Småbarnspedagogiken i rörelse

Varje barn har rätt till daglig fysisk aktivitet, spontan och organiserad verksamhet, som genom den fysiska sidan utvecklar både kognitiva och sociala färdigheter. I framtiden kommer barn som är vana vid en fysiskt aktiv livsstil att vara fysiskt aktiva unda och vuxna seniorer i gott skick.



Ett av målen inom småbarnspedagogiken är att förankra rörlighet, rörelse och motion, både inomhus och utomhus, till att utgöra en del av vardagen för barn. Vi strävar effter att vardagen inom småbarnspedagogiken inkluderar såväl lugn, snabb som ansträngande rörelse. Vi vill att personalen ska känna att de får det stöd de behöver i sitt arbete samt verktyg för rörelseglädje och för vägen till ett gemensamt mål.

Lovisa stads småbarnspedagogik gick 2017 med i programmet Småbarnspedagogiken i rörelse och man började fundera över vardagslivet inom småbarnpedagogiken ut perspektivet att öka rörligheten och förnya verksamhetssätten. Varje grupps personal främjar med sin verksamhet och sitt exempel småbarnspedagogikens utveckling mot en mer motionsinriktad helhet genom att följa planen i årsklockan.

Som ett verktyg för Lovisas småbarnspedagogik har skapats inom programmet Småbarnspedagogiken i rörelse mappen Tårna i rörelse! Mappen är ett konkret stöd och ett hjälpverktyg för personalen vid genomförandet av fysisk aktivitet i vardagens liv. Från mappen kan personalen hämta verktyg för att utveckla en positiv aktivitetskultur och öka motionen. Det finns lekar, spel, bilder, idéer och tips för att öka barns rörelse.

I mappen finns också en årsklocka som täcker hela året. Den fungerar som ett pedagogiskt hjälpmedel för småbarnspedagogerna. Årsklockan innehåller idéer, och bl.a. mappen Tårna i rörelse! material, för att utveckla barns fysiska aktivitet och grundläggande motorik. Tipsen är indelade så att de passar alla fyra årstider. Mångsidig rörelse och utövandet av rörelse efter årstiderna stöder barnets helhetsutveckling och gör att röra på sig blir meningsfullt för både barnet och den vuxna.

Till hösten hör observation av barns rörelseförmåga, fysiska lekar för att bekanta sig med varandra, utforska omgivningen (egen gård, närliggande skogar och parker), utforska sin egen kropp, grundläggande träning i olika terräng och miljöer: springa, gå, hoppa, åla, krypa, hänga, klättra, sparka, kasta, ta fast osv., vardagsmotion (t.ex. övergångssituationer, väntan, morgongymnastik).

Till vintern hör vinterfester och traditioner: självständighetsdagens dans, rörelsejulkalender, tomtegymnastik, fastlagsjippo. Balansförmåga och grundläggande träning i olika terräng och miljöer: löpning, promenader, böjning, glidning, skidåkning, skridskoåkning, utförsåkning, stavgång, snölekar. Träna inomhus: hinderbanor, rörelse till musik, inomhusspel.

På våren njuta av naturen och skogen (använda sinnen), lekar med lera, promenader. Vårfester och evenemang: påskspel, första maj-disco. Ledda utomhusspel: twist, hopprep, hoppa ruta, rockringar (hulavanteet), olika traditionella spel och regelspel.

På sommaren ledda utomhuslekar: frisbee, fallskärmt, kapplöpningsbanor, etc. Spel i närheten: lekplatser, idrottsplaner, skog, strand, etc. Lagfärdigheter: friidrott, cykling, mete, bygga koja, filtar och täcken tas i bruk, somriga traditionella lekar på gården, vattenlek, osv. Sommarens fest: ringlekar runt midsommarstången.