Koulun tapahtumat

Koulun tapahtumat

Oppilaiden normaalista työjärjestyksestä poikkeavat koulun alkamis- ja päättymisajankohdat sekä koulun tapahtumat, opintoretket ja vanhempainillat merkitään lukuvuosisuunnitelmaan.

Myös uskonnolliset tilaisuudet ja niiden vaihtoehtoinen ohjelma merkitään lukuvuosisuunnitelmaan ja koulun tapahtumakalenteriin.

Lukuvuoden 2020 - 2021 tapahtumat

Lukuvuoden aikana oppilasryhmillä lukuisia vierailuja kirjastoon, näyttelyihin ja muihin vastaaviin. Ajankohdista tiedotetaan oppilaita ja huoltajia tapauskohtaisesti viimeistään viikkoa aiemmin. 

10.8. 9-15 veso 

11.8. 9-15 veso  

12.8. alkaa lukuvuosi 

24.-28.8. 7-luokkalaisten ryhmäytyminen 

26.-28.8. valokuvaus 

7.-8.9. 8. luokkien ryhmäytyminen 

15.9. 9.luokkien opintoretki Toivalan kampukselle  

16.9. Liikunta- ja vuorovaikutuspäivä 

23.9. 9.luokkien opintoretki Toivalan kampukselle 

24.9. 9.-luokkien opintoretki Toivalan kampukselle 

9.10. Taksvärkkipäivä 

21.10. 9D, 9L yrityskylävierailu 

22.10. 9B, 9F yrityskylävierailu 

23.10. 9C, 9M yrityskylävierailu 

3.11. 9A, 9J yrityskylävierailu 

3.11. 8E, 8G Taidetestaajat-vierailu taidemuseossa  Siirtyy keväälle 2021, ajankohta tarkentuu myöhemmin!

4.11. 9E, 9H/K yrityskylävierailu 

6.11. 9I, 9G yrityskylävierailu 

11.-12.11. Avoimien ovien päivä II asteella (9-luokat) 

16.11. Musiikki-polku 7-luokat klo 12-13 

21.12 Liikunta-, kulttuuri-ja vuorovaikutuspäivä 

22.12. Jouluradio ja joulujuhla luokissa klo 9-11 

23.1. 9-15 veso/yhteisopettajuus 

25.1.-5.2. 9-lk TET 

11.2. 8A, 8B, 8C, 8D, 8F, 8H, 8I, 8J, 8N Taidestestaajat-konsertti musiikkikeskuksella 

15.-19.2. Camera Obscura 8-luokat 

3.-7.5. 8-lk TET 

Vko 21 9.-luokkalaisten iltamat 

Vko 22 luokkaretkiviikko  

4.6. luokan oma päivä klo 9-13 

5.6. todistusten jako 9-11 

 

 

PERUSOPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN 1.8.2020 ALKAEN 

Suunnitelma siirtymisestä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin 

Hatsalan klassillinen koulu 

 

Lähi- ja etäopetuksen järjestäminen, vuorottelun käytänteet ja arviointi 

Siirryttäessä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin ja koko koulua koskevaan lähi- ja etäopetuksen vuorotteluun, on puolet oppilaista opiskelevat koulussa ja puolet opiskelevat etänä. Kaupungin linjauksen mukaisesti yksi viikko on lähiopetusta ja toinen viikko etäopetusta.  

 Jako on seuraava: 

Viikko 1: Lähiopetuksessa 7a, 7c, 7d, 7g, 7i, 7j sekä 8-luokat. Etäopetuksessa 7b, 7e, 7f, 7l ja 9-luokat. 

Viikko 2: lähiopetuksessa 7b, 7e, 7f, 7l ja 9-luokat. Etäopetuksessa 7a, 7c, 7d, 7g, 7i, 7j ja 8-luokat. 

Viikko 3: Lähiopetuksessa 7a, 7c, 7d, 7g, 7i, 7j sekä 8-luokat. Etäopetuksessa 7b, 7e, 7f, 7l ja 9-luokat. 

Viikko 4: lähiopetuksessa 7b, 7e, 7f, 7l ja 9-luokat. Etäopetuksessa 7a, 7c, 7d, 7g, 7i, 7j ja 8-luokat. 

 

Jos viranomaisten ohjeistus edellyttää, että luokan oppilaat opiskelevat omassa ryhmässä koko päivän, määritellään luokille omat kotiluokat, joissa opiskelu pääsääntöisesti tapahtuu. Jako- ja valinnaisaineryhmiä ei ole. Tarvittaessa oppiaineen opetus voidaan järjestää ns. erikoisluokassa, jos opetus ei muuten ole järjestettävissä. Valinnaisaineet opiskellaan myös omassa luokassa. Valinnaisaineiden opettajat ottavat vastuun määrätystä luokasta. Valinnaisaineiden opettajat sopivat opetuksen sisällön. Oppilaat tulevat sisään ja poistuvat koulurakennuksesta heille ennalta määrätyistä ovista. 

Välitunnit vietetään lukujärjestyksen mukaisesti. Välituntialueet määritellään tarvittaessa. 

Integroidut oppilaat opiskelevat koko ajan omassa luokassa. Erityisluokkien oppilaita voidaan tarvittaessa yhdistää toiseen erityisluokkaan tarpeen vaatiessa valinnaisaineiden tunneilla. 

 

Arviointi 

Etäopetuksessa olevien oppilaiden oppimisen arviointi suoritetaan opetussuunnitelman mukaan. Oppilaisiin ollaan yhteydessä päivittäin, jolloin voimme seurata oppimista. Kokeet ja isommat näytöt tehdään pääsääntöisesti lähiopetusjaksossa. Joidenkin näyttöjen siirtäminen osaksi tai kokonaan kevätlukukaudelle voi olla näyttöjen luonteen vuoksi tarpeen. Työskentelyn arvioinnissa otetaan huomioon poikkeukselliset olosuhteet ja etäopetuksessa opiskelevien oppilaiden rajalliset mahdollisuudet työskentelytaitojen osoittamiseen.   

 

Opetus karanteenin aikana 

Poikkeukselliset opetusjärjestelyt voivat koskea yksittäisiä oppilaita, kokonaisia luokkia tai koko koulua. Opetus järjestetään 18 §:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitetuin erityisin opetusjärjestelyin. 

Opetus on karanteenin aikana monimuoto-opetusta. 7-8- luokkalaisten oppimisympäristö on Qridi. Tehtävien anto ja palautus tapahtuu Päiväkirja-osion kautta Qridissä. 9-luokkalaisten oppimisympäristö on Teams. Videoyhteys tapahtuu kaikkien luokkatasojen kanssa Teamsin kautta. Oppilaat opiskelevat lukujärjestyksen mukaisesti.  

Jos yksittäinen oppilas tai luokka on määrätty karanteeniin, opiskelu tapahtuu monimuoto-opetuksena. Opiskelussa noudatetaan lukujärjestystä. Yksittäinen oppilas osallistuu etänä oppitunnille Teams-yhteyden kautta samanaikaisesti kun muilla on lähiopetusta.  

Jos kokonainen luokka on karanteenissa, noudatetaan myös lukujärjestystä ja opiskelu tapahtuu etänä Teams-yhteyden kautta.  

 

Oppimisen tuki 

Viime keväänä tehty selvitystyö tuen tarvitsijoista on pohjana syyslukukauden erityisopetuksen resurssien jakamiseen.  

Poikkeuksellisien opetusjärjestelyjen aikana oppimisen tuen tarvetta seurataan entistä tarkemmin.  Ensisijaisesti aineenopettaja valvoo oppimisen edistymistä ja jos tuen tarve lisääntyy, oppilas ohjataan tukiopetukseen. Luokanohjaajat yhdessä opinto-ohjaajien kanssa seuraavat myös oppilaiden oppimisen edistymistä. Laaja-alaisen opettajien resurssi jaetaan tarvittaessa uudelleen. Yhteistyötä kodin ja koulun välillä tehostetaan. 

Koulunkäynninohjaajat ovat oppilaiden koulunkäynnin tukena ja yhteydessä huoltajiin. 

Vuoroviikko-opiskelussa ennakoivalla tukiopetuksella on mahdollista ennaltaehkäistä oppimisen vaikeuksia. 

Pitkään etänä opiskelevalle oppilaalle nimetään vastuuopettaja, joka seuraa oppilaan opiskelua kokonaisuudessa. Vastuuopettaja sovitaan erikseen yksilöllisessä oppilashuoltoryhmässä. 

 

Oppilashuollon palvelut 

Kuraattori, psykologi ja terveydenhoitaja tekevät yhteistyötä luokanohjaajien ja muun henkilökunnan kanssa. 

Oppilaiden hyvinvoinnin seuraaminen on erittäin tärkeää. Koulun arki pyritään pitämään mahdollisimman normaalina ja turvallisena myös poikkeusjärjestelyjen aikana.  

Luokanohjaaja seuraa oman luokan oppilaiden poissaoloja ja on kotiin yhteydessä matalalla kynnyksellä, jos esimerkiksi poissaolojen määrä kasvaa erityisesti etäjaksolla. Luokanohjaaja tekee yhteistyötä aineenopettajien, laaja-alaisten erityisopettajien ja opinto-ohjaajien sekä oppilashuollon toimijoiden kanssa. Yhteinen rehtorin, apulaisjohtajan, opinto-ohjaajien ja laaja-alaisten erityisopettajien luokkatasopalaveri pidetään mahdollisuuksien mukaan viikoittain.  

Karanteenin, etäopiskelun tai lievän sairaana olon aikana kuraattorin ja koulupsykologin tapaamiset järjestetään etäyhteyksillä. Tapaamisaikoja voi varata Wilmassa, puhelimitse/tekstiviestillä tai sähköpostilla. 

Kouluterveydenhoito toimii toistaiseksi vain ajanvarauksella. Kouluterveydenhuoltoon kuuluu kuitenkin koulussa ja koulumatkalla sattuneiden tapaturmien ensihoito. 

 

Henkilöstön työnjako ja vastuut sekä työhyvinvointi 

Rehtorin tai apulaisjohtajan joutuessa karanteeniin, he sijaistavat toisiaan käytännön asioissa koululla. Jos molemmat ovat karanteenissa tai sairaana, vastuun koulun arjesta ottavat johtoryhmän jäsenet Juhapekka Tuomainen ja Elina Korhonen. Opettajan tai opettajien joutuessa karanteeniin, opettajalle hankitaan sijainen. Aineryhmästä nimetty vastuuhenkilö ja nimetty tietotekninen tukihenkilö perehdyttävät sijaisen työhön ja Qridin käyttöön.  Yli viikon kestävissä sijaisuuksissa sijaisopettajalle hankitaan Qridi-tunnukset mahdollisimman pian. Alle viikon sijaisuuksissa tai kunnes sijainen saa tunnukset käyttöön, etäopetuksesta ja sähköisesti toteutettavasta opetuksesta vastaa luokan laaja-alainen erityisopettaja.  

Tietoteknisissä pulmatilanteissa oppilaan tulee mahdollisimman nopeasti lähettää tukipyyntö numeroon 044 718 1403. Päivystävä tukihenkilö ottaa tällöin yhteyttä mahdollisimman nopeasti. 

Opettajien hyvä valmistaminen etäopetusjaksolle sekä Qridin ja Teamsin käyttöön edesauttaa hyvinvointia. Tutor-opettajien tuki tuo varmuutta omaan työskentelyyn. Opettajat keskittyvät omaan työhön ja sijaiset pyritään hankkimaan koulun ulkopuolelta.  

 

Vuorovaikutus oppilaiden kanssa poikkeuksellisten opetusjärjestelyjen aikana 

Opettajat ovat tavoitettavissa Wilman kautta ja puhelimitse (luokanohjaajat) maanantai - perjantai klo 8-15 välisenä aikana. 

Oppilaat opiskelevat lukujärjestyksen mukaisesti Teams-yhteydellä. Jos oppilas ei ole oppitunnilla Teams-yhteydellä, eikä oppilasta ole ilmoitettu poissaolevaksi, ko. tunnin opettaja merkitsee oppilaan poissaolleeksi oppitunnilta. Luokanohjaaja seuraa luokkansa oppilaiden poissaoloja ja puuttuu ajoissa poissaoloihin.  

Luokanohjaaja pitää viikoittain lukujärjestyksen mukaisesti luokanohjaajan tuokion. Jos etäopetusjakso pitkittyy, luokanohjaajan tuokioita pidennetään ja/tai lisätään. Lähijaksojen aikana pyritään käyttämään aikaa luokan keskinäiseen vuorovaikutuksen vahvistamiseen luokanohjaajan tunteja järjestämällä. 

 

Kodin ja koulun välinen yhteistyö 

Rehtori huolehtii poikkeusolojen aikana yleisestä ja yhteisestä tiedottamisesta. 

Luokanohjaaja seuraa oman luokan oppilaiden opiskelua ja poissaoloja yleensä ja tarvittaessa on yhteydessä huoltajaan. Luokanohjaaja on vähintään kerran viikossa yhteydessä oman luokan huoltajiin Wilma-viestillä. Lisätään positiivista viestintää. Jos aineenopettajalla herää huoli oppilaasta tai oppilaan opiskelusta, ottaa hän yhteyttä huoltajaan. Aineenopettaja pitää myös luokanohjaajan tietoisena asiasta.  

 

Kouluruokailun järjestäminen 

Vuoroviikko-opetuksen aikana kouluruokailu järjestetään porrastetusti 4-7 ruokailuvuorossa Oppilaat istuvat pöydissä luokittain/ryhmittäin. Käsihygieniasta huolehditaan korostetusti.  

Kouluruokailu etäopetuksessa 

Etäopetuksessa oleville oppilaille tarjotaan kouluruokaa koulujen linjastoista pakattuina aterioina jokaisena koulupäivänä klo 14.00 – 17.00 välisenä aikana. Hatsalan koulun oppilaat noutavat kouluruuan Hatsalan koululta. Noutaja voi olla oppilas tai hänen huoltajansa (tai valtuutettu henkilö). Erillistä ilmoittautumista ei tarvita. Erityisruokavaliot valmistetaan oppilaille normaaliin tapaan erityisruokavalioilmoitusten mukaisesti. Kouluruuan sisältö on ruokalistan mukainen, poikkeuksena ruokajuoma, jota ei etäopetuksessa oleville tarjota. Ateriat annostellaan noutavalle henkilölle keittiöhenkilökunnan toimesta keittiöissä oleviin pakasterasioihin (tai ruokailijan itsensä tuomaan kestorasiaan). Sairaana oleville ei järjestetä kouluruokailua.