11.6 Pohjanmaa

Pohjanmaahan kuuluvat Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosat ja Lapin lounaisosat. Pohjanmaalla sijaitsee Suomen suurin yhtenäinen tasanko, jolla suurimmat korkeusvaihtelut ovat alle viisi metriä.

Pohjanmaa on tunnettu suurista ja tasaisista peltoaukeista eli lakeuksista. Harmaiden latojen rauhallista maaseutumaisemaa, latomerta, on vaikea löytää todellisuudessa, silä ladot lahoavat ja katoavat maisemasta. Uusia latoja ei enää rakenneta.



Kaakko-luode –suuntaiset joet virtaavat Suomenselän vedenjakaja-alueilta Pohjanlahteen. Joet ovat humuksen ruskeaksi värjäämiä. Maan tasaisuuden vuoksi joet virtaavat hitaasti. Pinnanmuodot vaikuttavat siihen, että Pohjanmaalla joet tulvivat herkästi. Pohjanmaalle tyypilliset kevättulvat johtuvat lumen sulamisesta ja jääpadoista. Tasaisuuden ja maankohoamisen vuoksi Pohjanmaalla on paljon soita. Lakealle maalle kasvaneet metsät ovat aikojen saatossa soistuneet. Soiden ojittaminen on osaltaan pahentanut tulvia, kun ei ole paljonkaan järviä sadevesien varastoksi. Mainittavin Etelä-Pohjanmaan järvistä on meteoriittisyntyinen Lappajärvi.


Pohjanmaalla virtaa suuria jokia. Oulujoki.

Asutus ja pellot ovat muodostuneet jokien varsille, joissa tyypillisen raittikylän eli rivikylän muoto on pitkä ja kapea. Asumukset ovat riveissä yhden tai useamman pääraitin varrella.


Pohjanmaan eteläosissa maanviljely on tehokasta. Pelloilla viljellään viljaa ja heinää. Heinä säilötään pyöröpaaleissa. Lyhyt kasvukausi rajoittaa viljelykasvien lajivalikoimaa. Maatilojen määrä ja peltojen koko pienenevät pohjoisemmaksi mentäessä. Pohjois-Pohjanmaa on maidontuotannon ydinaluetta. Tärkeitä toimeentulonlähteitä ovat kasvihuoneviljely, perunanviljely ja turkistarhaus. Merkittäviä perunantuotantoalueita ovat erityisesti Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan rannikkoalueet. Siellä viljely on helppoa, sillä maa on kivetöntä hietamaata ja meren läheisyys suojaa hallalta ja pidentää kasvukautta. Turkistarhaus on keskittynyt ruotsinkieliselle rannikolle ja Etelä-Pohjanmaalle.

Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan rannikkokunnissa väestön äidinkieli on yleisimmin ruotsi. Kauempana rannikosta ja pohjoisessa äidinkieli on suomi. "Eteläpohojalaanen" murre sekä perinteinen talonrakennustapa tuovat omaleimaisuutta Etelä-Pohjanmaalle. Perinteinen pohjalainen talo on pitkä, kapea ja kaksikerroksinen. Yksi tunnusmerkki on myös perinteinen vinoneliökuvioinen tummanpunainen tai harmaa jussipaita.