Kestävän elämäntavan poluilla -Koulutuksia
Kestävän elämäntavan poluilla - Koulutuksia opettajille, ympäristöoppitunteja, tukea koulujen ympäristötyöhön

OPS:n kestävän elämäntavan tavoitteet käytännön opetuksen työvälineiksi Kymenlaaksossa - hankkeen aikana vuosina 2017-2018 alueen kouluilla oli mahdollisuus tilata ympäristökasvattaja Leena Nukari konsultoimaan koulun ympäristöasioissa, pitämään ympäristöoppitunteja tai vaikka koulutuspäivää/tietoiskua opettajille.
Alla esimerkkejä tilaisuuksista, joita kouluille markkinoitiin maksutta koulukohtaisesti toteutettuna. Lisäksi järjestettiin yksi isompi koulutustilaisuus Kouvolan opettajille sekä kolme pienempää koko Kymenlaakson opettajille suunnattua koulutustilaisuutta. Koosteet yhteisistä tilaisuuksista sekä poimintoja ja pohdintoja toteutuneista koulutuksista löydät sivun vasemmalla laidalla olevasta valikosta.
Koulukohtaisia opettajien koulutuksia järjestettiin lopulta yhteensä 11 koululla ja 21 koululla pidettiin oppitunteja oppilaille. Lisäksi Leena kävi puhumassa erilaisissa tilaisuuksissa mm. rehtoreille, aamu-ja iltapäivätoiminnan toimijoille, oppilaskunnan ohjaajille yms. Erilaisten tapaamisten kautta hanke tavoitti n. 1000 aikuista ja 2500 lasta.
Toiminnallinen opettajien täydennyskoulutus
Tutustumme maailman tilanteeseen, OPS:n kestävän elämäntavan tavoitteisiin ja ympäristökasvatuksen perusteisiin. Opettajat saavat ideoita koko koulun ympäristötyön kehittämiseen ja vinkkejä omaan opetukseen. Koulutus voidaan toteuttaa sisällä tai ulkona esim. luontopolulla. Mahdollisuus myös yhteiseen ideointiin ja toiminnan suunnitteluun tai esimerkiksi koulun ympäristöohjelman yhteiseen kehittelyyn.
Leenan voi pyytää vetämään oppilaille erilaisia valmiita ympäristöaiheisia oppitunteja. Tunnit kestävät 45-180 min. ja niitä toteutetaan mielellään useampia samana päivänä. Opettajan toivotaan olevan läsnä oppituntien aikana. Opettajat voivat hyödyntää vastaavia materiaaleja myös itsenäisesti omassa opetuksessaan. Vierailun aikana myös opettaja tutustuu kätevästi tunnin materiaaleihin ja menetelmiin. Tuntien tarkemmat kuvaukset alempana.
- Elämyksellinen lähimetsäretki (1.-9.lk.) 90 min
- Leludraamatuokio (1.-2. lk.) 45 min
- Takametsän tarina -metsädraamapaja (3.-9. lk.) 90 min
- Ilmari - Oppitunti ilmastonmuutoksesta (yläkoulu) 90 min.
- Kiertotalous tutuksi sarjakuvapaja (3.-9. lk.) 180 min
Aamunavaukset ovat kivoja ja niissä voi käsitellä yhteisiä tärkeitä asioita. Ympäristöasiat, jos jotkut, ovat juuri tällaisia. Voitte toivoa tiettyä teemaa tai tilaisuus voidaan myös toteuttaa yleisemmällä teemalla "motivointia ympäristösankaruuteen".
Ideoita koulun ympäristöprojektiin
Leenan voi kutsua apuun mikäli koulu, oppilaskunta tai ympäristöryhmä kaipaa tukea ympäristöprojektiinsa. Voidaan ideoida yhdessä, joko opettajien, oppilaskunnan tai vaikka koko koulun kanssa. Kysy lisätietoja niin sovitaan tarkemmin.
Ilmiöt ja niihin liittyvät ympäristöasiat
Minkälaisia ilmiöitä koulussanne käsitellään? Haluatteko ideoita tai vierailijan pitämään jotain aiheeseen liittyvää tuokiota. Miten esim. ekologisen elämäntavan kysymykset liittyvät tähän teemaan?
Mikä hanke?
Koulutukset ovat osa Kymenlaakson ympäristökasvatus verkoston hanketta, jonka tavoitteena on tukea koulujen työtä OPS:n kestävän elämäntavan tavoitteiden soveltamisessa käytäntöön.
Elämyksellinen metsäretki
Retki perustuu Luonto-liiton valmiille lähimetsäretken käsikirjoitukselle, jota sovelletaan eri ikäisille hiukan eri tavoin. Käsikirjoitus on tehty isompia oppilaita ajatellen ja nuorempien kanssa tehtäviä helpotetaan tai sovelletaan enemmän. Halutessasi voit tutustua retkisuunnitelmaan ja toteuttaa retken myös itse. Retken käsikirjoitus löytyy Luonto-liiton kouluvierailijoiden materiaalisivulta osoitteesta http://www.luontoliitto.fi/kouluille/kouluvierailut/kouluvierailijalle/vierailijamateriaalit
otsikolla Lähimetsäretki -Ohjaajan opas.
Retken materiaaleja voi soveltaa myös erikseen. Retkeen sisältyvässä 30-pelissä on 30 pientä tehtävää, joita voi halutessaan käyttää vaikka suunnistusrastien tehtävinä tai niistä voi poimia mukaan omat suosikkinsa. Esimerkiksi erilaiset aistiharjoitukset, metsän eläimen haastattelu, luontorunojen lukeminen ja oman pesäpaikan etsiminen ryhmän kanssa ovat omia suosikkejani ja niistä tuntuu suurin osa lapsistakin tykkäävän.
Pienempien lasten kanssa on mahdollista soveltaa myös lasten luontopolun materiaaleja, jotka on lähtökohtaisesti suunniteltu vähän pienemmille. Nämä löytyvät osoitteesta http://www.luontoliitto.fi/kouluille/luontopolku-lapsille .
Leludraamatuokio
Draama menetelmänä sopii erinomaisesti arvopohjaisten kysymysten käsittelyyn. Draamassa oppilaat pääsevät itse myös vaikuttamaan tarinan etenemiseen ja roolien kautta on mahdollista käsitellä erilaisia näkemyksiä. Kun lapsi eläytyy esimerkiksi rikkinäisen lelun rooliin, hän pääsee kokemaan, miltä siitä tuntuu. Näin käsitelty teema muuttuu henkilökohtaisemmaksi. Draaman avulla aiheiden käsittely on hauskaa ja sen avulla voidaan välttää joihinkin aiheisiin helposti liittyvä saarnaamisen tuntu.
Leludraama tuokio toteutetaan Heli Konivuoren kirjoittaman ja Pääkaupunkisseudun kierrätyskeskuksen julkaiseman Vihreää draamaa lelumaassa kirjasen pohjalta. Tähän voi tutustua ja tuokion voi myös itse toteuttaa oppaan avulla. https://www.kierratyskeskus.fi/files/28/leludraama.pdf .
Takametsän tarina -metsädraama
Ilmari -Ilmastonmuutos oppitunti
Materiaalissa on mm. hyviä yksittäisiä esimerkkejä ilmaston hyväksi tehdystä työstä, selkeä kuvaus siitä mitä on kasvihuoneilmiö ja positiivinen henki sen suhteen että voimme kaikki tehdä osamme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Materiaalia voi hyödyntää sellaisenaan tai siitä voi poimia itselle sopivia paloja. Ilmari oppitunnilla kuljetaan Venni hahmon mukana ympäri maailmaa ja tutustutaan erilaisiin ratkaisuihin, joita ilmastonmuutoksen torjumiseksi on tehty.
Sarjakuvapaja
Kiertotalous tutuksi sarjakuvapajassa tutustutaan ensin kiertotalouden käsitteeseen ja tavoitteisiin ja sitten kaikki voivat tehdä aiheeseen liittyviä sarjakuvia. Sarjakuvat tehdään Maailman sarjakuva ry:n ruohonjuurisarjakuvan menetelmällä, josta lisätietoja osoitteessa http://www.worldcomics.fi/index.php/downloads/ . Sivulta ladattavan oppaan avulla on helppo lähteä tekemään sarjakuvia vaikka mihin ympäristöteemoihin liittyen. Syntyneistä sarjakuvista saa myös kivan näyttelyn koululle.
Ideoita koulun ympäristöprojektiin
Sitten voitaisiin jutella yhdessä siitä mitä eri tapoja on koulussa edistää kestävää kehitystä. Tilaisuuden jälkeen luokat tai esimerkiksi oppilaskunta tai koulun ympäristöryhmä voivat miettiä ja toteuttaa jonkun valitsemansa projektin koulussa. Esimerkiksi erilaiset kampanjat ruokahävikin vähentämiseksi, koulumatkaliikunnan lisäämiseksi tai ympäristön puhtaana pitämiseksi voivat olla vaikuttavia ja hauskoja toteuttaa.
Muita Kymenlaakson koulutyötä tukevia tahoja
Kymenlaakson jäte http://www.kymenlaaksonjate.fi/fi
Ympäristökoulu Regina http://nuorisokeskusanjala.fi/anjala/ymparistokoulupaivat
Luontokoulu Haili http://www.kotka.fi/asukkaalle/koulutus_ja_opiskelu/luontokoulu_haili
Kymenlaakson energianeuvonta https://www.facebook.com/Kymenlaaksonenergianeuvoja1/