Erasmus+ -hanke

Kymintehtaan koululla on käynnissä kansainvälinen kaksivuotinen (2014-2016) Erasmus+ -hanke Learning science is easy with games.

Yksi Kymintehtaan yhteistyökoulu sijaitsee aurinkorannikolla Fuengirolassa Los Pacosin kaupunginosassa Espanjassa ja on nimeltään I.E.S. Eduardo Janeiro. Toinen yhteistyökoulu sijaitsee kaakkois-Unkarissa Orosházan kaupungissa ja on nimeltään Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola. Hankkeen pääkoordinaattori Unkarista ylläpitää hankkeen nettisivua www.erasmuspl.us, siellä välilehti 2014-16 (HU-ES-FI) valikkoineen.

Erasmus+ on EU:n rahoittama ja Suomessa sitä koordinoi kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO.

Lähtökohtana hankkeessa on ollut tarve uusia metodologisia käytänteitä ja tehdä opetuksesta käytännönläheisempää kuin aiemmin. Yksi tapa lähestyä tätä on ottaa käyttöön tieto- ja viestintätekniikkaa opettamisessa ja oppimisessa. Koska koululaiset käyttävät jo tietotekniikkaa osana päivittäistä elämää, heitä on opetettava netin ja tiedon jakamisen hyviin käytänteisiin. Toisaalta myös opettajien on oltava tietoisia näiden välineiden hyvistä ja huonoista puolista, jotta he voivat ohjata oppilaita.

Erasmus+ -hanke rakentuu kolmen peruspilarin varaan. Ensimmäisessä vaiheessa opettajat tutustuvat vapaaseen kyselyyn perustuvaan menetelmään (IBL), jonka avulla he valmistavat ja kokeilevat opetusmateriaalia. Tässä tehtävänannot perustuvat todelliseen elämään, joten LUMA-aineet tulevat lähemmäs oppilaita ja he kiinnostuvat niistä enemmän.

Projektimetodi ja virtuaalinen oppimisympäristö (VLE) antavat myös mahdollisuuden yksilölliseen opettamiseen. Tarkoituksena on tehdä näistä menetelmistä tunnettuja metodologisen tuotteen luomisen avulla. Vaikka hankkeen teema on pääasiassa metodologinen, se vaikuttaa myös oppilaisiin. Näin ainoastaan lahjakkaat oppilaat eivät nauti oppimisesta, vaan myös heikommat. Opettajajohtoinen opettaminen on vanhanaikaistunut ja näiden kolmen menetelmän avulla voidaan antaa yksilöidympää opetusta, sillä oppilaat tekevät enemmän yhteistyötä ja sosiaaliset taidot kehittyvät myös. Tällä hankkeella tavoitetaan ensin pieni joukko, mutta ajan myötä yhä useampi hyötyy. Hankkeessa kaikki tapahtuu opettajien vapaaehtoisuuteen perustuen ja kiinnostukseen kokeilla uusia menetelmiä, jotka osaltaan tukevat myös uutta OPS:aa, joka tulee käyttöön vaiheittain v. 2016 alkaen.

Hankkeessa on meneillään sen toinen vuosi. Hankeen tarkoituksena on tuoda opettajille uusia opetus- ja oppimiskäytänteitä luokkahuoneeseen oppilaiden mielenkiinnon lisäämiseksi LUMA-aineissa. Kymintehtaan koululla 4. B –luokan opettaja Ulla Salo käyttää opetuksessa ns. vapaaseen kyselyyn perustuvaa oppimismenetelmää (IBL) osana LUMA-aineiden opiskelua.

Toukokuussa 2015 koululta vieraili Unkarissa hankematkalla kuuden hengen ryhmä: opettajat Anna Lindroos, Tiia Koivisto, Ulla Salo ja koulun hankekoordinaattori Tiina Hämäläinen sekä kahdeksannen luokan oppilaat Ville Viik ja Kaarlo Ylimäki. Hankematkalla ryhmä tutustui mm. vapaaseen kyselyyn perustuvaan oppimismenetelmään (IBL), shakin maailmanmestarin Judith Polgárin kehittämään Chess Palace –ohjelmaan, luontokouluun Gyulassa ja osallistuivat Szegedin yliopistossa tiedeluennolle kemian työtilassa ja apulaisprofessori Csaba Csikosin IBL-luennolle. Koululla oli näytetunti myös menetelmästä Complex Instruction Program. Oppilaat tutustuivat unkarilaiseen kouluun, kulttuuriin ja valmistivat matkasta matkakuvauksen koulun uutisiin. Hankematkasta kerrottiin myös koulun Action-lehdessä.

Kuluvan syksyn ja talven aikana on tarkoitus perehtyä tieto-ja viestintäteknologiaan ja sen mahdollisuuksiin opetuskäytössä. Lokakuussa omalla koululla kartoitettiin viestintävälineiden nykyisetä käyttöä ja niiden mahdollisuuksia LUMA-aineissa tällä hetkellä. Ulla Salo ja Tiina Hämäläinen tutustuivat esim. pelilliseen oppimiseen Helsingissä järjestettävillä Ympäristöpäivillä marraskuussa. Vapaaseen kyselyyn perustuva opetusmahdollisuus ja projektimetodi jalkautetaan muidenkin halukkaiden käyttöön koulussa. Kaupungin TVT-koulutus tukee hankkeen toteuttamista, kun henkilöstö saa samaan aikaan lisäkoulutusta tieto-ja viestintätekniikan käytössä.

Marraskuussa tehtiin koululta kuuden hengen opintomatka Espanjan yhteistyökouluun. Matkalle oli valittu koulusta neljä opettajaa: Perttu Pylkäs, Ulla salo, Tiia Koivosto ja Tiina Hämäläinen ja kaksi 7-luokkalaista tyttöä Sara Mäkinen ja Viivi Kemppi.

Hankematkalla opettajat tutustuivat espanjalaiseen kouluun ja siellä käytössä olevaan CLIL-metodiin (vieraskielinen opetus). Matkaohjelmassa oli myös mm. tutustuminen Malagan tiedeyliopistoon ja kasvitieteelliseen puutarhaan, tiedepuistoon ja La Alhambraan Granadassa, luonto- ja esihistoriapuistoon Rondassa sekä vierailu Fuengirolan kaupungintalolla. Oppilaat majoittuivat perheissä ja saivat mahdollisuuden tutustua espanjalaiseen kouluun ja kulttuuriin. Hankematkasta uutisoidaan koulun uutisissa matkan jälkeen ja matkasta saa myös keväällä lukea koulun Action-lehdestä.

Talvella hankkeessa etsitään virtuaalisen median käyttömahdollisuuksia opetuksessa ja käytetään uusia menetelmiä opetuksessa. Hanke päättyy toukokuussa järjestettävään koulutus ja päätöstilaisuuteen Kymintehtaan koululla.