17.2 Suomi voisi olla biotalouden edelläkävijä

Biotalous tarkoittaa vähähiilistä ja energiatehokasta yhteiskuntaa, joka perustuu uusiutuvien luonnonvarojen ja kierrätettävien materiaalien käyttöön.

Suuri osa ekosysteemipalveluista on meille ja yrityksille ilmaisia. Puhdasta ilmaa, hyvää multaa tai pölyttäjähyönteisiä ei lasketa taloudellisissa laskelmissa. Luontoa köyhdyttävästä toiminnasta ei myöskään laskuteta erikseen tuotteiden hinnoissa tai maankäyttösuunnitelmissa.

Luonnonvaroilla on sen sijaan maailmanmarkkinahinnat, jotka määräytyvät kysynnän ja tarjonnan mukaan. Niiden hinnoissa ei oteta kuitenkaan huomioon luonnon pilaantumista tai monimuotoisuuden vähenemistä.

Jos ekosysteemipalveluille määriteltäisiin hinta, tiedettäisiin, milloin on halvempaa säilyttää ja käyttää luonnon palveluita kuin tuottaa niitä keinotekoisilla vaihtoehdoilla. Esimerkiksi vedenpuhdistus, tulvantorjunta ja ilmastonmuutoksen hillitseminen kannattaa toteuttaa suojelemalla näitä palveluja tuottava luonto.

Aivan kuten monimutkainen koneisto tarvitsee kaikkia osasiaan, tarvitsee luontokin monimuotoisuutta toimiakseen tuottavasti. Kun luonto yksipuolistuu, heikkenee sen kyky tuottaa luonnon palveluita ja toipua häiriöistä: haavoittuvuus ilmastonmuutokselle ja luonnononnettomuuksille kasvaa.

Biotalouden eli vihreän talouden kehittäjät uskovat, että talous- ja ympäristöongelmia voidaan ratkaista samanaikaisesti. Tämä onnistuu, kun rakennetaan sellaista yritystoimintaa, jossa ympäristölle, ilmastolle ja luonnolle aiheutuu mahdollisimman vähän haittoja, ja joka on samalla taloudellisesti tuottavaa. Biotaloudessa luonnonvaroja käytetään kestävästi ja materiaalien kierto on suljettu siten, että tuotannosta ei synny kasvihuonepäästöjä tai jätettä. Biotalous perustuu uusiutuviin luonnonvaroihin.

Kiertotaloudessa pyritään maksimoimaan tuotteiden ja niissä olevien materiaalien kiertoa taloudessa mahdollisimman pitkään. Näin syntyy mahdollisimman vähän jätettä ja energian hukkaa.




Viljanviljely on osa biotaloutta.

Esimerkiksi puun jalostaminen paperiksi ja bakteerien hyödyntäminen arvometallien erottamiseksi malmista tai vedenpuhdistamoissa ovat biotaloutta. Tulevaisuudessa jätteet ja sivutuotteet kierrätetään mahdollisimman tehokkaasti. Toisen yrityksen jäte sopii toisen yrityksen raaka-aineeksi.

Suomelle tehdään parhaillaan kansallista luonnonvarastrategiaa. Älykkäästi luonnon voimin –strategia kuvaa biotalouden uusiutuvien luonnonvarojen kestäväksi hoidoksi ja käytöksi ja niistä valmistettujen tuotteiden sekä palvelujen tuotannoksi samoin kuin biologisten ja teknisten menetelmien käytöksi tuotannossa.

Suomen metsävarat kuuluvat Euroopan laajempiin. Erityisesti uusiutuvan puun käyttöä biotaloudessa olisi mahdollista lisätä.

Biotalous hillitsee luonnonvarojen ehtymistä ja hidasta ilmastonmuutoksen aiheuttamia globaaleja ongelmia.


Jätehuollon periaatteita.

Video: biotalousstrategia

biotalous.fi Luovasti luonnonvaroista Suomen luonnonsuojeluliitto