Erasmus+

Erasmus+ 2014-2016

Erasmus+ -projekti "Learning science is easy with games" päättyi 31.8.2016. Erasmus+ on EU:n rahoittama hankeohjelma ja Suomessa sitä koordinoi kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO.
Unkarilaisen hankekoordinaattorin ylläpitämät sivut löytyvät osoitteesta www.erasmuspl.us. Siellä on kerrottu unkarilaisten näkökulmasta projektiin, mutta linkkeinä on nyt projektin päätyttyä myös partnereiden tuottamaa materiaalia Espanjasta ja Suomesta. Materiaalia löytyy kun jaksaa klikkailla englanninkielistä versiota. Digitaalinen projektituotos löytyy välilehdellä "Project Product" nimellä "Book". Se löytyy myös tästä Pedanetin Kymintehtaan koulun hankesivustosta "Projektin tuottamaa materiaalia vinkiksi omaan työhön" - osiosta alla.

Projektin tuottamaa materiaalia vinkiksi omaan työhön

A FÖLDRAJZ INTERAKTÍV OKTATÁSÁHOZ ALKALMAZHATÓ HONLAPOK.docx
BOOK Methodological output.pdf
Class 4 teacher experiences and what has been done.docx
Coding With Sphero.docx
Environmetal education conference Learning by games and Keep Loop mobile microscopes.docx
Expedition+Trailer.pdf
geography online segédprogramok (1).docx
Ilmiöpohjainen oppiminen.docx
Keep Loop mobile microscope.docx
Linkkejä.pptx
Miten voin hakea vapaasti käytettäviä kuvia Internetistä.docx
Nuorisokeskus Anjala Youth Centre and Environmental School.docx
Näin tehdään iMovie traileri opiskeltavasta asiasta.docx
Project method + CLIL6thclass.pptx
Project method iMovie in Swedish Oppilaan ohje.docx
PROJEKTIMETODI.pptx
QR-koodi.docx
teaching mathematics linklist.docx
TVT ja virtuaalinen oppimisympäristö.pptx
VAPAASEEN KYSELYYN PERUSTUVA OPPIMINEN (IBL).pptx
VLE Environments applications and links.docx
x-breikki 7 New 2 Polynomials and equations.pptx

Erasmus+ -hanke

Kymintehtaan koululla on käynnissä kansainvälinen kaksivuotinen (2014-2016) Erasmus+ -hanke Learning science is easy with games.

Yksi Kymintehtaan yhteistyökoulu sijaitsee aurinkorannikolla Fuengirolassa Los Pacosin kaupunginosassa Espanjassa ja on nimeltään I.E.S. Eduardo Janeiro. Toinen yhteistyökoulu sijaitsee kaakkois-Unkarissa Orosházan kaupungissa ja on nimeltään Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola. Hankkeen pääkoordinaattori Unkarista ylläpitää hankkeen nettisivua www.erasmuspl.us, siellä välilehti 2014-16 (HU-ES-FI) valikkoineen.

Erasmus+ on EU:n rahoittama ja Suomessa sitä koordinoi kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO.

Lähtökohtana hankkeessa on ollut tarve uusia metodologisia käytänteitä ja tehdä opetuksesta käytännönläheisempää kuin aiemmin. Yksi tapa lähestyä tätä on ottaa käyttöön tieto- ja viestintätekniikkaa opettamisessa ja oppimisessa. Koska koululaiset käyttävät jo tietotekniikkaa osana päivittäistä elämää, heitä on opetettava netin ja tiedon jakamisen hyviin käytänteisiin. Toisaalta myös opettajien on oltava tietoisia näiden välineiden hyvistä ja huonoista puolista, jotta he voivat ohjata oppilaita.

Erasmus+ -hanke rakentuu kolmen peruspilarin varaan. Ensimmäisessä vaiheessa opettajat tutustuvat vapaaseen kyselyyn perustuvaan menetelmään (IBL), jonka avulla he valmistavat ja kokeilevat opetusmateriaalia. Tässä tehtävänannot perustuvat todelliseen elämään, joten LUMA-aineet tulevat lähemmäs oppilaita ja he kiinnostuvat niistä enemmän.

Projektimetodi ja virtuaalinen oppimisympäristö (VLE) antavat myös mahdollisuuden yksilölliseen opettamiseen. Tarkoituksena on tehdä näistä menetelmistä tunnettuja metodologisen tuotteen luomisen avulla. Vaikka hankkeen teema on pääasiassa metodologinen, se vaikuttaa myös oppilaisiin. Näin ainoastaan lahjakkaat oppilaat eivät nauti oppimisesta, vaan myös heikommat. Opettajajohtoinen opettaminen on vanhanaikaistunut ja näiden kolmen menetelmän avulla voidaan antaa yksilöidympää opetusta, sillä oppilaat tekevät enemmän yhteistyötä ja sosiaaliset taidot kehittyvät myös. Tällä hankkeella tavoitetaan ensin pieni joukko, mutta ajan myötä yhä useampi hyötyy. Hankkeessa kaikki tapahtuu opettajien vapaaehtoisuuteen perustuen ja kiinnostukseen kokeilla uusia menetelmiä, jotka osaltaan tukevat myös uutta OPS:aa, joka tulee käyttöön vaiheittain v. 2016 alkaen.

Hankkeessa on meneillään sen toinen vuosi. Hankeen tarkoituksena on tuoda opettajille uusia opetus- ja oppimiskäytänteitä luokkahuoneeseen oppilaiden mielenkiinnon lisäämiseksi LUMA-aineissa. Kymintehtaan koululla 4. B –luokan opettaja Ulla Salo käyttää opetuksessa ns. vapaaseen kyselyyn perustuvaa oppimismenetelmää (IBL) osana LUMA-aineiden opiskelua.

Toukokuussa 2015 koululta vieraili Unkarissa hankematkalla kuuden hengen ryhmä: opettajat Anna Lindroos, Tiia Koivisto, Ulla Salo ja koulun hankekoordinaattori Tiina Hämäläinen sekä kahdeksannen luokan oppilaat Ville Viik ja Kaarlo Ylimäki. Hankematkalla ryhmä tutustui mm. vapaaseen kyselyyn perustuvaan oppimismenetelmään (IBL), shakin maailmanmestarin Judith Polgárin kehittämään Chess Palace –ohjelmaan, luontokouluun Gyulassa ja osallistuivat Szegedin yliopistossa tiedeluennolle kemian työtilassa ja apulaisprofessori Csaba Csikosin IBL-luennolle. Koululla oli näytetunti myös menetelmästä Complex Instruction Program. Oppilaat tutustuivat unkarilaiseen kouluun, kulttuuriin ja valmistivat matkasta matkakuvauksen koulun uutisiin. Hankematkasta kerrottiin myös koulun Action-lehdessä.

Kuluvan syksyn ja talven aikana on tarkoitus perehtyä tieto-ja viestintäteknologiaan ja sen mahdollisuuksiin opetuskäytössä. Lokakuussa omalla koululla kartoitettiin viestintävälineiden nykyisetä käyttöä ja niiden mahdollisuuksia LUMA-aineissa tällä hetkellä. Ulla Salo ja Tiina Hämäläinen tutustuivat esim. pelilliseen oppimiseen Helsingissä järjestettävillä Ympäristöpäivillä marraskuussa. Vapaaseen kyselyyn perustuva opetusmahdollisuus ja projektimetodi jalkautetaan muidenkin halukkaiden käyttöön koulussa. Kaupungin TVT-koulutus tukee hankkeen toteuttamista, kun henkilöstö saa samaan aikaan lisäkoulutusta tieto-ja viestintätekniikan käytössä.

Marraskuussa tehtiin koululta kuuden hengen opintomatka Espanjan yhteistyökouluun. Matkalle oli valittu koulusta neljä opettajaa: Perttu Pylkäs, Ulla salo, Tiia Koivosto ja Tiina Hämäläinen ja kaksi 7-luokkalaista tyttöä Sara Mäkinen ja Viivi Kemppi.

Hankematkalla opettajat tutustuivat espanjalaiseen kouluun ja siellä käytössä olevaan CLIL-metodiin (vieraskielinen opetus). Matkaohjelmassa oli myös mm. tutustuminen Malagan tiedeyliopistoon ja kasvitieteelliseen puutarhaan, tiedepuistoon ja La Alhambraan Granadassa, luonto- ja esihistoriapuistoon Rondassa sekä vierailu Fuengirolan kaupungintalolla. Oppilaat majoittuivat perheissä ja saivat mahdollisuuden tutustua espanjalaiseen kouluun ja kulttuuriin. Hankematkasta uutisoidaan koulun uutisissa matkan jälkeen ja matkasta saa myös keväällä lukea koulun Action-lehdestä.

Talvella hankkeessa etsitään virtuaalisen median käyttömahdollisuuksia opetuksessa ja käytetään uusia menetelmiä opetuksessa. Hanke päättyy toukokuussa järjestettävään koulutus ja päätöstilaisuuteen Kymintehtaan koululla.

Saran matkakertomus

Jos sanoisin ettei minulla ollut matkalle yhtään odotuksia, valehtelisin. Joten en sano niin. Mutta sanon, että matka oli täydellinen. Tuntuisiko se yhtään kivalta sitten jälkeen päin, jos mitään pettymyksiä, tylsää, tai supernoloa ei olisi tapahtunut? Silloinhan ne parhaat hetket eivät tuntuisi sen erikoisemmilta kuin muutkaan. Meri, näin sinut kaukaa sunnuntaina, maanantaina, muistaakseni tiistaina, ja vielä keskiviikkona, torstaina ja perjantaina. Näin sinut myös lauantaina ja silloin sain sinut myös kosketukseeni, harmi ettemme tutustuneet paremmin. Nautin shoppailusta... Jopa vähän vajaan tunnin. Voit antaa aplodit espanjalaisten kivoille toiminta tavoille. Majoituin Manuelan kotona. Jo ennen matkaa tiesin ettei hänellä ollut halukkuutta ystävystymiseen, instagram kertoi sen minulle. Olimme eri aaltopituudella. Hän oli kaunis, itsevarma ja hyvällä englanninkielentaidolla varustettu henkilö, minä taas olin vain random suomalaistyttö, jota Manuela joutui raahaamaan perässään, joka sanoi suihkun sijasta koulu (juu.. Ennen kuin sanoin tämän kyseisen lauseen, niin ajattelin koulua ja sieltähän se tuli suihkun sijasta. Älä sano mitään, häpeän jo valmiiksi) ja josta hän ei hyötynyt muuten kuin sen, että instagram kuviin sai yhden tykkäyksen enemmän. Vaikka emme ystävystyneet kunnolla, jäi minulle silti ihan hyvä muisto hänestä, hänen perheestään ja heidän luona asumisesta. Yksi mainitsemisen arvoinen ärsyttävä asia kuitenkin oli heillä asumisessa. Joka aamu, ennen kuin Manuelan äiti lähti töihin, tuli hän hakemaan Joselle, Manuelan pikkuveljelle, vaatteet päivää varten. Ehkä varttia yli kuusi. Olisi ollut kiva nukkua. ZzZ... Espanjalaisten arkielämä ei ole sen hohdokkaampaa kuin meidän suomalaisten. Kotiin tuloajat löytyivät myös heiltä ja jos niistä ei pidetty kiinni, oli äidillä aihetta valittaa. Oli harmillista ettemme päässeet olemaan oppitunneilla paljoakaan, ja nekin vähäiset hetket koululla olivat kokeen tekoa (meidän osaltamme katsomista), esitelmiä, tai sitten syömistä. Todellakin oli kivempi kulkea upeissa puutarhoissa ja muissa mahtavissa maisemissa, mutta eikös me lähdetty tutustumaan heidän koulunkäytiinsä? Silti pointsit Alhambralle, Granadalle, Mijakselle, Rondalle, oikeastaan jokaiselle kadunkulmalle. Sen sain kuitenkin tietää I.E.S. Eduardo Janeiron koulusta, että siellä opiskeltiin englanniksi, lycka till heille. Nyt kiitän, kuittaan, ja häpeän. Lisää noloja hetkiä saa kuulla, mutta vain sisäpiireissä.

Viivin matkakertomus

Matkani Espanjassa

Matkani alkoi 7.9.2015 kymintehtaankoulun pihalta, pinkki matkalaukku kädessä. Olin siis lähdössä Saran ja parin opettajan kanssa viikoksi Espanjaan, Fuengirolaan. Sielä majoittuimme eri perheisiin. Kauheinta koko matkassa oli kieli. Kamalinta oli jos ei ymmärtänyt mitä toinen kysyi, Ja jos ei ymmärtäny, niin tilanteesta selvisi hymyilemällä ja nyökyttämällä päätä.

Matkalla pääsin näkemään monta upeaa kohdetta. Lempi kohteitani olivat Rondan rotko, La Alhambra sekä suklaatehdas, jossa pääsin tekemään itse suklaata.

Tulimme yleensä kahdeksaksi koululle, ja olimme sielä pari tuntia tai hyppäsimme bussin kyytiin. Kun sitten illalla tulin "kotiin", halusin vain päästä nukkumaan ja lepuuttamaan jalkoani.

Espanjalaisilla on tapoja, joita me suomalaiset emme tee. Esimerkiksi, vaikka tapaisitte ensimmäistä kertaa, silti ensimmäistä kertaa tavatessa annetiin poskisuudelmat. He tuntuvat aina iloisilta ja ovat paljon kova äänisempiä. Esimerkiksi bussimatkat oppilaiden kanssa oli aikamoista tuskaa, vaikka paluumatkoista osa oli myöhään.

Kaiken kaikkiaan matka oli hurjan hauska vaikka vähän uuvuttava. Nautin silti melkein joka hetkestä.

Erasmus+ -vierailuviikko Suomessa

Viikko 19 on Erasmus+ -hankkeen Suomen-vierailuviikko. Ryhmät saapuivat Kouvolaan sunnuntaina. Unkarista saapui seitsemän opettajaa ja kaksi oppilasta. Espanjasta tuli kolme opettajaa ja kaksitoista oppilasta. Oppilaat majoittuivat koululaisten koteihin ja opettajat hotelleihin. Sää suosi ja nuoret saivat uusia kansainvälisiä ystäviä itselleen.

Maanantai 9.5.
Koulu oli koristeltu vastaanottamaan vieraat. Oppilaat tulivat omien vieraidensa kanssa oppitunneille ja vierailevat opettajat saapuivat opettajien kyydeillä koululle. Kaikilla mailla oli esiteltävänä omia projektiharjoituksiaan ja niitä jaettiin aamupäivän kokoontumisessa kouluun tutustumisen jälkeen. Iltapäivällä lähdettiin Nuorisokeskus Anjalaan luontokouluun, missä ohjaaja Hanna sai ryhmät tekemään monenlaisia mukavia ryhmätehtäviä aurinkoisessa ulkoilmassa.

Tiistai 10.5.
Bussi vei Heurekan tiedekeskukseen. Siellä sai tutustua arkipäivän tieteeseen ja kokeilla mielenkiintoisia asioita koko aamupäivän. Iltapäivällä matkattiin Porvooseen syömään ja sitten saatiin opastettu kierros kauniissa historiallisessa Porvoossa.

Keskiviikko 11.5.
Oppilaat osallistuivat koulun oppitunneille ja opettajat lähtivät vierailulle Kymenlaakson ammattikorkeakouluun Kasarmin kampukselle. Vierailun jälkeen opettajat tutustuivat ilmiöopetukseen Heli Hyppönen-Setälän oppitunnilla, minkä jälkeen Anne-Kristina Jämsen esitteli power pointilla matemaattisen taukojumpan ja fysiikassa ja matematiikassa käytettävät lisenssiphjelmat. Jari Honkanen esitteli robotiikan/ohjelmoinnin alkeita robottipallon avulla.
Iltapäivällä sekä opettajat että oppilaat kokoontuivat kotitalousluokkaan, missä oppilaat jaettiin ryhmiin ja he saivat tehtäväkseen valmistaa mustikkapiirakat torstain retkelle. Ryhmädynamiikka toimi mainiosti ja mustikkapiirakoista tuli oikein onnistuneita.

Torstai 12.5.
Ohjelmassa oli patikkaretki Repoveden kansallispuistoon. Oppaana toimi Markku Toimela ja hänellä olikin paljon kerrottavaa alueesta ja sen luonnosta. Patikoinnin lopuksi paistettiin makkarat Lapinsalmella ja sitten siirryttiin veneillä Ulla Salon upealle mökille iltaa viettämään. Siellä saunottiin ja uitiin, syötiin ja pelattiin lentopalloa, maalattiin kiviä ja paistettiin muurinpohjalettuja. Ilta oli riemua täynnä.

Perjantai 13.5.
Koulun uutiset aloittivat päivän. Uutisten jälkeen Perttu Pylkäs kertoi miten uutiset tehdään ja miten uutisryhmä toimii. Uutisten jälkeen oli vuorossa alakoulun laulajaiset liikuntasalissa. Viimeistään La Bamban soidessa ainakin espanjalaiset pääsivät osallistumaan laulamisen riemuun! Iltapäivällä koordinaattorit kokoontuivat yhteen puhumaan projektin toteutumisesta ja raportoinnista. Pienen huilitauon jälkeen opettajat illallistivat yhdessä ja vierasoppilaat viettivät viimeistä iltaansa perheissä.

Lauantai 14.5.
Kaksi ryhmää lähti kotimatkalle. Saattajat ja lähtijät hyvästelivät toisensa haikein mielin. Ero uusista ystävistä viikon yhdessäolon jälkeen oli riipaisevaa, mutta jokainen sai tuntea sisimmässään olevansa nyt monin verroin kokemuksista rikkaampi kuin vielä viikkoa aiemmin. Kansainvälinen viikko oli ollut ikimuistoinen!


Liitteet:

image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg
image.jpg

Hankematkasta Fuengirolan paikallisuutisissa

Fuengirolan paikallisuutiset kuvasivat vierailua kaupungintalolla. Erasmus+ -vierailu oli yksi päivän uutisaiheista. Valitettavasti linkki, jolla uutiset pääsi katsomaan, ei toimi enää, mutta kokemus oli mukava.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä