17.3 Joet, järvet ja Itämeri ovat aineellisia ja aineettomia luonnonvarojamme

Vedet kulkureitteinä ja kalavesinä toivat esi-isämme Suomeen. Vedet ja vesiekosysteemit ovat aineellisia luonnonvaroja ja tuottavat ekosysteemipalveluna liikennereittejä. Voimakkaasti virtaavaa vettä on käytetty voimanlähteenä ensin vesimyllyissä ja nykyään sähköä tuottavissa vesivoimalaitoksissa. Teollisuus tarvitsee tuotantoprosesseissa usein puhdasta vettä. Jäähdytys- ja lauhdevesiä tarvitaan paljon monissa teollisuuslaitoksissa, kuten ydinvoimaloissa.

Kalastus on Suomessa tärkeä vapaa-ajan harrastus. Suomessa on 1,2 miljoonaa vapaa-ajan kalastajaa. Näistä 50 000 suomalaiselle kalastus on tärkein harrastus. Kalastajien saamista ennätyskaloista pidetään rekisteriä.

Suomessa on lähes puoli miljoonaa kesämökkiä. Suuri osa suomalaisista lomailee kotimaassa, usein veden äärellä. Lomailijoille ja retkeilijöille vesistöillä on suuri virkistysarvo. Rannoilla uidaan, kalastetaan, istutaan nuotiolla, veneillään ja nautitaan maisemista.


Suomen järvet ovat ainutlaatuinen kokemus.

Suomen tuhannet järvet houkuttelevat maahamme vuosittain turisteja. Heille meidän tutut maisemamme ovat eksoottisen kauniit sekä kesällä että talvella. Turisteille meidän luonnonvaramme ovat aineettomia, mutta me taas saamme taloudellista hyötyä turistien palvelemisesta. Turistien määrä on kasvussa ja he jättävät Suomeen miljardeja euroa. Summa on lähes kymmenen prosenttia maamme vientituloista.

Suomen vesivoimalat tuottavat paljon sähköä. Vesivoimalat ovat tärkeä energiatarpeen kysynnän ja tarjonnan tasapainottaja. Tämä perustuu siihen, että vesivoimala-altaaseen voidaan varastoida suuri määrä vettä, ja sähköntuotanto alkaa tarvittaessa muutamassa sekunnissa, kun voimalan patoluukut avataan.