KOE 19.5.

KOE 19.5.

Lue kysymykset ja vastaa!
Palauta joko liitetiedostona tai vihkoon tehtynä ja kuvattuna minulle lähetettynä.

1. Mistä kunta saa rahaa ja mihin kunnan rahat menevät?
2. Mitä kunnallinen luottamustoimi tarkoittaa?
3. Mikä on kotikunta?
4. Miten kunnan asukas voi vaikuttaa omiin asioihinsa?

5. Lue teksti ja vastaa kysymyksiin.

Eduskunta säätää lait

Eduskunnan tärkein tehtävä on säätää lakeja. Esitys uudesta laista tai vanhan lain muuttamisesta tulee useimmiten hallitukselta. Myös kansanedustajat voivat tehdä esityksiä laeista.

Valtion talousarviosta päättäminen kuuluu eduskunnalle. Hallitus tekee talousarvioista esityksen eduskunnalle, joka tekee siitä lopullisen päätöksen. Myös kansanedustajat voivat tehdä esityksiä valtion talousarvioon.

Talousarvio eli budjetti sisältää valtion tulot ja menot. Valtion tuloja ovat esimerkiksi kansalaisilta kerättävät verot ja maksut. Valtion menoja ovat esimerkiksi kansalaisille annettavat tuet ja palvelut, joista eduskunta tekee päätöksen. Eduskunta päättää myös valtion omaisuuden ja velkojen hoidosta.

Eduskuntatyössä käytettään suomen tai ruotsin kieltä.

Perustuslaki sisältää myös muita yksityiskohtaisia määräyksiä eduskunnan työtä varten.

Välikysymys voi kaataa hallituksen

Kansanedustajalla on oikeus tehdä kysymyksiä hallituksen jäsenille. Vähintään 20 kansanedustajaa voi tehdä hallitukselle välikysymyksen. Kysymyksen on käsiteltävä niitä asioita, joista hallitus on vastuussa.

Hallituksen on annettava vastaus välikysymykseen eduskunnan täysistunnossa. Tämän jälkeen asiasta käydään keskustelu, jonka lopuksi on äänestys. Tällöin äänestetään siitä, luottaako eduskunta hallitukseen. Jos äänestyksen tulos osoittaa, että eduskunta ei luota hallitukseen, hallituksen on erottava.

Välikysymys voi johtaa myös siihen, että joku ministereistä joutuu eroamaan.

Tasavallan presidentti

Suomalaiset valitsevat tasavallan presidentin suoralla kansanvaalilla. Ehdokkaina voivat olla kaikki ne suomalaiset, jotka syntymästä asti ovat olleet Suomen kansalaisia.

Presidentti valitaan kuudeksi vuodeksi. Sama henkilö voidaan valita presidentiksi enintään kahdeksi perättäiseksi toimikaudeksi eli 12 vuodeksi.

Presidentiksi valitaan ehdokas, joka saa vaalissa enemmän kuin puolet annetuista äänistä. Jos kukaan ehdokkaista ei ole saanut ensimmäisellä äänestyskerralla enemmistöä, siis yli puolta annetuista äänistä, toimitetaan uusi vaali. Tässä vaalissa on mukana kaksi ensimmäisellä kerralla eniten ääniä saanutta ehdokasta. Toisella kierroksella presidentiksi valitaan näistä kahdesta se ehdokas, joka on saanut enemmän ääniä.

Presidentin tärkein tehtävä on johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhdessä valtioneuvoston kanssa. Eduskunta hyväksyy kuitenkin tärkeimmät kansainväliset sopimukset. Näistä sopimuksista perustuslaissa on tarkempia määräyksiä ja selityksiä.

Presidentti päättää eron myöntämisestä hallitukselle ja ministereille sekä ennenaikaisten eduskuntavaalien järjestämisestä. Presidentti voi armahtaa rikollisen. Lisäksi presidentti vahvistaa eduskunnan hyväksymät lait.

a) Mitä tehtäviä eduskunnalla on?
b) Mikä on välikysymysäänestys?
c) Kuinka Presidentti Suomessa valitaan?

6. Mitä tarkoittaa vallan kolmijako ja miten se näkyy Suomessa?
7. Miksi parlamentarismi on tärkeää?

KOE 19.5.

Palautusaika päättyi
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.