Sydän-Laukaa: Yhteisöllinen verkkolehti

Yleiskuvaus

Sydän-Laukaan koulun PYH-oppimisprojekti on koulun yhteisöllinen verkkolehti Sydärin verkkolehti. Lehti on koulun oma viestintäkanava ja ikkuna kouluun ja koulua ympäröivään maailmaan. Verkkolehden tekstit syntyvät pääosin koulumme oppilaiden käsissä. He kirjoittavat lehteen ajankohtaisista tapahtumista, aiheista ja ilmiöistä.

Projektisuunnitelma

TAVOITTEET JA OPS2016

Oppimisprojektimme tavoitteena on tiivistää oppiaineiden välistä yhteistyötä ja luoda yhdessä koulun käyntikorttina toimiva verkkolehti. Verkkolehden sisällön tuottavat oppilaat opettajineen. Ääneen pääsevät myös koulun johto, muu henkilökunta ja vanhempainryhmä sekä muut toimijat, kuten yrittäjät, vapaa-aikatoimi ja seurakunta.

Projektissa vastataan uuden OPSin kutsuun monella tapaa: oppiminen on monialaista (integroituminen), osallistavaa (oppilaat suunnittelevat, toteuttavat ja arvioivat omaa työskentelyään), ilmiöpohjaista (tuotetaan tekstejä autenttisista tilanteista todelliseen julkaisukanavaan) sekä käyttäjien TVT-taitoja vahvistavaa.

SUUNNITELMA

Projektissa tehdään yhteistyötä kaikkien oppiaineiden välillä ja käytetään monipuolisesti hyödyksi uudenlaista tekniikkaa ja sähköisiä mahdollisuuksia. Verkkolehti tuo yhteen teorian ja käytännön ja konkretisoi oppilaalle opiskeltavan asian hyödyn. Eri tiedonalojen yhdistyminen tuo oppilaalle kokemuksen oppiaineiden yhteyksistä ja siitä, miten samoja ilmiöitä voi tarkastella eri tieteiden näkökulmasta.

Verkkolehdessä nostetaan esiin ja esitellään erilaisia tapoja käyttää tietotekniikkaa oppimisessa, yhdessä tekemisen välineenä ja julkaisukanavana. Verkkolehti ja sisällön tuottamiseen liittyvät oppimisprojektit tarjoavat myös mahdollisuuden harjoitella vastuullista verkkokäyttäytymistä sekä journalismin perusperiaatteita.

Verkkolehden jutut syntyvät ajankohtaisista ilmiöistä koulussa ja sen lähiympäristössä. Parhaimmillaan lehden juttu syntyy oppilaan omasta ihmetyksestä, uteliaisuudesta ja halusta etsiä vastaus mieltä askarruttavaan kysymykseen tai ratkaista jokin ongelma. Verkkolehti tekee näkyväksi oppilaan ongelmanratkaisun ja oppimisprosessin tuloksen.

Kirjoittajina lehdessä voivat toimia rehtori, oppilaat, opettajat sekä edustajat muista kunnan laitoksista, kuten lukiosta, paikallislehdestä, vapaa-aikatoimesta, keskuskeittiöltä, seurakunnasta ja kirjastosta. Oman palstansa saavat myös osallistavat ryhmät, kuten oppilaskunnan hallitus, tukioppilaat, luottamusoppilaat ja sporttarit. Myös vanhempien edustaja pääsee lehdessä ääneen, mikä on tärkeä osa kodin ja koulun välistä yhteistyötä.

Esimerkiksi draamatunneilla joku voi tehdä lehtijutun tai näytelmäarvostelun ensi-illasta, jota on voitu seurata myös web-yhteyden kautta. Ryhmä on voinut myös videoida esityksen purkua varten. Kuvataiteessa oppilas on ottanut näytelmästä kuvan, joka käsitellään ja julkaistaan tekstin yhteydessä. Yhteiskuntaopissa tai elämänkatsomustiedossa taitava oppilas voi kirjoittaa näytelmän teemaa yhteiskunnallisesti pohdiskelevan esseen, joka julkaistaan kulttuurisivuilla muiden näytelmää käsittelevien juttujen yhteydessä.

Puolestaan terveystiedon opettaja voi yhteistyössä äidinkielen opettajan kanssa pyytää nuorilta mielipidetekstejä (tekstien jakaminen verkossa) nuorten arkiliikunnan lisäämisestä TVT-laitteiden avulla (otetaan käyttöön sähköinen jooga-/tanssitunti sekä muu pelillinen liikunta myös liikuntavälitunneilla). Opettaja valikoi jutuista yhden tai kaksi, jotka hiotaan julkaisukuntoon ja julkaistaan koulun verkkolehdessä.

Lehden tiedekornerissa julkaistaan itse kokeilla todistettuja tutkimustuloksia ja testein osoitettuja faktoja (mittausanturit fysiikan ja biologian opetuksessa, testitilanteen jakaminen videona tai web-lähetyksenä muille ryhmille). Samalla sivulla voidaan julkaista animoituja sarjakuvia tai linkkejä ATK-tunnilla ohjelmoitujen pelien parhaimmistoon.

Taide- tai taitoaineiden tunneilla voidaan virtuaalikypärän avulla innostaa oppilaita vaikkapa vierailemalla erilaisissa kulttuureissa, ruokamaailmoissa tai käsityöläisten pajoissa. Kokemuksista kerrotaan projektin päätteeksi esimerkiksi lehden ruokasivuilla. Virtuaalikypärä sopii myös reaaliaineiden opetukseen sekä liikkuvan koulun tarkoituksiin.

Biologiassa voidaan tabletein kuvata ajankohtaisia luontoilmiöitä ja valmistaa niistä juttu verkkolehteen. Luonnontuntemusta ja siitä raportointia voidaan harjoittaa kätevästi esimerkiksi yhteistyössä liikunnan sekä biologian ja maantiedon opettajien kanssa (kiintorastit sähköisenä palveluna http://www.heijoe.com). Pelillistävät rastitehtävät voivat olla myös vieraalla kielellä, mikä integroi harjoituksen luontevasti kieltenopetukseen.

Historiassa voidaan tutustua Laukaan paikallishistoriaan haastattelemalla (videoiminen tai mikrofonilla tehdyt äänitteet) laukaalaisia ikäihmisiä. Yhteistyö tallentaa tärkeää perimätietoa paikallishistoriasta, liittää historian tunneilla opitut asiat oppilaiden omaan kokemusmaailmaan ja tarjoaa mielenkiintoista luettavaa myös muille laukaalaisille, kun haastattelut kootaan jutuksi verkkolehteen.

Hankkeen myötä saadut tekniset resurssit ja projektin ytimenä oleva verkkolehti tarjoaa koko koululle mahdollisuuden oppia ja jakaa yhdessä tekemisen riemun. Oppimiseen tulee tutkiva ote ja tekniset mahdollisuudet otetaan omiksi. Valmis juttu ja sen apuna käytetyt välineet ja työvaiheet kiinnostavat mukana olleita vastedeskin - verkkolehden juttu jää innoittamaan lehden lukijoita ja tulevia projektintekijöitä.

TOTEUTUS

Yhteisöllinen verkkolehti käynnistyi syyslukukaudella 2016, ja lehteä päivitetään uusien tekstien valmistuessa. Oppilaat ovat kirjoittaneet tekstejä eri oppiaineiden tunneilla koulun tapahtumista. Hankkeen kautta hankituilla laitteilla on kuvattu, kirjoitettu ja etsitty tietoa muun muassa kahdeksasluokkalaisten monialaisen opintokokonaisuuden aikana. Monoviikko nousi myös verkkolehden tekstien aiheeksi.

ARVIOINTI

Verkkolehti on toiminut lukuvuoden ajan, mutta monille lehti voi olla vielä melko tuntematon. Lehden esille tuominen koulun eri tilaisuuksissa sekä uusien tekstien jatkuva julkaisu lisäisi varmasti tietoisuutta ja kiinnostavuutta.

Yhteisöllisen verkkolehden toteutus vaatii yhä edelleen tvt-taitojen harjoittelua sekä yhteistyötä yli oppiaine- ja luokkarajojen. Koko koulun sekä muiden koulun läheisten toimijoiden tulisi ottaa lehti omakseen lukemalla ja tuottamalla siihen aineistoa.

Arviointi

Sydän-Laukaan koulun PYH-projekti käynnistyi syksyllä 2016. Verkkolehden ensimmäinen vuosi on ollut onnistunut monella tavoin. Verkkolehti on ulkoasultaan ja sisällöltään laadukas ja monipuolinen. Lehdessä on julkaistu artikkeleita koulun eri tapahtumista sekä arjesta. Verkkolehden kautta niin oppilaat kuin opettajatkin ovat harjoitelleet uuden opetussuunnitelman mukaisia taitoja ja ennen kaikkea tvt-taitoja. Lehti on monipuolinen työväline, joka yhdistää eri oppiaineiden sisältöjä ja työskentelytapoja ja tuo oppilaalle uudella tavalla näkyväksi opiskeltavien asioiden merkityksen.

Verkkolehden kautta oppilaiden ääni kuuluu entistä paremmin ja heidän näkökulmansa koulun arkeen tulee entistä näkyvämmäksi. Lehti tarjoaa mahdollisuuden innostua ja näyttää osaamistaan median keinoin. Koulutehtävät eivät jää luokkahuoneen sisälle, vaan tulevat oikeina juttuina kaikkien luettavaksi. Näin opitaan arvokkaita taitoja, joista on varmasti hyötyä tulevaisuudessa.

Verkkolehti tarjoaa lukijoille ajankohtaisen ja aidon kanavan koulumaailmaan. Lehti on lisännyt vuorovaikusta ja yhteistyötä koulun ja ympäröivän yhteisön välillä. Myös opettajien ja eri oppiaineiden välinen yhteistyö on lisääntynyt. Opettajien Erasmus+ -täydennyskoulutus on tuonut kansainvälisen näkökulman koulun lehteen.

Projektissa syntynyt lehti on vakiintunut osaksi koulumme arkea, mutta verkkolehti vaatii vielä lisää yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Tavoitteena on, että tvt-taitojen karttuessa entistä useampi oppilas ja opettaja innostuu tuottamaan materiaalia verkkolehteen. Yhteistyötä lisäämällä laadukkaasta lehdestämme tulee entistä kiinnostavampi.