Ruokapäiväkirja

Ruokapäiväkirja

Projektityön yhtenä osa-alueena on tarkastella omaa päivittäistä ravintoaineiden saantia ja verrata sitä suomalaisiin terveyssuosituksiin. Lue ohjeet kokonaan ennen kuin aloitat. ÄLÄ SULJE OHJELMAA ENNEN KUIN OLET TEHNYT KAIKKI VAIHEET!

1. Kirjaa vähintään yhden vuorokauden ajan ylös omaan vihkoon kaikki ruokailusi (ruuat ja juomat). Kannattaa ryhmitellä ruokailut esim. aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala.

Pyri kirjaamaan ylös kaikki ruoka-aineet ja niiden määrät. Esim. jos syöt aamupalaksi ruisleipäpalan, missä on päällä margariinia, kaksi viipaletta keittokinkkua, juustosiivu ja 3 kurkkupalaa ja tämän lisäksi keskikokoisen banaanin ja 2dl:n maitolasin, niin kirjaat nämä kaikki ylös.

2. Syötä syödyt ruoka-aineet ja juodut nesteet määrineen ravintolaskuriin. Esim. fineli ruokapäiväkirja.

3. Kun olet valmis sivun oikeasta ylälaidasta löytyy (Terveyden ja hyvinvointilaitokset logon alta) löytyy "lataa tiedot taulukkona Excel". Tallenna taulukko omaan o365 OneDriveen ja liitä lopuksi projektityöhön.

4. Sivun alalaidassa näkyy "päivittäinen energiansaanti-diagrammi", mikä ilmaisee ravintoaineiden määrät suhteessa suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Mikäli diagrammi ei näy, päivitä sivu osoiterivin vieressä olevalla ympyränuolta painamalla. Ota tästä kuvakaappaus ja lisää se esim. Wordiin tai tallenna kuvana (jpg) osaksi omaa projektityötä.

5. Nyt voit sulkea finelin ohjelman.

Muista, että tässä osuudessa ei arvostella ravintoasi, vaan tutkitaan kuinka hyvin se täyttää tämän hetkiset ravintosuositukset! Ole siis rehellinen ja pyri tarkkuuteen. Näin saat parhaan annin tehtävästä.

Vertailuun voit käyttää esimerkiksi ravintoaineet-peda.net sivujen etusivun oikeasta reunasta löytyvää linkkiä vuoden 2014 ravitsemussuosituksiin tai voit etsiä netistä tälle vuodelle annetut suositukset ja prosenttituloksia kansallisiin vertailuarvoihin.