1 Johtaminen

Koulun johtamisen periaatteet

Koulun johdon keskeisenä tehtävänä on edistää opetuksen arvopohjan ja koulun perustehtävän toteutumista. Johtamisessa on tärkeää tunnistaa kouluyhteisön vahvuudet ja kehittämishaasteet, vahvistaa itsearviointia sekä kehittää pedagogista johtamista. Koulun rehtorin velvollisuutena on kehittää myös itseään johtajana.

Johtamisessa tulee noudattaa hyvän hallinnon mukaisia toimintatapoja. Koulun johtaminen on vuorovaikutteista ja osallistavaa. Kouluissa on johto- tai suunnitteluryhmät (-tiimit), joiden tehtävänä on rehtorin tukena suunnitella ja kehittää toimintaa. Tiimien kokoonpanosta ja tehtävistä päättää koulun rehtori. Johtamista arvioidaan säännöllisesti.

Kouluissa käydään vuosittain kehityskeskustelut tai niitä vastaavat prosessit kaupungin linjausten mukaisesti. Johtamista kehitetään ja tuetaan pitkäjänteisellä johtamisosaamiskoulutuksella.

Koulun lukuvuosisuunnitelmassa kuvataan, miten johtaminen on organisoitu (joryt, kehittämistiimit, henkilöstön työnjako, vastuut). Koulutyön suunnittelussa ja toteuttamisessa keskeistä on opettajien, ohjaajien ja muun henkilökunnan yhteistyö.

Ys-ajan käytöstä sovitaan ja sen toteutumista seurataan. Ys-ajan käyttö sekä suunnittelu- ja kokouskäytännöt kirjataan lukuvuosisuunnitelmaan.

Sisäisen ja ulkoisen viestinnän suunnitelma päivitetään ja henkilöstö perehdytetään siihen.

Lisätietoja:
opetusjohtaja Leena Auvinen 044 718 4003
perusopetuspäällikkö Taina Vainio 044 718 4018
perusopetuspäällikkö Mika Kuitunen 044 718 5151

Koulun johtamisen toimenpiteet

Koulun toiminnasta vastaa koulun rehtori Jaana Kujala. Apulaisjohtaja Jenni Kettunen toimii rehtorin sijaisena tarvittaessa. Mikäli sekä rehtori että apulaisjohtaja ovat poissa, Juhapekka Tuomainen ja Elina Korhonen ovat vastuussa koulun toiminnasta. 

Apulaisjohtajan tehtäviin kuuluvat lyhytaikaiset sijaisjärjestelyt, koulunkäynnin ohjaajien työn organisointi (esim. ohjaajien työjärjestykset ja viikoittaiset työkokoukset), työjärjestysten laatimisessa avustaminen (esim. ryhmittely, ruokailuvuorot, välituntivalvonnat), jälki-istuntovalvontalistojen laatiminen. Apulaisjohtaja on yhteyshenkilö koulun tilavarauksissa ja arjen sujuvuuteen liittyvissä järjestelyissä. Apulaisjohtajalle kuuluu myös päivittäiseen johtamiseen liittyviä erillisiä rehtorin määräämiä tehtäviä. Apulaisjohtaja kuuluu koulun johtoryhmään. 

Jokainen henkilöstön jäsen kuuluu johonkin vastuu- ja kehittämisalueeseen. Niitä toimii koulussa viisi: 

  • Hyvinvoiva Hatsala 
  • Pedagogiikka 
  • Oppilaan osallisuus 
  • Kansainvälisyys ja kestävä kehitys 
  • Oppilaan tuki 

Vastuu- ja kehittämisalueiden tehtäviä ovat oman vastuualueen toiminnan suunnittelu ja koordinointi, käytänteiden kirjaaminen ja arviointi. Yksi ryhmän jäsenistä toimii aluevastaavana ja toimii johtoryhmässä. Johtoryhmä muodostuu aluevastaavista, rehtorista ja apulaisjohtajasta. Rehtori päättää ryhmien toiminta- ja päätäntävallasta. Ryhmien kokoonpanosta tehdään ehdotus toukokuussa. Syksyllä 2021 ryhmien kokoonpano tarkistetaan. Jäsenten toimintakausi on 2-3 vuotta, eivätkä kaikki jäsenet voi vaihtua yhtä aikaa. 

Koulun johtoryhmä organisoi koulun toimintaa ja kehittämistä. Johtoryhmän jäsenet valitaan vastuu- ja kehittämisryhmissä. Lukuvuonna 2020-2021 johtoryhmän jäsenet ovat Henry Grönholm, Juhapekka Tuomainen, Elina Korhonen , Jarkko Virtanen, Katri Malinen, apulaisjohtaja Jenni Kettunen ja rehtori Jaana Kujala. Johtoryhmän jäsenille maksetaan korvaus koulukohtaisista kehittämismäärärahoista. Johtoryhmä kokoontuu keskiviikkoisin klo 15-16 sekä tarvittaessa muulloinkin valmistelemaan esille otettavia ja päätettäviä asioita. Tavoitteena on, että asioista tiedottaminen on avointa ja kaikilla on mahdollisuus osallistua asioista päättämiseen. Johtoryhmän kokousten aiheet ovat näkyvissä ja käsitellyt asiat ovat luettavissa koulun peda.net-sivuilla. Myös vastuu- ja kehittämisryhmien kokouksista tehdään muistiot peda.net-sivuille. Opettajat voivat ehdottaa esille otettavia asioita vastuu- ja kehittämisryhmien kokouksissa, joissa asiasta keskustellaan ja tarvittaessa valmistellaan johtoryhmän käsittelyyn tuotavaksi. Myös muita yhteisiä asioita voidaan käsitellä vastuu- ja kehittämisalueryhmissä. Lukuvuonna 2020-2021 vastuu- ja kehittämisryhmille on annettu enemmän ys-aikaa toiminnan kehittämiseen ja tavoitteiden toteuttamiseen.  

Muut vastuualueet ja tehtävät (esim. turvallisuusvastaava, työhyvinvointipari, oppilaskunnan ohjaus) on sovittu opettajainkokouksessa lukuvuoden alkaessa. Vastuut jaetaan tasapuolisesti ja tehtäviä kierrätetään. 
 
Uusien opettajien perehdyttäminen toteutetaan niin, että luokanohjaajan ja aineryhmän tehtävien perehdyttämiseen nimetään vastuuhenkilöt. Lisäksi rehtori, apulaisjohtaja ja suojelujohtaja perehdyttävät lukuvuoden alussa uusia opettajia omalla vastuualueellaan. Lukuvuoden aikana otetaan käyttöön Intro-perehdytysohjelma.  
 
Työhyvinvointiasioita hoitavat rehtorin lisäksi Jenny Turunen ja Helena Nevalainen. Vastuu koulun turvallisuusasioista on rehtorin lisäksi turvatiimillä, johon kuuluvat suojelujohtaja Juhapekka Tuomainen ja Simo Haring sekä lisäksi ilkivalta-asioissa Jenni Kettunen ja Sirpa Suhonen.   

Koulun sisäisen tiedottamisen kanavia ovat koulun www-sivuilla sijaitseva viikkotiedote ja tapahtumakalenteri. Niiden ylläpitämisestä vastaavat rehtori ja apulaisjohtaja. Opettajat tiedottavat rehtorille tai apulaisjohtajalle opettajia tai koko koulua koskevista tapahtumista, jolloin ne merkitään viikkotiedotteeseen tai koulun kalenteriin. Viestinnässä käytetään Wilmaa, sähköpostia ja Peda.netia. Työn sujuvuuden vuoksi viestintäkanavien käytöstä ja sisällöistä on sovittu niin, että Wilmaa käytetään pääsääntöisesti oppilasasioista viestittämiseen Lisäksi tiedottaja selvittää henkilöstöhuoneessa olevan info-TV:n käyttöä sekä uudistaa ja selkeyttää koulun kotisivuja lukuvuoden 2019-2020 aikana.  

Lukuvuonna 2020-2021 sähköpostilla tiedotetaan yleisistä henkilöstöä koskevista asioista, Wilma-järjestelmällä myös koulun arkeen liittyvistä järjestelyistä (tapahtumien ja sijaisuuksien henkilöstöjärjestelyt). Tiedottajaksi on valittu Hannamari Kantonen. Tiedottaja huolehtii koulun peda.net-sivujen päivittämisestä sekä tuottaa sivuille oppilaita kiinnostavaa ajankohtaista sisältöä.  

Yhteisiä opettajainkokouksia järjestetään sovittuina ajankohtina. Työjärjestyksiin on merkitty ys-aika tiistaisin klo 8-9 ja torstaisin klo 8 - 9, jolloin pidetään vastuu- ja kehittämisryhmien kokouksia, yhteisiä henkilöstöpalavereja tai aine- ja työryhmäkohtaisia kokouksia. Virallisten opettajainkokousten esityslistat ovat etukäteen nähtävissä koulun www-sivuilla ja jokaisen kuuluu tutustua asioihin etukäteen. Henkilöstöpalaverien muistiot ovat koulun www-sivuilla ja kokousten pöytäkirjoja säilytetään kansliassa. Henkilöstöpalavereissa on mukana myös yksi koulunkäynnin ohjaaja, joka tiedottaa kokousasioista muille koulunkäynnin ohjaajille. 
 

Lukuvuosisuunnitelma laaditaan yhdessä työryhmissä. Johtoryhmä muokkaa lukuvuosisuunnitelman lopulliseen muotoonsa. Lukuvuosisuunnitelma käydään läpi vastuu- ja kehittämisalueiden kokouksessa. Muiden koulun suunnitelmien (pelastussuunnitelma, oppilashuoltosuunnitelma, hyvinvointisuunnitelma) laatimiseen osallistuvat rehtori, apulaisjohtaja, johtoryhmä, oppilashuoltoryhmä, turvallisuusvastaava, työhyvinvointipari jne. Vastuu- ja kehittämisryhmien toimintasuunnitelmat ovat osa lukuvuosisuunnitelmaa.  

Kehityskeskustelut toteutetaan uusien henkilöstön jäsenten kanssa sekä niiden henkilöstön jäsenten kanssa, jotka sitä haluavat. Rehtori kutsuu aineryhmät keväällä tulevan lukuvuoden suunnittelupalaveriin. 

Johtamista ja johtajuutta rehtori peilaa mm. kehityskeskusteluissa ja muissa arvioinneissa tulleen palautteen pohjalta.  

Uuden koulurakennuksen rakentamisen viivästymisen vuoksi lukuvuonna 2020-2021 Uusi Hatsala ryhmän kokoontumisia on aiempia vuosia vähemmän. Painopisteenä ryhmällä on yhteisopettajuuden ja opettajien yhteistyön kehittäminen ja suunnitteleminen.  


VASTUU- JA KEHITTÄMISRYHMIEN TOIMINTASUUNNITELMAT
 

 

Pedagogiikka 

Tehtävä 

-Etenkin poikkeuksellisissa tilanteessa nopeiden opetusjärjestelyiden pohdinta ja valmistelu. 

-Suurten, aineryhmistä riippumattomien linjausten valmistelu. 

Tavoitteet 

-etäopetus- ja hybridiopetusjärjestelyiden ja käytänteiden luominen 

-samanaikaisopetus vapaatuntien aikana 

-arviointikäytänteiden yhtenäistäminen 

-laajojen opetukseen vaikuttavien aikataulujen luominen 

 

Oppilaan osallisuus 

Tehtävä ja tavoitteet 

-Edistää oppilaan aktiivista osallistumista koulumme arjessa ja miettiä konkreettisia toimia ja toimintatapoja vuoden mittaan, jotka lisäisivät oppilaan osallisuutta. 

Osallisuutta lisääviä tekoja: 

-oppilas voi vaikuttaa omaan opiskeluun ja oppimiseen 

-oppilas tuntee kuuluvansa mikro- ja makroyhteisöihin  

-yhdessä tekeminen ja yhteiset tapahtumat 

-Kootaan hyviä käytänteitä oppilaiden osallistamiseen. Ensin VaKe:ssa ja sitten aineryhmissä. 

 

 

Hyvinvoiva Hatsala 

Tavoitteet: 

-Henkilöstön sekä oppilaiden turvalliset työskentelyolosuhteet 

-Yhteisöllisyyden lisääminen koulun arjessa 

-Työhyvinvoinnin kehittäminen matalalla kynnyksellä 

  

Toimenpiteet: 

-Luokkien palkitsemisjärjestelmän luominen 

-Kutsumme turvallisista työolosuhteista vastaavia henkilöitä yhteiseen kokoontumiseen 

-Viemme työturvallisuuteen vaikuttavia asioita eteenpäin ja olemme yhteyksissä tarvittaessa työsuojeluvaltuutettuun 

-Työhyvinvoinnin parantaminen ryhmän kautta tulevien ideoiden kautta, joita viemme koulun käytännön tasolle 

-Luomme järjestelmän, jonka kautta henkilöstö voi ottaa yhteyttä ryhmäämme matalalla kynnyksellä työhyvinvointiin liittyvissä asioissa. 

 

Kestävä kehitys ja kansainvälisyys 

Otamme yhteyttä kaupungin energianeuvojaan. ( koulutustilaisuus koko henkilökunnalle/VaKe ryhmälle. 

Tutustuminen lähikouluihin kestävänkehityksen tematiikkaan liittyen 

Vastuuhenkilöt: Aulis Miettinen ja Henry Grönholm sekä Jussi Hämäläinen Minari, Neulamäki , Simo Haring – Aurinkorinne ( Vihreälippu ) 

 

Oppilaan tuki 

Tehtävä ja tavoitteet: 

- Oppilaiden eriarvoistumisen ja opinnoista syrjäytymisen ehkäiseminen 

- Yhteistyö oppilashuollon kanssa 

- nostaa huomiota oppilashuolollisiin asioihin ja kehittää toimintatapoja  

- olemassa olevien käytänteiden esille nostaminen esim. asiakirjat pedanetissä, tehtäväjako kuka tekee mitäkin ja aikataulut esille (vuosikello) 

-toimintaohje/kartta miten toimitaan kun huoli herää oppilaasta(kenelle ja mitä ja lomakkeet) 

- luokanohjaaja-opo-erkka-terveydenhoitaja-kuraattori- 

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä