17.4 Puhdas vesi on maailman tärkein luonnonvara

Maailman kaikesta vedestä vain noin 1 % on makeaa vettä. Ihminen selviää vain kolmisen päivää ilman vettä. Vesi on terveyden oleellisin osatekijä riittävän ja puhtaan ruuan kanssa. Maatalous kuluttaa makeaa vettä kasteluun maailmassa enemmän kuin teollisuus.

Upporikkaat suomalaiset

Maailman vesivaroja mitattaessa me suomalaiset olemme upporikkaita. Reilu sademäärä ja viileä ilmasto, jossa vesi ei haihdu, varastoivat vettä järviin, jokiin ja maaperän pohjavesiksi.



Suomessa riittää vettä kaikkeen tarvitsemaamme. Vesi on puhdasta. Suomessa vesilaitosten vesijohtovesi on hyvälaatuista, oli se sitten pohjavettä (46 % suomalaisista käyttää pohjavettä), tekopohjavettä (19 %) tai pintavettä (35 %). Pääkaupunkiseudun yli miljoona ihmistä nauttii Päijänteen vettä, joka kuljetetaan vesilaitokselle 200 kilometriä pitkää tunnelia pitkin.

Suomalaisen keskimääräinen vedenkulutus vuorokaudessa
peseytyminen 60 litraa (39 %)
WC 40 litraa (26 %)
pyykki 20 litraa (13 %)
keittiö 35 litraa (22 %)

Suomessa me vedämme jopa WC:n juomakelpoisella vedellä.

Yksittäisen ihmisen vedenkulutus on kuitenkin vain murto-osa kaikesta veden käytöstä. Näkyvästi hanasta ja vessasta lorisevan veden lisäksi kulutamme paljon piilovettä. Se on vettä, joka on tarvittu tuotteiden valmistukseen ja kuljetukseen.

Kun lasketaan kaikki kuluttamamme vesi, saadaan suomalaisen keskimääräinen vedenkulutus. Se onkin 3 874 litraa vuorokaudessa eli 1 414 m³ vettä/henkilö/vuodessa. Tästä vedestä melkein puolet (47 %) on peräisin ulkomailta.

Eräiden ruoka-aineiden vesijalanjälki
ruoka valmistuksen vedenkulutus
mukillinen kahvia 240 litraa
1 kg appelsiineja 460 litraa
1 kg juustoa 5 000 litraa
1 kg perunaa 250 litraa
1 kg riisiä 3 400 litraa
1 kg suklaata 24 000 litraa
1kg kananlihaa 3 900 litraa

Suomalaisten vedenkulutuksesta 82 % syntyy maataloustuotteiden valmistuksessa ja kulutuksessa, 15 % teollisista kulutushyödykkeistä ja loput 3 % kotitalouksissa.

Tätä koko tuotteen elinkaaren vedenkulutusta kutsutaan myös vesijalanjäljeksi.

Koska suurin osa suomalaisten syömistä appelsiineista tuodaan Espanjasta, Egyptistä ja Marokosta, vettä kuljetetaan valtavat määrät maapallolla paikasta toiseen. Syöminen ja juominen ovatkin maantietoa.