9. luokka
Yhteishaku-info (English instructions below)
Huoltajan muistilista
Hakeutumisvelvoite
Jokaisella oppivelvollisella on hakeutumisvelvoite. Tämä tarkoittaa, että nuoren, joka on oppivelvollinen, on hakeuduttava ennen perusopetuksen viimeisen vuosiluokan päättymistä toisen asteen koulutukseen, valmentavaan koulutukseen tai muuhun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvaan koulutukseen. Oppivelvollinen voi hakeutua koulutukseen yhteishaun tai jatkuvan haun kautta. Yhteishaku on perusopetuksen päättävän päähakuväylä.
Huoltajan kuuleminen Kuopiossa
Huoltajaa tulee kuulla nuoren hakeutuessa koulutukseen. Peruskoulut voivat järjestää huoltajan kuulemisen päättämällään tavalla.
Huoltajan kuuleminen tapahtuu Kuopiossa Wilma-lomakkeella. Lomake löytyy selaimella huoltajan profiilista kohdasta https://kuopio.inschool.fi/ > Lomakkeet > Haku perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin, huoltajan kuuleminen. Lomakkeella huoltaja ilmoittaa yhdessä oppilaan kanssa seuraavat asiat:
- Tekeekö oppilas yhteishaun kotona vai koulussa (rasti ruutuun).
- Oppilaan hakukohteet 1–7 (kirjoitetaan lomakkeeseen ja mahdollinen pääsykoe rastitetaan).
- Mahdollinen hakeminen harkintaan perustavassa valinnassa (rasti ruutuun).
- Mahdollinen hakeminen vaativana erityisenä tukena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen (rasti ruutuun).
Lomake tulee täyttää ennen yhteishaun alkua viimeistään 14.2.2025.
Jos oppilas ilmoittaa huoltajan sähköpostiosoitteen yhteishaun hakemuksella, huoltaja saa sähköpostiinsa tiedon hakijan hakemuksesta. Peruskoulun opinto-ohjaajalla on mahdollisuus nähdä ja tarkistaa hakijan yhteishaun hakutoiveet opiskelijavalintarekisteristä. Opinto-ohjaaja voi kertoa hakijan hakutoiveet vanhemmille, jos he niitä tiedustelevat.
Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaku
Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaussa hakija voi hakea yhdellä hakulomakkeella yhtenä hakuaikana ammatillisiin perustutkintoihin, lukioihin, vaativan erityisen tuen perusteella järjestettävään ammatilliseen koulutukseen, TUVA-koulutukseen, TELMA-koulutukseen tai kansanopistojen oppivelvolliselle tarkoitettuihin vapaan sivistystyön linjoille.
Yhteishaussa mukana olevat koulutukset
Yhteishaussa mukana olevat koulutukset löytyvät Opintopolku.fi:stä. Ennen hakua hakulomakkeen täyttämistä voi harjoitella Opintopolusta löytyvällä yhteishaun demolomakkeella.
Harkintaan perustuva valinta
Hakijalla voi olla jokin erityinen henkilökohtainen syy, jonka vuoksi hän hakee harkintaan perustuvassa valinnassa (oppimisvaikeudet, sosiaaliset syyt tai riittämätön tutkintokielen kielitaito) ammatilliseen koulutukseen. Kaikki perustelut ja todistukset on lähetettävä hakuaikana kaikkiin niihin oppilaitoksiin, joihin hän hakee harkintaan perustuvan valinnan menettelyllä.
Jos hakija on opiskellut sekä äidinkielen että matematiikan oppimäärän yksilöllistettynä, hän hakee automaattisesti harkinnanvaraisessa valinnassa. Tämä tarkoittaa sitä, että koulutuksen järjestäjä arvioi erikseen hakijan koulutustarpeen ja edellytykset suoriutua opinnoista, eikä hakijalle lasketa valintapisteitä.
Hakeminen käytännössä
Yhteishaun hakulomake täytetään osoitteessa Opintopolku.fi. Hakuaika on 18.2.-18.3.2025. Hakuaika päättyy viimeisenä hakupäivänä kello 15.
Hakija voi hakea yhteishaussa 1–7 hakutoiveeseen. Hänen tulee asettaa hakulomakkeella hakutoiveet mieluisuusjärjestykseen. Järjestys kannattaa miettiä tarkkaan, sillä hakija valitaan ylimpään hakutoiveeseen, johon hänen valintamenestyksensä riittää. Alemmat hakutoiveet peruuntuvat automaattisesti, eikä hakija voi enää tulla valituksi niihin.
Hakulomakkeen täyttäminen
Hakija täyttää hakulomakkeen omilla yhteystiedoillaan. Lomakkeelta näkee, kun kaikki tarvittavat tiedot on syötetty, jonka jälkeen hakemuksen lähettäminen on mahdollista. Hakijan ei tarvitse täyttää arvosanoja hakemukselle, koska ne saadaan suoraan oppilaitoksesta. Hakulomakkeen tiedot tallennetaan opiskelijavalintarekisteriin.
Hakijan sähköposti on pakollinen tieto. Lisäksi hakija voi ilmoittaa huoltajan (1–2 huoltajaa) nimen, puhelinnumeron ja sähköpostin. Hakija saa hakemuksen perillemenosta viestin sähköpostiinsa. Huoltaja saa huollettavan hakemuksen perillemenosta sähköpostiviestin, jos hakija on antanut hakulomakkeella huoltajan sähköpostiosoitteen.
Hakijalta voidaan pyytää hakulomakkeen lisäksi liitteitä, jos hän hakee harkinnanvaraisessa valinnassa tai erityisoppilaitokseen. Ohjeet liitteiden toimittamiseen kerrotaan hakulomakkeella sekä hakijalle ja huoltajalle lähetettävässä sähköpostiviestissä. Hakiessa musiikkialan koulutukseen tai kansanopistojen opistovuosikoulutukseen, hakijaa pyydetään tarkistamaan hakulomakkeella olevasta linkistä, jos hänen tulee lähettää oppilaitokseen liitteitä hakulomakkeen lähettämisen lisäksi.
Hakutoiveiden muuttaminen
Hakutoiveita ja hakutoivejärjestystä voi muuttaa vain hakuaikana. Hakija voi tehdä muutoksia hakutoiveisiinsa muokkauslinkin kautta, jonka hän saa sähköpostiinsa hakemuksen vahvistusviestin mukana. Jos hakija tekee muutoksia, muutoksista lähtee aina viesti myös huoltajan sähköpostiin. Huoltaja ei voi muuttaa hakijan hakutoiveita. Hakija voi tehdä hakutoivemuutoksen hakuaikana myös kirjallisesti Opetushallituksen neuvontapalveluun tai vahvasti tunnistautumalla Oma Opintopolku -palvelussa.
Pääsy- ja soveltuvuuskokeet
Oppilaitokset voivat järjestää pääsy- ja soveltuvuuskokeita. Hakija saa erikseen kutsun kokeeseen. Jos hakijalla on useita saman alan hakutoiveita, hän saa kutsun vain ylimpään hakutoiveeseen, jonka tulos käy kaikkiin hakutoiveisiin. Tietyissä poikkeustapauksissa (esim. kulttuurialan koulutukset) hakija kutsutaan erikseen pääsykokeeseen jokaiseen hakutoiveeseen. Jos hakija ei osallistu kokeeseen, hän ei voi tulla hyväksytyksi kyseiseen koulutukseen. Tietyissä koulutuksissa, joissa on terveydentilavaatimuksia, hakija voidaan jättää valitsematta koulutukseen, jos hän saa 0 pistettä kokeesta.
Opiskelijavalinnat
Valtakunnalliset valintaperusteet käytössä
Opiskelijat valitaan ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen opetus- ja kulttuuriministeriön päättämien valtakunnallisten valintaperusteiden mukaan.
Oppilaitokset päättävät omista valintaperusteistaan erityisoppilaitosten koulutuksissa, TUVA-koulutuksissa ja opistovuosi oppivelvollisille -koulutuksissa. Lisää tietoa valintaperusteista löytyy koulutusten tiedoista Opintopolussa ja oppilaitosten omilta nettisivuilta.
Terveydentilavaatimukset ammatillisessa koulutuksessa
Koulutusvalintaa pohdittaessa on mietittävä myös hakijan terveydentilaa. Lähtökohtana on, että terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa henkilöä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työssäoppimiseen silloin, kun opintoihin sisältyy alaikäisen turvallisuutta, potilas- tai asiakasturvallisuutta taikka liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia.
Hakijalta voidaan kysyä hakulomakkeella, onko hänellä terveydellisiä seikkoja, joilla voi olla vaikutusta opiskelijavalintaan. Oppilaitos voi pyytää tarvittaessa hakijalta lisätietoja. Koulun opinto-ohjaaja ja terveydenhoitaja voivat auttaa terveydentilapohdinnoissa.
Opiskelijavalinnasta ilmoittaminen
Oppilaitokset päättävät opiskelijavalinnasta ja ilmoittavat valintojen tulokset hakijoille aikaisintaan 12.6.2025.
Opetushallitus lähettää kaikille hakijoille sähköpostitse ilmoituksen opiskelijavalinnan tuloksista. Ilman opiskelupaikkaa jääneet hakijat saavat tuloskirjeessä lisäohjeistusta jatkoa varten.
Opiskelupaikan vastaanottaminen
Opiskelijan tulee mahdollisimman pian tuloksen saatuaan ottaa opiskelupaikka vastaan, mutta viimeistään 26.6.2025. Hyväksytty hakija saa sähköpostiinsa linkin, jonka kautta voi ottaa opiskelupaikan vastaan. Oppilaitokset voivat edelleen edellyttää, että hyväksytty hakija ilmoittaa paikan vastaanottamisesta lisäksi oppilaitokseen (oppilaitoksen ohjeistamalla tavalla).
Hyväksyminen varasijalta
Jos hakija on varasijalla, hän voi tulla hyväksytyksi vapautuvalle opiskelupaikalle. Varasijalta hyväksyminen tapahtuu automaattisesti sitä mukaa kun paikkoja vapautuu. Hakija voi tulla hyväksytyksi varasijalta 15.8.2025 asti.
Opiskelupaikan vastaanottaminen ei vaikuta varasijoihin. Vaikka hakija on ottanut opiskelupaikan vastaan, hän on edelleen varasijalla mahdollisille ylemmille hakutoiveille. Jos hakija vastaanottaa varasijalta paikan, hänen pitää perua aiemmin vastaanottamansa paikka.
Ilman opiskelupaikkaa yhteishaun jälkeen
Jatkuvat haut
Oppilaitokset järjestävät omia jatkuvia hakuja sekä vapaaksi jääneille että vapautuville opiskelupaikoille. Jatkuvissa hauissa oppilaitokset päättävät hakuajoista, hakumenettelyistä ja valintaperusteista.
Oppivelvollisen ohjausvastuu
Jos oppivelvollinen ei saa opiskelupaikkaa yhteishaussa, perusopetuksen järjestäjä on velvollinen antamaan ohjeistusta myös kevätlukukauden päätyttyä. Jos oppivelvollinen nuori vielä kesän jälkeen on ilman opiskelupaikkaa tai keskeyttää aloittamansa opinnot, ohjaus- ja valvontavastuu siirtyy peruskoulun tai koulutuksen järjestäjän ilmoituksen perusteella nuoren asuinkunnalle.
Lisätietoja
Tietoja koulutustarjonnasta ja koulutukseen hakeutumisesta saa
- peruskoulujen opinto-ohjaajilta
- lukioista ja ammatillisista oppilaitoksista sekä kansanopistoista
- Opintopolun hakeutumiseen liittyvistä osioista ja koulutustarjontaosiosta
.........................................................................
Guardian’s checklist
Obligation to Apply
Each person of compulsory school age is obligated to apply. This means that a young person of compulsory school age must apply for upper secondary education, preparatory education or other compulsory education before the end of the final year of basic education. A person of compulsory school age can apply for education through the joint application procedure or the rolling application procedure. The joint application is the main route for applying for education as basic education comes to an end.
Hearing the guardian in Kuopio
The guardian must be heard when the young person applies for education. Basic education schools may conduct the hearing with the guardian in a manner determined by themselves.
In Kuopio, guardians are heard through a Wilma form. The form can be found in the guardian's profile with a browser at https://kuopio.inschool.fi/ > Forms > Application for post-basic education, guardian’s hearing. On the form, the guardian and the pupil together provide the following information:
- Whether the pupil completes the joint application at home or at school (tick the box).
- The pupil's application choices 1–7 (these are to be written on the form and possible entrance exams ticked).
- Possible application for discretionary admission (tick the box).
- Possible application for vocational education with intensive special support (tick the box).
The form must be filled in before the start of the joint application procedure, at the latest by 14.2.2025.
If the pupil provides a guardian's email address on the application form, the guardian will receive an email informing them of the applicant's application. The basic education study counsellor has the possibility to view and check the applicant's joint application preferences in the student admissions register. The study counsellor can tell the application preferences of the applicant to the parents if they ask.
The joint application procedure for post-basic education
In the joint application for post-basic education, the applicant can apply with one application form and during one application period for vocational upper secondary qualifications, general upper secondary schools, vocational education under intensive special support, TUVA education, TELMA education, or for the educational lines intended for compulsory school-age individuals at folk high schools.
Educational programmes included in the joint application procedure
Educational programmes included in the joint application procedure can be found at Studyinfo.fi. Before applying, you can practice filling in the application form by using the joint application demo form at Studyinfo.
Discretionary admission
The applicant may have a specific personal reason for applying to vocational education through discretionary admission (learning difficulties, social reasons, or insufficient proficiency in the language of instruction). All justifications and certificates must be sent during the application period to all educational institutions the applicant is applying to through the discretionary admission procedure.
If the applicant has studied an individualised syllabus in both mother tongue and mathematics, they will automatically apply through the discretionary admission procedure. This means that the education provider will assess the applicant's educational needs and ability to complete the studies separately, and admission points will not be assigned to the applicant.
Applying in practice
The joint application form is filled in at Studyinfo.fi. The application period is 18.2.-18.3.2025. The application period ends on the final day of application at 3 PM.
The applicant can apply for 1–7 preferences in the joint application. The applicant must rank their preferences in order of preference on the application form. It is worth thinking carefully about the order, as the applicant will be selected for the highest preference where their admission success meets the requirements. Lower preferences will automatically be cancelled, and the applicant can no longer be selected for them.
Filling in the application form
The applicant fills in the application form with their own contact details. The form indicates when all the necessary information has been entered, after which the application can be submitted. The applicant does not need to enter their grades on the application as they are obtained directly from the educational institution. The information on the application form is saved in the student admissions register.
The applicant's email address is a required piece of information. In addition, the applicant can provide the name, telephone number and e-mail address of a guardian (1–2 guardians). The applicant will receive an email confirmation once the application has been successfully submitted. The guardian will receive an email confirmation of the submitted application if the applicant has provided the guardian's email address on the application form.
The applicant may be asked to provide attachments to the application form if they are applying through discretionary admission or to a special education institution. Instructions for submitting the attachments are provided on the application form and in the email sent to the applicant and their guardian. When applying for music education or the year-long programmes at folk high schools, the applicant is asked to check the link on the application form to see if they need to provide the educational institution with attachments to the application form.
Changing application preferences
Application preferences and the order of preferences can only be changed during the application period. The applicant can make changes to their preferences through the edit link, which they will receive in the confirmation email after submitting the application. If the applicant makes any changes, a message will always be sent also to the guardian's email address. A guardian cannot change the applicant's preferences. During the application period, the applicant can also make changes to their preferences in writing to the advisory service of the Finnish National Agency for Education or by strongly identifying themselves at the My Studyinfo service.
Entrance and aptitude tests
Educational institutions may organise entrance and aptitude tests. The applicant will receive a separate invitation to the test. If the applicant has multiple application preferences in the same field, they will receive an invitation only for the highest-ranked preference, and the result will apply to all preferences. In certain exceptional cases (e.g., education in the field of culture), the applicant will be invited to a separate entrance test for each application preference. If the applicant does not participate in the test, they cannot be admitted to the programme in question. In certain programmes with health requirements, the applicant may be disqualified from admission if they score 0 points on the test.
Student admissions
National selection criteria in use
Students are selected for vocational and general upper secondary education based on the national selection criteria determined by the Ministry of Education and Culture.
Educational institutions decide on their own selection criteria for special education programmes, TUVA education, and the year-long "opistovuosi oppivelvollisille” programmes at folk high schools. More information about the selection criteria can be found in the programme details at Studyinfo and on the institutions' own websites.
Health requirements in vocational education
When considering educational choices, the applicant's health condition should also be taken into account. As a general rule, health or functional capacity should not be an obstacle to admission. However, a person cannot be admitted as a student if their health or functional capacity does not allow them to perform study-related tasks in practice or to participate in work-based learning, when the studies include requirements related to the safety of minors, patients, customers, or traffic.
The applicant may be asked on the application form if they have any health-related issues that could impact the student admission process. The educational institution may ask the applicant for further information if necessary. The study counsellor and nurse can help with health considerations.
Notification of student admission
Educational institutions decide on the student admissions and inform applicants of the results at the earliest on 12.6.2025..
The Finnish National Board of Education sends all applicants an email with the results of the student admissions. Applicants who do not receive a study place will receive additional instructions for the next steps in the result letter.
Accepting a study place
The student should accept the study place as soon as possible after receiving the result, but no later than 26.6.2025.. Once accepted, the applicant will receive an email with a link through which they can accept the study place. Furthermore, educational institutions may require the accepted applicant to also notify the institution that they accept the study place (in the manner instructed by the institution).
Acceptance from a reserve list
If the applicant is on a reserve list, they may be admitted to a study place that becomes available. Acceptance from the reserve list takes place automatically as places become available. The applicant can be admitted from the reserve list until 15.8.2025.
Accepting a study place does not affect the reserve list positions. Even if the applicant has accepted a study place, they remain on the reserve list for any higher application preferences. If the applicant accepts a place from the reserve list, they must cancel the place they previously accepted.
Without a study place after the joint application procedure
Rolling applications
Educational institutions organise their own rolling admissions for both remaining and newly-available study places. In rolling admissions, educational institutions decide on the application periods, application procedures, and selection criteria.
The responsibility for guiding a compulsory education student
If a compulsory education student does not receive a study place in the joint application procedure, the basic education provider is obligated to provide guidance even after the end of spring semester. If a young person of compulsory school age still has no place to study after the summer or drops out of the studies they have started, the responsibility for guidance and supervision is transferred to their municipality of residence, based on a notification from the basic education provider or education organiser.
Additional information
For information on education offerings and how to apply, please contact
- study counsellors in basic education
- general upper secondary schools, vocational schools and folk high schools
- application-related sections at Studyinfo as well as the education offerings section
Minne peruskoulun jälkeen?
Minne opiskelemaan?
Opintopolku.fi
Ammatteihin ja työhön liittyviä linkkejä
Ammatinvalinta.fi -sivusto
Tämän sivuston tarkoituksena on auttaa sinua pohtimaan näitä kysymyksiä. Löydät täältä hyödyllistä tietoa sekä hauskoja tehtäviä.
Ammattiosaaja
Kunkoululoppuu -sivusto
Ammattinetti
Töissä.fi -korkeakouluista valmistuneet työelämässä
MyTech.fi
Tutustu MyTechin ammattiesittelyihin – ehkä löydät sen, mitä olet etsinyt.
Tutustu eri koulutusaloilla ja -asteilla opiskelleisiin teknologiayritysten ammattilaisiin.
He kertovat kokemuksistaan; työstään ja osaamisestaan sekä opintotaustastaan.
Ammattiesittelyt ovat videoita, tekstitarinoita ja aikajanoja.