Arviointi

Tähän osuuteen arviointia...
  • Mikä onnistui:
  • Lievestuoreenjärven ja sen lähiluonnon tutkimusaiheiden pienimuotoiset tutkimuskohteet onnistuttiin selvittämään niin hyvin, kuin oli suunniteltukin - yleispiirteittäin (on muistettava, että tutkijoina olivat vasta nuoret (yläkoulun 9-luokkalaiset). Suuria tutkimustavoitteita itse biologisesti ei täten voida asettaa, pikemminkin on kyse opetussuunnitelman esille tuomasta "oppilaskeskeisyydestä lähiluonnon seurannassa".
  • Mittavälineiden käyttö oli helppoa ja oppilasmyönteistä.
  • Päästiin pelkästä teoriaopiskelusta vaihteeksi mielekkääseen tutkimuspohjaiseen lähioppimiseen ja havainnointiin: sen kuuluisan "lampun syttyminen" omien havaintojen ja johtopäätösten kautta!
  • Mikä ei onnistunut ja miksi:
  • Kaikilta oppilailta ei voi vaatia ja odottaa samanlaista panostusta ja tuloksia. Kuitenkin kaikki pienryhmät tekivät oman työnsä.
  • Laajemmat tulokset vaatisivat paljon enemmän aikaa oppiaineelta. Ei voi kuitenkaan tehdä liian pitkää projektia, jotta ennättäisi opiskella muutakin ko. kurssia.
  • Samoin luokkakohtaiset yksittäistunnit hankaloittavat kovasti opettajan ja oppilaiden hetkellistä projektiin uppoutumista (= opettajan ja oppilaiden on kiirehdittävä seuraavalle oppitunnille!)
  • Millaista oppimista tapahtui: kaikilla tasoilla; sisäistä ja ulkoista oppimista (= omat havainnot ja johtopäätökset lähiympäristöstä (= järven biologinen tilanne ja sen paraneminen, mittalaitteiden käyttöä. Ennenkaikkea: itsenäistä työskentelyä!
Mittalaitteet:
- veden laadun mittaukseen käytetiin Laukaan kunnan anteliaasti lahjoittaman määrärahan turvin hankitut Labtech-yhtiön helppokäyttöisiä mittalaitteita (Biochem ja Enviro).
Näissä on jo valmiina useita käyttökelpoisia mitta-antureita sisäänrakennettuna ja itse mittalaitteisiin voi lisätä sopivia mitta-antureita. järven veden laadun mittaukseen sopii mm. happamuuden ja sähkönjohtavuuden mitta-anturit.

Koulukäyttöön kenties juuri Biochem-laite on sopivampi sen monipuolisemmasta mitta-anturimahdollisuuksista johtuen.
Molemmissa malleissa on etäyhteys-mahdollisuus esim. matkapuhelimeen tai tablettiin myös maastokäytössä. Tällöin pystyy lukemaan suoraan mittadataa kauempaakin vaikkapa matkapuhelimen kautta.

Molempia malleja voi suositella niiden oppilasläheisyyden, kestävyyden ja helppokäyttöisyyden ansiosta.

Joten kiitos paljon Ville H. ja Laukaan kunta!

Puolesta: Pekka Soininen
BG-lehtori, Lievestuoreen koulu

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin