Elämänkatsomustiedon sisällöt vuosiluokalla 4

S1 Kasvaminen hyvään elämään:
Harjoitellaan toisen kohtaamista ja erilaisten näkökulmien arvostamista. Tutkitaan oikeudenmukaisuuden ilmenemistä jokapäiväisessä elämässä. Tutkitaan vapautta ja vastuuta, erityisesti ajattelun-, uskonnon- ja elämänkatsomuksen vapauden näkökulmista. Perehdytään arvon ja normin käsitteisiin. Pohditaan yhdenvertaisuutta, onnellisuutta ja hyvää elämää. Harjoitellaan oman näkemyksen erittelyä ja perustelemista suhteessa toisiin.

  • arvo, normi
  • oikeudenmukaisuuden toteutuminen jokapäiväisessä elämässä

S2 Erilaisia elämäntapoja:
Tutkitaan eri näkökulmista omaa identiteettiä. Perehdytään suomalaiseen kulttuuriin ja kulttuurivähemmistöihin sekä erilaisiin elämän- ja maailmankatsomuksiin. Pohditaan esimerkiksi yhdenvertaisuuden, hyväksymisen, ymmärtämisen, tietämisen, uskomisen ja luulemisen merkityksiä. Perehdytään maailman kulttuuriperintöön ja sen arvokkuuteen. Harjoitellaan oman näkemyksen erittelyä ja perustelemista suhteessa eri kulttuureihin ja katsomuksiin.

  • hyväksyminen, ymmärtäminen, tietäminen, uskominen, luuleminen

S3 Yhteiselämän perusteita: Perehdytään ihmisten yhteiselämän perusteisiin tutkimalla esimerkiksi sopimuksen, lupauksen, oikeuden ja velvollisuuden, yhdenvertaisuuden, rauhan ja demokratian merkityksiä niin erilaisissa oppilaan elämään liittyvissä arkipäivän tilanteissa ja ympäristöissä kuin laajemminkin. Perehdytään lapsen oikeuksiin pohtien niiden toteutumista lähellä ja kaukana. Harjoitellaan tekojen eettistä arviointia niiden kontekstin, tarkoitusten ja seurausten näkökulmista. Harjoitellaan omien näkemysten erittelyä ja perustelemista suhteessa yhteiselämän vaatimuksiin.

S4 Luonto ja kestävä tulevaisuus: Perehdytään erilaisiin aikakäsityksiin ja tapoihin selittää maailmaa sekä pohditaan niiden vaikutusta ihmisten elämään ja niihin liittyviä erilaisia tietokäsityksiä. Tutkitaan erilaisia luontokäsityksiä, luonnon ja ihmisen tulevaisuutta sekä kestävää kehitystä. Harjoitellaan omien näkemysten erittelyä ja perustelemista suhteessa maailmankuvaan ja kestävään tulevaisuuteen.

  • maailma ja maailmankaikkeus
  • mitä maailma minulle merkitsee ja mitä siihen kuuluu?
  • miten maailmaa voi tutkia?
  • mitä on todellisuus?

Tavoitteena on, että hyvään elämään liittyvät asiat käsitellään koko luokan yhteisellä katsomusaineiden integroidulla jaksolla (1h/vko).

Kasvaminen hyvään elämän Erilaisia elämäntapoja Yhteiselämän perusteita Luonto ja kestävä tulevaisuus
4.lk

Oppilaiden kokemuksista ja elämäntilanteista nousevia elämään ja kuolemaan liittyviä asioita YK:n lastenoikeuksien sopimus Tunnetaidot ja arkipäivän etiikka: anteeksiantaminen ja anteeksisaaminen, rehellisyys, riita ja sopiminen, hyvät tavat, kateus, vastuu toisesta ihmisestä, ympäristöstä ja luonnosta, empaattisuus ja erilaisuuden hyväksyminen

Kultainen sääntö

Vapaus ja vastuu, ympäristöetiikka.


Kasvaminen hyvään elämään
(nämä sisällöt jäävät voimaan, mikäli integroidut opetusjärjestelyt eivät koulussa toteudu)
Erilaisia elämäntapoja Yhteiselämän perusteita Luonto ja kestävä tulevaisuus
4.lk suvaitsevaisuus, erilaisuuden hyväksyminen/sietäminen

oman näkemyksen puolustaminen ja toisen kannan kuunteleminen sekä huomioiminen

oikeudenmukaisuuden toteutuminen jokapäiväisessä elämässä ja maailmassa

monikulttuurisuus, erilaiset ihmiset, erilaiset ajattelu- ja toimintatavat

syrjinnän monet muodot,
ennakkoluuloista tietoiseksi tulemisen harjoittelua

oman näkemyksen puolustaminen ja toisen kannan kuunteleminen sekä huomioiminen ihmisen vastuu luonnosta, kestävän kehityksen näkökulma arkielämässä

maailma ja maailmankaikkeus

mitä maailma minulle merkitsee ja mitä siihen kuuluu?

mitä on todellisuus?

miten maailmaa voi tutkia?