Mu1

Musiikki 1

Opetuksessa on keskeistä musiikillisten ilmaisutaitojen monipuolinen kehittäminen sekä omien ideoiden ja ratkaisujen tuottaminen. Äänenkäyttöä, laulutaitoa ja käytössä olevien keho-, rytmi-, melodia- ja sointusoittimien soittotaitoja syvennetään yhteismusisoinnissa.

Laulu
Laulamisessa harjoitellaan käytännön laulamisen kautta ilmaisurohkeutta, laulun puhtautta sekä opetellaan terveen äänenkäytön perusteita. Pääasiallinen työskentelytapa on akustinen yhteislaulu, unohtamatta mikrofonilaulamista ja bändin solistina laulamista. Laulunopiskelun eräs keskeinen tavoite seitsemännellä luokalla on, että oppilaat rohkaistuisivat laulamaan ja käyttämään omaa luonnollista lauluääntään. Laulurepertuaarina käytetään monipuolista suomen- ja vieraskielistä ohjelmistoa.

Rumpujen soitto
Opetellaan rumpujen osien nimet ja keskeisiä rumpujensoittoon liittyviä termejä.Harjoitellaan rumpukapulan soitto-ote, soittoergonomiaa ja rumpujensoiton tekniikkaa. Opetellaan erilaisia komppeja kuten esimerkiksi peruskomppi, ¾-komppi, beat ja 6/8-komppi.

Basson soitto
Opetellaan bassonsoiton perusteita; sointujen perusäänten soittoa sekä rytmiikkaa. Opetellaan oikean käden soittotekniikkaa (soitto vuorosormin keski- ja etusormilla, peukaloa käytetään kielten sammuttamiseen). Soitossa kiinnitetään huomiota rumpalin ja basistin yhteistyöhön ja rytmisesti täsmälliseen soittoon. Kerrataan kosketinten nimet. Opetellaan soittamaan helppoja sointukiertoja kolmisoinnuilla tai esimerkiksi bassosäveliä soittamalla.

Kitaran soitto
Opetellaan lukemaan tabulatuureja ja sointuotetaulukoita ja harjoitellaan plektrakäden käyttöä. Opetellaan kitaran kielten ja kitaran keskeisten osien nimet. Opetellaan soittamaan helppoja sointukiertoja ja vaihtamaan sointuja myös tempossa. Sointujen soitossa voidaan käyttää myös helpotettuja avosointuja (esim. vain kolmella korkeimmalla kielellä toteutettuja sointuja). Keskeisenä tavoitteena on päästä kokeilemaan kitaransoiton perusteita ja harjoittelemaan yhteissoittoa. Harjoittelussa käytetään ensisijaisesti akustisia kitaroita. Lisäksi voidaan tutustua sähkökitaran toimintaan ja soittoon

Kuulon suojaaminen
Oppilaiden kanssa kerrataan, miten kuuloaisti toimii. Kerrataan, missä tilanteissa kuuloa tulee suojella. Pohditaan kuuloaistin merkitystä. Perehdytään kuulovaurioihin, niiden syntymiseen ja niiden seurauksiin. Tutustutaan erilaisiin kuulosuojaimiin ja suojainten käyttöön. Kerrataan peruskäsitteet dB (/SPL) ja äänenpaine. Voidaan kokeilla äänenpaineen mittaamista älypuhelimen applikaatiolla. Tutustutaan kuulonhuoltoliiton sivuihin Internetissä.

Musiikkilaitteistojen turvallinen käyttö
Äänentoisto- ja vahvistinkalustoa opetellaan käyttämään turvallisesti bändisoitossa. Harjoitellaan sekä laitteiston kytkemistä että käyttöä.

Musiikin kuuntelu, ääniympäristöt, kuullun tulkinta ja kuullusta keskusteleminen
Oppilaiden kanssa tarkastellaan musiikin kuuntelutapoja ja pohditaan musiikinkuuntelua harrastuksena ja opittavana taitona.

Tutustutaan lyriikka-analyysiin ja pohditaan musiikkikappaleiden sanojen sisältöä.

Tutustutaan erilaisiin ääniympäristöihin ja akustiikkaan mm. konserttivierailuilla ja monipuolisilla oppiainerajoja ylittävillä projekteilla.

Kaikilla luokka-asteilla opetellaan keskittynyttä kuuntelua.


Ohjelmistoon ja erityisesti kuunteluohjelmistoon valitaan monipuolisesti eri kulttuurien ja aikakausien musiikkia kansanmusiikista taidemusiikkiin ajankohtaiset musiikilliset ilmiöt huomioiden. Äänenkäyttöä ja laulutaitoa harjoitetaan yksi- ja moniäänisten yhteislaulujen tai soololaulujen, äänikokeilujen ja erilaisten ääniharjoitteiden avulla. Ohjelmiston valinnassa otetaan huomioon kulttuuriperinnön vaaliminen, oppilaita innostavat teokset ja tehtävät sekä ohjelmiston käyttökelpoisuus musiikillisten taitojen oppimisessa. Ohjelmistoon sisältyvät myös oppilaiden omat luovat tuotokset ja sävellykset.

Arviointi

Arviointi kohdistuu oppitunneilla tapahtuvaan musiikilliseen toimintaa. Oppilaan osaamista voidaan arvioida sekä soitto- että kirjallisilla kokeilla. Oppilas saa arvosanan kahdeksan (8), mikäli hän osoittaa keskimäärin kriteerien määräämää osaamista.

Arviointi kohdistuu seuraaviin asioihin:
-Musiikillisen ryhmän jäsenenä toimiminen
-Äänenkäyttö ja laulaminen musiikkiryhmän jäsenenä
-Soittaminen musiikkiryhmän jäsenenä
-Musiikkiliikunta
-Ääniympäristön ja musiikin kuuntelu ja siitä keskusteleminen
-Musiikin luova tuottaminen
-Musiikkitegnologian käyttö
-Kulttuurinen osaaminen
-Musiikillisten käsitteiden ja symbolien käyttö
-Musiikin hyvinvointivaikutusten tunnistaminen
-Kuulosta sekä musisointi- ja ääniympäristön turvallisuudesta huolehtiminen
-Oppimisen taidot