Vehniä: Takapihan sankarit

Yleiskuvaus

Takapihan sankarit -oppimisprojekti on syntynyt samanaikaisesti tarjoutuneiden mahdollisuuksien ja uusien haasteiden yhdistelmänä. Koulumme monipuolista maaseutumaista lähiluontoympäristöä on hyödynnetty opetuksessa eri luokka-asteilla erityisesti liikunnan opetuksessa, mutta jo jonkin aikaa ajatuksissa on ollut helposti saavutettavan lähiluontomme monipuolisempi hyödyntäminen eri oppiaineiden opetuksessa. Metsämörriretket läheiselle Heikinkalliolle, pihan ns. pikkumetsän majaleikit ja lupa leikkiä Nurkkajussia koulun välituntialueen ulkopuolisella takapihalla näyttivät tuottavan oppilaille iloa ja innostusta koulupäivään.

Kun sitten syksyllä 2015 lähiluontoympäristöön suuntautuvaan oppimisprojektiin oli haettavissa rahoitusta ja opetussuunnitelmauudistus edellytti monialaisen oppimiskokonaisuuden toteuttamista, avautui oivallinen mahdollisuus yhtaikaisesti sekä toteuttaa pitkäaikaisia toiveita lähiluonnon hyödyntämisestä että vastata uudenlaisiin opetukselle asetettuihin vaatimuksiin. Paikallisten yhteistyökumppanien innostunut mukaantulo projektiin sekä Jyväskylän yliopiston LUMA-keskuksen lupaus luonnontieteellisestä ja pedagogisesta tuesta projektille vahvistivat luottamusta oppimisprojektin onnistumisen mahdollisuuksiin.

Oppimisprojektin nimi ”Takapihan sankarit” perustuu näkemykseen ja toiveeseen koulumme lähiluontoa yhdessä tutkivista ja osallistuvista oppijoista. Takapihan sankarit -oppimisprojektissa tutkimuskohteena on koulun lähiluontoympäristö ja erityisesti ympäristön monipuolinen vesistö ranta-alueineen. Oppimisprojektissa koulun lähiympäristön vesialueet on jaettu eri luokka-asteiden yhteisesti tutkittaviksi ns. kummijärviksi: Alasen sankarit, Iso-Hirvasen sankarit, Koululammen sankarit ja Koulunpuron sankarit. Koska kaikki ympäristöön ja elämään kuuluvat asiat liittyvät jollakin tavoin veteen, on vesi erityisen tärkeä ja monipuolinen eri tieteenaloja yhdistävä ilmiö.

Projektisuunnitelma

TAKAPIHAN SANKARIT -OPPIMISPROJEKTIN TAVOITTEET JA OPS2016

Takapihan sankarit -oppimisprojektin tavoitteena on luontoympäristön tutkiminen ja dokumentointi sekä suojelu soveltaen luonnontieteellisiä tutkimusvälineitä sekä tieto- ja viestintäteknologiaa. Oppimisprojektin tavoitteena on vahvistaa oppilaiden luonnontuntemusta ja ympäristötietoisuutta opetuksessa yhä pääosin hyödyntämätöntä koulun luontoympäristöä ja erityisesti koulun lähiympäristön vesi- ja ranta-alueita kokeellisesti tutkien. Oppimisprojektissa kokeillaan ja luodaan alakouluun soveltuvia oppimiskokonaisuuksia käyttäen monipuolisesti luonnontieteellistä perinteistä ja uutta tutkimusvälineistöä (mittausautomaatio) sekä tieto- ja viestintäteknologiaa. Oppimisprojektin oppimiskokonaisuudet ja välineistö dokumentoidaan ja kootaan ns. opetuspankiksi, joka on jatkossa tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan lainattavissa kunnan muille oppilaitoksille.

Takapihan sankarit -oppimisprojektin tavoitteena on vahvistaa oppilaiden ympäristötietoisuutta sekä kykyä toimia kestävän elämäntavan mukaisesti. Kestävä elämäntapa on OPS2016 mukaan välttämätöntä, koska ihminen on osa luontoa ja riippuvainen ekosysteemien elinvoimaisuudesta, minkä vuoksi opetuksessa tunnustetaan ekososiaalisen sivistyksen välttämättömyys, toimitaan sen mukaisesti ja ohjataan oppilaita kestävän elämäntavan omaksumiseen. Takapihan sankarit - oppimisprojektissa oppilaille tarjotaan kokemus osallisuudesta ja mahdollisuus yhdessä oppimiseen, joka OPS2016 mukaan edistää oppilaiden luovan ja kriittisen ajattelun ja ongelmanratkaisun taitoja sekä kykyä ymmärtää erilaisia näkökulmia.

Takapihan sankarit -oppimisprojektissa oppilas nähdään OPS2016 mukaisesti aktiivisena toimijana, joka oppii asettamaan tavoitteita ja ratkaisemaan ongelmia sekä itsenäisesti että yhdessä muiden kanssa. Oppimisprojektin aikana uusien tietojen ja taitojen oppimisen rinnalla oppilas oppii oppimisprosessia dokumentoidessaan reflektoimaan oppimistaan (OPS2016). Takapihan sankarit -oppimisprojektissa oppiminen tapahtuu OPS2016 mukaisesti vuorovaikutuksessa toisten oppilaiden, opettajien ja muiden aikuisten sekä eri yhteisöjen ja oppimisympäristöjen kanssa. Oppimisprosessin aikana oppilas oppii työskentely- ja ajattelutaitoja sekä ennakoimaan ja suunnittelemaan oppimisen eri vaiheita (OPS2016), mikä toteutuu luontevasti nimenomaan luonnontieteellisessä tutkivassa oppimisessa.

Takapihan sankarit -oppimisprojekti tukee kaikkia OPS2016 laaja-alaisia osaamiskokonaisuuksia, mutta keskeisimmin oppimisprojekti edistää ajattelua ja oppimaan oppimista, monilukutaitoa, tieto- ja viestintäteknologista osaamista sekä osallistumista, vaikuttamista ja kestävän tulevaisuuden rakentamista. Takapihan sankareissa korostuu OPS2016 mukainen tutkiva ja kokeellinen työskentelyote, yhdessä tekeminen, systeeminen ajattelu sekä tilan antaminen oppilaiden kysymyksille. Oppimisprojektissa oppilaat oppivat OPS2016 mukaisesti työskentelemään yhdessä ja saavat tilaisuuksia harjoitella neuvottelemista, sovittelemista ja ristiriitojen ratkaisemista sekä asioiden kriittistä tarkastelua. Takapihan sankarit edistää monilukutaitoa yhdessä tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen kanssa tarjoamalla oppilaille mahdollisuuksia harjoitella monilukutaitoa sekä perinteisissä että teknologiaa eri tavoin hyödyntävissä oppimisympäristöissä.

Takapihan sankarit -oppimisprojektissa koulu nähdään OPS2016 mukaisesti oppivana yhteisönä, joka luo edellytyksiä yhdessä oppimiseen, tutkimiseen ja kokeilemiseen sekä innostumisen ja onnistumisen kokemuksiin. OPS2016 mukaisesti oppimisprojektissa hyödynnetään erilaisia työtapoja ja oppimisympäristöjä ja työskentely viedään ulos luokkahuoneesta sekä luodaan mahdollisuuksia projektimaiseen työskentelyyn ja kokonaisuuksien opiskeluun sekä yhteistyöhön koulun sisällä ja koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Takapihan sankareissa oppilaat osallistuvat oman kehitysvaiheensa mukaisesti toiminnan suunnitteluun, kehittämiseen ja arviointiin (OPS2016).


TAKAPIHAN SANKARIT -OPPIMISPROJEKTI MONIALAISEN OPPIMISKOKONAISUUTENA

Takapihan sankarit -oppimisprojekti toimii opetusta eheyttävänä ja oppiaineita yhdistävänä monialaisena oppimiskokonaisuutena. OPS2016 mukaan opetuksen eheyttäminen merkitsee sekä opetuksen sisältöä että työtapoja koskevaa pedagogista lähestymistapaa, jossa oppiainerajat ylittäen tarkastellaan todellisen maailman ilmiöitä tai teemoja kokonaisuuksina. Takapihan sankarit -oppimisprojekti on tällainen monialainen, pitempikestoinen oppimiskokonaisuus, joiden toteuttamiseen osallistuu useampia oppiaineita. Oppimisprojektin suunnittelussa ja toteuttamisessa hyödynnetään OPS2016 mukaisesti paikallisia voimavaroja ja mahdollisuuksia, jolloin oppimiskokonaisuus tarjoaa hyvän tilaisuuden koulun ja muun yhteiskunnan väliselle yhteistyölle.

Takapihan sankarit -oppimisprojekti toimii parhaimmillaan kaikkia oppiaineita yhdistävänä eheyttävänä monialaisena oppimiskokonaisuutena. Luontoympäristön kokeellisessa tutkimisessa ja tutkimusten dokumentoinnissa sekä tuotosten julkistamisessa etenkin ympäristöoppi ja matematiikka sekä äidinkieli ja kirjallisuus painottuvat. Huolimatta muutamien oppiaineiden luonnollisesta painottumisesta Takapihan sankarit -oppimisprojektissa pyritään kuitenkin monialaiseen oppimiskokonaisuuteen, jossa oppimiskokonaisuutta lähestytään monipuolisesti kaikkien oppiaineiden näkökulmista.



TAKAPIHAN SANKARIT -OPPIMISPROJEKTIN SUUNNITELMA

Takapihan sankarit -oppimisprojektissa oppilaat tutustuvat lähiympäristöön tekemällä luonnontieteellisiä tutkimuksia lähiympäristössään sekä dokumentoivat monipuolisesti tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntäen työskentelyään ja tuotoksiaan. Tutkimuksen kohteena ovat koulun välittömän luontoympäristön (opetuksessa vielä toistaiseksi pitkälti hyödyntämättömän koulun takapihan) ilmiöt ja erityisesti lähialueen vesistöt (ojat, lammet ja järvet).

Takapihan sankarit -oppimisprojektin taustatyönä keväällä ja kesällä 2016 selvitetään ennakkoon eri alojen asiantuntijoilta lähiluontoon ja lähiympäristön vesialueiden erityispiirteet. Lisäksi selvitetään mahdollisten paikallisten asiantuntijoiden ja yhteistyökumppaneiden mahdollisuudet osallistua oppimisprojektiin. Takapihan sankarit -oppimisprojektille laaditaan ympäristökasvatussuunnitelma Suomen ympäristöopisto Syklin ympäristökasvattajan erikoisammattitutkinnon opinnäytteenä. Tämä ympäristökasvatussuunnitelma sisältää oppimisprojektin teoreettisen viitekehyksen (OPS2016 ja ympäristökasvatuksen ns. Palmerin puumalli), yhteistyökumppaneiden ja oppimisympäristön kartoituksen sekä oppimisprojektiin soveltuvien ympäristökasvatusmenetelmien ja oppimisprojektin käytössä olevan luonnontieteellisen tutkimusvälineistön kuvauksen. (Kesällä 2016 tehtiin paikallisten asiantuntijoiden kanssa dokumenttielokuva Vehniän järvivesien tilasta sekä koulun käytössä olevista tutkimuslaitteista ja niiden käytöstä.)

Syyslukukaudella 2016 eri luokka-asteet aloittavat koulun lähiympäristössä luonnontieteellisten tutkimusten tekemisen sekä dokumentoivat oppimistaan ja julkistavat tuotoksiaan. Oppimisprojektissa toimitaan tiiviissä pedagogisessa yhteistyössä Keski-Suomen LUMA- keskuksen yliopistonopettajien. Keski-Suomen LUMA-keskus (LUMA-KS), on Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan koordinoima kehittämishanke, jonka tarkoituksena on edistää ja motivoida luonnontieteiden ja matematiikan oppimista, opiskelua ja opetusta Keski-Suomen alueella. LUMA-KS toimii osana valtakunnallista LUMA-keskusten johdettua verkostoa, LUMA-keskus Suomea. LUMA-KS yliopistonopettajat tarjoavat opettajille ideoita ja valmiita luonnontieteellisiä kokeita sekä pedagogista ja teknistä tukea luonnontieteellisten ilmiöiden tutkimusvälineistön käyttöön. Eri luokka-asteiden opettajat tekevät oppimisprojektissa luokkien välistä yhteistyötä mahdollisuuksien ja tarpeen mukaan. Kunkin luokka-asteen opettaja huolehtii siitä, että tutkittava ilmiö, tutkimusprosessi ja tuotosten dokumentointi ja julkistaminen vastaa luokka-asteen opetussuunnitelmassa määriteltyjä oppiaineiden tavoitteita ja sisältöjä. Opettajat ohjaavat oppilaita dokumentoimaan oppimistaan ja julkaisemaan tuotoksiaan opetussuunnitelman mukaisesti tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntäen.

Takapihan sankarit
-oppimisprojektissa kokeillaan yhtenä osana Design-suuntautunutta (aik. Case Forest) pedagogiikkaa, jossa oppimisen lähtökohtana on ilmiön artikulointi eli oppilaiden kanssa yhdessä päätetään, mitä koulun luontoympäristön ilmiötä tutkitaan. Tästä edetään oppimisaihion suunnitteluun ja dokumentointiin. Design-suuntautunut pedagogiikka soveltuu Takapihan sankarit - oppimisprojektiin erinomaisesti, sillä projektissa keskeistä ovat oppilaiden yhteistyö, laajentuneet oppimisympäristöt, koulun ulkopuolinen asiantuntijuus sekä tieto- ja viestintäteknologinen oppiminen. Oppimiskokonaisuuden viimeisessä vaiheessa koottu aineisto järjestetään ja käsitellään oppimisaihioksi sekä suunnitellaan sen käyttötavat (esim. osallistuminen lähiympäristön suojeluun).

Keväällä 2017 Takapihan sankarit -oppimisprojektin tulokset raportoidaan ja julkaistaan suunnitelman mukaisesti. Oppimisprojektin välineistö ja oppimiskokonaisuudet dokumentoidaan ja laitteistoa voidaan jatkossa lainata tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan kunnan muille kouluille. Projektissa mukana olleet opettajat voivat myös jatkossa antaa tutkimusvälineiden käyttöopastusta kunnan muille opettajille. Takapihan sankarit -oppimisprojektin päätyttyä koulu tulevaisuudessa hyödyntää lähiluontoympäristöä ja koulun ulkopuolista asiantuntijuutta aiempaa tehokkaammin ja lisäksi luontoympäristön tilan systemaattinen tutkiminen ja tulosten raportointi jatkuvat oppimisprojektissa toteutetulla tavalla. Takapihan sankarit -oppimisprojektista on mahdollista kehittää jatkossa lähiluontoympäristön suojeluun liittyvä uusi osallistumisprojekti.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä