KEKO Kestävä Kouvola

Kestävän kehityksen ja ilmastokasvatuksen -hanke

Kouvolan kaupungin persopetuksessa käynnistyi 27.9.2022 Opetushallituksen rahoittama Kestävä Kouvola KEKO-hanke. Hankkeen avulla tuetaan perusopetuksen koulujen kestävän kehityksen - ja ilmastokasvatuksen opetustyötä. Hankkeeseen saatiin 110.000 euroa Opetushallituksen hankerahoitusta. Omarahoitusosuus on 11.000 euroa. Hanke päättyy 31.5.2024.

Hanketyöntekijänä, kestävän kehityksen pedagogin tehtävässä aloitti 1.2.2023 luokanopettaja, ympäristökasvattaja Anu Liekola.

Hankkeen tavoitteet:
Hankkeen ydintavoite on viitoittaa kouluja kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan kouluarjessa. Tavoitteena on lisätä sekä oppilaiden että opettajien tietämystä kestävyys- ja ilmasto- asioissa. Hanketyöntekijän tehtävänä on innostaa koulujen oppilasryhmiä toimimaan omassa koulussaan ympärisön puolesta esim. erilaisten tempausten muodossa. Kouluihin perustetaan ympäristöryhmiä. Koulujen ekotukihenkilöiden yhteydenpitoa tiivistetään ja yhteisissä kokoontumisissa ideoidaan koulujen ympäristökasvatustyötä. Ekotukihenkilöiden työpareiksi resursoidaan ympäristökasvatusksen vastuuopettajia, jotka täydentävät ekotukihenkilöiden työpanosta pedagogisen näkökulman kautta.

Kestävän kehityksen pedagogi kiertää Kouvolan kouluissa pitämässä vinkkitunteja kestävän kehityksen - ja ilmastokasvatuksen aiheista. Henkilökunnan kanssa myös herätellään keskustelua ja voidaan yhdessä suunnitella koulun kestävän kehityksen opetusta. Yhteistyötä tehdään tila- ja puhtauspalveluiden kanssa sekä ruokapalveluiden kanssa. Koulutusyhteistyötä on tarkoitus tehdä Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen sekä HY+:n kanssa. Opettajien syksyn 2023 VESO-päivässä on teemana kestävyys- ja tulevaisuusajattelu. Luennoitsija vieraiksi saapuvat keksijä, kirjailija ja futuristi Perttu Pölönen sekä Helsingin kierrätyskeskuksen luontokoulun ympäristökasvattaja Leena Nukari. 

KEKO-hankkeen tulokset ja saavutukset

KEKO-hankkeen aikana kestävän kehityksen pedagogi Anu Liekola kiersi kouluissa pitämässä ympäristökasvatuksen tunteja. Ne innostivat niin oppilaita kuin opettajiakin. Oppilaat ja opettajat saivat uutta tietoa kestävästä elämäntavasta. Opettajat totesivat, että ulko-opetusta pitäisi olla enemmän. Oppilaiden välittäminen omasta lähiympäristöstä lisääntyi. Tunneilla opitut tiedot menivät oppilaiden matkassa usein myös koteihin. 

Kouluihin perustettiin oppilaista koostuvia ympäristöryhmiä. Ennen hanketta Kouvolassa toimi pari aktiivista ympäristöryhmää; hankkeen päätyttyä niitä oli yhteensä 15. Eskolanmäen koulun ympäristöryhmä innostui jopa tekemään naapurikunta Kotkaan tutustumismatkan Kotkan Keskuskoulun toimipisteen ympäristöryhmän luokse. Molemmat ryhmät innostuivat tapaamisesta ja sopivatkin jatkoyhteistyöstä.

Koulujen ekotukihenkilöitä aktivoitiin hankkeen aikana. Heille järjestettiin säännöllisesti yhteisiä tapaamisia, lähetettiin kuukausikirjeitä kestävän kehityksen teemapäivistä ja järjestettiin koulutusta. Myös muille opettajille järjestettiin VESO-koulutus aiheesta sekä Kestävän kehityksen perusteet -koulutus.

Yläkoulujen 8. luokkien kotitalousryhmille järjestettiin kasvisruokakilpailu. Kilpailuun lähettetyjen reseptien joukosta ruokapalvelut valitsevat muutamat finalistit, joista valmistetaan koekeittiössä suurtalousversio. Voittajaresepti pääsee kouluruokalistalle ja reseptin kehitelleet oppilaat saavat palkinnoksi herkutteluhetken.

Opettajien työtä helpottamaan laadittiin Kestävän kehityksen suunnitelma, jossa on vinkkejä ja ideoita sekä vuosiluokkaistetut tavoitteet kestävyyskasvatukseen. Suunnitelmasta voi tarkistaa, mikä olisi minimi, joka kestävän kehityksen aihepiireistä vähintään tulisi käsitellä. Hyvä on myös huomata, ettei kestävyyskasvatus ole vain ympäristöopin tai biologian tuntien sisältöä, vaan se on huomioitava kaikessa kouluarjessa.

Koulujen yhteiskäyttöön hankittiin roskapihtejä kahteen eri roskapihtilainaamoon. Lisäksi hankittiin Mansikkamäen koulun digilainaamoon Easi Scope -mikroskooppeja 5 kappaletta. Näiden lisäksi kullekin koululle hankittiin ulko-opetuskassit, joihin saatiin hankittua pesämunaksi luuppeja ja ulkonoppia. Koulut täydentävät kassit itse valmiiksi.

Hankkeen päätyttyä työtä jatketaan vielä koordinoimalla koulujen ekotukihenkilöiden toimintaa ja järjestämällä yhteisiä tapaamisia & koulutuksia ekotukihenkilöille.