Kuulumisia ja ideoita kouluista ja kouluille

Hyvä kiertämään blogi

Välitä se että välität siitä

Tekijä: Leena Nukari
"Onko sillä mitään väliä? Siis sillä miten me toimimme koulussa. Kodeissa opitut mallit kuitenkin vaikuttavat siihen, etteivät lapset toimi kuten koulussa opetamme."

Tällaisiin ajatuksiin törmää edelleen välillä ja epäusko omiin vaikutusmahdollisuuksiin valtaa mielen. Peruskoulujärjestelmä perustettiin pohjimmiltaan juuri sen takia, että voisimme kasvattaa lapsia ja nuoria tasapuolisesti ja opettaa heille yhteiskunnan kannalta hyödyllisiä tietoja, taitoja ja arvoja. Opetussuunnitelmissa määritellään ne tavoitteet, joiden mukaan maamme kouluissa opetusta toteutetaan. Tämänhetkinen opetussuunnitelmamme linjaa arvopohjassaan kestävän kehityksen mukaisen elämäntavan tärkeäksi tavoitteeksi. Miten tämän sitten pitäisi näkyä koulutyössä?

Vastaus on lopulta yksinkertainen, vaikkei annakaan vielä selkeitä suuntaviivoja. "Kunhan se näkyy!"

Kouvolan kouluista vastauksia löytyy myös yhtä paljon kuin mitä koulujakin on. Tosi hienoja juttuja tehdään kaikkialla. Joitakin esimerkkejä on koottu tämän sivun vasemmalla olevan linkin taakse. Mm. konkreettiset teot ympäristövaikutusten vähentämiseksi korostavat asian tärkeyttä ja antavat oppilaille sen viestin että asioille yritetään ja voidaan tehdä jotain. Tällaista esimerkkiä näyttämällä voimme vaikuttaa niin ympäristön tilaan kuin asenteisiinkin. Vastaavasti luontosuhteen kehittäminen tai osallistavat projektit ylipäätään muokkaavat oppilaiden suhdetta ympäristöönsä sekä heidän käsitystään omista vaikutusmahdollisuuksistaan. Yksi hieno esimerkki oppilaiden tekemästä projektista on Saviniemen koulun ruokahävikin vähentämisprojekti. Siitäkin tarkempi kuvaus löytyy omalta sivultaan. Saviniemellä yhden luokan oppilaat kampanjoivat kokonaisen viikon ruokahävikin vähentämiseksi, osallistivat koko koulun toimintaan ja onnistuivat minimoimaan syntyvän biojätteen määrän. Projekti oli aikaa vievä, mutta myös todella onnistunut, opettavainen ja vaikuttava.

Palaan alkuperäiseen kysymykseen. Koulutyön tavoitteena on opettaa oppilaille monia hyödyllisiä kestävän elämäntavan mukaisia tietoja, taitoja ja arvoja. Jotta se mitä opetamme olisi uskottavaa, meidän tulee myös toimia parhaamme mukaan kestävän elämäntavan mukaisesti ja antaa selkeä viesti siitä, että asia on tärkeä. Välitetään oppilaille se, että välitämme ympäristöstämme ja tehdään jotain sen eteen.




Elämyksellinen metsäretki

Tekijä: Leena Nukari

Elämyksellinen metsäretki

Matka kallion laelle

Syyskuun alussa pääsin tämän syksyn ensimmäiselle kouluvierailulle Kymenlaaksossa. Lähdimme Kannusjärven koululaisten kanssa metsäretkelle. Sää oli muuttumassa sateiseksi, mutta reippaat oppilaat vakuuttivat, etteivät olleet sokerista. Koulu sijaitsee idyllisessä ympäristössä peltojen keskellä ja matka niiden sivuitse ja kallion rinnettä ylös metsään oli jo itsessään miellyttävä kokemus. Perillä maisemat olivat hienot ja keskityimmekin alkufiilistelyjen jälkeen hetkeksi havainnoimaan metsää, kukin aivan itsekseen ja omassa rauhassa. Retken aikana teimme ryhmissä myös pieniä aistiharjoituksia, etsimme luonnosta lempivärejä, tunnustelimme, haistelimme ja kuulostelimme. Tämän kaltaiset tehtävät herkistävät meitä luonnon kauneudelle ja niitä voi tehdä mihin tahansa vuodenaikaan ja minkälaisessa luonnossa vain.

Luontoon, luontoon, luontoon

Luonnossa oleskelu ylipäätään kehittää luontosuhdettamme. Luonto tulee meille tutummaksi ja opimme arvostamaan sitä. Vahva luontosuhde on perusta sille, että haluamme elää maailmassa huomioiden myös luonnon ja muut ihmiset. Siksi luontorakkauden kehittäminen ja hienot luontokokemukset ovat keskiössä myös kestävän elämäntavan kasvatuksessa. Ulkona oppimisesta puhutaankin tällä hetkellä paljon. Kannusjärven koulun kaltaisessa paikassa luonto on luontevasti lähellä koko ajan. Monesti asian eteen on kuitenkin tehtävä vähän töitä. Perinteisesti ulkona oppiminen liitetään ennen kaikkea luonnontieteiden opetukseen. Metsään ei aina kuitenkaan tarvitse mennä vain lajeja opettelemaan, vaan siellä on mahdollista tehdä monenlaisia toiminnallisia ja liikunnallisia aktiviteetteja esimerkiksi kielten, äidinkielen tai matikan tunneilla. Samalla luonnon tarkkailu ja aistiminen tulevat sivutuotteina ja monipuolistavat oppimiskokemusta.

Suomen luonnossa säistä piittaamatta

Tutkimusten mukaan, lyhytkin oleskelu luonnossa parantaa mielialaa. Paluumatkalla olikin monta läpimärkää, mutta silti iloista oppilasta. Tällä kertaa kunnon varusteet unohtuivat osalta, mutta ehkä tilanne on eri seuraavalla kerralla. Koululla minulle esiteltiin vielä hienoa taideteosta, joka oli tehty yhdessä koulun pihalle edellisinä päivinä. Suomen kartta oli toteutettu pihamaan hiekalle ja mistäs muusta kuin luonnon materiaaleista.

Luokasta luontoon

Tekijä: Leena Nukari
Hienoja kokemuksia oppilaille
Viime syksynä 10 Kouvolan alueen opettajaa osallistui luonto-opetuksen koulutukseen. Tapasimme heidän kanssaan viime viikolla. Oli upeaa kuulla miten he olivat innostuneet viemään luokkiansa ulos. Vaihdoimme kuulumisia ja ideoita. Nämä opettajat ovat toteuttaneet aivan mahtavia juttuja ulkona oppilaiden kanssa. Siellä on opeteltu muotoja lumiveistoksia tehden ja syvennytty kirjallisuuden hahmoihin esimerkiksi heille heidän lempiherkkujaan hiekkakakuista leipoen. Keräsimme joitain ideoita ylös ja voit tutustua niihin. Ideat löytyvät sivun vasemmalla laidalla olevasta valikosta.

Hyvät välineet edistävät ulos lähtemisen helppoutta
Yhtenä yksittäisenä ulko-opetuksen apuvälineenä opettajat kehuivat mm. huomiokartioita, joihin oli valmiiksi kiinnitetty kestävät muovitaskut. Näihin oli helppo aina ulos lähtiessä sujauttaa päivän aiheeseen liittyviä tehtäviä, kuvia tms. Yhteistyö kotien kanssa on myös tärkeää, jotta oppilailla olisi ulkoiluun sopivat välineet mukana koulussa. Listasimme yhdessä joitain ulko-opetusta edistäviä tekijöitä ja myös näihin voit tutustua.

Hyvä kiertämään

Tekijä: Leena Nukari
Olen päässyt vierailemaan tänä keväänä useassa koulussa Kymenlaakson alueella ja on hienoa miten upeaa työtä kaikkialla tehdään. Joka koululla on vähän erilaiset ja omat juttunsa ja ainakin itse olen tosi innostunut kaikesta mitä olen nähnyt. Ympäristötyötä voi tehdä niin valtavan monella tapaa. Tässä Blogissa nostetaan esiin erilaisia kokemuksia sekä pieniä ja isoja tapoja, tekemisiä ja ajatuksia alueen kouluista. Toivottavasti nämä inspiroivat myös teitä muita jatkamaan tärkeiden asioden edistämistä ja keksimään taas uusia tapoja ja ideoita.

Terveisin,

Leena