7 Oppilashuolto ja muu oppilaan tuki
Tuen toteuttaminen
Koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatiminen
Oppilas- ja opiskeluhuoltolain 13 §:n mukaista opiskeluhuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan oppilaitoskohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä oppilaitoksen henkilöstön, opiskelijoiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelman sisältö on tarkennettu opetussuunnitelman perusteissa.
Suunnitelma tulee olla huoltajien nähtävissä jokaisen koulun kotisivulla, eikä sitä kirjata erikseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelma päivitetään vuosittain samassa aikataulussa lukuvuosisuunnitelman kanssa.
Oppilashuoltosuunnitelmassa tulee olla alla olevat sisällöt:
1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut
2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat
3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen
4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen
Linkkejä:
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Perusopetuksen opetussuunnitelma: Yhteistyö kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten kanssa
Lisätietoja:
kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151
Psykologi- ja kuraattoripalvelut
Psykologit ja kuraattorit osallistuvat omien koulujensa oppilashuoltotyön suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Psykologit ja kuraattorit voivat osallistua myös omilla kouluillaan tapahtuvaan koulun kehittämistyöhön, opetushenkilöstön kokouksiin, suunnittelupäiviin ym., jotka liittyvät yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.Lukuvuoden 2020 - 2021 painopisteet:
- Terveelliset elämäntavat (etenkin huumausaineiden käyttöön liittyvä ennaltaehkäisevä työ ja puuttuminen)
- Yhteisöllisen oppilas- ja opiskelijahuollon kehittäminen (kouluun kiinnittymisen vahvistaminen, kiusaamisen ennaltaehkäisy ja puuttuminen)
- Vanhemmuuden tuki ja monitoimijaisen yhteistyön kehittäminen
- Monitoimijaisen yhteistyön kehittäminen opiskeluhuollossa
Linkkejä:
Peruskoulujen koulupsykologi- ja kuraattoripalvelut
Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki
Lisätietoja:
Kasvun ja oppimisen tuen päällikkö Miia Uotinen 044 718 4066
Kasvatusjohtaja Juha Parkkisenniemi 044 718 4008
Kouluterveydenhuoltopalvelut
Kuopion kaupungin kouluterveydenhuollon perustehtävänä on tukea jokaisen koululaisen mahdollisimman tervettä kasvua ja kehitystä sekä vahvistaa oppimisen ja terveen aikuisuuden edellytyksiä. Kouluterveydenhuolto edistää terveyttä terveysneuvonnan keinoin, tunnistaa ja vahvistaa terveyttä suojaavia tekijöitä sekä pyrkii puuttumaan ongelmiin mahdollisimman varhain. Tavoitteena on koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä terveen kasvun ja kehityksen tukeminen yhteistyössä oppilaiden ja heidän perheidensä, oppilashuollon, opettajien ja muun koulun henkilöstön kanssa.
Valtioneuvoston antaman asetuksen (338/2011) mukaan kunnan on järjestettävä oppilaalle terveystarkastus jokaisella vuosiluokalla. Oppilaalle tehdään peruskoulun aikana yhteensä yhdeksän terveystarkastusta. Laajat terveystarkastukset järjestetään oppilaille koulun alkaessa 1. luokalla, murrosiän alkaessa 5. luokalla ja peruskoulun loppuvaiheessa jatko-opintoihin valmistauduttaessa 8. luokalla.
Terveystarkastuksissa kiinnitetään tehostetusti huomiota oppilaan ja koko perheen hyvän arkirytmin hallintaan (riittävä uni, lepo, liikunta ja ulkoilu sekä terveelliset ja säännölliset ateriat), riskikäyttäytymiseen (päihteiden käyttö) ja painonhallintaan (ylipaino ja syömishäiriöt).
Myös monitoimijaista yhteistyötä tehdään oppilashuollon muun henkilöstön, etenkin koulukuraattoreiden ja – psykologien kesken. Tavoitteena on erityistä tukea ja ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tarvitsevien oppilaiden tunnistaminen, tukeminen ja seuraaminen.
Lisätietoja:
kouluterveydenhoidon palveluesimies Maiju Tirri 044 718 5940
Aamu- ja iltapäivätoiminta
Kaupunki järjestää koululaisten iltapäivätoimintaa yhteistyössä eri palveluntuottajien kanssa. Ensisijaisesti iltapäivätoimintaa tarjotaan 1. luokan ja erityisopetuksen oppilaille. Jos ryhmissä on tilaa, vapaita kerhopaikkoja tarjotaan 2. vuosiluokan oppilaille. Mikäli vapaita paikkoja jää, yksityis- ja haja-asutusalueen kouluissa voidaan tarjota vapaita kerhopaikkoja myös vanhemmille oppilaille.
Iltapäivätoimintaa järjestetään arkikoulupäivinä pääsääntöisesti klo 12.00 – 16.00. Haja-asutusalueen ryhmien toiminta-ajoissa voi olla poikkeuksia. Kuopion kaupungin ohjeet löytyvät osoitteesta https://www.kuopio.fi/perusopetuksen-iltapaivatoiminta.
Linkkejä:
Aamu- ja iltapäivätoiminnan toimintasuunnitelma
Lisätietoja:
iltapäivätoiminnan suunnittelija Maria Louhimo 044 718 4114
Kulttuuripalvelut
Kulttuuripolku muodostaa perusopetuksen tavoitteellisen kulttuurikasvatussuunnitelman minimitason, joka toteutuu lukuvuosittain ja sisältää luokat 1 - 9. Polku muodostuu vuosittain toteutettavista kulttuurikohdevierailuista ja/tai koulussa toteutettavista taidetyöpajoista. Polkujen työpajat ovat auki lukukauden alussa. Kaikista polkuun liittyvistä asioista ja aikatauluista tiedotetaan kulttuurikuriirien välityksellä ja Pedanetissä: Kulttuuripolku kouluille ja varhaiskasvatukselle
Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma
Lisätietoja:
kulttuurisuunnittelija Jonna Forsman 044 718 2468
Linkkejä:
STM: Kouluterveydenhuolto
THL: Kouluterveydenhuolto
Kuopion kulttuurikasvatussuunnitelma
Koululiikunta
Koululiikunnan tapahtumat, ohjeet uimaopetukseen ja ajankohtaiset tiedot löytyvät Peda.netistä.
Liikkuva koulu -toimintamallin mukaiset toimenpiteet ja kehittäminen suunnitellaan toteutetaan koulun nykytilan arvioinnin pohjalta.
Lisätietoja:
koululiikunnan koordinaattori Lari Kilpeläinen 044 718 1439
liikunnanohjaaja Teemu Turunen 044 718 1042
Kouluruokailu
Kouluruokailu tulee ajoittaa klo 10.30 – 12.30 väliselle ajalle ja siihen käytettävä aika tulisi olla vähintään 30 minuuttia oppilasta kohden. Ruokailu ei saa vähentää opetukseen käytettävää aikaa.
Erityisruokavalion tarpeen ilmaantuessa oppilas huoltajineen ohjataan kouluterveydenhoitajan vastaanotolle, jossa täytetään erikoisruokavalioilmoitus keittiötä varten. Koululaisen erityisruokavalion tarvetta arvioidaan lisäksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla yhdessä huoltajan kanssa ensimmäisen, neljännen ja seitsemännen luokan laaja-alaisessa terveystarkastuksessa. Sekä koululaisten että henkilökunnan erityisruokavalioilmoituslomakkeet saa kouluterveydenhoitajalta.
Kouluruokasuositusten mukainen välipala tarjoillaan klo 13.00 – 15.00 välisenä aikana. Tarkemmista aikatauluista sovitaan koulukohtaisesti ruokailijoiden tarpeiden mukaan.
Juhlapäiviä vietetään juhlavamman aterian muodossa pääsiäisenä, itsenäisyyspäivänä sekä jouluna. Juhla- ja teemapäivien vietto voidaan kytkeä yhteistyössä ruokapalvelun tuottajan kanssa koulun opetus- ja kasvatustehtävään sekä eri oppiaineisiin, jolloin ne lisäävät osaltaan oppilaiden tapa- ja juhlakulttuurin tuntemusta.
Jokaisessa koulussa tulee käsitellä kouluruokailun toimivuutta koulukohtaisena kokonaisuutena. Käsittely voi tapahtua erikseen nimettävässä toimikunnassa (opetus-, ruokapalvelu-, huoltaja- ja oppilasedustus) tai yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä, kun käsitellään koulutyön järjestämistä oppimista ja hyvinvointia edistävästi.
Koulu määrittelee ruokailun järjestelyt (valvonta ja ruokailuvuorot).
Lisätietoja:
palvelujohtaja Sari Karttunen 044 426 0501
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151
Koulukuljetukset
Koulu järjestää kuljetusta odottavien oppilaiden valvonnan.
Linkkejä:
Koulukuljetukset ja vaaralliset koulumatkat
Lisätietoja:
kuljetussuunnittelija Kirsi Ahtonen 044 718 4225
talouspäällikkö Raija Heinonen 044 718 4221
Koulun toimenpiteet
Hatsalan klassillisen koulun oppilashuollon suunnitelma ja siihen kuuluvat liitteet löytyvät osoitteesta Oppilashuolto.
Terveydenhoitajan palvelut ovat oppilaiden käytettävissä päivittäin. Akuuttivastaanottoaika ei ole tällä hetkellä käytössä. Lisätietoa koululääkärin ja kouluterveydenhoitajan palveluista koulun sivuilta kohdasta Kouluterveydenhoitajan ja koululääkärin palvelut.
Oppimisen tueksi koulussa on tarjolla myös erityisopettajien, opinto-ohjaajien ja koulukuraattorin ja koulupsykologin palvelut.
Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä kokoontuu neljä kertaa lukuvuoden aikana. Oppilaiden edustajina toimivat oppilaskunnan jäsenet, huoltajat ja tarvittaessa tukioppilaat.
Lisäksi lukuvuoden aikana on kuusi muuta oppilashuoltoryhmän kokousta, joissa käsitellään koulun oppilashuollosta esille tulleita asioita. Oppilaan tuki-vastuu- ja kehittämisryhmän kanssa tehdään tässä yhteistyötä.
Tukioppilaiden ja oppilaskunnan roolia kouluarjessa vahvistetaan. Tavoitteena on, että tukioppilaat ovat säännöllisesti oman tukiluokkansa kanssa tekemisissä erityisten tukioppilastuntien ja tapahtumien ohella tavallisessa kouluarjessakin. Oppilaskunnan hallituksen tulee olla aktiivinen vaikuttaja kouluyhteisössä. Oppilaskunnan hallitus pyrkii vaikuttamaan esimerkiksi kouluviihtyvyyttä parantavissa asioissa. https://peda.net/kuopio/p/hatsala/oppilaskunta
Luokkatasopalaveri luokkien tilanteiden seuraamiseksi pidetään lukuvuoden aikana vähintään kerran lukukaudessa. Näissä kokouksissa tarkastellaan yleisen tason asioita, kuten poissaoloja ja myöhästymisiä tai oppimisen tuen portaita. Paikalla ovat rehtori, luokanohjaajat, opinto-ohjaaja sekä erityisopettaja ja tarvittaessa myös terveydenhoitaja ja koulukuraattori.
Aineenopettaja informoi luokanohjaajaa ja erityisopettajaa luokan huolenaiheista. Tarvittaessa luokanohjaaja kutsuu koolle luokkaa opettavat opettajat. Oppimisen tukeen liittyvässä viestinnässä oppilasasiat tiedotetaan Wilman kautta. Luokanohjaaja tapaa vuosittain luokkansa oppilaat yhdessä huoltajien kanssa oppimiskeskustelussa.
Kouluruoka syödään erillisessä ruokalarakennuksessa. Oppilaita ohjataan koko kouluvuoden ajan ruokailemaan säännöllisesti kouluruokalassa. Koulussa tarjoillaan maksullinen välipala klo 13 – 13.15 välitunnilla.
Kiusaamisen vastainen toiminta
Koulussamme noudatamme kunnioittavaa ja huomaavaista käytöstä. Kaikkeen kiusaamiseen puututaan ja kaikilla on vastuu puuttua kiusaamiseen.
Luokanohjaaja puuttuu luokassaan tapahtuvaan kiusaamiseen. Koulussa toimii myös KiVa-tiimi, joka hoitaa vakavampia ja pitkäaikaisempia kiusaamistapauksia, jotka eivät ole selvinneet luokanohjaajan toimin. Pohdimme yhdessä ennaltaehkäisevän työn kehittämistä. Lukuvuonna 2020-2021 KiVa-tiimin jäsenet ovat Katri Malinen, Taru Nevalainen-Yakovlev, Soili Remsu ja Katja Halonen. Myös koulun ulkopuoliset tahot voivat tulla avuksi tarvittaessa. Poliisin Ankkuri-tiimin kanssa tulemme tekemään yhteistyötä esim. some-käyttäytymisessä.
Kiusaamisen vastainen toiminta on kiinteä osa koulun toimintaa, sillä koulun tulisi olla jokaiselle oppilaalle turvallinen työskentelypaikka. Lukuvuoden aikana toimintaa pyritään kehittämään siten, että valitut vastuuopettajat, tukioppilaat ja oppilaskunta yhdessä koulun johdon ja kolmansien osapuolten (esimerkiksi kaupungin nuorisotyö) miettivät välineitä kiusaamisen ennaltaehkäisyyn sekä kiusaamistapausten tehokkaaseen selvittämiseen.