19.5 Energiantuotanto synnyttää ongelmia

Energiantuotanto on ihmiskunnan suurimpia ongelmia. Ongelmallisia ovat erityisesti fossiiliset polttoaineet. Kaikkien fossiilisten polttoaineiden ongelma on, että ne lisäävät ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta. Kivihiili, öljy ja maakaasu ovat kallioperään varastoituneita hiiliyhdisteitä. Kun ne otetaan ylös ja poltetaan, tuo hiili siirtyy hiilidioksidina ilmakehään. Tämä taas voimistaa kasvihuoneilmiötä. Maasta avaruuteen karkaavasta lämpösäteilystä yhä suurempi osa törmää ilmakehän hiilidioksidiin ja muihin kasvihuonekaasuihin, jolloin energia jää ilmakehään. Näin ilmasto lämpenee, ilmastovyöhykkeet muuttuvat ja sääilmiöistä tulee erilaisia.

Esimerkiksi biopolttoaineet ovat fossiilisia polttoaineita parempia, vaikka niidenkin poltossa syntyy hiilidioksidia. Biopolttoaineissa hiilen kierto on lyhyempi. Kun esimerkiksi puu on poltettu, sen hiili vapautuu hiilidioksidina ilmakehään. Jos sama määrä puuta kasvaa uudelleen, tuo sama hiilimäärä sitoutuu. Näin puu voi olla hiilineutraali polttoaine, joka ei lisää ilmakehän hiilidioksidipitoisuutta.

Fossiilisiin polttoaineisiin sisältyy muitakin ongelmia. Kivihiili ja öljy sisältävät rikkiä. Kun rikki palaa, syntyy rikin oksideja, kuten rikkidioksidia. Ilmassa olevan vesihöyryn kanssa rikin oksidit muodostavat rikkihappoa, joka tulee alas sateen mukana. Happamat sateet pilaavat vesistöjä, aiheuttavat metsävaurioita ja ovat rakennuksillekin vahingollisia. Suomessa tällaiset happosateiden aiheuttamat haitat ovat nykyisin suhteellisen vähäisiä, mutta esimerkiksi kivihiilivoimalan läheisyys näkyy alueen puustossa.

Öljy aiheuttaa ympäristöongelmia myös öljyvahinkojen muodossa. Öljyä kuljetetaan tankkereissa, jotka matalalla ja vilkasliikenteisellä Itämerellä ovat riski. Myös maalla kuljetettaessa ja säilytettäessä öljystä voi tulla ongelmia, esimerkiksi pohjavesialueilla.

Yksi merkittävä energiahuollon ongelma on hinnanvaihtelu. Erityisesti öljy on herkkä poliittiselle epävakaudelle, kysynnän vaihtelulle ja luonnononnettomuuksillekin, kuten hurrikaaneille. Talouden kannalta on hyvä, jos energianlähteet ovat kotimaisia, saatavuudeltaan varmoja ja hinnaltaan edullisia ja vakaita. Kivihiili on edullinen, varsin riittoisa ja hintavakaa, mutta ympäristön kannalta huono vaihtoehto. Ydinvoima on myös hinnaltaan vakaata, eikä aiheuta kasvihuonepäästöjä. Haluammeko silti energiaa, jonka tuotannosta syntyy vaarallista ydinjätettä? Pitääkö varautua esimerkiksi terroririskiin, jossa jokin taho yrittäisi tuhota ydinvoimalan?

Yksinkertaisimpia energiantuotannon ongelmien ratkaisuja ovat uusiutuvien energianlähteiden tehokas hyödyntäminen ja energian säästö. Uusiutuvia energianlähteitä voidaan suosia esimerkiksi verotuksen, tukien ja lainsäädännön avulla. Energiansäästöä voidaan toteuttaa paitsi teollisuudessa kehittämällä energiatehokkaampia prosesseja, myös meidän jokaisen arkielämässä. Millä lämmitämme kotimme, mitä kulutamme ja millä liikumme, on meidän itsemme valittavissa.