A2 -kieli (vapaaehtoinen)

A 2 -kieli

Vapaaehtoinen A-kieli (A2-kieli)

VUOSILUOKAT 4–6

Vuosiluokka: 4

Tuntimäärä: 2 vvt

Tavoitteet ja keskeiset sisältöalueet

Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

Ohjataan oppilasta huomaamaan maailman kielellinen ja kulttuurinen runsaus sekä ymmärtämään millainen rikkaus monipuolinen kielitaito on. Tutustutaan opiskeltavan kielen asemaan ja levinneisyyteen maailmassa ja peilataan sitä omaan kieli- ja kulttuuritaustaan. Korostetaan eri kulttuureista tulevien ihmisten yhdenvertaisuutta. Ohjataan oppilasta avoimeen ja ennakkoluulottomaan kulttuureiden kohtaamiseen. Oppilaan luontaisen uteliaisuuden ja päättelykyvyn avulla ohjataan oppilasta huomaamaan kielten välisiä yhteneväisyyksiä ja eroja. Oppilasta ohjataan käyttämään näitä ominaisuuksia apuvälineinä uuden kielen oppimisessa.

Kuunnellaan eri kieliä, katsellaan erilaisia tapoja kirjoittaa, tehdään havaintoja sanojen lainautumisesta kielestä toiseen. Ohjataan oppilasta huomaamaan päättelyn merkitys oppimisessa. Tutustutaan opiskeltavaan kieleen ja kielialueen kulttuuriin mm. musiikin ja audiovisuaalisen materiaalin avulla. Harjoitellaan kielenkäyttöä vuorovaikutustilanteissa lorujen, leikkien, laulujen, draaman ja pelien avulla. Runsaan suullisen harjoittelun avulla luodaan pohjaa kielenmukaiselle ääntämiselle, sana- ja lausepainolle ja intonaatiolle. Ohjataan oppilasta kiinnittämään huomiota myös puhutun ja kirjoitetun kielen eroihin.

Kielenopiskelutaidot

Tutustutaan yhdessä opetuksen tavoitteisiin. Luodaan salliva ilmapiiri, jossa tärkeintä on viestin välittyminen sekä kannustava yhdessä oppiminen. Kannustetaan käyttämään pientäkin kielitaitoa rohkeasti erilaisissa viestintätilanteissa. Leikin, laulun, pelillisyyden ja draaman avulla oppilaat saavat mahdollisuuden kokeilla kasvavaa kielitaitoaan ja kehittää yhteistyötaitojaan. Tutustutetaan oppilaat tieto- ja viestintäteknologian mahdollisuuksiin uuden kielen omaksumisessa. Opetellaan ottamaan vastuuta omasta oppimisesta sekä ohjataan oppilasta pitkäjänteiseen työntekoon. Opetellaan antamaan ja ottamaan vastaan palautetta sekä harjaannutetaan oppilasta itsearviointiin.

Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä

Tarjotaan runsaasti tilaisuuksia harjoitella ikätasolle sopivaa pienimuotoista puhumista ja viestintää. Painopiste on suullisessa viestinnässä ja kuuntelussa. Keskeisinä aiheina ovat oppilaan jokapäiväinen elämänpiiri ja kiinnostuksen kohteet. Autetaan oppilasta omaksumaan tilannekohtaisia, kohteliaaseen kielenkäyttöön kuuluvia ilmauksia. Havainnoidaan ja harjoitellaan runsaasti ääntämistä sekä sana- ja lausepainoa, puherytmiä ja intonaatiota. Harjoitellaan tunnistamaan ja käyttämään apuna opiskeltavan kielen foneettisen tarkekirjoituksen merkkejä. Kirjoitetun kielen puolella kiinnitetään erityistä huomiota kohdekielelle ominaisiin kirjoitusmerkkeihin.

Rohkaistaan oppilasta myös tuottamaan pienimuotoista kirjoitettua tekstiä. Ohjataan oppilasta kiinnittämään huomiota tekstin sisällön kannalta oleellisimpiin rakenteisiin. Sanastoa ja kielen perus- rakenteita opetellaan erilaisissa kielenkäyttötarkoituksissa ikätasoon sopivien harjoitteiden avulla. Käytetään apuna myös tieto- ja viestintäteknologiaa.

Vuosiluokka: 5

Tuntimäärä: 2 vvt

Tavoitteet ja keskeiset sisältöalueet

Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

Laajennetaan oppilaan tietoisuutta opiskeltavan kielen asemasta kielellisesti ja kulttuurisesti monimuotoisessa maailmassa. Ohjataan oppilasta havainnoimaan opiskeltavan kielen esiintymistä myös omassa elinympäristössään. Kasvatetaan oppilaan ymmärtämystä siitä, että erilaiset kielet ja kulttuurit ovat rikkautta ja ohjataan häntä ymmärtämään kielitaidon merkitys maailmankuvan laajentumisessa. Tuetaan oppilaan kielellisen uteliaisuuden ja päättelykyvyn kehittymistä. Pohditaan äidinkielen ja oppilaan opiskelemien muiden kielten yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia. Mietitään miten jo hankittu kielitaito auttaa ja edistää uusien kielten oppimista. Motivoidaan oppilasta etsimään ja löytämään sisällöltään ja vaikeustasoltaan sopivaa kohdekielistä aineistoa.

Kielenopiskelutaidot

Tutustutaan yhdessä opetuksen tavoitteisiin. Luodaan oppimistilanteisiin salliva, muut huomioiva, kannustava ja turvallinen ilmapiiri, jossa oppilas rohkeasti kommunikoi erilaisissa viestintätilanteissa. Ohjataan oppilasta ottamaan vastuuta omasta kielenopiskelustaan, korostetaan säännöllisen ja pitkäjänteisen työskentelyn merkitystä. Harjoitellaan erilaisia työskentelytapoja ja harjoitellaan palautteen antamista ja vastaanottamista.

Opastetaan oppilasta asettamaan omalle opiskelulleen tavoitteita ja arvioimaan omaa oppimistaan. Tiedostetaan, että kieltä voi oppia monella eri tavalla ja monissa eri paikoissa ja rohkaistaan oppilasta kokeilemaan millaiset tavat oppia sopivat hänelle parhaiten. Hyödynnetään oppimisessa tieto- ja viestintäteknologiaa.

Opetellaan erilaisia kielenopiskelutapoja, kuten uusien sanojen ja rakenteiden aktiivista käyttöä omissa ilmaisuissa, muistiinpainamiskeinoja, tuntemattoman sanan merkityksen päättelemistä asiayhteydestä. Lorut, leikit, laulu, draama ja pelillisyys ovat edelleen tärkeänä osana kielen oppimisessa.

Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä

Opetellaan kuulemaan, puhumaan, lukemaan ja kirjoittamaan kohdekieltä monenlaisista aiheista. Aihepiirit liittyvät oppilaan jokapäiväiseen elämänpiiriin ja omiin kiinnostuksen kohteisiin. Lisäksi tutustutaan elämään kohdekielisessä ympäristössä.

Opastetaan oppilasta viestimään rohkeasti erilaisissa kielenkäyttötilanteissa ja tuetaan häntä erilaisten viestintästrategioiden käytössä. Vuorovaikutustilanteissa korostetaan viestin välittymistä ja kannustetaan viestinnän jatkamiseen katkoksista huolimatta. Ohjataan oppilasta kohteliaiden, tilanteeseen ja kohdekielen kulttuuriin sopivien ilmausten käytössä. Ohjataan oppilasta kiinnittämään huomiota kohdekielen ääntämiseen, sana- ja lausepainoon, puherytmiin ja intonaatioon, joita harjoitellaan runsaasti.

Rohkaistaan oppilasta tulkitsemaan ikätasolleen sopivia ja itseään kiinnostavia puhuttuja ja kirjoitettuja tekstejä . Hyödynnetään kohdekielistä musiikkia ja lauluja. Opastetaan löytämään kohdekielistä aineistoa esimerkiksi verkosta tai kirjastosta.

Vahvistetaan jo opittuja kielen perusrakenteita ja laajennetaan rakenteiden tuntemusta. Tarjotaan oppilaalle runsaasti tilaisuuksia harjoitella ikätasolle sopivaa pienimuotoista puhumista ja kirjoittamista kiinnittäen huomiota myös tekstin sisällön kannalta oleellisimpiin rakenteisiin. Sanastoa ja rakenteita opiskellaan erilaisten kielenkäyttötilanteiden yhteydessä ja niitä pyritään soveltamaan luontevasti omiin tuotoksiin.

Vuosiluokka: 6

Tuntimäärä: 2 vvt

Tavoitteet ja keskeiset sisältöalueet

Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

Lisätään tietoutta kielialueen kulttuurista verraten sitä oman maan kulttuuriin ja tapoihin. Tutustutaan opiskeltavan kielen levinneisyyteen ja tarvittaessa päävariantteihin. Ohjataan oppilasta huomaamaan kielitaidon ja kulttuurisen osaamisen merkitys yhteiskunnassa ja hänen omassa tulevaisuudessaan. Harjoitellaan arvostavaa kielenkäyttöä vuorovaikutustilanteissa ja motivoidaan oppilasta kohtaamaan ihmisiä ilman arvottavia ennakko-oletuksia.

Motivoidaan oppilasta etsimään ja löytämään sisällöltään ja vaikeustasoltaan sopivaa kohdekielistä aineistoa.

Kielenopiskelutaidot

Tutustutaan yhdessä opetuksen tavoitteisiin. Huolehditaan siitä, että oppimistilanteessa säilyy kannustava yhdessä oppimisen ilmapiiri ja oppilaalla rohkeus toimia erilaisissa viestintätilanteissa vähäiselläkin kielitaidolla.

Ohjataan oppilasta enenevässä määrin ottamaan vastuuta oman opiskelunsa suunnittelusta, tavoitteiden asettelusta sekä oman työnsä arvioinnista. Harjoitellaan palautteen saamista ja antamista, myös vertaisarvioinnin keinoin. Vahvistetaan kielenopiskelutapoja, jotka oppilas on todennut itselleen sopivimmiksi. Rohkaistaan oppilasta kokeilemaan myös muunlaisia tapoja oppia. Kannustetaan oppilasta harjaannuttamaan kielitaitoaan rohkeasti, myös tieto- ja viestintäteknologiaa käyttäen. Leikillisyys, laulu, draama ja pelillisyys ovat edelleen tärkeä osa kielen oppimista.

Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa, taito tulkita tekstejä, taito tuottaa tekstejä

Opetellaan kuulemaan, puhumaan, lukemaan ja kirjoittamaan kohdekieltä monenlaisista aiheista. Sisältöjen valinnassa lähtökohtana on oppilaiden jokapäiväinen elämänpiiri, kiinnostuksen kohteet sekä ajankohtaisuus, näkökulmana minä, me ja maailma. Aiheet laajenevat omasta itsestä ja lähiympäristöstä kohti kielialueen kulttuurin tuntemusta. Lisäksi valitaan aiheita yhdessä oppilaiden kiinnostuksen mukaan.

Tuetaan ja rohkaistaan oppilasta erilaisten kielenkäyttötilanteiden ja viestintästrategioiden käytössä. Vuorovaikutustilanteissa korostetaan viestin välittymistä ja kannustetaan viestinnän jatkamiseen katkoksista huolimatta. Syvennetään oppilaan taitoja kohteliaiden, tilanteeseen ja kohdekielen kulttuuriin sopivien ilmausten käytössä. Ohjataan oppilasta kiinnittämään huomiota kohdekielen ääntämiseen, sana- ja lausepainoon, puherytmiin ja intonaatioon. Suullisissa viestintätilanteissa hyödynnetään aktiivisesti aiemmin opittuja ilmaisuja ja pyritään luontevaan reagointiin. Rohkaistaan oppilasta enenevässä määrin tulkitsemaan ikätasolleen sopivia ja itseään kiinnostavia puhuttuja ja kirjoitettuja tekstejä . Opastetaan kohdekielisen aineiston hakemiseen esimerkiksi verkosta tai kirjastosta.

Harjoitellaan oppilaan ikätasolle sopivaa pienimuotoista puhumista ja kirjoittamista kiinnittäen huomiota myös tekstin sisällön kannalta oleellisimpiin rakenteisiin. Aiemmin opittujen rakenteiden tuntemusta syvennetään ja laajennetaan. Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisten tekstien yhteydessä ja ohjataan oppilasta huomioimaan myös oikeakielisyys. Tarjotaan mahdollisuuksia harjoitella myös vaativampia kielenkäyttötilanteita.

VUOSILUOKAT 7-9

Vieraan kielen opetusta voidaan integroida eri oppiaineiden ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien opetukseen ja päinvastoin. Oppilaita rohkaistaan tiedonhakuun kyseisellä kielellä eri oppiaineissa ja monista eri lähteistä.

Vuosiluokka: 7

Tuntimäärä: 2 vvt

Tavoitteet

Ohjataan oppilasta ymmärtämään monipuolisen kielitaidon merkitys. Kannustetaan oppilasta kohdekielisen lähdemateriaalin äärelle maailmankuvan laajentamiseksi ja kielitaidon syventämiseksi. Kiinnitetään huomiota yhtäläisyyksiin ja eroavaisuuksiin opiskeltavien kielten välillä.

Rohkaistaan oppilasta asettamaan tavoitteita ja arvioimaan oppimistaan. Pyritään hyödyntämään tieto- ja viestintäteknologiaa kielen oppimisessa. Ohjataan oppilasta myönteiseen vuorovaikutukseen, jossa keskeisintä on viestin välittyminen. Kannustetaan oppilasta pitkäjänteisyyteen kielenopiskelussa ja ottamaan vastuuta oppimisestaan.

Vahvistetaan oppilaan kykyä ilmaista itseään kohdekielisessä ympäristössä. Syvennetään kohdekielen perusrakenteiden sekä kielitiedon peruskäsitteiden hallintaa. Vahvistetaan oppilaan suullisen kielitaidon kehitystä. Rohkaistaan oppilasta olemaan aktiivinen viestintätilanteissa sekä kehittämään taitoaan käyttää kohdekielisiä viestinnän keinoja kuten vakiosanontoja ja kiertoilmauksia. Tarjotaan oppilaalle mahdollisuuksia kohdekieliseen kirjalliseen viestintään.

Keskeiset sisältöalueet

Lisätään kohdekielisen alueen kulttuuri- ja maantuntemustietoutta. Vahvistetaan edelleen kielenopiskelutaitoja. Harjoitellaan oppimateriaalin monipuolista käyttöä. Harjoitellaan puheen tuottamista arkipäivän tilanteissa ja kirjoituksen tuottamista oppilaalle tutuista aiheista käyttäen perussanastoa ja keskeisiä rakenteita. Opetellaan viestintästrategioiden käyttöä monipuolisissa vuorovaikutustilanteissa. Kiinnitetään huomiota kielenmukaisuuteen ja ääntämisen perussääntöihin. Harjoitellaan kohdekielelle ominaisia kohteliaisuusfraaseja. Kannustetaan oppilasta tutustumaan erilaisiin teksteihin.

Vuosiluokka: 8

Tuntimäärä: 2 vvt

Tavoitteet

Kannustetaan oppilasta löytämään kiinnostavia kohdekielisiä tekstejä kielitaidon syventämiseksi. Kiinnitetään edelleen huomiota yhtäläisyyksiin ja eroavaisuuksiin opiskeltavien kielten välillä.

Ohjataan oppilasta hyödyntämään monipuolisia tapoja oppia kieliä esimerkiksi tieto- ja viestintäteknologian avulla. Tuetaan oppilasta asettamaan tavoitteita ja arvioimaan oppimistaan. Rohkaistaan oppilasta myönteiseen vuorovaikutukseen, jossa tärkeintä on viestin välittyminen. Ohjataan oppilasta pitkäjänteisyyteen kielen opinnoissaan ja kantamaan vastuuta oppimisestaan.

Vahvistetaan edelleen oppilaan kykyä ilmaista itseään kohdekielisessä ympäristössä. Laajennetaan kohdekielen perusrakenteiden sekä kielitiedon peruskäsitteiden hallintaa. Tuetaan edelleen oppilaan suullisen kielitaidon kehitystä. Kannustetaan oppilasta rohkeuteen ja aktiivisuuteen erilaisissa viestintätilanteissa. Kehitetään oppilaan taitoa käyttää kohdekielisiä viestinnän keinoja kuten vakiintuneita fraaseja ja kiertoilmauksia. Tarjotaan oppilaalle monipuolisia mahdollisuuksia kohdekieliseen suulliseen ja kirjalliseen viestintään.

Keskeiset sisältöalueet

Laajennetaan kohdekielisen alueen kulttuuri- ja maantuntemustietoutta. Vahvistetaan edelleen kielenopiskelutaitoja. Työskentelyssä korostuu yhdessä oppiminen ja pari- sekä pienryhmätyöskentely. Harjoitellaan mielipiteiden ja asenteiden ilmaisua sekä tiedonvaihtoa. Hyödynnetään aktiivisesti aiemmin opittuja ilmauksia suullisissa viestintätilanteissa ja pyritään luontevaan reagointiin. Harjoitellaan kirjallista ilmaisua perussanastoa ja keskeisiä rakenteita syventäen. Kiinnitetään huomiota kielenmukaisuuteen ja ääntämisen perussääntöihin. Kannustetaan oppilasta tutustumaan itselle merkityksellisiin teksteihin.

Vuosiluokka: 9

Tuntimäärä: 2 vvt

Tavoitteet

Lisätään oppilaan ymmärrystä maailman moni- ja rinnakkaiskielisyydestä. Syvennetään kielialueen kulttuurin, elämänmuodon sekä kielen päävarianttien tuntemusta. Oppilasta rohkaistaan tiedonhakuun kohdekielellä ja monista eri lähteistä esimerkiksi tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntäen. Kannustetaan edelleen oppilasta kiinnittämään huomiota yhtäläisyyksiin ja eroavaisuuksiin opiskeltavien kielten välillä.

Ohjataan oppilasta hyödyntämään monipuolisia tapoja oppia kieliä. Tuetaan oppilasta asettamaan tavoitteita ja arvioimaan oppimistaan. Rohkaistaan oppilasta myönteiseen vuorovaikutukseen, jossa tärkeintä on viestin välittyminen. Ohjataan oppilasta pitkäjänteisyyteen kielen opinnoissaan ja kantamaan vastuuta oppimisestaan. Tuetaan oppilaan itsenäisyyttä ja taitoa soveltaa luovasti kielitaitoaan sekä kehittää kieltenopiskelun valmiuksiaan edelleen. Opetuksessa huomioidaan oppilas elinikäisenä oppijana sekä kielenopiskelun kumulatiivisuus. Ohjataan oppilasta pohtimaan, miten ja missä hän voi käyttää kielitaitoaan koulun ulkopuolella. Oppilaalle pyritään tarjoamaan mahdollisimman hyvä jatko-opiskelukelpoisuus tulevaisuudessa.

Syvennetään kohdekielen rakenteiden sekä kielitiedon käsitteiden hallintaa. Tuetaan edelleen oppilaan suullisen kielitaidon kehitystä. Kannustetaan oppilasta rohkeuteen ja aktiivisuuteen erilaisissa viestintätilanteissa. Kehitetään oppilaan taitoa viestiä kohdekielellä ja käyttää tarvittaessa kiertoilmauksia sekä muuta kompensaatiota ilmaisunsa tukena. Tarjotaan oppilaalle edelleen monipuolisia mahdollisuuksia kohdekieliseen suulliseen ja kirjalliseen viestintään.

Keskeiset sisältöalueet

Oppilasta ohjataan yhdistelemään aiemmin oppimaansa. Syvennetään oppilaan kielipääomaa entisestään; laajennetaan sanavarastoa, kielen rakenteiden hallintaa sekä kulttuuri- ja maantuntemustietoutta. Vahvistetaan edelleen oppilaan kommunikatiivista kielitaitoa ja kannustetaan rohkeuteen viestinnässä. Oppilas harjaantuu käyttämään kieltä mahdollisimman monipuolisesti, oikeakielisesti ja asianmukaisesti. Kannustetaan elinikäiseen oppimiseen ja luodaan pohjaa jatko-opinnoille.

Vieraan kielen A-oppimäärän päättöarvioinnin kriteerit hyvälle osaamiselle (arvosanalle 8) oppimäärän päättyessä

Opetuksen tavoite

Sisältö-alueet

Arvioinnin kohteet oppiaineessa

Arvosanan kahdeksan osaaminen

Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen

T1 edistää oppilaan taitoa pohtia opiskeltavan kielen asemaan liittyviä arvoja ja ilmiöitä, ja antaa oppilaalle valmiuksia kehittää kulttuurien välistä toimintakykyään

S1

Kielten statuksiin liittyvien kysymysten huomaaminen ja kulttuurienvälinen toimintakyky

Oppilas osaa pohtia opiskeltavan kielen asemaan liittyviä ilmiöitä.

T2 kannustaa löytämään kiinnostavia kohdekielisiä toimintaympäristöjä, jotka laajentavat oppilaan maailmankuvaa

S1

Maailmankansalaisen taitojen kehittyminen opiskeltavaa kieltä käyttämällä

Oppilas osaa tehdä havaintoja mahdollisuuksista oppia kohdekielisissä toimintaympäristöissä.

T3 ohjata oppilasta havaitsemaan, millaisia säännönmukaisuuksia kohdekielessä on, miten samoja asioita ilmaistaan muissa kielissä sekä käyttämään kielitiedon käsitteitä oppimisensa tukena

S1

Kielellinen päättely

Oppilas osaa tehdä havaintojensa perusteella johtopäätöksiä kohdekielen säännönmukaisuuksista ja soveltaa johtopäätöksiään sekä verrata sitä, miten sama asia ilmaistaan jossakin muussa kielessä. Oppilas tuntee kohdekielen keskeisiä kielitiedon käsitteitä.

Kielenopiskelutaidot

T4 rohkaista oppilasta asettamaan tavoitteita, hyödyntämään monipuolisia tapoja oppia kieliä ja arvioimaan oppimistaan itsenäisesti ja yhteistyössä sekä ohjata oppilasta myönteiseen vuorovaikutukseen, jossa tärkeintä on viestin välittyminen

S4

Tavoitteiden asettaminen, oppimisen reflektointi ja yhteistyö

Oppilas osaa asettaa omia kielenopiskelutavoitteitaan ja arvioida opiskelutapojaan. Oppilas osaa toimia vuorovaikutustilanteessa toisia kannustaen.

T5 tukea oppilaan itsenäisyyttä ja taitoa soveltaa luovasti kielitaitoaan sekä kehittää elinikäisen kieltenopiskelun valmiuksiaan

S4

Elinikäisen kielenopiskelun valmiuksien kehittyminen

Oppilas huomaa, mihin hän voi käyttää kielitaitoaan myös koulun ulkopuolella ja osaa pohtia, miten hän voi käyttää taitoaan koulun päätyttyä.

Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa

Taitotaso A2.2

T6 – T8

T6 rohkaista oppilasta harjoittelemaan monenlaisia jokapäiväisiä viestintätilanteita sekä toimimaan niissä aloitteellisesti

S3

Vuorovaikutus erilaisissa tilanteissa

Oppilas selviää jo kohtalaisesti monenlaisista jokapäiväisistä viestintätilanteista. Oppilas pystyy enenevässä määrin olemaan aloitteellinen viestintätilanteessa.

T7 ohjata oppilasta olemaan aktiivinen viestintätilanteessa sekä syventämään taitoaan käyttää kohdekielisiä viestinnän keinoja, vakiintuneita fraaseja, kierto- ja täyteilmauksia ja muuta kompensaatiota

S3

Viestintästrategioiden käyttö

Oppilas osallistuu enenevässä määrin viestintään käyttäen tarvittaessa vakiosanontoja pyytäessään tarkennusta avainsanoista. Oppilas joutuu pyytämään toistoa tai selvennystä silloin tällöin ja käyttää esim. lähikäsitettä tai yleisempää käsitettä, kun ei tiedä täsmällistä (koira/eläin tai talo/mökki)

T8 ohjata oppilasta kiinnittämään huomiota kulttuurisesti sopivaan kielenkäyttöön viestinnässä, johon liittyy mielipiteiden ja asenteiden esiin tuomista

S3

Viestinnän kulttuurinen sopivuus

Oppilas osaa käyttää kieltä yksinkertaisella tavalla kaikkein keskeisimpiin tarkoituksiin, kuten tiedonvaihtoon sekä mielipiteiden ja asenteiden asianmukaiseen ilmaisemiseen. Oppilas pystyy keskustelemaan kohteliaasti käyttäen tavanomaisia ilmauksia ja perustason viestintärutiineja.

Kehittyvä kielitaito, taito tulkita tekstejä

Taitotaso A2.2

T9 tarjota oppilaalle mahdollisuuksia tulkita erilaisia tekstejä, myös selväpiirteisiä asiatekstejä, joista hankitaan tietoa, ja ohjata käyttämään tulkinnassa päättelytaitoa ja keskeisen sisällön ymmärtämistä

S3

Tekstien tulkintataidot

Oppilas pystyy seuraamaan hyvin summittaisesti selväpiirteisen asiapuheen pääkohtia, tunnistaa usein ympärillään käytävän keskustelun aiheen, ymmärtää pääasiat tuttua sanastoa sisältävästä yleiskielisestä tekstistä tai hitaasta puheesta. Oppilas osaa päätellä tuntemattomien sanojen merkityksiä asiayhteydestä.

Kehittyvä kielitaito, taito tuottaa tekstejä

Taitotaso A2.1

T10 tarjota oppilaalle mahdollisuuksia tuottaa puhetta ja kirjoitusta aihepiirejä laajentaen sekä kiinnittäen huomiota myös keskeisiin rakenteisiin ja ääntämisen perussääntöihin

S3

Tekstien tuottamistaidot

Oppilas pystyy kertomaan jokapäiväisistä ja konkreettisista sekä itselleen tärkeistä asioista käyttäen yksinkertaisia lauseita ja konkreettista sanastoa.

Oppilas osaa helposti ennakoitavan perussanaston ja monia keskeisimpiä rakenteita. Oppilas osaa soveltaa joitakin ääntämisen perussääntöjä muissakin kuin harjoitelluissa ilmauksissa.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä