Biologia

Biologia

Biologia

Nakkilan kunnan perusopetuksen tuntijako biologiassa ja maantiedossa yläkoulussa

vuosiluokka

7

8

9

tuntimäärä

2

2

3

Biologia

Biologian opetuksen tehtävänä on auttaa oppilaita ymmärtämään elämää ja sen kehittymistä, kartuttaa oppilaan luonnontuntemusta sekä ohjata oppilaita ymmärtämään ekosysteemien toimintaa, ihmisen elintoimintoja sekä perinnöllisyyden ja evoluution perusteita.

Biologian oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät erityispiirteet

Tavoitteena on, että biologian opetuksessa oppilailla on mahdollisuus työskennellä erilaisissa tutkimuksellisuutta tukevissa oppimisympäristöissä sekä koulussa että koulun ulkopuolella. Maasto- ja laboratoriotyöskentelyssä oppilaita ohjataan havainnoimaan ja käyttämään biologialle ominaisia tutkimusmenetelmiä sekä tarkastelemaan ilmiöitä ja erilaisia tietolähteitä kriittisesti. Oppimisympäristöinä käytetään koulun tilojen lisäksi lähiympäristöä, sähköisiä oppimisympäristöjä ja paikallisia mahdollisuuksia, esimerkiksi Luontotalo Arkki, kierrätyskeskus, jätevedenpuhdistamo, Yyteri, Kokemäenjoen suisto, Selkämeren rannikkoalueet sekä Satakunnan erilaiset suo-, metsä- ja vesiympäristöt.


Biologian työtapoja valittaessa painotetaan vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä ottaen huomioon oppilaiden erilaiset tarpeet. Monipuolisten työtapojen avulla jokainen oppilas saa erilaisia kokemuksia, pystyy omaksumaan luonnontieteelle luonteenomaisia tutkimusmenetelmiä ja harjaantuu tekemään johtopäätöksiä sekä raportoimaan ja soveltamaan oppimaansa. Biologian opetuksen tavoitteiden mukaisesti elämyksellisyys, kokemuksellisuus ja toiminnallisuus kehittävät oppilaiden taitoa pohtia omia arvovalintoja.

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki

Oppilaita ohjataan omakohtaiseen havainnointiin ja tutkimiseen itsenäisesti ja ryhmissä sekä erilaisissa oppimisympäristöissä. Maasto- ja laboratoriotyöskentely toteutetaan siten, että turvallisuuskysymykset ja mahdolliset vaikeudet työskentelyssä otetaan huomioon. Oppilaiden yksilöllisen tuen tarpeet huomioidaan erilaisten työmenetelmien valinnassa. Kasvua, kehitystä sekä oppimisen iloa tukevat tutkimuksellisuus, yhdessä tekeminen, vastuullisuus omasta työskentelystä, luontosuhteen syveneminen sekä tiedon liittäminen jo ennestään opittuun. Oppilaita tuetaan työskentelyssä kunkin omien vahvuuksien pohjalta eri tukimuotoja hyödyntäen. Eriyttäminen on mahdollista yhteisissä tutkimustehtävissä, joissa oppilaat etenevät yksilöllisesti ajattelun taitojen eri tasoille.

Biologian oppimisen arviointi

Biologian opetuksessa kannustava ja rakentava palaute opintojen aikana tukee oppilaiden motivaation rakentumista, tutkimustaitojen kehittymistä sekä auttaa jokaista löytämään omat vahvuutensa. Oppilaille annetaan säännöllisesti tietoa oppimisen edistymisestä ja suoriutumisesta suhteessa asetettuihin biologian tavoitteisiin. Palautteen avulla oppilaita rohkaistaan toimimaan aktiivisesti ja vastuullisesti omassa lähiympäristössä ja soveltamaan käytännössä oppimaansa biologista tietoa. Biologian arvioinnissa oppilailla tulee olla mahdollisuus osoittaa osaamistaan monipuolisesti. Arviointi kohdistuu sekä oppilaan tiedolliseen osaamiseen että biologisiin taitoihin erilaisissa oppimistilanteissa ja -ympäristöissä. Opettaja seuraa oppilaan taitoa tehdä havaintoja, kerätä, käsitellä, tulkita, arvioida ja esittää erilaisia aineistoja. Lisäksi arvioidaan oppilaan taitoa käyttää biologialle ominaista välineistöä, tieto- ja viestintäteknologiaa sekä taitoa toteuttaa pienimuotoisia kokeita ja tutkimuksia koulussa ja sen ulkopuolella. Arvioinnin ja palautteen tehtävänä on osaltaan kehittää jokaisen oppilaan työskentelytaitoja.

Biologian opetuksen tavoitteet vuosiluokilla 7-9 (Valtakunnallisen Ops:n tavoitteet)

Opetuksen tavoitteet

Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet

Laaja-alainen osaaminen

Biologinen tieto ja ymmärrys

T1 ohjata oppilasta ymmärtämään ekosysteemin perusrakennetta ja toimintaa sekä vertailemaan erilaisia ekosysteemejä ja tunnistamaan lajeja

S1-S4, S6

L4, L5

T2 auttaa oppilasta kuvailemaan eliöiden rakenteita ja elintoimintoja sekä ymmärtämään eliökunnan rakennetta

S1-S5

L4, L5

T3 ohjata oppilasta tutkimaan eliöiden sopeutumista eri elinympäristöihin ja ymmärtämään erilaisten elinympäristöjen merkitys luonnon monimuotoisuudelle

S1-S4, S6

L4, L7

T4 ohjata oppilasta ymmärtämään perinnöllisyyden ja evoluution perusperiaatteita

S1, S4, S5

L1

T5 ohjata oppilasta ymmärtämään ihmisen kehitystä ja elimistön perustoimintoja

S5

L3

T6 ohjata oppilasta arvioimaan luonnonympäristössä tapahtuvia muutoksia ja ihmisen vaikutusta ympäristöön sekä ymmärtämään ekosysteemipalvelujen merkitys

S6

L4, L7

Biologiset taidot

T7 ohjata oppilasta kehittämään luonnontieteellistä ajattelutaitoa sekä syy- ja seuraussuhteiden ymmärtämistä

S1-S6

L1

T8 opastaa oppilasta käyttämään biologian tutkimusvälineistöä ja tieto- ja viestintäteknologiaa

S1-S5

L1, L5

T9 ohjata oppilasta koostamaan eliökokoelma ja kasvattamaan kasveja biologisten ilmiöiden ymmärtämiseksi

S1-S4, S6

L5, L6, L7

T10 ohjata oppilasta tekemään tutkimuksia sekä koulussa että koulun ulkopuolella

S1-S6

L1, L5

T11 kannustaa oppilasta soveltamaan biologian tietoja ja taitoja omassa elämässä sekä yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa

S6

L2, L3, L7

Biologian asenne- ja arvotavoitteet

T12 innostaa oppilasta syventämään kiinnostusta luontoa ja sen ilmiöitä kohtaan sekä vahvistamaan luontosuhdetta ja ympäristötietoisuutta

S1-S6

L7

T13 ohjata oppilasta tekemään eettisesti perusteltuja valintoja

S6

L7

T14 innostaa oppilasta vaikuttamaan ja toimimaan kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi

S6

L5, L7

Biologian tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 7-9 (Valtakunnallisen Ops:n tavoitteet)

S1 Biologinen tutkimus: Sisältöjä valitaan siten, että biologisen tutkimuksen vaiheet tulevat oppilaan oman toiminnan kautta tutuiksi.

S2 Tutkimusretkiä luontoon ja lähiympäristöön: Sisältöjä valittaessa painotetaan vastuullista luonnossa liikkumista, lajintuntemusta sekä metsän ja muiden ekosysteemien tutkimista ja vertailua. Maastotyöskentelyssä havainnoidaan ja arvioidaan ympäristöä ja siinä tapahtuvia muutoksia sekä ihmisen vaikutusta niihin.

S3 Ekosysteemin perusrakenne ja toiminta: Sisällöt painottuvat suomalaisen metsäekosysteemin rakenteeseen ja toimintaan sekä ihmisen toiminnan vaikutuksiin niissä. Lisäksi käsitellään perustietoja vesi-, suo-, tunturi- ja kaupunkiekosysteemeistä. Tutustutaan lajien ekologiaan ja niiden välisiin vuorovaikutussuhteisiin. Opetukseen sisältyy eliökokoelman koostaminen. Sisältöjä valittaessa painotetaan ekosysteemien monimuotoisuuden tärkeyttä.

S4 Mitä elämä on?: Sisällöissä keskitytään tutkimaan elämän perusilmiöitä biologialle tyypillisin tutkimusmenetelmin. Opetukseen sisällytetään kasvien kasvatusta. Eliökunnan rakenteeseen ja monimuotoisuuteen perehdytään vertailemalla eliöiden rakenteita, elintoimintoja ja elinympäristöjä. Tutustutaan perinnöllisyyden ja evoluution perusteisiin. Tarkastellaan bioteknologian mahdollisuuksia ja haasteita.

S5 Ihminen: Sisällöissä keskitytään tutkimaan ihmiskehon toimintaa ja syvennetään tietämystä ihmisen rakenteesta, elintoiminnoista ja säätelyjärjestelmistä. Tarkastellaan kasvuun, kehitykseen ja terveyteen vaikuttavien biologisten tekijöiden perusteita. Tutustutaan, miten perimä ja ympäristö vaikuttavat ihmisen eri ominaisuuksien kehittymiseen.


S6 Kohti kestävää tulevaisuutta: Sisällöt liittyvät luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen, ilmastonmuutokseen, luonnonvarojen kestävään käyttöön ja muutoksiin lähiympäristössä. Pohditaan luonnonvarojen kestävän käytön ekologisia, sosiaalisia, taloudellisia ja eettisiä periaatteita, kestävää ravinnontuotantoa sekä eläinten hyvinvointia. Käsitellään biotalouden ja ekosysteemipalveluiden mahdollisuuksia kestävän tulevaisuuden kannalta. Tutustutaan luonnonsuojelun tavoitteisiin, keinoihin ja saavutuksiin.

Biologian tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokittain (Ops 2016 Pori)

7 vuosiluokka, 1 viikkotuntia

Tavoitteet

Sisällöt

Laaja-alainen

Biologinen tieto ja ymmärrys

T1 Ekosysteemi

S1 Biologinen tutkimus vesiekosysteemissä

S2 Maastoretki vesiympäristöön

S3 Vesiekosysteemin toiminta

S4 Vesi elinympäristönä

S5 Ekosysteemipalvelut ja suojelu

L4, L5

T2 Eliöt ja eliökunta

S1 Vesieliön rakenteen ja solun tutkiminen

S2 Vesieliölajien tuntemus

S3 Eliöiden vuorovaikutus

S4 Vesieliöiden sopeutuminen vesiympäristöön

S5 Veden merkitys ihmisen hyvinvoinnille

L4, L5

T3 Elinympäristön monimuotoisuus

S1 ja S4 Erilaisten vesiekosysteemien vertailu

S2 Ihmisen vaikutus vesiekosysteemeihin

S3 Vesiluonnon monimuotoisuus

S6 Vesiluonnon monimuotoisuuden suojelu

L4, L7

T4 Evoluutio

S1 Vesieliöiden luokittelu ja rakenteiden vertailu

S4 ja S5 Elämän kehittyminen vedessä

L1

T6 Ihmisen vaikutus ekosysteemiin

S6 Vesiluonnon kestävä ja vastuullinen hyödyntäminen

L4, L7

Biologiset taidot

T7 Luonnontieteellinen ymmärtäminen

S1 Ymmärtää tutkimuksen tarkoitus ja osaa toteuttaa pienimuotoisen tutkimuksen

S2 Osaa havainnoida ja jäsentää ympäristöä

S3 Näytteiden kokoaminen ja kokoelman koostaminen

S4 Eliöiden rakenteiden tutkimustaidot

S5 ja S6 Osaa toimia kestävästi ja ympäristöä vahingoittamatta

L1

T8 Tutkimusvälineistö , tieto- ja viestintäteknologia

S1 Osaa käyttää biologian tutkimusvälineistöä ja esittää tutkimustuloksia teknologiaa hyväksikäyttäen

S2 Osaa käyttää tutkimusvälineitä maastossa

S3 Eliökokoelman laatiminen viestintäteknologiaa käyttäen

S4 ja S5 Biologisen näytteen tekeminen

L1, L5

T9 Eliökokoelma ja kasvien kasvatus

S1 ja S4 Biologisen tutkimuksen suunnittelu ja toteuttaminen käytännössä

S2 ja S3 Osaa kerätä ja käsitellä näytteitä perinteisesti tai digitaalisesti

S6 Eliökokoelman kerääminen eettisesti ja luontoa kunnioittaen

L5, L6 ja L7

T10 Biologinen tutkimus

S1 ja S4 Biologisen tutkimuksen suunnittelu ja toteuttaminen käytännössä biologisin menetelmin

S2 ja S3 Tutkimusaineiston kerääminen ja tutkimuksen toteuttaminen vesiekosysteemistä

S5 ja S6 Ihmisen toiminnan arviointi vesiekosysteemissä

L1 ja L5

T11 Biologisen tiedon soveltaminen

S6 Osaa toimia kestävästi ja ympäristöä kunnioittaen

L2, L3 ja L7

Biologian asenne- ja arvotavoitteet

T12 Luontosuhde ja ympäristötietoisuus

S1 ja S2 Kiinnostus tutkia luontoa ja retkeillä luonnossa

S3-S6 Ekologinen tietoisuus ja ymmärtää tekojensa seuraukset ympäristölle

L7

T13 Eettiset valinnat

S6 Ympäristöystävällinen elämäntapa

L7

T14 Toiminta ja vaikuttaminen

S6 Aktiivinen osallistuminen ja toiminta ympäristön hyväksi

L5, L7

8 vuosiluokka, 1 viikkotunti

Tavoitteet

Sisällöt

Laaja-alainen

Biologinen tieto ja ymmärrys

T1 Ekosysteemi

S1 Biologinen tutkimus metsä- ja muussa ekosysteemissä

S2 Maastoretki lähiympäristöön (esim. metsä)

S3 Metsäekosysteemin toiminta

S4 Metsä elinympäristönä

S5 Metsien ekosysteemipalvelut ja suojelu

L4, L5

T2 Eliöt ja eliökunta

S1 Eliön rakenteen ja solun tutkiminen

S2 Metsälajien tuntemus

S3 Eliöiden vuorovaikutus

S4 Maaeliöiden sopeutuminen ympäristöönsä

S5 Metsän ja muun luonnon merkitys ihmisen hyvinvoinnille

L4, L5

T3 Elinympäristön monimuotoisuus

S1 ja S4 Erilaisten metsätyyppien vertailu

S2 Ihmisen vaikutus metsiin

S3 Maaekosysteemien monimuotoisuus

S6 Luonnon monimuotoisuuden suojelu

L4, L7

T4 Evoluutio

S1 Eliöiden luokittelu ja rakenteiden vertailu

S4 ja S5 Elämän kehittyminen

L1

T6 Ihmisen vaikutus ekosysteemiin

S6 Metsäluonnon kestävä ja vastuullinen hyödyntäminen

L4, L7

Biologiset taidot

T7 Luonnontieteellinen ymmärtäminen

S1 Ymmärtää tutkimuksen tarkoitus ja osaa toteuttaa pienimuotoisen tutkimuksen

S2 Osaa havainnoida ja jäsentää ympäristöä

S3 Näytteiden kokoaminen ja kokoelman koostaminen

S4 Eliöiden rakenteiden tutkimustaidot

S5 ja S6 Osaa toimia kestävästi ja ympäristöä vahingoittamatta

L1

T8 Tutkimusvälineistö , tieto- ja viestintäteknologia

S1 Osaa käyttää biologian tutkimusvälineistöä ja esittää tutkimustuloksia teknologiaa käyttäen

S2 Osaa käyttää tutkimusvälineitä maastossa

S3 Eliökokoelman laatiminen viestintäteknologiaa apuna käyttäen

S4 ja S5 Biologisen näytteen tekeminen

L1, L5

T9 Eliökokoelma ja kasvien kasvatus

S1 ja S4 Biologisen tutkimuksen suunnittelu ja toteuttaminen käytännössä

S2 ja S3 Osaa kerätä ja käsitellä näytteitä perinteisesti tai digitaalisesti

S6 Eliökokoelman kerääminen eettisesti ja luontoa kunnioittaen

L5,L6 ja L7

T10 Biologinen tutkimus

S1 ja S4 Biologisen tutkimuksen suunnittelu ja toteuttaminen käytännössä biologisin menetelmin

S2 ja S3 Tutkimusaineiston kerääminen ja tutkimuksen toteuttaminen metsäekosysteemistä

S5 ja S6 Ihmisen toiminnan arviointi ekosysteemeissä

L1,L5

T11 Biologisen tiedon soveltaminen

S6 Osaa toimia kestävästi ja ympäristöä kunnioittaen

L2,L3 ja L7

Biologian asenne- ja arvotavoitteet

T12 Luontosuhde ja ympäristötietoisuus

S1 ja S2 Kiinnostus tutkia luontoa ja retkeillä luonnossa

S3-S6 Ekologinen tietoisuus ja ymmärtää tekojensa seuraukset ympäristölle

L7

T13 Eettiset valinnat

S6 Ympäristöystävällinen elämäntapa

L7

T14 Toiminta ja vaikuttaminen

S6 Aktiivinen osallistuminen ja toiminta ympäristön hyväksi

L5,L7

9 vuosiluokka, 1,5 viikkotuntia

Tavoitteet

Sisällöt

Laaja-alainen

Biologinen tieto ja ymmärrys

T4 Ihmisen perinnöllisyys ja evoluutio

S1 Ominaisuuksien periytyminen

S4 Perinnöllisyyden perusteet. Evoluution perusteet

S5 Perimän ja ympäristön vaikutus ihmiseen

L1

T5 Ihmisen kehitys ja elimistö

S5 Ihmisen anatomia ja fysiologia

L3

T6 Ihmisen vaikutus ympäristöön

S4 Bioteknologian mahdollisuudet ja haasteet

L4,L7

Biologiset taidot

T7 Syy- ja seuraussuhteiden ymmärtäminen

S1 Ymmärtää tutkimuksen tarkoitus ja osaa toteuttaa pienimuotoisen tutkimuksen

S4 Perimän vaikutus ihmisen ilmiasuun ja ihmisen kehitykseen lajina

S5 Elämäntapojen vaikutus ihmiseen

S6 Ympäristön vaikutus ihmisen hyvinvointiin

L1

T8 Tutkimusvälineistö , tieto- ja viestintäteknologia

S1 ja S2 Osaa käyttää biologian tutkimusvälineistöä ja esittää tutkimustuloksia teknologiaa käyttäen

S4 Näytteen tekeminen ja käsittely

S5 Ihmiseen liittyvän tiedon haku teknologian keinoin

L1,L5

T11 Biologisen tiedon soveltaminen

S6 Ympäristön vaikutus ihmiseen

L2,L3 ja L7

Biologian asenne- ja arvotavoitteet

T13 Eettiset valinnat

S6 Terveelliset elämäntavat

L7

T14 Toiminta ja vaikuttaminen

S6 Toiminta terveellisen ympäristön hyväksi

L5,L7

Biologian päättöarvioinnin kriteerit hyvälle osaamiselle (arvosanalle 8) oppimäärän päättyessä (Valtakunnallisen Ops:n kriteerit)

Biologian opetuksen tavoitteena on

Sisältö-alueet

Arvioinnin kohteet oppiaineessa

Biologinen tieto ja ymmärrys

T1 ohjata oppilasta ymmärtämään ekosysteemin perusrakennetta ja toimintaa sekä vertailemaan erilaisia ekosysteemejä ja tunnistamaan lajeja

S1-S4, S6

Ekosysteemin rakenteen ja toiminnan hahmottaminen

T2 auttaa oppilasta kuvailemaan eliöiden rakenteita ja elintoimintoja sekä ymmärtämään eliökunnan rakennetta

S1-S5

Eliökunnan rakenteen jaa eliöiden rakenteen ja elintoimintojen hahmottaminen

T3 ohjata oppilasta tutkimaan eliöiden sopeutumista eri elinympäristöihin ja ymmärtämään erilaisten elinympäristöjen merkitys luonnon monimuotoisuudelle

S1-S4, S6

Eliöiden sopeutumisen ja elinympäristöjen monimuotoisuuden hahmottaminen

T4 ohjata oppilasta ymmärtämään perinnöllisyyden ja evoluution perusperiaatteita

S1, S4, S5

Perinnöllisyyden ja evoluution perusperiaatteiden hahmottaminen

T5 ohjata oppilasta ymmärtämään ihmisen kehitystä ja elimistön perustoimintoja

S5

Ihmiselimistön rakenteen ja toiminnan hahmottaminen

T6 ohjata oppilasta arvioimaan luonnonympäristössä tapahtuvia muutoksia ja ihmisen vaikutusta ympäristöön sekä ymmärtämään ekosysteemipalveluiden merkitys

S6

Luonnonympäristössä tapahtuvien muutosten havainnointi

T7 ohjata oppilasta kehittämään luonnontieteellistä ajattelutaitoa sekä syy- ja seuraussuhteiden ymmärtämistä

S1-S6

Luonnontieteellinen ajattelutaito

T8 opastaa oppilasta käyttämään biologian tutkimusvälineistöä ja tieto- ja viestintäteknologiaa

S1-S5

Biologisen tutkimusvälineistön ja teknologian käyttö

T9 ohjata oppilasta koostamaan eliökokoelma ja kasvattamaan kasveja biologisten ilmiöiden ymmärtämiseksi

S1-S4, S6

Eliökokoelman laatiminen ja kasvien kokeellinen kasvattaminen

T10 ohjata oppilasta tekemään tutkimuksia sekä koulussa että koulun ulkopuolella

S1-S6

Biologisen tutkimuksen tekeminen

T11 kannustaa oppilasta soveltamaan biologian tietoja ja taitoja omassa elämässä sekä yhteiskunnallisessa keskustelussa ja päätöksenteossa

S6

Biologisten tietojen ja taitojen soveltaminen arjessa

Biologian asenne- ja arvotavoitteet

T12 innostaa oppilasta syventämään kiinnostusta luontoa ja sen ilmiöitä kohtaan sekä vahvistamaan luontosuhdetta ja ympäristötietoisuutta

S1-S6

Luontosuhteen ja ympäristötietoisuuden merkityksen hahmottaminen

T13 ohjata oppilasta tekemään eettisesti perusteltuja valintoja

S6

Eettisten kysymysten pohdinta

T14 innostaa oppilasta vaikuttamaan ja toimimaan kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi

S6

Kestävän tulevaisuuden rakentamisen tiedot ja taidot

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä