Yhteiskuntaoppi

Yhteiskuntaoppi

Yhteiskuntaoppi

Sisällöt ja tavoitteet vuosiluokalla 4:

Sisältöalue

Tavoite

Yksityiskohtaiset sisällöt

S1 Arkielämä ja oman elämän hallinta:

T1 Ohjataan oppilasta kiinnostumaan ympäröivästä yhteiskunnasta ja yhteiskuntaopista tiedonalana tuomalla opiskeluun mahdollisimman paljon konkreettisuutta, toiminnallisuutta ja elämyksellisyyttä.

T3 Ohjataan oppilasta hahmottamaan itsensä yksilönä ja erilaisten yhteisöjen, kuten perheen ja koulun jäsenenä.

T5 Ohjataan oppilasta oivaltamaan työnteon ja yrittäjyyden merkityksen lähiyhteisössään aloittaen oman koulutyön suunnittelusta ja vastuun kantamisesta omista tehtävistään.

T9 Kannustaa oppilasta erilaisten yhteisöjen (mm. luokka, oppilaskunta, kerhotoiminta, harrastukset) toimintaan. Ohjataan oppilasta harjoittelemaan median käyttöä turvallisesti ja yhteiskunnallisesti tiedostavalla tavalla.

S2: Demokraattinen yhteiskunta:

  1. Yhteisöillä on sääntöjä. Sääntöjen muodostuminen, miksi sääntöjä on, mitä rikkomisesta seuraa.

  1. Yksilön vastuut, velvollisuudet ja oikeudet

Oppilas käsittää olevansa osa erilaisia toimivia yhteisöjä, jolla on omat sääntönsä. Oppilas kykenee määrittelemään näitä yhteisöjä ja käsittää sääntöjen merkityksen yhteisön, erityisesti omien lähiyhteisöjen toimivuuden kannalta. Oppilas ymmärtää miten sääntöjä kehitetään tasa-arvon ja oikeudellisuuden hengessä.

Oppilas käsittää koulun, harrastejärjestöjen, kunnan ja valtion olevan edellä mainittuja yhteisöjä ja tutustuu erilaisiin vaikuttamisen kanaviin näissä yhteisöissä.

S3 Aktiivinen kansalaisuus ja vaikuttaminen

1. Demokraattinen (omassa lähiyhteisössä) vaikuttaminen.

2. Yhteiskunnassa vaadittavat yhteistyötaidot.

T2, T6, T7, T9 Kannustetaan oppilasta harjoittelemaan demokraattisen vaikuttamisen perustaitoja esim. luokassa, oppilaskunnassa ja kerhotoiminnassa. Oppilas oppii muodostamaan rakentavia perusteltuja mielipiteitä niin suullisesti kuin kirjallisesti sekä tarkastelemaan kriittisesti toisten näkemyksiä rakentavassa hengessä.

Oppilas ymmärtää, että demokraattisessa toiminnassa on tärkeää saada sanoa mielipiteensä ja tulla kuulluksi, mutta hän myös ymmärtää, että kaikkia oppilaan mielipiteitä ja tavoitteita ei aina voida toteuttaa. Yhteiskuntaopin tavoitteena on myös kasvattaa oppilasta sietämään kritiikkiä ja pettymyksiä.

S4 Taloudellinen toiminta

Oppilasta ohjataan ymmärtämään palkkatyön merkitystä yksilölle ja yhteiskunnalle. Oppilas tuntee erilaisia alkutuotannon, jalostuksen ja palvelualojen ammatteja. Aihetta lähestytään oman lähiyhteisön näkökulmasta.

Sisällöt ja tavoitteet vuosiluokalla 5:

Sisältöalue

Tavoite

Yksityiskohtaiset sisällöt

S1 Arkielämä ja oman elämän hallinta:

3. Oma rahankäyttö ja vastuullinen kuluttaminen. Rahan käytön suunnittelu. Säästäminen.

1. Oppilas tiedostaa koulutyön merkityksen itselleen ja on motivoitunut oppimaan uutta. Hän hoitaa vastuullisesti päivittäiset koulutyönsä ja osaa suunnitella ajankäyttöään.

2. Oppilas ymmärtää, että koulutyössä vaadittavat taidot ovat pitkälti samoja työelämätaitojen kanssa.

3. Oppilas osaa arvioida ja suunnitella omaa rahan käyttöään. Oppilas osaa arvioida valintojensa vaikutusta ympäristön kannalta. Hän ymmärtää säästämisen merkityksen itselleen.

4. Tutustutaan rahankäyttöön myös perheen näkökulmasta. Oppilas ymmärtää, mitä erilaisia menoja perheen talouteen kuuluu ja mistä perheen tulot voivat muodostua.

S2: Demokraattinen yhteiskunta:

  1. Ihmisoikeudet ja tasa-arvo

  1. Päätöksenteon harjoittelu.

  1. Suomen eri kulttuurit ja vähemmistöt

T2, T3: Ohjata oppilasta ymmärtämään tasa-arvoisuuden merkitystä yhteisössä ja ihmisten välisessä toiminnassa. Oppilas ymmärtää, mitä ihmisoikeudet ovat ja että ihmisyyden tasa-arvon periaatteen mukaan niiden tulee kuulua kaikille.

T7: Oppilaalle tarjotaan aitoja tilaisuuksia osallistua päätöksentekoon eri tilanteissa. Oppilasta ohjataan ymmärtämään päätöksenteon periaatteita.

Oppilas tutustuu suomalaisen kulttuurin käsitteisiin. Hän kykenee määrittelemään suomalaisia vähemmistöjä ja ymmärtää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden tärkeyden suomalaisessa yhteiskunnassa ja arkielämässä.

S3 Aktiivinen kansalaisuus ja vaikuttaminen

1. Demokraattinen (omassa lähiyhteisössä) vaikuttaminen.

T4: Ohjataan oppilasta tarkastelemaan erilaisia vaikuttamiskeinoja. Tarkastellaan, miten media voi tukea tai häiritä demokraattista päätöksentekoa ja demokraattisia periaatteita. Tutustutaan eri medioihin ja opitaan mediassa vaikuttamisen perusteet. Tarkastelun kohteena mediat, joissa käsitellään oppilasta eniten koskettavia asioita.

S4 Taloudellinen toiminta

1. Taloudellinen tasa-arvo

2. Työ ja taloudellinen toiminta hyvinvoinnin perustana.

3. Paikallisen talouden toiminta, yritykset ja työpaikat sekä palvelujen tuottajat

4. Kuluttajan valinnat

5. Markkinointi ja mainonta

Ohjataan oppilasta ymmärtämään työn merkitys yksilön ja yhteisön hyvinvoinnille. Tarkastellaan, mitä yrityksiä ja työpaikkoja omalla paikkakunnalla toimii ja mitä työntekijät tekevät. Tarkastellaan myös, mitä työntekijät tekevät jos yritys lopettaa ja mitä sillä on vaikutusta yhteiskuntaan.

Ohjataan oppilasta tarkastelemaan taloudelliseen epätasa-arvoon, rikkauteen ja köyhyyteen liittyviä kysymyksiä. Oppilaalle annetaan mahdollisuuksia harjoittaa eettistä arviointikykyään taloudellisissa kysymyksissä ja esittää omia ratkaisuehdotuksiaan siitä, miten yksilön ja miten yhteiskunnan pitäisi toimia taloudellisen epätasa-arvon ratkaisemiseksi.

Tarkastellaan, millä perusteella ihmiset päättävät, missä kaupassa he tekevät ostoksensa ja minkälaisia ominaisuuksia tuotteissa he arvostavat.

Tutkitaan mainontaa eri muodoissaan. Ohjataan oppilasta ymmärtämään mainonnan sääntöjä sekä miten markkinointi toimii. Oppilas osaa tunnistaa mainosviestit mediasta.

Miten tukee laaja-alaista osaamista vuosiluokilla 3-6

(L1) Yhteiskuntaopin opiskelussa harjoitellaan niin itsenäistä työskentelyä kuin ryhmässä toimimistakin. Vertaisoppimisen kautta harjoitellaan vuorovaikutusta ja ryhmässä työskentelyn taitoja. Ajattelutaitoja kehitetään monipuolisin tehtävin ja työtavoin, joissa huomioidaan myös elämyksellisyys ja toiminnallisuus. Kannustetaan oman työn suunnitteluun ja arviointiin sekä itselle parhaiten sopivien oppimistyylien löytämiseen. Yhteiskuntaopin opetuksessa kannustetaan myös mielipiteiden esittämiseen ja perustelemiseen sekä ohjataan vähitellen tarkastelemaan asioita kriittisestä näkökulmasta.

(L2) Yhteiskuntaopissa tutustutaan oppilaan omaan yhteiskuntaan sekä paikallisyhteisöön ja niiden piirteisiin. Oppiaineessa ohjataan arvostamaan oman yhteisön arvoja, kriittisyyttä unohtamatta. Yhteiskuntaopissa tuodaan esille myös ihmisoikeuksien rooli yhteiskunnassa perehtymällä erityisesti Lasten oikeuksien sopimukseen. Oppilaita kannustetaan omien perusteltujen mielipiteiden luomiseen sekä kunnioittamaan toisten esittämiä omasta mielipiteestä eriäviä näkemyksiä.

(L3) Yhteiskuntaopissa oppilasta ohjataan huolehtimaan oppimisympäristön siisteydestä, viihtyisyydestä ja ilmapiiristä. Oppilas tutustuu kouluyhteisön yhteisiin sääntöihin, osallistuu niiden laadintaan ja toimintatapojen kehittämiseen. Tehtävien ja pelien kautta oppilasta tuetaan ymmärtämää sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitystä yhteisön toiminnassa. Yhteiskuntaopissa tutustaan teknologian vastuulliseen ja turvalliseen käyttöön ja pohditaan yhdessä siihen liittyviä eettisiä kysymyksiä. Oppilaat tutustuvat ja harjoittelevat myös kestävän kuluttamisen käytäntöjä, sekä pohtivat säästäväisyyden sekä talouden suunnittelun merkitystä. He saavat ohjausta kuluttajana toimimiseen sekä mainonnan ja median vaikutusten kriittiseen tarkasteluun.

(L4) Yhteiskuntaopissa opitaan tuottamaan ja tulkitsemaan erilaisia viestejä yhteiskunnassamme. Opitaan tekstien, äänien, kuvien ja numeroiden käyttöä ja tulkintaa. Kannustetaan seuraamaan ajankohtaisia asioita ja rohkaistaan muodostamaan oma peruteltu mielipide. Opetellaan vuorovaikutustaitoja käyttäen eri medioita.

(L5) Yhteiskunnallisen tiedon tärkein lähde on internet. Yhteiskuntaopin opetuksessa harjoitellaan tiedonhakutaitoja ja lähdekriittisyyttä. Yhteiskuntaopissa harjoitellaan turvallisuuteen ja tietoturvaan liittyviä asioita. Median roolia taloudellisessa ja yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa tarkastellaan Internetistä käsin. Opiskeluun liittyviä koulutöitä tuotetaan tieto- ja viestintätekniikkaa hyväksi käyttäen.

(L6) Yhteiskuntaopissa kannustetaan järjestelmälliseen ja pitkäjänteiseen työskentelyyn. Oppilaita kannustetaan ottamaan vastuuta ja löytämään omia vahvuuksiaan. Erilaisten projektien ja tempausten avulla voidaan harjoittaa yhteistyötaitoja ja saavuttaa yhteisesti asetettuja tavoitteita. Yhteiskuntaopissa voidaan tutustua eri ammatteihin mm. vierailijoiden tai lyhytaikaisten työharjoittelujen kautta esim. koulun sisällä. Pyritään löytämään koulun ulkopuolisia tahoja, joiden kanssa yhteistyö on luontevaa. Yrittäjyyttä voidaan harjoitella esim. yritysprojektien tai luokkamyyjäisten järjestämisen avulla.

(L7) Yhteiskuntaopissa pyritään nostamaan oppilaiden kiinnostusta yhteiskunnallisia asioita kohtaan. Oppiaineessa perehdytään yhteisten sääntöjen luomisen ja niihin sitoutumisen tärkeyteen rakentamalla esimerkiksi luokan yhteisiä pelisääntöjä sekä kannustamalla oppilaita muun muassa oppilaskuntatoimintaan. Oppilaita ohjataan huomaamaan oman vastuullisen käytöksen ja toiminnan tärkeys yhteisön kaikkien jäsenten hyvinvoinnin varmistamiseksi. Yhteiskuntaopissa tutustutaan eri medioihin vaikuttamisen välineenä.


Sisällöt vuosiluokalla 9:

Ehdottaisin, että paikalliset ops-kirjaukset tehtäisiin valtakunnallisen opsin ja ohjeistuksen mukaisesti seuraavasti. (KH ehdottaa)

Nakkilan POPS, paikallinen osuus 9. luokan yhteiskuntaoppiin

TAVOITTEET, TAVOITTEISIIN LIITTYVÄT SISÄLTÖALUEET, LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN

T1 ja T2, opetuksen tavoitteet

9. luokka

opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti oppilasta ohjataan pohtimaan kokemuksiaan osana itsearviointia.

T1 ja T2 tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

S1-S4.

L1, L2, L4, L7

T3, opetuksen tavoitteet

ohjata, motivoida ja rohkaista oppilasta

  • perustelemaan näkemyksiään ja arvioimaan omien tekojensa vaikutuksia
  • tunnistamaan, tulkitsemaan ja vertailemaan erilaisia valtiomuotoja ja niiden taustalla vaikuttavia arvovalintoja
  • ymmärtämään ja perustelemaan ihmisoikeuksien yleismaailmallista merkitystä
T3, tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

S2, S3

- yksilön monet roolit erilaisissa yhteisöissä ja suomalaisessa yhteiskunnassa

- oikeusvaltion ja demokraattisen järjestelmän pelisäännöt

- arvoja ja asenteita päätöksenteko-

prosessien selittäjinä

- ihmisoikeudet ja niiden edistäminen

L2, L4, L7

T4, opetuksen tavoitteet

ohjata, motivoida ja rohkaista oppilasta

  • sekä päivittämään, tulkitsemaan, vertaamaan ja tarkistamaan eri medialähteiden viestintää että harjoittelemaan omia medialukutaitojaan erilaisten tuotosten avulla monipuolisesti mediavälineitä käyttäen
  • hyödyntämään omaa kielitaitoaan seuraamalla muillakin kielillä julkaistavaa mediasisältöä esimerkiksi netin avulla
  • edistämään monilukutaitoaan päivittämällä ja taustoittamalla tietojaan yhteiskunnallisista asioista monipuolisesti mediaa hyödyntäen

T4, tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

S1-S3

mediamaailma, mediataju, medialukutaito, nettietiketti ja monilukutaito
L3, L4, L5

T5, opetuksen tavoitteet

ohjata, motivoida ja rohkaista oppilasta

  • harjoittelemaan ja tutustumaan erilaisiin työelämätaitoihin esimerkiksi verkostoitumalla ympäröivän yritysmaailman kanssa, TET-jaksoa ja mediaa hyödyntämällä sekä kehittämällä kodin ja koulun välistä vuorovaikutusta
  • soveltamaan tietotaitojaan ja arvioimaan omaa osaamistaan ja mielenkiintoaan rakentaessaan omaa hyvinvointiaan ja tulevaisuuttaan
  • hyödyntämään opittuja työelämätietotaitojaan esimerkiksi TET-jaksolla, kesätöissä ym.
  • ymmärtämään hyvinvoinnin ja turvallisuuden rakentuvan monista eri elementeistä, joihin osaan voi itsekin vaikuttaa
T5, tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

S1, S4

- muuttuvan työelämän haasteita ja työelämätaitoja

- yritysmuodot ja yrittäjyys

- erilaisia taseita: huoltotase, kauppatase ym.

- sosiaali- ja terveydenhoitopalvelut

L1, L4, L6, L7

T6, opetuksen tavoitteet

ohjata, motivoida ja rohkaista oppilasta

  • jäsentämään yhteisöllisyyttä voimavarana ja mahdollisuuksien luojana
  • tutustumaan erilaisiin kulttuuriympäristöihin sekä median että verkostoitumisen avulla ja näin kehittämään taitoja kohdata eri kieli- ja kulttuuriipiireihin kuuluvia henkilöitä
  • kehittämään sosiaalisia taitojaan erilaisissa yhteyksissä

T6, tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

S1, S2, S3

- monikulttuurinen Suomi: valtakulttuuri ja vähemmistökulttuurit

- vuorovaikutustaidot erilaisissa tilanteissa

L2, L4

T7, opetuksen tavoitteet

ohjata, motivoida ja rohkaista oppilasta

  • edistämään omalla toiminnallaan hyvinvoivan ja turvallisen elinympäristön edellytyksiä
  • löytämään eri tilanteisiin sopivia vaikuttamiskeinoja
  • ymmärtämään yhteiskunnassa vaikuttavien yhteisten pelisääntöjen syntymis- ja muutosprosesseja

T7, tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

S1-S3

- päätöksentekijät ja vaikuttamiskeinot paikallisesti, alueellisesti, valtakunnallisesti, Euroopan unionissa ja globaalisti

- hyvinvoinnin ja turvallisuuden elementtejä

L1, L4, L7

T8, opetuksen tavoitteet

ohjata, motivoida ja rohkaista oppilasta

  • tulkitsemaan ja erittelemään talouspoliittisia ilmiöitä
  • soveltamaan opittuja kuluttajatietotaitojaan arkielämässään, esimerkiksi rahankäyttö, mainonta, kestävä kehitys ym.

T8, tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

S1, S4

- yksityis- ja julkistalouden toimijoita ja ilmiöitä

- kuluttajatietoutta ja kuluttajataitoja

- kestävä kehitys ja ympäristö

L2, L4, L6, L7


T9, opetuksen tavoitteet

ohjata, motivoida ja rohkaista oppilasta

  • omaamaan yhteiskunnan jäsenenä arviointikykyä, uteliaisuutta, vastuullisuutta ja aktiivisuutta

T9, tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

S1-S4

-elementtejä ajattelevalle, analysoivalle, hyvinvoivalle, toimivalle ja vastuulliselle yksilölle ja kansalaiselle hänen toimiessaan niin paikallisesti, alueellisesti, kansallisesti kuin globaalisti

L1, L2, L7




Sisältöalue

Tavoite

Yksityiskohtaiset sisällöt

S1 Arkielämä ja oman elämän hallinta:

1. Mikä yhteiskunta on. Yhteiskunnallisen tiedon luonne ja merkitys kansalaiselle.

2. Minä ja muut (minä, perhe, lähiyhteisö).

3. Turvallisuus. Turvallinen ympäristö ja siihen vaikuttaminen. Turvallinen toiminta netissä. Yhteiskunnan sisäinen ja ulkoinen turvallisuus, kuten poliisi ja armeija.

4. Työn tekeminen (oman koulutyön suunnittelu ja hallinta. Mitä taitoja tarvitaan koulussa ja työelämässä. Oman tulevaisuuden suunnittelu.

5. Palkkatyö ja ammatit. Tutustutaan työn tekemiseen ja ammatteihin eri tavoin.

T1: Ohjataan oppilasta kiinnostumaan ympäröivästä yhteiskunnasta ja yhteiskuntaopista tiedonalana ottamalla opetuksen lähtökohdaksi oppilaan omasta kokemusmaailmasta tuttuja arkielämän ilmiöitä. Asioihin perehdytään mm. oman tulevaisuuden suunnittelemisen, erilaisten vaikutusmahdollisuuksien ja rakentavan yhteistoiminnan näkökulmasta.

T8: Opetuksessa harjoitellaan erilaisia henkilökohtaisen talouden hoitamiseen liittyviä taitoja, kuten raha-asioiden hoitamista, oman talouden hallintaa ja pankin kanssa asiointia. Perehdytään säästämiseen ja lainan ottamiseen, sekä erilaisiin asumismuotoihin. Tutustutaan myös kuluttamiseen ja siihen liittyviin taitoihin. Tarkastellaan miten mainonta ja markkinointi vaikuttavat kulutuspäätöksiin ja perehdytään kestävän ja vastuullisen kuluttamisen periaatteisiin sekä vaikutusmahdollisuuksiin kuluttamisen kautta

T5: Rohkaistaan oppilasta kehittymään yritteliääksi ja vastuulliseksi taloudelliseksi toimijaksi. Opetuksessa perehdytään oman tulevaisuuden suunnitteluun sekä syvennetään tietoja työelämän vaatimuksista ja yleisistä työelämätaidoista. Opetuksessa korostetaan vastuun ottamista omasta tekemisestä. Samalla pyritään luomaan aitoja tilaisuuksia harjoittaa taitojaan koulun arjessa sekä yhteistyössä koulun ulkopuolisten tahojen kanssa. Työelämään tutustutaan oman tekemisen, lähiympäristön yritysten ja ammattien, sekä median kautta. Lisäksi perehdytään yrittäjyyteen yhteiskunnallisesta, taloudellisesta ja oman työllistymisen näkökulmasta.

S2: Demokraattinen yhteiskunta:

1. Yhteisöillä on sääntöjä. Sääntöjen muodostuminen, miksi sääntöjä on, mitä rikkomisesta seuraa, normit ja lait ovat sääntöjä.

2. Vastuut, velvollisuudet ja oikeudet

3. Oikeusvaltion periaatteet ja toiminta. Lakien säätäminen ja toimeenpano.

4. Ihmisoikeudet

5. Yhteinen päätöksenteko. Mielipiteiden kanavoituminen päätöksiksi ja toiminnaksi.

6. Julkisen vallan toiminta ja demokraattiset instituutiot. Esimerkiksi kunta, valtio, EU ja kansainväliset järjestöt.

T3: Oppilasta ohjataan ymmärtämään yleisiä oikeusvaltion periaatteita. Oppilas ymmärtää, mitä vaikuttamismahdollisuuksia yksilöillä on ja osaa soveltaa periaatteita omassa toiminnassaan. Oppilas ymmärtää lakien laatimisen lähtökohdat, prosessin ja täytäntöönpanoon sekä lakien noudattamiseen ja rangaistuksiin liittyviä kysymyksiä. Oppilas oppii arvioimaan näitä.

T3: Oppilas tutustuu ihmisoikeuksiin ja niiden yleismaailmalliseen merkitykseen. Oppilasta ohjataan tarkastelemaan ihmisoikeuskysymyksiä mm. sotien ja kriisien, poliittisten olosuhteiden sekä taloudellisen hyvinvoinnin näkökulmasta.

T6: Ohjataan oppilasta tarkastelemaan yhteiskunnallista toimintaa sekä eri yhteisöjä ja vähemmistöryhmiä monipuolisesti ja avarakatseisesti. Tarkastellaan yleisesti erilaisten vähemmistöryhmien erityispiirteitä ja niitä tekijöitä, joiden perusteella yhteisöjä ja vähemmistöjä määritellään. Tutustutaan Suomen suurimpiin vähemmistöryhmiin. Tarkastelussa tuodaan esiin se, että moniääninen ja demokraattinen yhteiskunta suhtautuu arvostavasti ja suvaitsevaisesti erilaisiin vähemmistöryhmiin.

T7: Ohjataan oppilasta ymmärtämään yhteiskunnallisen päätöksenteon periaatteita. Tarkastelussa lähdetään omista lähiyhteisöistä ja paikalliselta tasolta laajentaen kansalliseen päätöksentekojärjestelmään ja EU:n päätöksentekoon. Tarkastellaan myös globaalisti niitä mekanismeja, joiden kautta esim. kansainväliset sopimukset syntyvät.

S3 Aktiivinen kansalaisuus ja vaikuttaminen

1. Yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Erilaiset vaikuttamisen kanavat, kuten yhdistykset, kansalaisjärjestöt, media sekä sosiaalinen media ja erilaiset mielenilmaukset.

2. Taloudellinen toiminta. Käytännön ideasta toteutukseen. Esimerkiksi luokkien myyjäisten järjestäminen tai yrityssimulaatiot.

3. Innovaatiot. Tutkitaan, miten yhteistyö ja vuorovaikutus johtaa innovaatioiden syntyyn, sekä innovaatioiden merkitystä yhteiskunnassa sekä taloudessa.

4. Työelämätaidot. Yleiset työelämätaidot ja niiden rinnastaminen esimerkiksi koulutyöhön. Työn tekemiseen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet.

T2: Ohjataan oppilasta harjoittamaan eettistä arviointikykyään. Oppilas pystyy arvioimaan erilaisia tasa-arvoon ja hyvinvointiyhteiskuntaan sekä ihmisoikeuksiin liittyviä kysymyksiä.

T4: Ohjataan oppilasta syventämään ja pitämään yllä yhteiskuntaa ja mediaa koskevia tietojaan ja taitojaan. Yhteiskunnallisiin kysymyksiin tutustutaan mm. erilaisten ajankohtaisten päivänpolitiikkaa ja arkipäivää koskettavien aiheiden kautta. Median roolia ja merkitystä yhteiskunnallisena vaikuttajana ja tiedon välittäjänä opitaan arvioimaan kriittisesti.

T7: Oppilasta ohjataan aktiiviseen kansalaisuuteen. Opetuksessa pyritään antamaan oppilaalle runsaasti osallistumismahdollisuuksia omien lähiyhteisöjen, kuten esimerkiksi koulun päätöksentekoon. Päätöksentekoa tarkastellaan ajankohtaisten aiheiden kautta mm. oman kaupungin tasolla. Lisäksi tarkastellaan, miten ja mitä vaikutuskanavia käyttäen erilaiset ryhmät pyrkivät vaikuttamaan päätöksentekoon. Pyritään tarjoamaan oppilaalle mahdollisuus harjoittaa vaikutustaitojaan mediassa. Tarkastellaan myös, miten yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot vaikuttavat innovaatioiden syntyyn.

T9: Ohjataan oppilasta laajentamaan ja syventämään yhteiskunnallista tietoaan ja osallistumaan yhteiskunnalliseen toimintaan. Perehdytään erilaisiin yhteiskunnallisen tiedon hankintakanaviin ja opitaan arvioimaan kriittisesti eri lähteistä saatua tietoa. Seurataan yhteiskunnallista keskustelua ajankohtaisten aiheiden kautta eri medioissa ja tarjotaan mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun rakentavalla tavalla esimerkiksi oman koulun, lähiyhteisöjen tai oman kunnan tasolla.

S4 Taloudellinen toiminta

1. Talouden peruskäsitteet ja toimijat. Kotitaloudet, yksityinen ja julkinen sektori, kansantalous ja globaali talous.

2. Markkinatalouden toiminta ja työn tekemisen merkitys hyvinvoinnille.

3. Julkinen talous. Julkisen talouden tehtävät, verotus ja tulonsiirrot.

4. Yrityksen perustaminen ja yrityksen talous

5. Ulkomaankauppa ja sen merkitys hyvinvoinnille.

6. Globaali talous ja sen haasteet. Kestävä taloudellinen kehitys.

T2: Ohjataan oppilasta harjoittamaan eettistä arviointikykyään. Opetuksessa tutkitaan ja pohditaan erilaisia taloudelliseen tasa-arvoon ja hyvinvointiyhteiskuntaan liittyviä kysymyksiä. Oppilas osaa arvioida talouteen ja elintasoon, sekä kestävään kehitykseen ja taloudelliseen oikeudenmukaisuuteen liittyviä haasteita.

T4: Ohjataan oppilasta syventämään ja pitämään yllä talouden toimintaa koskevia tietojaan ja taitojaan. Talouteen tutustutaan mm. erilaisten ajankohtaisten aiheiden, työn ja elinkeinojen, sekä oman rahankäytön kautta.

Miten tukee laaja-alaista osaamista vuosiluokilla 7-9

(L1) Oppilasta ohjataan omien opiskelu- ja työskentelytaitojensa määrätietoiseen kehittämiseen. Yhteiskuntaopissa luodaan vahvoja rinnastuksia työelämätaitoihin ja tutkitaan niiden samankaltaisuutta koulutyössä vaadittaviin taitoihin ja asenteisiin.

(L2) Yhteiskuntaopissa perehdytään yhteiskuntaan, sen yhteisöihin ja näiden väliseen vuorovaikutukseen. Oppilaita ohjataan arvostavaan ja avarakatseiseen suhtautumiseen erilaisiin yhteisöihin ja kulttuurin ilmiöihin. Yhteiskuntaopissa opitaan osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun rakentavalla ja toisia arvostavalla tavalla.

(L3) Yhteiskuntaopissa tutustutaan erilaisiin arjen tilanteisiin esim. turvallisuuden, kulutuksen ja talouden näkökulmista. Oppilaita ohjataan vastuullisuuteen erilaisissa arkitilanteiden ratkaisuissa ja pyritään tukemaan heidän kasvuaan vastuullisiksi ja tiedostaviksi yhteiskunnan toimijoiksi. Yhteiskuntaopissa pyritään tuomaan opetettava aines lähelle oppilaan omaa elämää konkreettisten tapausten ja esimerkkien avulla.

(L4) Oppilaiden monilukutaitoa kehitetään erilaisia yhteiskunnallisen tiedon lähteitä käyttäen. Erilaisten lähteiden avulla oppilaille opetetaan sisäistä ja ulkoista lähdekritiikkiä. Heitä kannustetaan muodostamaan oma mielipide ja perustelemaan se suomalaisen yhteiskunnan normien mukaisesti. Opetuksessa tutkitaan median toimintaa ja harjoitetaan omia mediataitoja mm. vaikuttamisen näkökulmasta.

(L5) Yhteiskunnallisen tiedon tärkein lähde on Internet. Opetuksessa harjoitellaan tiedonhakutaitoja ja lähdekriittisyyttä. Yhteiskuntaopissa harjoitellaan turvallisuuteen ja tietoturvaan liittyviä asioita. Yhteistyötä ja demokraattista vaikuttamista harjoitellaan Internetissä mm. sosiaalisen median työkaluja hyväksi käyttäen. Opiskeluun liittyviä koulutöitä tuotetaan tieto- ja viestintätekniikkaa hyväksi käyttäen.

(L6) Yhteiskuntaopissa tuetaan oppilaiden työnhakuun liittyvää osaamista ja siinä vaadittavia taitoja. Oppiaineessa korostetaan aloitteellisuuden, yrittäjyyden ja työnteon arvostusta sekä oman osaamisen pitkäjänteistä kehittämistä. Oppilaille tehdään tutuksi oman alueen elinkeinoelämää esimerkiksi hyödyntämällä tietoverkkojen mahdollisuuksia.

(L7) Yhteiskuntaopin opetus tukee oppilaan kasvua tiedoiltaan, taidoiltaan ja asenteiltaan kypsäksi demokraattisen yhteiskunnan jäseneksi. Vaikuttaminen sekä rakentavan ja toiset huomioon ottavan keskustelun käyminen on yhteiskuntaopin keskeisiä taitoja. Opetuksessa harjoitetaan taitoja, jotka tähtäävät kulttuurillisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävän elämäntavan omaksumiseen.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä