Arviointi 24.11. Mäntsälän lukiolla

Palautetta Arviointi-iltapäivän palautteesta

Marko ja Sari kiittävät saamastamme palautteesta Arviointi- iltapäivästä. Tässä tekemämme koonti ja palaute palautteesta. J

Pedagogisen iltapäivän tavoitteena oli perehtyä opetussuunnitelman perusteiden lukuun oppimisen arvioinnista. Aloitusstudion oli tarkoitus valottaa arvioinnin painopisteitä ja periaatteita OPSin hengessä keskustellen. Pajoissa keskusteltiin aiheista, jotka meidän tulee kuntakohtaisesti linjata, ja jotka on järkevää sopia yhteisesti.

Jaottelimme iltapäivästä saadun palautteen yleisen tason palautteeseen sekä positiiviseen että kehittämispalautteeseen. Palautekoontien yhteydessä on huomioita palautteesta.

Pohdintoja, kysymyksiä ja kannanottaja yleisemmällä tasolla

– OPS -työn korvaaminen Mäntsälässä

– OPSin toteuttamiseen, mm. digiloikkaan tarvitaan rahaa

– OPSista on jäänyt sillisalaatti olo, kokonaisuus ei hahmotu

– tulevatko pedagogisten pajojen tuotokset OPSiin, missä muodossa kaikkien nähtäväksi, missä muodossa Mäntsälän OPS on kouluilla käytössä

– OPS-työ on veso-työtä, OPSia ei pidä tehdä yt-ajalla

– Enemmän innostusta ja avoimuutta opettajilta opetussuunnitelman muutostyöhön (työskentely ei ehkä kiinnostanut kaikkia)

– Uusia ideoita voi tuoda rohkeasti esiin ja kokeilla

– Oppilaat ovat keskiössä, OPSia tehdään heidän vuokseen, miten heille luodaan tasapuolinen oppimisympäristö ja osallistetaan heidät mukaan

Ops-työstä (opsin kirjoittaminen, palaverit ja ops-työryhmän vetäminen) on maksettu ja maksetaan korvausta. Ops-työhön on budjetoitu rahaa. Opsin toteuttaminen tulevaisuudessa vaati myös taloudellista painottamista. Käytettävissä olevat rahat pyritään ohjaamaan mm. rehtoreiden johtamana opsin toteuttamista tukeviin hankintoihin. Hankintojen ja ulkopuolisten koulutusten lisäksi pyrimme hyödyntämään mm. oppilaiden omia laitteita ja vertaisoppimista.

Pedagogisten kahviloiden tarkoituksena on keskustellen lisätä yhteistä ymmärrystä ja saada näkemystä paikallisen opsin kirjoittamiseen. Pedagogisten kahviloiden tavoite on virittää henkilökunta henkilökohtaiseen ja koulukohtaiseen ops-työhön ja työn kehittämiseen. Pedagoginen kahvila on keskustelun avaaja ja keskustelun on tarkoitus jatkua kouluilla kun oman koulun toimintakulttuuria kehitetään kohti uuden opsin haasteita.

Arviointikahvilan tuotokset ovat kaikkien nähtävillä Peda.netin ops2016-sivuilla. Käytämme pajojen tuotoksia hyödyksi, kun teemme esitystä kuntakohtaisen opsin arviointiosuuden linjauksista.

Mäntsälän ops tulee olemaan sähköisessä muodossa, josta siitä voi printata tarvitsemiaan osuuksia. Ops tulee sisältämään suoria linkkejä esim. kolmiportaisen tuen oppaisiin, turvallisuuskansioon jne.

Ops on meidän kaikkien työtä ohjaava väline. Perehdymme siihen yhdessä yt-ajoilla ja pedagogisissa kahviloissa. Kirjoittamisesta vastaavat ops-prosessin omistaja ja ops-työryhmissä mukana olevat.

Toivomme, että opsin keskeinen sisältö vahvistuu kevään ja tulevien vuosien aikana. Kokeileminen, innostuminen, avoin keskustelu ja yhdessä tekeminen auttavat kohti hyvää lopputulosta.

Positiiviset iltapäivästä:

– Kiva pohtia eri ikäluokkia opettavien kanssa OPSia (luokanopet/aineenopet)

– Hyvä, että aineryhmien puheenjohtajat koottiin yhteen, aineryhmät voisivat tavata jatkossakin

– Hyvä, että kuuli valinnaisaineista eri aineryhmien kommentteja

– Hyvää keskustelua ryhmässä

Ryhmien muodostamisen tarkoituksena oli, että arvioinnin keskeisiä asioita pääsisi pohtimaan eri ikäluokkia opettavien näkökulmista. Yleisistä linjauksista tulee olla yhteinen käsitys. Käytännön toteutusta on järkevä miettiä ikäluokkaa opettavien kesken.

Kehitettävää iltapäivästä:

– Aika keskusteluun oli lyhyt

– Olisi ollut hedelmällisempää keskustella samaa ikätasoa opettavien kesken, alakoulun ja yläkoulun opet samassa ryhmässä tuntui keinotekoiselta

– Tavoitteet keskustelulle ryhmässä olivat liian isot

– Luokkatilat olisi pitänyt tiedottaa etukäteen

– Työskentelyvälineet (muistitikku)

– Ei saanut työhön oikein mitään uutta

– OPS-työhön ei hyötyä

– Studiosta ei jäänyt mitään mieleen

Pyrimme entisestäänkin hiomaan pajojen aiheita ja tehtävän antoa, jotta ne olisivat järkevät suhteessa aikaan. Luokkatiloihin siirtymisessä tuli säätöä ja seuraavaa kertaa ajatellen laitamme asian kuntoon. Muistitikun käyttäminen oli tällä kertaa tietoinen valinta, jotta saamme varmasti ja nopeasti pajan tuotokset käyttöömme ilman tuskastumista tietotekniikan kanssa. Jatkossa kokeilemme myös muunlaisia tapoja.

Itsearviointia:

Palautteesta opimme, että pohdimme seuraavaa palautteen antamista tarkemmin. Teemme ohjaavampia kysymyksiä, että saamme kohdennetumpia kommentteja itse työskentelystä, aiheista ja menetelmistä. Toivomme myös lisää miksi-pohdintaa, jos tuntui siltä, ettei iltapäivästä jäänyt mitään käteen.

Kiitoksia työstäsi!

Pajojen aiheet olivat osittain laajoja. Varsinaisena tavoitteena ei ollut saada täysin valmiita malleja, vaan herätellä keskustelemaan asioista, jotka meidän tulee yhteisesti linjata. Monen ryhmän näkemykset olivat monipuolisia ja pitkälle pohdittuja. Näistä tuotoksista on suuresti hyötyä, kun kirjoitamme opsia.

Ops-terveisin kohti joululomaa ja uutta vuotta!

  • Sari Laasila ja Marko Lipponen

Ryhmien tuotokset koottuina

Tervetuloa pedagogisen iltapäivän ARVIOINTI -työpajoihin tiistaina 24.11.2015 Mäntsälän lukiolle!

Aikataulu:

klo 14.00- 14.30 Kahvitarjoilu (kahvi/tee ja keksi), lukion ruokalassa

Lisäksi mahdollisuus käydä ostoksilla Cern-luokan järjestämässä kahvilassa, jossa on tarjolla suolaista ja makeaa! Otapa siis kolikoita mukaasi!

klo 14.35 Yhteinen aloitus liikuntasalissa (Sari Laasila ja Marko Lipponen)

Huom, salissa ei ole tuoleja. Voit joko istua lattialla tai napata mukaasi tuolin ruokalasta.

Liikuntasaliin ei saa viedä kahveja, mutta jos aikataulusi on tiukka, etkä ehtinyt kahvitella ennen yhteistä osuutta, nappaa kahvi mukaasi mennessäsi työryhmään. Kahvila on auki klo 15.15 asti.

klo 15.00 – 16.00 Työryhmätyöskentelyä luokkatiloissa (noin 10 hengen ryhmät)

Tutustu ennakkoon tästä alta löytyviin ryhmäjakoihin sekä ohjeisiin. Rehtori huolehtii samaiset tiedostot myös koulun opettajanhuoneen seinälle tutustuttavaksi tai lähettää s-postin liitteenä.

Ryhmäjaosta löydät oman nimesi jostakin ryhmästä. Mikäli nimeäsi ei löydy, laita s-postia sari.laasilaemantsala.fi.

Ohjeista löydät oman ryhmäsi aiheen ja ohjeet ryhmätyöskentelylle. Ohjeista löytyy myös opsin perusteista poimitut rajaehdot ideoinnille. Jokainen ryhmä kirjoittaa omat ideat kannettavalla tietokoneella ja tallentaa muistitikulle, jonka puheenjohtaja saa lainaksi ryhmätyöskentelyyn (puheenjohtaja voi toki myös ottaa oman kannettavan mukaan, muistitikun saatte Sarilta).

Tervetuloa opsaamaan!

Arviointiterveisin, Sari Laasila ja Marko Lipponen

Saate opettajien, oppilaiden ja opettajien arviointikyselyyn

Oppilaille, huoltajille ja opettajille

Opetussuunnitelma uudistuu. Uusi opetussuunnitelma otetaan käyttöön vaiheittain 1.8.2016 alkaen. Oppimisen arvioinnin linjaukset ovat keskeinen osa opetussuunnitelmaa. Myös oppimisen arviointi uudistuu uuden opetussuunnitelman myötä.

Kuntakohtaisesti linjataan mm. seuraavat asiat:

  • opintojen aikaisen formatiivisen arvioinnin ja palautteen antamisen periaatteet, kokonaisuus ja pedagoginen tehtävä oppimisen edistämisessä
  • lukuvuoden päätteeksi tehtävä arviointi
  • itsearvioinnin edellytysten tukeminen; itsearvioinnin ja vertaisarvioinnin periaatteet
  • sanallisen ja numeroarvioinnin käyttö todistuksissa eri oppiaineissa
  • muut tiedottamisen ja arviointipalautteen antamisen muodot ja ajankohdat sekä yhteistyö huoltajien kanssa

Wilman kyselyt-valikon alta löytyy arviointikysely, johon toivomme mahdollisimman monen vastaavan. Haluamme selvittää oppilaiden, huoltajien ja opetushenkilöstön näkemyksiä oppimisen arvioinnista mm. yllä mainittuihin asioihin liittyen. Vastaamisaika on 23.10. – 8.11.2015. Kyselyn tulosten yhteenvetoa hyödynnetään kuntakohtaisen opetussuunnitelman linjauksia tehtäessä. Tulosten yhteenveto esitellään opetushenkilöstölle ensimmäisen kerran 24.11.2015 arviointiaiheisessa pedagogisessa iltapäivässä.

Kyselyn kysymykset ovat yhteneväisiä kaikille ryhmille. Vastaajan näkökulma asiaan on pyritty huomioimaan kysymysten asettelussa. Oppilaat vastaavat kyselyyn mahdollisuuksien mukaan kotona. On hyvä, jos arvioinnista ehditään puhua koulussa opettajan johdolla tai huoltajalla on mahdollisuus auttaa lasta/nuorta vastaamisessa. Nuorimmille vastaajille tämän kyselyn kysymykset saattavat olla hieman haastavia.

Kyselyyn vastaamisen tueksi:

Perusopetuslain mukaan oppilaan arvioinnin tehtävänä on ohjata ja kannustaa opiskelua sekä kehittää oppilaan edellytyksiä itsearviointiin. Oppilaan oppimista, työskentelyä ja käyttäytymistä tulee arvioida monipuolisesti.[1] Nämä tehtävät ovat perusopetuksen arviointikulttuurin kehittämisen lähtökohta. Painopiste on oppimista edistävässä arvioinnissa.

  • Oppimisella tulee olla tavoitteet. Oppilas ja huoltajat ovat tietoisia tavoitteista, joita kohti pyritään.
  • Arviointipalaute on osa lukuvuoden aikaista arviointia. Sen on tarkoitus ohjata oppilasta kohti tavoitteita, kannustaa ja antaa tietoa edistymisestä.
  • Lukuvuositodistus on siirtoasiakirja vuosiluokalta toisella. Todistukseen merkitään oppiaineittain sanallinen arvio tai numeroarvosana siitä, miten oppilas on saavuttanut asetetut tavoitteet lukuvuoden aikana.
  • Yhteistyö kotien kanssa on osa hyvää arviointikulttuuria. Huoltajien kanssa keskustellaan koulutyön tavoitteista ja koulun arviointikäytänteistä. Oppilaan opintojen edistymisestä sekä oppilaan työskentelystä ja käyttäytymisestä annetaan riittävän usein tietoa oppilaalle itselleen ja huoltajalle.
  • Itsearviointi: oppilaita ohjataan niin yksilöinä kuin ryhmänä havainnoimaan oppimistaan ja sen edistymistä sekä niihin vaikuttavia tekijöitä. Tarkoitus on, että opettajat auttavat oppilaita ymmärtämään tavoitteet ja etsimään niiden saavuttamiseksi parhaita toimintatapoja.
  • Oppilaita ohjataan havainnoimaan omaa ja yhteistä työskentelyä ja antamaan rakentavaa palautetta toisilleen ja opettajille. Tämä luo edellytyksiä oppilaiden itsearvioinnin ja vertaisarvioinnin taitojen kehittymiselle perusopetuksen aikana.

Opetussuunnitelman perusteet 2016, http://www.oph.fi/ops2016/perusteet

Marko Lipponen

Ehnroosin koulun rehtori

Ops-arviointiryhmän puheenjohtaja

[1] Perusopetuslaki 22 §

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä