Lievestuore: Mobiililaatua Lievestuoreen liikunnanopetukseen

Yleiskuvaus

Tähän tulee yleiskuvaus toteutettavasta hankkeesta...

Tuotokset, oppituntikuvaukset ja muun materiaalin voi tehdä erillisinä sivuina tämän oman oppimisprojektisivun alle.

Muutoin oppimisprojektin sivut voi muokata projektiin sopivaksi.

Projektisuunnitelma

TAVOITTEET JA OPS2016

1) ohjata oppilas käyttämään mobiililaitteita ja -sovelluksia sekä soveltuvia työtapoja itsearvioinnin peilinä. Keinona suoritusminäkuvan realisoitumiseen ja eheytymiseen.
2) päivittää liikunnanopetus vastaamaan uuden opetussuunnitelman vaateita
3) parantaa liikunnanopetuksen tvt-opetusmenetelmien laatua käyttämällä monipuolisesti välineistöä, ohjelmia sekä työskentelytapoja eri opetus- ja oppimistilanteissa.

4) oppilaan nopeampi, syvempi ja laajempi oppimisprosessi
5) toteuttaa kunnallisen opetussuunnitelman tavoite: tutustuttaa 7-luokkalaiset työtapoihin, laitteisiin ja ohjelmistoihin. Ohjata käyttämään 8-luokkalaiset laitteita ja ohjelmistoja ja ohjata 9- luokkalaiset itsenäisesti käyttämään laitteistoja luovasti ja itsenäisesti monipuolisen oppimisen tukena.

Hanke toteuttaa vahvasti OPS 2016 henkeä ja soveltuu keskeisiin tavoitealueisiin niin yleiseltä, kuin liikunnan osa-alueelta. Projektia on suunnattu vastaamaan myös nyanssein koulun omaa tulevaa opetussuunnitelmaa, sekä kunnallista yhdessä linjattua opetussuunnitelmaa.

Aktiisen elämäntavan, myönteisen kehosuhteen, opetuksen laadun ja turvallisuuden, yhteisön jäsenenä toimimisen ja tasa-arvoisen liikuntaan ja liikunnan avulla kasvamisen ajatukset leimaavat oppimisprojektin tavoitteistoa sekä sisältöjä.

SUUNNITELMA

Yleistä koulustamme ja tulevasta

Tietotekniikka ja media ovat alati kasvava osa Lievestuoreelaisten nuorten toimintaympäristöä. Haemme Lievestuoreen koulun liikunnanopetukseen hankkeen tarjoamaa tukea toteuttaaksemme opetustamme innovatiivisemmin ja pedagogisesti mielekkäällä tavalla tieto- ja viestintätekniikan uusimpien mahdollisuuksien avulla.

Tämä käytännössä tarkoittaa TVT-teknologian käyttöä oppimisen, opetuksen ja vuorovaikutuksen tukena aiempaa huomattavasti laajemmin ja innovatiivisemmin.

Laajemmin ajatellen tieto- ja viestintätekniikan aiempaa laajempi pilotointikäyttö tukee myös Lievestuoreen koulun toimintakulttuurin muutosprosessia vastaamaan nykyistä oppimiskäsitystä sekä uutta opetussuunnitelmaa.

Käytännön arjessa opetus muuttunee vähitellen uuden opetussuunnitelman myötä myös ilmiöpohjaisemmaksi ja tällöin myös opettajan rooli muuttuu ohjaavampaan ja interaktiivisempaan suuntaan. Edellä mainittuun liittyy myös opetusmenetelmien ja välineistön haastaminen vastaamaan tavoitteistoa ja tiedontarvetta ja -käsitystä. Henkilökohtaisena tavoitteenani pidän sitä, että uudisrakennuskoulumme valmistumisen yhteydessä myös vanhasta koulusta toimintaan jäävä liikuntasiipi vastaisi opetuksen vaatimiin haasteisiin ja siinä olisi laajasti sähköisiä välineitä ja oppimisympäristöjä, jotka mahdollistaisivat kaikkinensa oppilasta aktivoivan ilmiöperusteisen oppimisen toteuttamisen.

Teknologia, liikunta ja terveys
Teknologiaa on totuttu pitämään yhtenä lapsia ja nuoria eniten passivoivana asiana sen eri muodoissaan, kuten tietokonepelit, puhelimet, tabletit ja muut vastaavat laitteet. Niiden koetaan passivoivan ja vähentävän perinteistä arkiliikuntaa. Teknologian käytöllä opetusvälineenä on kuitenkin myös käänteinen vaikutus. Teknologian avulla voi innostaa liikkumaan, teknologisten

PYH-HANKE LIEVESTUORE YLÄ MOBIILILIIKKUMINEN

välineiden avulla saatava tieto motivoi, se voi auttaa taitojen oppimisessa sekä parhaimmillaan teknologia edistää ryhmän toimintaa. Monet tablettien sovellukset myös tasapuolistavat opetusta (esim. teamshake joukkueiden tekemistä varten), helpottavat arviointia (kirjaaminen välitöntä ja osa apseista osaa antaa palautetta suoritteista) sekä helpottavat opetuksen havainnollistamista ja opetusmateriaalin laatimista (esim. youtubeen ja pedanettiin uploadaus). Oppilaiden tulee oppia mobiililaitteiden hyötykäyttö ja tutustuttaa sellaiseen asenteeseen, että laitteita voi käyttää hyötykäytössäkin.

Oppimisprojektin sisällöt ja metodit opetuksen kehittämiseksi TVT-välineistön avulla

Haluamme kokeilla liikunnassa seuraavia pienopetuskokeiluja ja toimintamalleja, jalkauttaa niistä toimivat pilotointijakson jälkeen käytäntöön pysyviksi toimintamalleiksi ja levittää kokemuksemme projektin kautta muille kollegoillemme saatavaksi:

1. Videoinnin käyttö itsearvioinnin peilinä

Oppilaan oman suorituksen näkeminen näytöltä antaa suorituksesta palautteen, jota hyväksikäyttäen hän oppii aiempaa paremmin hahmottamaan omaa osaamistaan sekä arvioimaan itseään. Itsearvioinnin tukena videointi, Ipad + AppleTV –kombinaatio antaa aivan uutta lisäarvoa oppilaan reflektiolle. Ubersense-softalla on mahdollista myös hidastaa suorituksia sekä piirtää kuvan päälle, jolloin vaikkapa oppilaan tekemästä telinevoimistelun liikkeestä voidaan havainnollistaa haluttuja asioita motivoivalla tavalla. Sama liittyy jalkapallon taktiikkaan – opettaja voi kuvata tuntia näyttämöltä ja keskeyttää pelin näyttääkseen pelaajien liikkumisen ja piirtää kuvan päälle toivotun pelaajien liikkeen.

2. Pelit ja leikit

Tabletilla toteutettavat tanssinopetuksen pelit, jossa käytetään tabletin asentotunnistinta ja kameraa koreografioiden ja liikkumisen havainnointiin.

Tabletin GPS-ominaisuutta hyväksikäyttävä ilmainen Jungle Race, jossa opettaja voi kontrolloida pelaajien liikkeitä. Peli kannustaa liikkumaan myös vapaa-ajalla ja on sovellettavissa myös alakouluikäisille junioriversiota käytettäessä (rajattu pelialue). Peli antaa motivoivina tuloksina tietoa liikuntasuorituksesta ja on käytettävissä myös päiväkirjatoiminnolla. Chat-toiminto, jolla ope voi ohjata peliä.

Toinen padipeli, joka motivoi liikkumaan pelillisesti on trezerhunt. Pelialueella liikutaan gps:n avulla ja väistellään mörköjä etsien samalla aarretta. Koukuttava ja hauska sekä myös yhteisöllinen seikkailu vaikka lähimetsässä tai kentällä. Peliaika liukuvasti 5-30 minuttia.

Scoreboard pro:n käyttö pelien motivointiin antaa lisäpotkua pelin tulosten korostamisen kautta kilpailullisorientoituneille oppilaille.
Tulostaulusoftan käyttö Ipadin ja AppleTV:n kautta antaa mahdollisuuden tehdä kilpailullishenkisille oppilaille vaikkapa sulkapallotunnin pelistä mielenkiintoisempaa. Tulostaulusoftaa tai sekuntikellosoftaa voi käyttää mm. MOVE-testauksissa tai vaikkapa kuntopiirin aikana.

3. Luontoliikunta ja paikalliskulttuuri

Tablettien käyttö geokätköilyssä. Olemme paikallisseuran kanssa alustavasti suunnittelemassa koulukäyttöön soveltuvia geokätköjä koulun lähimaastoon. Geokätköilyssä täytyy olla käytössä laite, jossa on gps-yhteys sekä mahdollisuus verkkokäyttöön. Tabletit hyvin kuorin soveltuisivat tähän käyttöön. Väline opettaa myös navigaattorin käytön tarvittaessa myöhempää elämää varten.

Suunnistustuntien reitinvalintoihin sekä rastinottoon ja varmentamiseen soveltuu hyvillä kuorilla varustetun tabletin valokuvaustoiminto. Muita soveltamisvaihtoehtoja ovat selfiet tai

PYH-HANKE LIEVESTUORE YLÄ MOBIILILIIKKUMINEN

vaihtoehtoisesti rastipisteistä / reitinvalinnoista otetut kuvat tai Sportstracker-ohjelman käyttö opettajan tekemien rastien (kuvat) avulla.

Edellä mainittujen lisäksi Lievestuoreen koululla on suunnitteilla oppilaille liittyvä paikallishistoriaan liittyvä kulttuurikävelyreitti, jota voitaisiin luokittain vetää interaktiivisempaan suuntaan geokätköilyn avulla. Geokätköjen selitteissä olisi aina tarina kulloisenkin kohteeseen liittyen (esim. Sylvi Saimon koti, Kisapurren Lava, Lievestuoreen Sellutehdas jne.) Toinen toteutusmahdollisuus olisi koota reittipisteet pedanettiin, josta ne olisi ladattavissa ja tarkasteltavissa tabletilla kohteessa. Nettiyhteyden avulla myös lisätiedon hakeminen onnistuisi.

4. Tanssinopetus

Musiikin toistaminen padilta äänentoiston kautta bluetoothia käyttäen. Mallisuoritusten videointi ja taltiointi pedanettiin ja näiden toistaminen opetuksen havainnollistamisen tueksi, juhlatanssien oppilassuunnittelun tukena sekä kotitehtävinä. Liikesuoritusten harjoittelu, hiominen ja käyttäminen visuaalisena palautteena oppijalle videoinnin avulla.

5. Lihasvoimaharjoittelu ja muu kuntoharjoittelu

Erilaisten harjoitusohjelmien ja suoritusohjeiden käyttö ja reaaliaikainen katselu harjoittelun lomassa padin kautta yksilöllisemmässä harjoittelussa (esim. valinnaisliikunnan kurssi – nike training club, yoga.com ja fitnessblender)

6. Videointi motorisen oppimisen tukena ja palautevälineenä

Mallisuoritusten sekä omien suoritusten videointi ja hidastusten käyttö ja näyttö on pedagogisesti innoittavaa sekä tuloksellista oppimistulosten kannalta. Liikesuoritusten havainnollistamisen, hahmottamisen, oppimisen sekä parastamisen välineenä videointi on lyömätön apuväline.

Pienryhmätyöskentelyn videointiin ja katselunäytöksi riittää hyvin suojattu padi. Koko opetusryhmälle näytettäessä on järkevämpää näyttää suoritus videotykin avulla (softina mm. slomocam, coache ́s eye). Havainnollistamisen yhteydessä voidaan lisätä ja painottaa oikeaa liikesuoritusta, turvallisuutta suorituksessa, näyttävyyttä ja monia muita seikkoja. On myös motivoivaa nähdä oma suoritus ja verrata sitä videoinneista rakentuvaan kokonaiskehityskaareen suorituksessa. Videointeja voidaan käyttää myös arvioinnin tukena. Haluamme kokeilla videoinnin käyttöä ainakin hiihdon tekniikoissa, palloilun taktiikan opettamisessa, voimistelussa sekä tanssin opetuksessa.
Imovie-softan trailerien teko painopisteenä liikunta (osittain mediakasvatus): soveltuu alakoulun taitajien päivään, liikuntasuoritusten esittämiseen juhlissa tai esittelytilanteissa (mm. valinnaisaineinfot, uusiin lajeihin tutustuminen, oppilaan oman taidon kehittäminen, koulun nettisivujen sisällöntuottaminen jne.)

Pedanettiin oppilaat voisivat tehdä omat kansionsa, joihin voisi ladata yhdessä valituista lajeista liikesuorituksia koko yläkoulun ajalta, jolloin pedanettia voisi käyttää ikään kuin salasanasuojattuna yläasteiän läpileikkaavana liikunnallisena portfoliona.

7. Blogit

Blogin käyttö taidon (esim. yksipyöräisellä ajaminen) tai projektin (esim. itsenäisyyspäivän tanssiaiset) edistymisestä. Metodina tehdä blogi, johon kuvataan etenemistä kuvin, videoin ja tekstein. Samalla opetellaan vastuullisen verkossa toimimisen perusperiaatteita sekä tietosuoja- asioita. Padilla toteutettavissa.

Blogi-idea on käyttökelpoinen myös terveystiedon ruoka- ja liikuntapäiväkirjoja tehtäessä. Analyysi voidaan tehdä perään. Salasanasuojaus.

PYH-HANKE LIEVESTUORE YLÄ MOBIILILIIKKUMINEN

8. Pilvipalvelut

Pilvipalveluiden käytön opettelu oppimisalustana sekä täsmätiedon jakamisen välineenä. Padilla pääsee pilvipalveluihin, joihin opettaja tai oppilaat voivat tallentaa mallisuoritukset, suoritusohjeet, lisävinkit, kisailut sekä padin käyttöön liittyvät ohjeet kulloisessakin lajissa. Pilvipalveluun voidaan myös tallentaa tuotettuja materiaaleja kirjallisesta tuottamisesta videoihin.

9. Erityisoppilaat, tai oppilaat, jotka eivät voi osallistua jostain syystä perusopetusryhmän kulloiseen toimintaan

Voivat käyttää välineistöä vaihtoehtoiseen toimintaan ja esimerkiksi tiedonhakuun ja uuden tiedon monipuoliseen tuottamiseen käsiteltävistä aihealueista.

10. Mentorointi AppleTV:n ja Ipadin käytöstä sekä sovelluksista liikuntaan

Olemme valmiit jakamaan kokemuksiamme laitteiden käytöstä kollegoiden kesken ja avustamaan uuden teknologian hanskaamisessa.



Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä