon päätyy jätteeksi. Teollisuus on Suomessa ylivoimaisesti suurin energiankuluttaja, joten sillä on suuri vaikutusmahdollisuus paitsi kokonaisenergiankulutukseen, myös siihen, kuinka energiaa tuotetaan.

Kauppa kuitenkin myy niitä tuotteita, joita me ostamme. Teollisuus tuottaa sitä, mille on kysyntää. Tässä suhteessa me olemme yksilöinä keskeisessä asemassa. Me voimme valita kestävän energianlähteen ja liikkumistapamme. Voimme ostaa tuotteita, joilla on ympäristömerkki (ks. kuvagalleria alla). Voimme ostaa kestäviä, korjattavia ja kierrätyskelpoisia tuotteita, jotka on tuotettu hyvissä työoloissa, ihmistä ja ympäristöä kunnioittaen. Voimme valita ruoan, joka on tuotettu lähellä, ja jonka tuotanto rasittaa mahdollisimman vähän ympäristöä. Ajattele siis globaalisti – toimi paikallisesti.